Στηρίξτε μας

Πολλά τα προβλήματα στα παράνομα κυνοκομεία του Δήμου Σπάρτης – Μικρή βελτίωση σε σχέση με το παρελθόν (βίντεο)

2 Φεβρουαρίου 2021 08:09 | Καταγγελίες
Πολλά τα προβλήματα στα παράνομα κυνοκομεία του Δήμου Σπάρτης – Μικρή βελτίωση σε σχέση με το παρελθόν (βίντεο)

Της Ελένης Ηλιοπούλου

Οι κακές συνθήκες διαβίωσης για τα έγκλειστα σκυλιά στα δύο παράνομα δημοτικά κυνοκομεία του Δήμου Σπάρτης (στην Αγία Κυριακή και στο Ξηροκάμπι Λακωνίας) απασχολούν ξανά την επικαιρότητα τις τελευταίες ημέρες μετά τη δημοσιοποίηση στο facebook πολλών βίντεο, που τράβηξε η Ζαφειρία Κακαλέτρη, στις 16 Ιανουαρίου και στις 24 Ιανουαρίου. Τη φιλοζωική κοινότητα συγκλόνισε η εικόνα ενός άρρωστου κουταβιού μέσα σε κλουβί μεταφοράς, το οποίο είχε ορό στο πόδι και ο ορός του ήταν στερεωμένος στο κλαδί ενός δέντρου στην είσοδο του «καταφυγίου» στην περιοχή της Αγίας Κυριακής. Το ζώο πέθανε την επόμενη ημέρα.

Το βίντεο που δημοσιεύτηκε στις 16 Ιανουαρίου 2021 από την περιοχή της Αγίας Κυριακής

 

Οι χιλιάδες κινητοποιήσεις των βίντεο έδειξαν ότι τα προβλήματα – που με σοβαρότητα αναδεικνύει το www.zoosos.gr εδώ και περισσότερα από πέντε χρόνια – παρά τις μικρές βελτιώσεις (αφού έχουν προηγηθεί πολλές μηνύσεις και καταγγελίες σε βάρος του Δήμου Σπάρτης για κακοποίηση ζώων) μετά τις εκλογές στην τοπική αυτοδιοίκηση τον Σεπτέμβριο του 2019 και την ανάληψη των καθηκόντων του δημάρχου Πέτρου Δούκα (πρώην βουλευτής της Ν.Δ.) λίγο άλλαξαν.

Το βίντεο που δημοσιεύτηκε στις 24 Ιανουαρίου 2021 από την περιοχή Ξηροκάμπι

Τα ζώα είναι πολλά, δεν τα έχουν καταγράψει και οι εγκαταλείψεις κουταβιών και άλλων ανεπιθύμητων οικόσιτων είναι διαρκείς γιατί η τοπική κοινωνία και εκεί αντιμετωπίζει τα ζώα (σκυλιά και γατιά) ως σκουπίδια που θέλει μόνο να ξεφορτωθεί.

Τα σκυλιά στα δύο παράνομα κυνοκομεία είναι εκτεθειμένα στις καιρικές συνθήκες και κάποια από αυτά και δεμένα και υπάρχει μεγάλη σύγκρουση μεταξύ των ντόπιων φιλόζωων. Κάποιοι βλέπουν βελτίωση και δίνουν πίστωση χρόνου στη δημοτική αρχή κάποιοι άλλη πάλι κατηγορούν τον δήμο ότι δεν κάνει ό,τι οφείλει και το δράμα των ζώων συνεχίζεται.

Έτσι μετά τη δημοσιότητα, τις δημόσιες ανακοινώσεις φιλοζωικών φορέων για τα χρονίζοντα προβλήματα εκεί, τις αναρτήσεις της κας Κακαλέτρη, την επιστολή διαμαρτυρίας σε φορείς και Άρειο Πάγο από δύο ομάδες εθελοντών («Strays Sparta Greece», «Ζωόφιλοι Εθελοντές Σπάρτης») το κόμμα Μέρα25 κατάθεσε ξανά ερώτηση για το ζήτημα στη Βουλή και στις 29 Ιανουαρίου εκπρόσωποι φιλοζωικών φορέων («A Little Shelter» «Dogs’Voice») πήγαν επί τόπου και διαπίστωσαν τις ελάχιστες βελτιώσεις προς το καλύτερο και με ανακοίνωση τους επισημαίνουν ότι θα καταθέσουν και σχετικές προτάσεις.

Η ανακοίνωση του Δήμου Σπάρτης στις 19 Ιανουαρίου

«Απάντηση σε δημοσιεύματα - Διαχείριση αδέσποτων ζώων συντροφιάς

Όπως έχουμε αναφέρει και στο παρελθόν, ο Δήμος Σπάρτης και οι συνεργάτες του καταβάλλουν κάθε προσπάθεια για τη σωστή διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων όπως αναφέρονται στον Ν. 4039/2012 (ΦΕΚ Α-15/2-2-2012).

Ο Δήμος μας, σχεδόν καθημερινά, γίνεται δέκτης αιτημάτων πολιτών για την περισυλλογή “αδέσποτων” ζώων συντροφιάς. Συχνά καλούμαστε να περισυλλέξουμε κουτάβια τα οποία έχουν αποχωριστεί από τη μητέρα τους και εγκαταλείπονται από ασυνείδητους συμπολίτες μας, οι οποίοι προφανώς ενώ δεν επιθυμούν να διαχειριστούν τα κουτάβια, δεν προβαίνουν στη στείρωση των ζώων τους.

Να επισημάνουμε ενδεικτικά, ότι το τελευταίο διάστημα, από 16 Οκτωβρίου έως 31 Δεκεμβρίου 2020, έχει γίνει περισυλλογή 68 κουταβιών, πολλά από αυτά ήδη άρρωστα και αποχωρισμένα σε μικρή ηλικία από τη μητέρα τους. Τα κουτάβια που περισυλλέγονται συνήθως αποχωρίζονται σε μικρή ηλικία από τη μητέρα τους και η υγεία τους είναι επισφαλής μέχρι την ολοκλήρωση του προγράμματος εμβολιασμού τους.

Το συγκεκριμένο κουτάβι περισυλλέχθηκε στις 22/12/2020, έγινε κτηνιατρική εξέταση και ο απαιτούμενος εμβολιασμός. Στις 13/01/2021 εμφάνισε ανορεξία και οδηγήθηκε στον ιδιώτη κτηνίατρο όπου διαγνώστηκε λοιμώδης γαστρεντερίτιδα, έγινε η απαραίτητη νοσηλεία και όταν ανέκτησε την όρεξή του, οπότε βρισκόταν σε φάση αποδρομής της νόσου, επέστρεψε στο χώρο φιλοξενίας όπου και χορηγήθηκε ορός υποστηρικτικά. Το κουτάβι τοποθετήθηκε στο κλουβί για τη χορήγηση του ορού! Το βράδυ του Σαββάτου 16/01 επανήλθε στο κτηνιατρείο για περαιτέρω υποστηρικτική αγωγή.

Είναι τα παραπάνω δείγμα αδιαφορίας για το κουταβάκι;

Όσον αφορά τον τίτλο του δημοσιεύματος περί «δήθεν» άρνησης για τη φιλοξενία του, αναφέρθηκε στην ενδιαφερόμενη κυρία από τον υπεύθυνο του χώρου φιλοξενίας, ότι υπάρχει ειδικός νόμος για τις απαιτούμενες σχετικές διαδικασίες, και ότι απαιτείται μια διαδικασία υπογραφής σχετικού συμφωνητικού φιλοξενίας με το Δήμο.

