Στηρίξτε μας

Πήραν 44 σκυλιά, τα πιο άρρωστα για να τα σώσουν από τα κολαστήρια-κυνοκομεία του Δήμου Σπάρτης (βίντεο)

22 Φεβρουαρίου 2022 20:33 | Καταγγελίες
Πήραν 44 σκυλιά, τα πιο άρρωστα για να τα σώσουν από τα κολαστήρια-κυνοκομεία του Δήμου Σπάρτης (βίντεο)

Τα 44 από τα περίπου 400 σκυλιά που ζουν σε άθλιες συνθήκες έγκλειστα, άρρωστα πάνω στα κόπρανα και τα ούρα τους πήραν μαζί τους σήμερα οι εθελοντές της φιλοζωικής οργάνωσης «Save a Greek Stray» μετά τη μήνυση που κατέθεσαν στην Εισαγγελία Σπάρτης για τις τραγικές συνθήκες διαβίωσης στα δύο παράνομα κυνοκομεία, τα οποία βρίσκονται στην Αγία Κυριακή και στο Ξηροκάμπι Λακωνίας.

Στο βίντεο που τραβήχτηκε 20 Φεβρουαρίου βλέπετε σκυλιά μέσα και έξω από κλουβιά (περίπου 200 ίσως και περισσότερα) στον χώρο της Αγίας Κυριακής Λακωνίας να ζουν πάνω σε μεγάλο όγκο κοπράνων, άλλα αλυσοδεμένα πάνω σε λύματα, δύο τουλάχιστον νεκρά, το ένα μάλιστα σε προχωρημένη κατάσταση σήψης. Παντού σκυλιά σκελετωμένα, εμφανώς άρρωστα…

 

Τα 44, αν και τα πιο τυχερά αφού έφυγαν από την επίγεια κόλαση, είναι και τα πιο άρρωστα και μεταφέρονται στην κτηνιατρική κλινική του Χρήστου Κτενά στην Ερυθραία Αττικής με την οποία και συνεργάζεται ο συγκεκριμένος φορέας. Στην ανακοίνωση του το «Save a Greek Stray» για την προσπάθεια που γίνεται για τη διάσωση των σκυλιών, τα οποία κακοποιούνται από τους αρμόδιους του Δήμου Σπάρτης μια υπόθεση γνωστή από το 2015 επισημαίνει τα εξής:

 

«Φεύγουμε από την Σπάρτη μετά από τρεις ημέρες που νιώθουμε πως κράτησαν εβδομάδες, με 44 από τα πιο άρρωστα ζώα τού δημοτικού κυνοκομειου, στα οποία θα δοθεί μια ευκαιρία επιβίωσης, και για αυτό είμαστε ευγνώμονες. Καταγράφηκαν, φωτογραφηθηκαν και παραδόθηκαν σε εμάς παρουσία εκπροσώπων τού Δήμου, τής αστυνομίας και τής κτηνιατρικής υπηρεσίας και με την βοήθεια τοπικών εθελοντών. Οι συνθήκες που αντικρυσαμε με το που άνοιξε το λουκέτο είναι αδύνατον να τις περιγράψουμε με λόγια. Ό,τι είχαμε καταγράψει την Κυριακή έξω από το συρματοπλεγμα δεν μπορεί να αντικατοπτρισει την πραγματικότητα. Σε κανένα πλάσμα δεν αξίζει να ζει σε τέτοιες συνθήκες. Για τα ζώα αυτά που είναι πλέον μαζί μας θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε. Είναι πολύ άρρωστα και κάποια φαίνονται να είναι κοντά στο τέλος. Ήρθαμε την Κυριακή αποφασισμένοι, αλλά χωρίς να περιμένουμε πολλά, και το αποτέλεσμα ξεπέρασε τις προσδοκίες μας.

