Στηρίξτε μας

To Δημοτικό Συμβούλιο Σπάρτης στηρίζει τον συλληφθέντα αντιδήμαρχο παρά την εξαθλίωση σκυλιών στα κυνοκομεία

25 Φεβρουαρίου 2022 07:00 | Καταγγελίες
To Δημοτικό Συμβούλιο Σπάρτης στηρίζει τον συλληφθέντα αντιδήμαρχο παρά την εξαθλίωση σκυλιών στα κυνοκομεία

Της Ελένης Ηλιοπούλου

Η τραγική κατάσταση για τα έγκλειστα σκυλιά στα παράνομα κυνοκομεία του Δήμου Σπάρτης όπου συσσώρευαν αδέσποτα (για να πεθάνουν εκεί απομονωμένα) ώστε να κάνουν το χατίρι των ψηφοφόρων τους οι δημοτικοί άρχοντες είναι γνωστή τουλάχιστον από το 2015 και πολλές φορές έχουμε επισημάνει ότι γι’ αυτές τις εγκληματικές συμπεριφορές προς τα ζώα από ανάδοχους, υπαλλήλους,  δημάρχους, αντιδημάρχους ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό η τοπική κοινωνία καθώς και δημιουργούσε το πρόβλημα (τα αδέσποτα δεν πέφτουν από τον ουρανό) και συγκάλυπτε παράνομες πρακτικές αφού απαιτεί κυριολεκτικά την εξαφάνιση από προσώπου γης αυτών των πλασμάτων, τα οποία συνήθως αντιμετωπίζει χειρότερα και από σκουπίδια.

Η πρόσφατη καταγγελία της φιλοζωικής οργάνωσης «Save a Greek Stray» οδήγησε στη σύλληψη και του Αθανάσιου Καρλαύτη, που είναι αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας, Δημοτικής Αστυνομίας & Διαχείρισης Αδέσποτων Ζώων.

Φυσικά δεν συμβαίνει πρώτη φορά καθώς και το 2018 ο Πολιτιστικός και Φιλοζωικός Σύλλογος Σπάρτης είχε καταγγείλει με στοιχεία τη συστηματική κακοποίηση των σκυλιών στα παράνομα κυνοκομεία και τότε είχε συλληφθεί και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Σταύρος Αργυρόπουλος επί δημαρχίας Βαγγέλη Βαλιώτη.

Η διαφορά του τότε με το σήμερα – καθώς οι εγκληματικές συμπεριφορές είναι ίδιες – είναι πως η Εισαγγελία Σπάρτης άσκησε αυτή τη φορά (μια και στο μεταξύ αυστηροποιήθηκε το νομικό πλαίσιο) στον αντιδήμαρχο δίωξη σε βαθμό κακουργήματος.

Έτσι η σύλληψη του κ. Καρλαύτη κινητοποίησε το Δημοτικό Συμβούλιο Σπάρτης όχι για να κάνει μια σοβαρή συζήτηση σχετικά με τις ευθύνες του, αφού και εκατοντάδες σκυλιά διαβιούν σε άθλιες συνθήκες και δίνονται από τα ταμεία του δήμου 250.000 ευρώ το χρόνο για τη (μη) φροντίδα τους, άρα πρόκειται για σκάνδαλο, αφού κάποιος – οι ανάδοχοι του έργου εν προκειμένω – μόνο εισπράττουν και δεν κάνουν αυτό που η σύμβαση ορίζει.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Σπάρτης δεν τα συζήτησε όλα αυτά εκτάκτως – ας ελπίσουμε ότι θα το κάνει κάποια στιγμή – ούτε συγκινήθηκε βλέποντας τα διαλυμένα κορμιά των σκυλιών. Το Δημοτικό Συμβούλιο Σπάρτης θέλησε μόνο να εκφράσει την συμπαράσταση του στον συλληφθέντα, να τον βοηθήσει ορίζοντας του δικηγόρους και σε ομόφωνο ψήφισμα του να τονίσει πως η νομοθεσία πρέπει να αλλάξει για να μη διώκονται οι αιρετοί για τέτοια ζητήματα.