Υπενθυμίζουμε τις διατάξεις του άρθρου 5 του Ν.4039/12, όπου αναφέρεται ότι ο ιδιοκτήτης δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς υποχρεούται να μεριμνά για τη στείρωσή του, εφόσον δεν επιθυμεί τη διατήρηση των νεογέννητων ζώων ή δεν μπορεί να τα διαθέσει σε νέους ιδιοκτήτες και παρακαλούμε τους πολίτες για την ανάληψη των ευθυνών και υποχρεώσεών τους.

Όσον αφορά τα κέντρα φιλοξενίας:

Όπως έχουμε ήδη αναφέρει, ο Δήμος μας με τη βοήθεια και μελών του Πολιτιστικού Φιλοζωικού Συλλόγου Σπάρτης καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια για την καλύτερη δυνατή φιλοξενία των αδέσποτων, με όσα μέσα μπορεί να διαθέσει.

Σύμφωνα με τις ελεγκτικές και κτηνιατρικές αρχές, η βελτίωση της όλης δομής είναι σαφής και συνεχής, έστω και αν δεν είναι αυτό που εμείς θα θέλαμε!

Φυσικά όπως έχουμε αναφέρει, κανένα καταφύγιο δεν θα μπορούσε να είναι dogs paradise! Κάθε σκυλί περιορισμένο, φυσικά δεν μπορεί να νοιώθει ευχάριστα!

Και εμάς μας αναστατώνει η εικόνα σκυλιών που δεν έχουν μια οικογένεια που να τα αγαπάει και να τα φροντίζει και να τα έχει ελεύθερα στο σπίτι!

Αλλά τουλάχιστον ταΐζονται σωστά, δεν κινδυνεύουν από οχήματα, επιθεωρούνται από κτηνιάτρους κλπ.

Μάλιστα συνεργαζόμαστε για την περιποίηση των αδέσποτων με το Φιλοζωικό Πολιτιστικό Σύλλογο Σπάρτης (που χρόνια τώρα -από το 2007- νοιάζεται
ανιδιοτελώς για τα αδέσποτα).

Επιπλέον οι έλεγχοι που πραγματοποιήθηκαν από το Τμήμα Κτηνιατρικής της Π.Ε. Λακωνίας επιβεβαιώνουν ότι τα σκυλιά που φιλοξενούνται ταΐζονται σωστά, ότι γίνονται απεντομώσεις, απολυμάνσεις κλπ.

Αυξήσαμε την κτηνιατρική δαπάνη από €30 χιλ. το 2018, σε €45 χιλ. το 2020 και €50 χιλ. στον προϋπολογισμό του 2021, τη δαπάνη για περισυλλογή αδέσποτων, μεταφορά σε κτηνιάτρους και μετά στο κέντρο φιλοξενίας, κλπ., από €45 χιλ. σε €60 χιλ. περίπου και για προμήθεια ζωοτροφών από €21 χιλ. σε €49,6 χιλ.

Επίσης €16 χιλ. για φαρμακευτικό και κτηνιατρικό υλικό, €5χιλ. για απολυμάνσεις, €10 χιλ. για σπιτάκια, και €9,5 χιλ. για εργαλεία και υλικά! = σύνολο περίπου €200χιλ.

(€ 199.800 για την ακρίβεια, σε ένα Δήμο με ήδη εξαιρετικά περιορισμένες οικονομικές και ταμειακές δυνατότητες και με εξαιρετικά αυξημένες ανάγκες σε όλα τα μέτωπα, λόγω Covid)!

Φυσικά κάθε ουσιαστική οικονομική βοήθεια από φιλόζωους ή φιλοζωικά σωματεία είναι ευπρόσδεκτη, με τη διαχείριση του ποσού που θα διατεθεί να γίνεται από τον προσφέροντα για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των φιλοξενούμενων σκυλιών!

Ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος και οι εθελοντές και εθελόντριες που πραγματικά αγαπάνε τα σκυλάκια κάνουν ό,τι μπορούν, αν και κάποιοι προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τη δύσκολη κατάσταση για να κάνουν το δικό τους θόρυβο!

Η φροντίδα είναι συνεχής και από ανθρώπους που αγαπάνε αυτό που κάνουν!

Τα πορίσματα των αρμόδιων Κτηνιατρικών Αρχών είναι στη διάθεση όλων!

Όλα τα άλλα είναι μέρος προσπάθειας για show και αυτοπροβολή από δήθεν φιλόζωους!

Ο ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΑΡΛΑΥΤΗΣ».

Η επιστολή διαμαρτυρίας προς τον Άρειο Πάγο στις 20 Ιανουαρίου

Την επιστολή που υπογράφουν δύο ομάδες εθελοντών η «Strays Sparta Greece»  και η «Ζωόφιλοι Εθελοντές Σπάρτης» επισημαίνονται τα εξής για τα προβλήματα που υπάρχουν εκεί αλλά περιλαμβάνονται και προτάσεις για την προστασία των σκυλιών και την οργανωμένη λειτουργία του χώρου, ώστε να γίνει καταγραφή των ζώων και να γίνονται με οργανωμένο τρόπο και οι υιοθεσίες κάτι που είχε προκαλέσει πολλές διαμάχες μεταξύ εθελοντών και δημοτικής αρχής και πριν από μερικούς μήνες.

«ΣΠΑΡΤΗ, 20 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2021

Αξιότιμες Κυρίες,

Αξιότιμοι Κύριοι,

Οι εθελοντές των ομάδων Strays Sparta Greece και των Ζωόφιλων Εθελοντών Σπάρτης, δηλώνουμε συγκλονισμένοι,

- από τον άδικο θάνατο του άρρωστου κουταβιού που δεχόταν ορό το περασμένο Σάββατο κάτω από το δέντρο, απέναντι από την είσοδο του Καταφυγίου της Αγίας Κυριακής του Δήμου Σπάρτης, χωρίς κουβέρτα ενώ έτρεμε (δώσαμε εμείς ένα πουλόβερ αν δείτε στις φωτογραφίες), και υπό ψιλόβροχο και χαμηλή θερμοκρασία, χωρίς να μας δίδεται για φιλοξενία πριν τη Δευτέρα από τους εργαζόμενους εκεί, γιατί χρειαζόμασταν έγγραφο από τον κτηνίατρο - αλήθεια πώς πιστοποιείται ότι ξαναπήγε στον κτηνίατρο μετά το Σάββατο που το είδαμε όπως ισχυρίζονταν χθες, ενώ το Σάββατο ξεκάθαρα μάς είχαν πει ότι θα έμενε στο καταφύγιο;;

- καθώς και από την απίστευτη θλιβερή εικόνα του καταφυγίου της Αγίας Κυριακής το περασμένο Σάββατο, όπου αρκετά μόνιμα δεμένα ζώα αλλά και λίγα ελεύθερα βρίσκονταν εκτεθειμένα πλήρως στις ακραίες καιρικές συνθήκες.

Κι ενώ εγγράφως προς το Δήμο Σπάρτης, με καλή προαίρεση, μέσω email, καθώς δεν έχουμε τίποτα προσωπικό με κανέναν, είχαμε ζητήσει ριζικές αλλαγές από τον Απρίλιο του 2020, δηλώνοντας την διαθεσιμότητά μας για εθελοντική εργασία, εφόσον τίποτα δεν άλλαξε, ζητάμε τώρα πλέον την επείγουσα παρέμβαση της Ανώτατης Δικαστικής Αρχής για την απόδοση ευθυνών και άμεσο πλήρη έλεγχο των ζώων, ειδικά των κουταβιών (πόσα είναι, αν είναι άρρωστα, σε ποιες συνθήκες βρίσκονται) που αυτή τη στιγμή "ζουν" στα παράνομα κυνοκομεία του Δήμου Σπάρτης.