Μετά την μηνυτήρια αναφορά που καταθέσαμε χθες το πρωί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Σπάρτης και για τα δύο δημοτικά κυνοκομεία - κολαστήρια, σε ένα φάκελο που περιελάμβανε αδιάσειστα αποδεικτικά στοιχεία και πλήθος αιτημάτων, η Εισαγγελία επεληφθη άμεσα, και γι'αυτό αξίζουν συγχαρητήρια στην Αντεισαγγελέα Πρωτοδικων κυρία Ντουντουλακη. Κατέβαλε πραγματικά τις μέγιστες προσπάθειες για να διερευνηθεί άμεσα η υπόθεση, να γίνει αυτοψία αυθημερόν, και να ληφθούν επείγοντα μέτρα διάσωσης των ζώων που κινδυνεύουν. Σήμερα τίποτα δεν τελείωσε, αντιθέτως σήμερα ξεκινάνε όλα. Υπάρχει η ευκαιρία για ένα νέο ξεκίνημα στην Σπάρτη, ώστε οι εικόνες ντροπής που αντικρυσαμε να γίνουν παρελθόν. Όλα όσα έγιναν τις τελευταίες δύο ημέρες θέλουμε να πιστεύουμε ότι ανοίγουν νέους δρόμους για την προστασία ζώων συντροφιάς στην χώρα μας, και την εφαρμογή της νομοθεσίας, και από τους πολίτες, αλλά πρωτίστως από το κράτος και τις δημοτικές αρχές. Να ευχαριστήσουμε από καρδιας τον δικηγόρο μας, Κωνσταντίνο Τοκατλίδη που κατάφερε περισσότερα από όσα είχαμε φανταστεί.  Είμαστε κατάκοποι, και έχουμε ακόμα μπροστά μας ώρες δουλειάς. Αφού φτάσουμε Αθήνα τα ζώα θα πρέπει να τακτοποιηθουν και κάποια από αυτά χρειάζονται άμεση νοσηλεία. Στο πίσω μέρος του φορτηγού η ησυχία είναι σχεδόν εκκωφαντική. Όλα κοιμούνται. Και αυτό μας ξεκουράζει.

*

Όσον αφορά τα ζώα που παραμένουν στο καταφύγιο, ο ανάδοχος έργου που είχε αναλάβει το κυνοκομειο, την φροντίδα των ζώων και συντήρηση του χώρου είναι υπό κράτηση, και με την υπόσχεση των αρχων, οι εθελοντές που επί χρόνια ζητούσαν να βοηθήσουν πλέον μπορούν να έχουν πρόσβαση στον χώρο. Το μέρος είναι πολύ μεγάλο, και για να καθαριστεί έστω και υποτυπωδως θα χρειαστούν εβδομάδες, ωστόσο οι εθελοντές ήταν από σήμερα εδώ και ξεκίνησαν εντατικά να μαζεύουν τα ασυμμάζευτα.

Για εμάς η υπόθεση αυτή παραμένει ανοιχτή και η Σπάρτη δεν τελείωσε εδώ.».

Διαβάστε επίσης:

Τη σύλληψη τριών ατόμων για κακοποίηση σκυλιών στα Δημοτικά Κυνοκομεία Σπάρτης ανακοίνωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη

Παραιτήθηκε η πρόεδρος του Φιλοζωικού Συλλόγου Σπάρτης μετά τις αποκαλύψεις για κακοποίηση σκυλιών από τον Δήμο

Σκυλιά νεκρά και ζωντανά, άρρωστα σε άθλιες συνθήκες στο Δημοτικό Κυνοκομείο Σπάρτης (βίντεο)

Πολλά τα προβλήματα στα παράνομα κυνοκομεία του Δήμου Σπάρτης – Μικρή βελτίωση σε σχέση με το παρελθόν (βίντεο)

Ερώτηση στη Βουλή απ’το ΜέΡΑ 25 για την τραγική κατάσταση για τα σκυλιά στα παράνομα Δημοτικά Κυνοκομεία Σπάρτης (βίντεο)