Φυσικά και ένας δήμος που δεν έχει προσωπικό ή επαρκή χρηματοδότηση δεν μπορεί να κάνει ό,τι ακριβώς ορίζει η νομοθεσία για την ορθή διαχείριση, δηλαδή περίθαλψη, στείρωση, σίτιση αδέσποτων ζώων.

Όμως αφού όλα αυτά ο Δήμος Σπάρτης δεν μπορούσε να τα κάνει λόγω ελλείψεων (σε πόρους, υποδομές, υπαλλήλους) γιατί ο αρμόδιος αντιδήμαρχος – που μάλλον δεν έγινε αντιδήμαρχος με το ζόρι – δεν έκανε τον κόπο να ελέγχει τουλάχιστον αν οι ανάδοχοι του έργου στα δύο παράνομα (μη αδειοδοτημένα) κυνοκομεία ταΐζουν, ποτίζουν, και καθαρίζουν τα σκυλιά; Γιατί επέτρεπε να περισυλλέγονται ζώα αφού δεν υπήρχε – όπως φαίνεται – καμιά μέριμνα από τους αναδόχους για τη φροντίδα τους;

Γιατί να μη διωχθεί ο αντιδήμαρχος για όσα δεν έγιναν και για τα οποία είχε την αρμοδιότητα και επίβλεψη; Η απώλεια από τα δημοτικά ταμεία των 250.000 ευρώ κάθε χρόνο για να πληρωθούν οι μη παρεχόμενες «υπηρεσίες» των αναδόχων δεν είναι σκανδαλώδης; Για το ότι οι δύο ανάδοχοι αφέθηκαν χωρίς κανέναν έλεγχο, με αποτέλεσμα ζώα να βασανίζονται μέχρι θανάτου εκεί μέσα, δεν ευθύνεται κανείς;

Στα πρακτικά της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Σπάρτης στις 24 Φεβρουαρίου διαβάζουμε τα εξής:

1ο Έκφραση στήριξης και συμπαράστασης στον Αντιδήμαρχο Αθανάσιο Καρλαύτη, σχετικά με το ζήτημα της διαχείρισης των αδέσποτων ζώων συντροφιάς του Δήμου Σπάρτης.

2ο Καθορισμός αμοιβής δύο δικηγόρων Σπάρτης, για παράσταση ενώπιον των ανακριτικών αρχών και ενώπιον του ποινικού δικαστηρίου για την υπεράσπιση του Αντιδημάρχου κ. Αθανασίου Καρλαύτη.

Το ομόφωνο ψήφισμα περιλαμβάνει τα εξής: «Το Δημοτικό Συμβούλιο Σπάρτης εκφράζει την συμπαράσταση και τη στήριξη του στον αρμόδιο Αντιδήμαρχο, Αθανάσιο Καρλαύτη, που αυτή τη στιγμή βρίσκεται κρατούμενος, κατ’ εφαρμογή του νόμου που αφορά την διαχείριση του ζητήματος των αδέσποτων ζώων.

Γεγονός που αναδεικνύει για μια ακόμα φορά τα προβλήματα που δημιουργούνται στα πλαίσια εφαρμογής του νέου θεσμικού πλαισίου που αφορά τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς, μεταφέροντας στους Δήμους μια ευθύνη και αρμοδιότητα δύσκολα διαχειρίσιμη, αφού οι δήμοι δεν διαθέτουν τις απαιτούμενες νόμιμες εγκαταστάσεις, το απαραίτητο εξειδικευμένο προσωπικό και τους απαιτούμενους πόρους για την εκτέλεση των καθηκόντων τους και την τήρηση του νόμου.

Παρ’ όλα αυτά, διαχρονικά, ως Δήμος Σπάρτης, κάνουμε μεγάλη προσπάθεια για να εξασφαλίσουμε τη σωστή διαβίωση και ευζωία των αδέσποτων, δαπανώντας ετησίως περίπου 250.000 ευρώ και κατασκευάζοντας σύγχρονο καταφύγιο δαπάνης 240.000 ευρώ, καταβάλλοντας καθημερινά μεγάλη προσπάθεια προκειμένου να εφαρμόσουμε σωστά και νόμιμα το πρόγραμμα διαχείρισης των αδέσποτων ζώων, με την ύπαρξη βέβαια αρκετών προβλημάτων που με την επίβλεψη και υπόδειξη των αρμόδιων υπηρεσιών προσπαθούμε να τα επιλύουμε.