Έχουμε καταγγείλει επωνύμως στο Αστυνομικό Τμήμα Σπάρτης δύο φορές από το μήνα Μάιο  του έτους 2020 τις τραγικές συνθήκες διαβίωσης των ζώων στα παράνομα κυνοκομεία του Δήμου Σπάρτης (Ξηροκαμπίου και Αγίας Κυριακής), που παραβιάζουν τις προϋποθέσεις ευζωίας των ζώων, σύμφωνα με τους Νόμους 4039/2012 και 4235/2014 και συνιστούν παθητική κακοποίηση.

Εξ όσων γνωρίζουμε έως και σήμερα, υπήρχαν σε αυτά τουλάχιστον δύο (2) άτυχα νεκρά κουτάβια.

Η πρώτη μήνυση που κατετέθη κατά παντός υπευθύνου μπήκε στο αρχείο από την Εισαγγελία Σπάρτης.

Η δεύτερη μήνυση που κατετέθη κατά παντός υπευθύνου είναι ακόμα σε εκκρεμότητα κι έχουν περάσει ήδη οχτώ μήνες από την κατάθεσή της.

Επίσης, στο ίδιο διάστημα, τον Ιούνιο του έτους 2020, ως εθελοντές είχαμε απευθυνθεί στην Εισαγγελία Σπάρτης για να παρέμβει, ώστε να εκπολιτιστούν οι συνθήκες διαβίωσης των ζώων στα εν λόγω κυνοκομεία, καθώς και να επιταχυνθούν οι διαδικασίες υιοθεσίας που είχαν απαράδεκτη καθυστέρηση (1 μήνα και πάνω). Η Εισαγγελική Αρχή είχε τότε ευθέως αρνηθεί, επικαλούμενη αδυναμία να παρέμβει στα δημοτικά πράγματα.

Με την παρούσα μας επιστολή, απαιτούμε παράλληλα ΑΜΈΣΩΣ τα ακόλουθα:

1) να δημιουργηθεί ΆΜΕΣΑ ως το ερχόμενο Σάββατο ανθεκτικό υπόστεγο και πλαϊνά καλύμματα και να τοποθετηθεί μπετόν στο έδαφος και στα δύο καταφύγια (Αγίας Κυριακής και Ξηροκαμπίου), ώστε να μην είναι εκτεθειμένα τα δύσμοιρα ζώα στις καιρικές συνθήκες, στο ψύχος και στις λάσπες

2) να διαμορφωθούν οι χώροι στα κυνοκομεία, ώστε ΚΑΝΕΝΑ ΖΩΟ ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΝΑΙ ΔΕΜΕΝΟ ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΟΛΑ ΑΣΦΑΛΗ  ως την επόμενη εβδομάδα (έτσι, ώστε να σταματήσει επιτέλους η παθητική κακοποίηση των ζώων)

3) να δημιουργηθεί ΑΜΕΣΩΣ χώρος ΞΕΧΩΡΙΣΤΌΣ ΓΙΑ ΚΟΥΤΑΒΙΑ ΜΕ ΠΟΛΥ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΗ ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΗ, γιατί πολλά κουτάβια πεθαίνουν από τύφο

4) να δημιουργηθεί άμεσα ΧΩΡΟΣ ΓΙΑ ΑΝΑΡΡΩΤΗΡΙΟ, ώστε να μην είναι μαζί τα υγιή ζώα με τα άρρωστα που κάνουν θεραπεία

5) να υπάρχει πρόγραμμα ΣΟΒΑΡΉΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΉΣ ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΗΣ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ

6) να υπάρξει ωράριο επισκεψιμότητας στα καταφύγια για τους εθελοντές και το κοινό κάθε Σαββατοκύριακο.

7) να μας επιτραπεί άμεσα η είσοδος στα καταφύγια, ώστε να ΦΩΤΟΓΡΑΦΗΘΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΟΛΑ τα ζώα και να προωθηθούν για φιλοξενίες και υιοθεσίες, οι οποίες θα πρέπει να γίνονται άμεσα, ευέλικτα και διαδικτυακά και όχι με παλαιολιθικές χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες όπως τώρα

8) να δοθεί η δυνατότητα στους υποψήφιους κηδεμόνες να υιοθετούν το ζώο άμεσα, εντός λίγων ωρών, καθώς μπορεί να γίνεται προσκόμιση των απαιτούμενων δικαιολογητικών ψηφιακά και να υπάρχει η επιλογή ηλεκτρονικής υπογραφής αντί δια ζώσης λόγω πανδημίας. Μάλιστα σε όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα, να υιοθετούν ζώα εκτός των διαδικασιών του Δήμου (δηλαδή αν πληρώνουν οι ίδιοι τα εμβόλια, τις εξετάσεις και τη στείρωση και σε κτηνίατρο της επιλογής τους, τα ζώα να φεύγουν αμέσως την ίδια μέρα με υπεύθυνη δήλωση ανάληψης ευθύνης του ζώου και της ευζωίας του, χωρίς να περιμένουν στη σειρά)

9) να γίνονται και οι φιλοξενίες με ανάλογο γρήγορο τρόπο, με ψηφιακή προσκόμιση εγγράφων και επιλογή ηλεκτρονικής υπογραφής λόγω πανδημίας, σε λίστες φιλόζωων που θα έχουν προσκομίσει οι φιλοζωικές ομάδες

10) να γίνει εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού για την φροντίδα των κατοικίδιων ζώων και την ευθύνη τους, το τσιπάρισμα και τη στείρωση. Μετά από 6 μήνες να γίνουν έλεγχοι σε όλα τα δεσποζόμενα ζώα.

11) να αυστηροποιηθούν άμεσα οι έλεγχοι από την Αστυνομία και τη Θηροφυλακή για να περιοριστεί το τραγικό φαινόμενο των εγκαταλείψεων ενηλίκων σκύλων και κουταβιών, που είναι η αιτία δημιουργίας του αδέσποτου πληθυσμού

12) να δημιουργηθεί πρόγραμμα φροντίδας αδέσποτων γατών

13) να αυξηθούν οι υπάλληλοι του Δήμου σε τουλάχιστον 6 για το θέμα των καταφυγίων από 2 που είναι σήμερα, καθώς είναι ανθρωπίνως αδύνατη η καθημερινή σωστή φροντίδα 400+ ζώων από 2 μόνο άτομα που δουλεύουν τώρα.

Θα προσφέρουμε με χαρά κι εμείς την εθελοντική βοήθειά μας στις ώρες που δεν εργαζόμαστε.

Το κόστος για τα υλικά αναδιαμόρφωσης του χώρου των κυνοκομείων (τσίγκοι, αλουμίνια, μπετόν) είναι σίγουρα πολύ μικρότερο από όσο κόστισαν 3 αστέρια από αυτά (τα πολύ όμορφα ομολογουμένως) που στόλισαν φέτος την πόλη μας.

Αλλά κι αν δεν μπορεί ο Δήμος μας, να βάλουμε όλοι από μισό ευρώ.

Έχει ανακοινωθεί, ορθώς, η δημιουργία νέου καταφυγίου με το πρόγραμμα "Φιλόδημος" από το Δήμο, αλλά στην Ελλάδα αυτό σημαίνει κάποια χρόνια μπροστά μας.