Σκυλιά στα παράνομα δημοτικά κυνοκομεία του Δήμου Σπάρτης κακοποιούνται και ο νέος δήμαρχος Πέτρος Δούκας βρίσκει μόνο δικαιολογίες

Ξηροκάμπι Λακωνίας: Έβαλαν σκίαστρα για να προστατεύσουν από τον ήλιο τα σκυλιά που κακοποιεί ο Δήμος Σπάρτης (βίντεο)

Σκυλιά αλυσοδεμένα στον ήλιο στο παράνομο Δημοτικό Κυνοκομείο Σπάρτης στο Ξηροκάμπι Λακωνίας (βίντεο)

Φιλοζωικός Σύλλογος Σπάρτης προς Δήμο Σπάρτης: Μόνοι σας βγάλατε τα μάτια σας κακοποιώντας σκυλιά στα παράνομα «καταφύγια» (βίντεο)

Ερώτηση στη Βουλή της Κ. Μάρκου για την κακοποίηση σκυλιών στα δύο παράνομα δημοτικά «κυνοκομεία» του Δήμου Σπάρτης (βίντεο)

Ασύστολα ψεύδη απ’ τον Δήμο Σπάρτης για να δικαιολογήσει την κακοποίηση μέχρι θανάτου σκυλιών στο παράνομο «καταφύγιο» όπου τιμωρεί τα αδέσποτα (βίντεο)

Λακωνία: Κυνοκομείο – κολαστήριο ζώων ο χώρος που ο Δήμος Σπάρτης τιμωρεί τα αδέσποτα σκυλιά (βίντεο)

Σε κάδους σκουπιδιών & ψυγεία «στεγάζει» αδέσποτα σκυλιά στο παράνομο «καταφύγιο» του ο Δήμος Σπάρτης (βίντεο)

Παρέμβαση Τσίπρα ζητάει η Π.Φ.Π.Ο. για να σταματήσει η κακοποίηση σκυλιών στο παράνομο «καταφύγιο» αδέσποτων του Δήμου Σπάρτης

Εξαγωγή ή θανάτωση αδέσποτων που δεν υιοθετούνται ζητάει και ο δήμαρχος Σπάρτης Βαγγέλης Βαλιώτης (βίντεο)

Π.Φ.Π.Ο. και Γ. Πατούλης κατά του δημάρχου Σπάρτης που ζήτησε τη θανάτωση των αδέσποτων (βίντεο)

Ο Δήμος Σπάρτης ζητάει να υιοθετήσουμε αδέσποτα που ο δήμαρχος θέλει να θανατωθούν (βίντεο)

Πρόσκληση για την υιοθεσία των σκυλιών που ζουν έγκλειστα στο δημοτικό κυνοκομείο απευθύνει ο Δήμος Σπάρτης

10 ταΐστρες και ποτίστρες για τ’ αδέσποτα τοποθέτησε ο Δήμος Σπάρτης

Ποιος κρύβει το έγκλημα με την κακοποίηση σκυλιών στην Σπάρτη; (Βίντεο)

Βρήκαν και φιλοξενούν το σκελετωμένο σκυλί που περιφερόταν στην Σπάρτη

Έκκληση για τον εντοπισμό των δραστών που δηλητηρίασαν τα περιστέρια στην Σπάρτη

Περιφέρει την γαλοπούλα «στολισμένη» με λαμπάκια στους δρόμους της Σπάρτης

Φιλοζωικός Σύλλογος Σπάρτης: «Τελείωσε το κυνήγι, γέμισε ο τόπος φόλες»

Σπάρτη: Έκοψε την ουρά του κουταβιού με ψαλίδι αλλά συνελήφθη (βίντεο)

Σπάρτη: Έδεσε το κυνηγόσκυλο και το εγκατέλειψε για να πεθάνει

Εντόπισε αυτοσχέδια παγίδα για αγριογούρουνο στη Σελασσία Λακωνίας

Mε φόλες εξοντώνουν άγρια και κατοικίδια ζώα παντού στην Ελλάδα

Tagged: , , , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.