Το Υπουργείο Εσωτερικών οφείλει άμεσα να υιοθετήσει την πρόταση της ΚΕΔΕ και να προχωρήσει -καταρχήν- στην απαραίτητη νομοθετική ρύθμιση, ώστε να θωρακίσει το σύνολο των αιρετών των Δήμων, και έτσι να αποκλείσει συλλήψεις στο πλαίσιο του αυτοφώρου και προσαγωγές αιρετών κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.

Παράλληλα πρέπει να διασφαλίσει τις αναγκαίες προϋποθέσεις (πόροι, προσωπικό, Δημοτική Αστυνομία σε κάθε Δήμο), προκειμένου να εφαρμοστεί στην πράξη το νέο θεσμικό πλαίσιο για τα ζώα συντροφιάς, χωρίς να σύρονται διαρκώς Δήμαρχοι και Αντιδήμαρχοι στα δικαστήρια.

Το Δημοτικό Συμβούλιο ζητά και την έκτακτη σύγκληση του συμβουλίου της ΠΕΔ Πελοποννήσου προκειμένου να εκφράσει της θέση της επί του θέματος.».

Τα συμπεράσματα δικά σας...

Διαβάστε επίσης:

Ολοένα και πιο συγκλονιστικές οι φωτογραφίες από τα εξαθλιωμένα σκυλιά στα κυνοκομεία Σπάρτης (βίντεο)

Τι είδη χρειάζονται και μπορείτε να προσφέρετε για τα σκυλιά στα κυνοκομεία της Σπάρτης

Δείτε τι χρειάζονται εθελοντές της Ζ.Ε.Η. που θα μεταβούν στη Σπάρτη για τη φροντίδα σκυλιών στα κυνοκομεία (βίντεο)

Εθελοντές καθαρίζουν τα κυνοκομεία στα οποία επί χρόνια ο Δήμος Σπάρτης κακοποιεί σκυλιά (βίντεο)

Πήραν 44 σκυλιά, τα πιο άρρωστα για να τα σώσουν από τα κολαστήρια-κυνοκομεία του Δήμου Σπάρτης (βίντεο)

Λήψη μέτρων για τον Δήμο Σπάρτης και τα κακοποιημένα σκυλιά στα δημοτικά κυνοκομεία του αποφάσισε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου

Τη σύλληψη τριών ατόμων για κακοποίηση σκυλιών στα Δημοτικά Κυνοκομεία Σπάρτης ανακοίνωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη

Παραιτήθηκε η πρόεδρος του Φιλοζωικού Συλλόγου Σπάρτης μετά τις αποκαλύψεις για κακοποίηση σκυλιών από τον Δήμο

Σκυλιά νεκρά και ζωντανά, άρρωστα σε άθλιες συνθήκες στο Δημοτικό Κυνοκομείο Σπάρτης (βίντεο)

Πολλά τα προβλήματα στα παράνομα κυνοκομεία του Δήμου Σπάρτης – Μικρή βελτίωση σε σχέση με το παρελθόν (βίντεο)

Ερώτηση στη Βουλή απ’το ΜέΡΑ 25 για την τραγική κατάσταση για τα σκυλιά στα παράνομα Δημοτικά Κυνοκομεία Σπάρτης (βίντεο)

Σκυλιά στα παράνομα δημοτικά κυνοκομεία του Δήμου Σπάρτης κακοποιούνται και ο νέος δήμαρχος Πέτρος Δούκας βρίσκει μόνο δικαιολογίες

Ξηροκάμπι Λακωνίας: Έβαλαν σκίαστρα για να προστατεύσουν από τον ήλιο τα σκυλιά που κακοποιεί ο Δήμος Σπάρτης (βίντεο)

Σκυλιά αλυσοδεμένα στον ήλιο στο παράνομο Δημοτικό Κυνοκομείο Σπάρτης στο Ξηροκάμπι Λακωνίας (βίντεο)