Ως τότε;

Για αυτές τις ψυχούλες δεν αξίζει να γίνουν αξιοπρεπείς οι παρούσες συνθήκες και να προωθηθούν με ζήλο οι υιοθεσίες για όσα περισσότερα γίνεται, ώστε να μην πεθαίνουν άδικα και βασανιστικά ;;

Παρακαλούμε από καρδιάς κάθε φιλόζωο και κάθε φιλοζωική ομάδα της χώρας που συμφωνεί με τα ανωτέρω να προσυπογράψει και να μας ενημερώσει στο email: [email protected], [email protected].

Επίσης, εφόσον οποιοσδήποτε συμφωνεί, μπορεί να υπογράψει και στο Petition που θα βγει σε λίγες ώρες.

Αναμένουμε, έστω αυτή την ύστατη στιγμή ο Δήμος Σπάρτης να νοιαστεί πραγματικά για την κατάργηση των σύγχρονων Άουσβιτς για τα άτυχα αδέσποτα ζώα της περιοχής μας και για τον οριστικό εκπολιτισμό των συνθηκών διαβίωσης τους, και να ενεργήσει σύμφωνα με τους νόμους 4039 /2012 και 4235/2014.

Με εκτίμηση,

Strays Sparta Greece

Ζωόφιλοι Εθελοντές Σπάρτης

Υγ1: βίντεο από το Σάββατο 16/1/2021 στο Κυνοκομείο της Αγίας Κυριακής του Δήμου Σπάρτης».

Η ανακοίνωση της Π.Φ.Π.Ο. στις 25 Ιανουαρίου

«Με αφορμή τα τελευταία γεγονότα στο παράνομο κυνοκομείο Σπάρτης η ΠΦΠΟ με τρόπο καθαρό, ξάστερο, σταράτο και τεκμηριωμένο λόγο, όπως πάντα είναι ο λόγος της, και χωρίς να καταπίνει τα λόγια της ή να στρογγυλεύει καταστάσεις χάριν σκοπιμοτήτων – κοινώς να διυλίζει τον κώνωπα και να καταπίνει την κάμηλο – θα ήθελε να δηλώσει τα παρακάτω:

 1. Είναι ηλίου φαεινότερο, ότι η εικόνα του κουταβιού με τον ορό στο δέντρο και δη εν μέσω σκληρών και αντίξοων καιρικών συνθηκών, αυτονόητα είναι καταδικαστέα και δεν θα δώσουμε διαπιστευτήρια περί αυτού σε κανένα.

Είναι γνωστός ο αγώνας της Ομοσπονδίας από ιδρύσεώς της – έχοντας μάλιστα ιδίαν εικόνα μέσα από τις επισκέψεις της σε αυτά και όχι εκ του μακρόθεν των όσων τραγικών εις βάρος των ζώων, της ίδιας της έννοιας της ζωής και της αξιοπρέπειας που κάθε έμβιο ανθρώπινο ή μη δικαιούται, διαδραματίζονται μέσα στα δημοτικά αλλά και σε πολλά ιδιωτικά-εθελοντικά κυνοκομεία – όπως είναι γνωστή και η ανηλεής και χωρίς σταματημό προσπάθειά της, χωρίς εκπτώσεις και χωρίς ενδοιασμούς, για την κατάργηση αυτών των χώρων.

 1. Ο αγώνας της δεν έχει καμία σχέση και ούτε θα έχει με τις στείρες, ανούσιες, ανέξοδες και χωρίς αντίκρισμα κραυγές και αντιπαραθέσεις που λαμβάνουν χώρα στα social media, που φθάνουν και ξεπερνούν πολλές φορές τα όρια του κιτρινισμού και της ηθικής εξόντωσης συναγωνιστών μας.

Όταν κάποιοι φτάνουν στο σημείο να μιλούν για πλάτες στον Δήμο των εθελοντών αγωνιστών του συλλόγου στη Σπάρτη αλλά και της Ομοσπονδίας, χωρίς καμία απόδειξη και τεκμηρίωση, διαπράττουν μέγα ηθικό ολίσθημα.

Δεν θα τους ακολουθήσουμε στον δρόμο τους γιατί κι εμείς θα μπορούσαμε να γράψουμε εναντίον τους αλλά είναι άλλες οι αρχές και οι αξίες μας.

Δεν μιλούν για λάθη, που θα ήταν απόλυτα κατανοητό και ωφέλιμο πιθανόν, αλλά πλάθουν με τη φαντασία τους σενάρια συναλλαγών, συνομωσιών με τους Δήμους, φαντάζονται ίντριγκες και ό,τι άλλο μπορεί να σκεφτεί κανείς, καθοδηγούμενοι από τον άκρατο εγωισμό του αλάθητου.

Το γιατί συμβαίνει σε ευρεία κλίμακα η ανθρωποφαγία αυτή ανάγεται κατά τη γνώμη μας σε σοβαρές παθογένειες του φιλοζωικού κινήματος, στη μη ωριμότητά του να διακρίνει το αίτιο και το αιτιατό, να αντιληφθεί ότι τα προβλήματα των ζώων είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με αυτά των ανθρώπων και να στραφεί εκεί που πραγματικά πρέπει.

Έτσι, με μια υπεραπλούστευση φθάνουν να στοχοποιούν, πολλές φορές με τρόπο εξουθενωτικό, τον πιο αδύναμο κρίκο, τους άλλους εθελοντές φιλόζωους.

 1. Η συνεχής και αμείωτης έντασης αυτή πάλη της ΠΦΠΟ έχει ένα σκοπό, που σε ικανό βαθμό το έχει καταφέρει, να αναδείξει την μπόχα και την βαρβαρότητα των στρατοπέδων συγκέντρωσης που ονομάζονται κυνοκομεία.

Με ποιο τρόπο;

-Μέσα από καμπάνιες κατά των χώρων αυτών, με φωτογραφίες και βίντεο, με διά ζώσης επισκέψεις στα κυνοκομεία, με συνεχείς συνεργασίες με τους Δήμους, πάντα προς όφελος των ζώων αλλά και της κοινωνίας.

-Με την κατάδειξη και ανάδειξη των δράσεων εκείνων, μέσα από τις οποίες θα μπορέσουν οι Δήμοι να βγουν στο ξέφωτο ή να βελτιώσουν αισθητά την κατάσταση, με παρεμβάσεις και απόλυτα ξεκάθαρες θέσεις και λύσεις προς τις εκάστοτε κυβερνήσεις, χωρίς ίχνος κομματικής εξάρτησης από αυτές.

-Μέσα από Συνέδρια, Ημερίδες, τηλεοπτική ενημέρωση για την αθλιότητα των κυνοκομείων, συμμετοχή σε εκπομπές, με παρεμβάσεις στην Ε.Ε., με άσκηση έντονης κριτικής τόσο κατά των Δήμων όσο και κυρίως κατά των ανίκανων να λύσουν το πρόβλημα της αδεσποτείας των ζώων κυβερνήσεων στην χώρα μας.

-Με βοήθεια προς τα φιλοζωικά σωματεία, μέλη της ΠΦΠΟ ή μη αλλά και προς μεμονωμένους φιλόζωους πολίτες, για το πως πρέπει να αντιμετωπίζουν και να χειρίζονται τα τοπικά συμβαίνοντα, ώστε να αποβαίνουν οι δράσεις τους σε όφελος των ζώων.

 1. Η ΠΦΠΟ είναι ο μοναδικός φορέας που με κάθε νόμιμο αλλά και ακτιβιστικό τρόπο αναδεικνύει τις τεράστιες ευθύνες των Δήμων και βεβαίως διαχρονικά των Κυβερνήσεων.

Υπάρχουν κι άλλες Ομοσπονδίες ή Ενώσεις στις οποίες μπορεί ο καθένας να αποταθεί και όχι μόνο στην ΠΦΠΟ.

Είναι αστείο το λιγότερο να διαβάζουμε αυτές τις μέρες στο διαδίκτυο ακόμη και κατηγορίες από φιλόζωους πολίτες, τους οποίους εμείς δεν θα βάλουμε σε εισαγωγικά γιατί είναι φιλόζωοι με ένα λάθος όμως τρόπο, ότι στηρίζουμε τις πρακτικές του Δήμου Σπάρτης.

Τέτοιες απόψεις πέρα από βαθιά προβληματικές στον πυρήνα τους, δείχνουν ότι ορισμένους αυτό που τους ενδιαφέρει είναι να κατηγορήσουν άλλους φιλόζωους πολίτες και όχι αυτούς που πραγματικά ευθύνονται για την κατάντια αυτή.

Είναι οι ίδιοι πολίτες που διυλίζουν τον κώνωπα αλλά καταπίνουν αμάσητη μάλιστα την κάμηλο.

Είναι αυτοί που ψέγουν τον τελευταίο τροχό της αμάξης αντί τους κυβερνήτες της άμαξας.

Η ΠΦΠΟ δεν αποδέχεται τέτοιες παθογενείς αντιλήψεις και νοοτροπίες γιατί εκτιμά ότι ο αντίπαλος δεν είναι ο διπλανός μας φιλόζωος εθελοντής που προσφέρει ό,τι και όσο μπορεί, με τα λάθη του, τις επιτυχίες του, την απίστευτη κούραση του, τη ψυχική του φθορά, αλλά αυτοί που κρατούν με τις αποφάσεις τους την τύχη των ζώων και των ανθρώπων στα χέρια τους, αυτοί που τα ζώα δεν τους ενδιαφέρουν, δεν τους απασχολούν, δεν τους νοιάζουν και είτε δεν είναι καν στην ατζέντα των σχεδιασμών τους είτε είναι τελευταία και καταϊδρωμένα για να σώζουν και τα πολιτικά προσχήματα.

 1. Η Ομοσπονδία μας δεν επιδιώκει την ρήξη για τη ρήξη με τους Δήμους και τις χωρίς αντίκρισμα για τα ζώα φωνασκίες στα ΜΜΕ αλλά προσπαθεί εκεί που υπάρχει έστω και λίγο γόνιμο έδαφος να το καλλιεργήσει ακόμη περισσότερο, κερδίζοντας πράγματα προς όφελος των ζώων.

Ούτε αβασάνιστα, άκριτα, χωρίς μέθοδο, χωρίς τακτική τους βάζει όλους στο ίδιο τσουβάλι για να ικανοποιήσει κάποιους γραφικούς και αδαείς ή να παίζει συμπολιτευτικά ή αντιπολιτευτικά παιχνίδια εις βάρος των ζώων.

Ταυτόχρονα φυσικά με τον αγώνα της είτε για κατάργηση των κυνοκομείων όταν οι συνθήκες δεν μπορούν ή οι δημοτικοί άρχοντες δεν θέλουν να τις αλλάξουν άρδην, είτε για την εκ θεμελίων δημιουργία νέων χώρων αξιοπρέπειας και ευζωίας, όπως θα αναλύσουμε πιο κάτω, προσπαθεί, επιδιώκει και δρα με τον θεσμικό της αγώνα για να σταματήσουν οι ελληνικοί δρόμοι να γεμίζουν κάθε μέρα με νέα και νέα αδέσποτα μέχρι η αθλιότητα αυτή να εξαλειφθεί.

Η εκτίμηση μας για το Δήμο Σπάρτης όπως και για άλλους Δήμους που διαθέτουν τέτοια κολαστήρια – επιτρέψτε μας μερικοί να μπορούμε να έχουμε και τη διανοητική ικανότητα αλλά και την εμπειρία να κάνουμε εκτιμήσεις και να χαράσσουμε τακτική αντί άσφαιρων αλαλαγμών στο διαδίκτυο – είναι ότι υπάρχει το έδαφος για περαιτέρω βελτιώσεις και μπορεί να καλλιεργηθεί ακόμη περισσότερο. Η κατάσταση δε σήμερα στο δημοτικό κυνοκομείο, που εξακολουθεί να είναι άθλια, ουδεμία σχέση έχει με αυτή του παρελθόντος και μπορούν μέσα από τη συνεργασία, τις προτάσεις και το διάλογο να αλλάξουν ακόμη περισσότερα πράγματα μέχρι να γίνει ένα μικρό ενδιαίτημα, όπως θα αναλύσουμε πιο κάτω.

Παρακολουθούμε συνεχώς και όχι πυροτεχνικά την κατάσταση κι αν δεν υπάρξουν περαιτέρω βελτιώσεις, όπως έχουμε προτείνει, τότε από πλευράς ΠΦΠΟ τον Δήμο Σπάρτης «θα τον πάρει και θα τον σηκώσει», όπως έχουμε κάνει και με άλλους Δήμους, όταν άλλοι μεγάλοι πανελλήνιοι φορείς δεν ενεργούν καθόλου.

Αυτό όμως θα γίνει όταν εμείς κρίνουμε ότι πρέπει και όχι όποτε θέλει το λαϊκό δικαστήριο του fb. Όπως κάναμε και με τον ίδιο το Δήμο Σπάρτης το 2017, τότε που σηκώσαμε μαζί με το φιλοζωικό σύλλογο όλο το βάρος στις πλάτες μας ενώ οι νυν κατήγοροι ήταν απόντες μολονότι υπήρχαν στα φιλοζωικά δρώμενα της πόλης από τότε.

Να τους κατηγορήσουμε λοιπόν κι εμείς για πλάτες στον τότε Δήμο;

Φυσικά και δεν θα το κάνουμε γιατί το αξιακό μας σύστημα είναι διαφορετικό.

Ο καθένας μπορεί φυσικά να διαφωνεί με την τακτική, τις θέσεις, τις απόψεις μιας συλλογικότητας, δεν έχει όμως το δικαίωμα να εκτοξεύει από δω κι από κει λάσπη χωρίς αποδείξεις, χωρίς αιδώ, χωρίς ηθική.

Και φυσικά δεχόμαστε την οποιαδήποτε κριτική, συμβολή, συνπροσπάθεια, όπως δεχόμαστε και ότι μπορεί να κάνουμε λάθη.

Γιατί λάθη κάνουν μόνο αυτοί που δρουν, γιατί είμαστε εθελοντές στον αγώνα και όχι επαγγελματίες, γιατί σηκώνουμε ένα βαρύτατο φορτίο από όλη την Ελλάδα, που κανείς άλλος φορέας δεν το σηκώνει.

Όμως μετά βδελυγμίας αποκρούουμε και με κάθε αποφασιστικότητα θα καταδικάσουμε το λαϊκό δικαστήριο που έστησαν ορισμένοι αυτές τις μέρες, πού αλλού, στα social media.

Όχι, δεν πήγαν στην Εισαγγελία για να καταγγείλουν με κάθε τρόπο την εικόνα του φτωχού κουταβιού και τις ευθύνες αυτών που τις έχουν, ούτε στην αστυνομία για τον ίδιο λόγο, δεν πήγαν στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, δεν έκαναν συγκεντρώσεις ούτε ενημέρωση των συμπολιτών τους κοκ, αλλά έστησαν στο εκτελεστικό απόσπασμα τον πιο αδύναμο και χωρίς ευθύνες κρίκο, σπίλωσαν ανθρώπους και φορείς αλλά και τον ίδιο τον εθελοντισμό και όχι ενώ άφησαν το δύστυχο ζώο εκεί φοβούμενοι, είπαν, το γράμμα του νόμου και έγιναν έτσι συνυπεύθυνοι του θανάτου του μικρού κουταβιού.