Φιλοζωικός Σύλλογος Σπάρτης προς Δήμο Σπάρτης: Μόνοι σας βγάλατε τα μάτια σας κακοποιώντας σκυλιά στα παράνομα «καταφύγια» (βίντεο)

Ερώτηση στη Βουλή της Κ. Μάρκου για την κακοποίηση σκυλιών στα δύο παράνομα δημοτικά «κυνοκομεία» του Δήμου Σπάρτης (βίντεο)

Ασύστολα ψεύδη απ’ τον Δήμο Σπάρτης για να δικαιολογήσει την κακοποίηση μέχρι θανάτου σκυλιών στο παράνομο «καταφύγιο» όπου τιμωρεί τα αδέσποτα (βίντεο)

Λακωνία: Κυνοκομείο – κολαστήριο ζώων ο χώρος που ο Δήμος Σπάρτης τιμωρεί τα αδέσποτα σκυλιά (βίντεο)

Σε κάδους σκουπιδιών & ψυγεία «στεγάζει» αδέσποτα σκυλιά στο παράνομο «καταφύγιο» του ο Δήμος Σπάρτης (βίντεο)

Παρέμβαση Τσίπρα ζητάει η Π.Φ.Π.Ο. για να σταματήσει η κακοποίηση σκυλιών στο παράνομο «καταφύγιο» αδέσποτων του Δήμου Σπάρτης

Εξαγωγή ή θανάτωση αδέσποτων που δεν υιοθετούνται ζητάει και ο δήμαρχος Σπάρτης Βαγγέλης Βαλιώτης (βίντεο)

Π.Φ.Π.Ο. και Γ. Πατούλης κατά του δημάρχου Σπάρτης που ζήτησε τη θανάτωση των αδέσποτων (βίντεο)

Ο Δήμος Σπάρτης ζητάει να υιοθετήσουμε αδέσποτα που ο δήμαρχος θέλει να θανατωθούν (βίντεο)

Πρόσκληση για την υιοθεσία των σκυλιών που ζουν έγκλειστα στο δημοτικό κυνοκομείο απευθύνει ο Δήμος Σπάρτης

10 ταΐστρες και ποτίστρες για τ’ αδέσποτα τοποθέτησε ο Δήμος Σπάρτης

Ποιος κρύβει το έγκλημα με την κακοποίηση σκυλιών στην Σπάρτη; (Βίντεο)

Βρήκαν και φιλοξενούν το σκελετωμένο σκυλί που περιφερόταν στην Σπάρτη

Έκκληση για τον εντοπισμό των δραστών που δηλητηρίασαν τα περιστέρια στην Σπάρτη

Περιφέρει την γαλοπούλα «στολισμένη» με λαμπάκια στους δρόμους της Σπάρτης

Φιλοζωικός Σύλλογος Σπάρτης: «Τελείωσε το κυνήγι, γέμισε ο τόπος φόλες»

Σπάρτη: Έκοψε την ουρά του κουταβιού με ψαλίδι αλλά συνελήφθη (βίντεο)

Σπάρτη: Έδεσε το κυνηγόσκυλο και το εγκατέλειψε για να πεθάνει

Εντόπισε αυτοσχέδια παγίδα για αγριογούρουνο στη Σελασσία Λακωνίας

Mε φόλες εξοντώνουν άγρια και κατοικίδια ζώα παντού στην Ελλάδα

Tagged: , , , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

1 Σχόλιο

  1. Basilis

    Δηλαδή θα πληρώσει ο δήμος, άρα οι δημότες, τους δικηγόρους που θα υπερασπίσουν τον Καρλαύτη; Συγγνώμη αλλά τί περιμένουν για να αντιδράσουν οι κάτοικοι; Ο δήμος έχει πάρει λεφτά για κυνοκομεία, τα λεφτά αυτά πήγαν σε κάποιων τις τσέπες ολοφάνερα εφόσον τα εν λόγω κυνοκομεία είναι έτσι όπως είδε και έφριξε το πανελλήνιο, και τώρα το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε εκ των προτέρων πως δεν φταίει ο υπεύθυνος και πως ο δήμος πρέπει να του πληρώσει και τους δικηγόρους; Ένας εκ των οποίων είναι και ο πρόεδρος του τοπικού δικηγορικού συλλόγου;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.