Πληροφορηθήκαμε ότι μέρες μετά το γεγονός και κάτω από την ασφυκτική πίεση επικριτικών φωνών έστειλαν μια επιστολή σε διάφορους φορείς. Λάθος, άκαιρη και κατόπιν εορτής κατά την γνώμη μας.

 1. Η ΠΦΠΟ κατέβαλλε τους τελευταίους 6 μήνες μια τεράστια προσπάθεια, όπως το κάνει πάντα, να ενώσει τις δυο πλευρές φιλόζωων στη Σπάρτη, να τους κάνει να καταλάβουν ότι η δύναμή μας είναι η ενωμένη πάλη κατά των πραγματικών υπαιτίων και όχι τα άσφαιρα λόγια της μιας πλευράς εναντίον της άλλης.

Δυστυχώς και παρά τις ώρες, μέρες, μήνες προσπαθειών, αυτό αποδείχθηκε ακατόρθωτο με δική τους απόλυτη ευθύνη.

Στις 20/08/20 στείλαμε ως ΠΦΠΟ στον Δήμο Σπάρτης επιστολή ζητώντας την συνεργασία του με τον Φιλοζωικό Σύλλογο και την εκτός συλλόγου ομάδα των εθελοντών προς όφελος των ζώων. Μετά την λαθεμένη απάντηση του Δημάρχου στείλαμε στις 28/08/20 νέα επιστολή στο Δήμο Σπάρτης και είχαμε αρκετές τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο, πάντα στα πλαίσια του στόχου της Ομοσπονδίας για συνεργασία, αλλά με ευθύνη άλλων περισσότερη κι άλλων λιγότερη ο στόχος μας δεν υλοποιήθηκε.

Προτείναμε στην την ομάδα των εθελοντών να ζητήσει επίμονα και γραπτά συνάντηση με το Δήμαρχο ή τον Αντιδήμαρχο, αλλά δεν το έκαναν.

Όσο για τα απαράδεκτα που διαβάσαμε αυτές τις ημέρες στο διαδίκτυο περί αγαπημένων μας και μη αγαπημένων μας εθελοντών, πέρα από φαιδρά και παιδιάστικα είναι και βαθιά προβληματικά. Αν επιδιώκουν να χωρίσουμε τους εθελοντές σε καλούς και κακούς, αυτό δεν θα το δουν ποτέ από εμάς. Αρχή μας είναι η ενότητα, ο διάλογος μεταξύ μας, οι κοινές προτάσεις και αγώνας. Η ανθρωποφαγία ο χειρότερος εχθρός μας.

Τιμάμε τους εθελοντές του Φιλοζωικού Συλλόγου Σπάρτης, που και τότε και σήμερα δίνουν ένα μεγάλο αγώνα με πολύ κόστος προσωπικό, ψυχικό, οικονομικό, τιμάμε την ακεραιότητά τους, τους χαμηλούς τόνους που επιλέγουν στον αγώνα τους που μερικοί το ερμηνεύουν ως αδυναμία τους, την ηθική τους υπόσταση, την εντιμότητα τους, γιατί τους γνωρίζουμε πάρα πολλά χρόνια και σε καμία περίπτωση δεν θα τους βάλουμε απέναντι μας, όπως κάποιοι θα ήθελαν .

Είναι αυτοί οι αγωνιστές φιλόζωοι που σύρονται σήμερα στα δικαστήρια, όπως και η ΠΦΠΟ από τη προηγουμένη δημοτική αρχή, γιατί ξεσκέπασαν, ρισκάροντας πολλά, τα όσα πρωτοφανή αίσχη συνέβαιναν στο άβατο τότε δημοτικό κυνοκομείο, που σήμερα όμως δεν είναι πια άβατο και που η παλιά κατάσταση του δημοτικού κυνοκομείου ωχριά μπροστά στη σημερινή, την οποία στελέχη της ΠΦΠΟ πήγαν και διαπίστωσαν με τα ίδια τους τα μάτια.

Τιμάμε βεβαίως και κάθε αγωνιστή εθελοντή, που δεν ανήκει σε καμία συλλογικότητα, που προσφέρει λίγα ή πολλά ή και περισσότερα από άλλους, που όμως δεν στοχοποιεί τον συναγωνιστή του αλλά εκείνους που πραγματικά ευθύνονται για αυτή την κατάσταση, με κορυφαίο κρίκο στην ευθύνη το ίδιο το κράτος.

 1. Η πρόταση της ΠΦΠΟ όσον αφορά τα δημοτικά κυνοκομεία και τη σχέση των Δήμων με αυτά, είναι ότι πρέπει οι λύσεις να είναι ριζικές. Όσο οι εκάστοτε κυβερνήσεις δεν το κάνουν, το πρόβλημα δεν θα λυθεί ποτέ και οι εθελοντές θα τρέχουν για χρόνια ακόμη πίσω από κάθε άρρωστο, ανήμπορο, τραυματισμένο, κακοποιημένο ζώο κάθε είδους.

Ποιες είναι οι ριζικές λύσεις κατά τη γνώμη μας;

 1. Με αποφάσεις και νόμους από την όποια κυβέρνηση όλα τα υπάρχοντα δημοτικά και μη κυνοκομεία να περιορίσουν τον αριθμό των φιλοξενούμενων με ανώτερο τα 40 ζώα, ώστε η κατάσταση και διαχειρίσιμη να είναι και συνθήκες ευζωίας απαράβατα να υπάρχουν.

Ζώα ασυλοποιημένα, είτε θα παραμείνουν στο χώρο αυτό είτε θα γίνει μια πανελλήνια προσπάθεια από όλους και κυρίως από το κράτος και τις δομές του υιοθεσίας τους, όπως και για τα υπόλοιπα. Όσα εξ’ αυτών μπορούν να ζήσουν εκτός κυνοκομείου, να υπάρξει πλήρης φροντίδα κράτους, Δήμων και φιλόζωων για την φροντίδα τους και την προστασία τους στο σημείο που θα επανατοποθετηθούν.

 1. Οι εξουσίες των Δήμων σε σχέση με τα κυνοκομεία να περιοριστούν στο ελάχιστο και ιδίως σε πρακτικά θέματα, π.χ. σίτισης κλπ.
 2. Η 5μελής επιτροπή να μην ορίζεται από τους Δημάρχους για να μη χειραγωγείται όπως γίνεται τώρα από αυτούς αλλά είτε απευθείας από το αρμόδιο υπουργείο, που αυτό πρέπει να είναι το Εσωτερικών, αφού οι Δήμοι υπάγονται σε αυτό, είτε από ανεξάρτητη νέα αρχή στις Περιφέρειες, που φυσικά δεν θα είναι οι ανίκανες και αμαρτωλές δημόσιες κτηνιατρικές υπηρεσίες οι οποίες έχουν τεράστια ευθύνη για την κατάντια στα κυνοκομεία και όχι μόνο αλλά ούτε και εκπρόσωποι των Δήμων για να μην γίνουν τελικά φερέφωνά τους.
 3. Να οριστούν μεγάλα χρηματικά πρόστιμα, άμεσα καταβλητέα, για τους Δήμους οι όποιοι αυθαιρετούν, παρανομούν, να μην επιχορηγούνται για άλλα δημόσια έργα του δήμου τους και να υπάρξει και ποινική ευθύνη, ρητά αναφερόμενη κατή των Δημάρχων και αρμοδίων Αντιδημάρχων αλλά και των υπηρεσιακών εκτελεστικών παραγόντων του κάθε Δήμου, «που το έχουν δει» εξουσία και αποφασίζουν και διατάζουν.
 4. Οι εκπρόσωποι των φιλοζωικών σωματείων στην 5μελή ή όποια άλλη αριθμητική σύνθεση θα έχει, να έχουν πλήρη πρόσβαση και λόγο για τα πάντα που αφορούν στη διαχείριση των αδέσποτων και των διαλαμβανομένων στα δημοτικά κυνοκομεία, να τους επιτρέπεται να βοηθούν τα ζώα εκεί απρόσκοπτα και ο θεσμικός τους ρόλος να αναβαθμιστεί.
 5. Στα μικρά αυτά ενδιαιτήματα – που θα είναι κάτι σαν κτηνιατρικές κλινικές που να μπορούν να λειτουργήσουν και μέσα στον αστικό ιστό αν χρειαστεί – να υπάρχει μόνιμος κτηνίατρος ή κτηνίατροι, που θα διορίζονται και πληρώνονται από το κράτος, δεν θα είναι υποχείρια των Δήμων και θα είναι ικανοί να ανταποκριθούν όχι μόνο σε θέματα στείρωσης των αδέσποτων και δεσποζόμενων, υπό προϋποθέσεις, ζώων αλλά και σε 24ωρη βάση σε κάθε άλλη κτηνιατρική πράξη, τραυματισμών κλπ πλην αυτών που πιθανόν να απαιτούν εξειδίκευση του κτηνιάτρου.
 6. Το κράτος να επιδοτεί με γενναία κονδύλια τους Δήμους και όχι με αυτά τα ψευτοποσά του χθες και του σήμερα που είναι της τάξης των 600.000 ευρώ για 325 Δήμους, τα οποία δεν επαρκούν για τίποτα και φυσικά η Ανεξάρτητη Αρχή να ελέγχει ευρώ το ευρώ τις δαπάνες των Δήμων με πλήρη διαφάνεια.

Δυστυχώς παρακολουθήσαμε τόσο την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ όσο και την σημερινή να πετούν κυριολεκτικά στον δρόμο 50.000.000 ευρώ για να γίνουν κολαστήρια ενώ με αυτά τα ποσά – που αποδεικνύουν ότι χρήματα υπάρχουν – θα είχε λυθεί μια και καλή το θέμα της στείρωσης των ήδη υπαρχόντων εκατομμυρίων αδέσποτων, σκύλων και γατών, και θα μπορούσαν να γίνουν και πολλές άλλες προληπτικού χαρακτήρα ενέργειες καθώς και στήριξη ενός πολύ μεγάλου μέρους πολιτών, που έχουν κατοικίδια, αλλά οικονομικά αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στο ποσό της στείρωσης, όταν βρέθηκαν να μην μπορούν καν να συντηρήσουν τον εαυτό τους ή την οικογένεια τους.

Το απόστημα των στρατοπέδων συγκέντρωσης αδέσποτων ζώων πρέπει να σπάσει οριστικά.

Την πρώτη και κύρια ευθύνη για την κατάσταση αυτή στη χώρα μας την έχει το Κράτος και διαχρονικά οι Κυβερνήσεις, μετά βεβαίως οι Δήμοι και τέλος η ανθρωποφαγία μεταξύ των φιλόζωων που δεν επιτρέπει την ενότητά τους, ώστε δυναμικά και ενωμένα να διεξάγουν αποτελεσματικά τον αγώνα τους για να γίνει η χώρα μας μια χώρα χωρίς αδέσποτα.

Όσο αυτές οι παράμετροι παραμένουν ίδιες τότε η κατάσταση θα βαίνει συνεχώς επιδεινούμενη, όπως συμβαίνει χρόνια τώρα.

Τα ζώα δικαιούνται δημόσια δωρεάν περίθαλψη όπως δικαιούνται και οι άνθρωποι.

Έχουμε συνηθίσει τόσο πολύ στην αδιαφορία των κυβερνήσεων ώστε θεωρούμε πλέον δεδομένο το απαράδεκτο γεγονός ότι οι φιλόζωοι έχουν φορτωθεί στις πλάτες τους το τεράστιο, ψυχοφθόρο και οικονομικά δυσβάστακτο έργο της φροντίδας των αδέσποτων, κάτι το οποίο είναι φυσικά αδιέξοδο και οδηγεί πολλές φορές σε καταστάσεις άρρωστες και ανεπίτρεπτες.

Το κράτος οφείλει να μεριμνήσει ώστε και οι πολίτες να ενημερωθούν, τα ζώα να έχουν όλα όσα δικαιούνται και οι δήμοι να συντονίζονται, να χρηματοδοτούνται, να ενημερώνονται και να ελέγχονται.

Κλείνουμε την ανακοίνωση μας αυτή θέτοντας και πάλι επίμονα, εμμονικά θα λέγαμε, το ζήτημα πως η συνεργασία φιλοζωικών συλλόγων, ανεξάρτητων εθελοντών και Δήμων, στη Σπάρτη και παντού, είναι μονόδρομος.

Περιθώρια υπάρχουν πολλά και τα τελεσίγραφα αναποτελεσματικά.

Όσο πιο γρήγορα το κατανοήσουν όλες οι πλευρές τόσο μεγαλύτερη βοήθεια θα προσφέρουν στα ζώα.

Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία

Δράσεις μας για το Δήμο Σπάρτης 6 χρόνια τώρα

Κρανία και οστά σκύλων, δεμένα νεκρά ζώα σε αποσύνθεση, τόνοι εντοσθίων για τροφή, σκηνές μεσαίωνα στο κυνοκομειο Σπάρτης/Medieval scenes at the dog kennel in Sparti:skulls and bones of dogs, decaying dogs tied up, tons of offal as feed

Κυνοκομείο Σπάρτης, το σκληρό και αποκρουστικό πρόσωπο μιας ευρωπαϊκής, στα λόγια, χώρας, για τα ζώα. Εκατοντάδες ζώα στο έλεος μιας ανάλγητης δημοτικής αρχής.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΦΙΛΟΖΩΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΣΠΆΡΤΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΝΟΚΟΜΕΙΟ-ΚΟΛΑΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΠΑΡΤΗΣ

ΣΥΝΕΛΗΦΘΗ Ο ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΣΠΑΡΤΗΣ ΥΠΑΙΤΙΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΟΝΙΟ ΒΑΣΑΝΙΣΜΟ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΩΝ ΕΓΚΛΕΙΣΤΩΝ ΖΩΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΚΥΝΟΚΟΜΕΙΟ ΣΠΑΡΤΗΣ

Δήμαρχος Σπάρτης: “Σκηνοθετημένη κατάσταση και προβοκάτσια” Άρθρο στην Εφημερίδα Συντακτών για το δημοτικό κυνοκομείο Σπάρτης Του Τάσου Σαραντή

Παρέμβαση της Προέδρου της ΠΦΠΟ στην ΕΡΤ για το κυνοκομείο της Σπάρτης

Νέα επιστολή της ΠΦΠΟ για το Δημοτικό Κυνοκομείο της Σπάρτης/Another letter was sent by PFPO about the municipal kennel in Sparti

ΠΦΠΟ: Συναντήσεις με Εισαγγελία/ΕΛ.ΑΣ/Κτηνιατρική και Δήμο Σπάρτης/PFPO: Meetings with Public Prosecution/Hellenic Police/ Veterinary Service and Municipality of Sparti

Χιλιάδες ευθανασίες και εξαγωγές ’’στο διάστημα’’ προτείνει ο Mr Θανατος Δήμαρχος Σπάρτης και ζητά αλλαγή του νόμου περί ζώων. Συνειρμοί με την επιτροπή του Υπουργού κ. Τσιρώνη

https://pfpo.gr/dimos-spartis-diaxeirisi-adespoton-zoon-stin-perioxi-sas/».

Ερώτηση στη Βουλή από βουλευτή του Μέρα25 Φωτεινή Μπακαδήμα στις 27 Ιανουαρίου

 

«Προς:  τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

τον Υπουργό Εσωτερικών

Θέμα: «Μέριμνα αδέσποτων δήμου Σπάρτης»

 

Η από 18-12-2020 απάντηση του Υπουργείου Εσωτερικών (Α.Π. 89452) στην από 10-11-2020 ερώτησή μου (Α.Π. 1621) με θέμα: Καταγγελίες για παθητική κακοποίηση των αδέσποτων ζώων στα καταφύγια του Δήμου Σπάρτης, ανέφερε πως με το υπ’ αριθ. πρωτ. 16481/17-11-2020 έγγραφο έχουν ζητηθεί στοιχεία από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου, καθώς και από το Δήμο Σπάρτης, αναφορικά με τη διαχείριση των αδέσποτων.

Στην ίδια απάντηση αναφέρεται: «με την υπ’ αριθμ. 63951/02-10- 2020 (Α.Δ.Α.: Ψ9ΡΟ46ΜΤΛ6-ΥΟΣ) απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, ο Δήμος Σπάρτης επιχορηγήθηκε με το ποσό των 250.000,00 € για το έργο «Καταφύγιο αδέσποτων ζώων συντροφιάς». Περαιτέρω, το Υπουργείο Εσωτερικών μέσω της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης και Εφαρμογής, έχει εκδώσει, στο πλαίσιο του Προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης», τις παρακάτω προσκλήσεις:-την με αριθμ. πρωτ. 14576/24-07-2020 Πρόσκληση ΑΤ06 «Αστική Αναζωογόνηση» (Α.Δ.Α.: ΨΤΤΡ46ΜΤΛ6-ΦΨΨ)-την με αριθμ. πρωτ. 14577/24-07-2020 Πρόσκληση ΑΤ09 «Ωρίμανση έργων και δράσεων για την υλοποίηση του Προγράμματος» (Α.Δ.Α.: Ψ6ΘΞ46ΜΤΛ6-1ΩΕ). Ο Δήμος Σπάρτης, δύναται να υποβάλει αίτηση χρηματοδότησης στο ανωτέρω Πρόγραμμα, σύμφωνα με τις προδιαγραφές των προαναφερόμενων Προσκλήσεων.»

Εντούτοις, για άλλη μια φορά δημιουργήθηκε θέμα με τα αδέσποτα της Σπάρτης μετά το θάνατο ενός κουταβιού. Το μικρό σκυλάκι, όπως αναφέρεται σε διάφορα άρθρα, φέρεται να ήταν αφημένο άρρωστο μέσα σε κλουβί μεταφοράς στο καταφύγιο μέσα στο κρύο, χωρίς κουβέρτα.

Από τα ΜΜΕ ενημερωνόμαστε πως η απάντηση του Δήμου ήταν, «Υπάρχει ειδικός νόμος για τις απαιτούμενες σχετικές διαδικασίες, και ότι απαιτείται μια διαδικασία υπογραφής σχετικού συμφωνητικού φιλοξενίας με το Δήμο. Όπως έχουμε αναφέρει και στο παρελθόν, ο Δήμος Σπάρτης και οι συνεργάτες του καταβάλλουν κάθε προσπάθεια για τη σωστή διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων όπως αναφέρονται στον Ν. 4039/2012 (ΦΕΚ Α-15/2-2-2012).

Ο Δήμος μας, σχεδόν καθημερινά, γίνεται δέκτης αιτημάτων πολιτών για την περισυλλογή «αδέσποτων» ζώων συντροφιάς. Συχνά καλούμαστε να περισυλλέξουμε κουτάβια τα οποία έχουν αποχωριστεί από τη μητέρα τους και εγκαταλείπονται από ασυνείδητους συμπολίτες μας, οι οποίοι προφανώς ενώ δεν επιθυμούν να διαχειριστούν τα κουτάβια, δεν προβαίνουν στη στείρωση των ζώων τους. Να επισημάνουμε ενδεικτικά ότι το τελευταίο διάστημα, από 16 Οκτωβρίου έως 31 Δεκεμβρίου 2020, έχει γίνει περισυλλογή 68 κουταβιών, πολλά από αυτά ήδη άρρωστα και αποχωρισμένα σε μικρή ηλικία από τη μητέρα τους. Τα κουτάβια που περισυλλέγονται συνήθως αποχωρίζονται σε μικρή ηλικία από τη μητέρα τους και η υγεία τους είναι επισφαλής μέχρι την ολοκλήρωση του προγράμματος εμβολιασμού τους.

Το συγκεκριμένο κουτάβι περισυλλέχθηκε στις 22/12/2020, έγινε κτηνιατρική εξέταση και ο απαιτούμενος εμβολιασμός. Στις 13/01/2021 εμφάνισε ανορεξία και οδηγήθηκε στον ιδιώτη κτηνίατρο όπου διαγνώστηκε λοιμώδης γαστρεντερίτιδα, έγινε η απαραίτητη νοσηλεία και όταν ανέκτησε την όρεξή του, οπότε βρισκόταν σε φάση αποδρομής της νόσου, επέστρεψε στο χώρο φιλοξενίας όπου και χορηγήθηκε ορός υποστηρικτικά. Το κουτάβι τοποθετήθηκε στο κλουβί  για τη χορήγηση του ορού! Το βράδυ του Σαββάτου 16/01 επανήλθε στο κτηνιατρείο για περαιτέρω υποστηρικτική αγωγή.

Είναι τα παραπάνω δείγμα αδιαφορίας για το κουταβάκι; Όσον αφορά τον τίτλο του δημοσιεύματος περί «δήθεν» άρνησης για τη φιλοξενία του, αναφέρθηκε στην ενδιαφερόμενη κυρία από τον υπεύθυνο του χώρου φιλοξενίας, ότι υπάρχει ειδικός νόμος για τις απαιτούμενες σχετικές διαδικασίες, και ότι απαιτείται μια διαδικασία υπογραφής σχετικού συμφωνητικού φιλοξενίας με το Δήμο. Υπενθυμίζουμε τις διατάξεις του άρθρου 5 του Ν.4039/12, όπου αναφέρεται ότι ο ιδιοκτήτης δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς υποχρεούται να μεριμνά για τη στείρωσή του, εφόσον δεν επιθυμεί τη διατήρηση των νεογέννητων ζώων ή δεν μπορεί να τα διαθέσει σε νέους ιδιοκτήτες και παρακαλούμε τους πολίτες για την ανάληψη των ευθυνών και υποχρεώσεών τους.

Όσον αφορά τα κέντρα φιλοξενίας: Όπως έχουμε ήδη αναφέρει, ο Δήμος μας με τη βοήθεια και μελών του Πολιτιστικού Φιλοζωικού Συλλόγου Σπάρτης καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια για την καλύτερη δυνατή φιλοξενία των αδέσποτων, με όσα μέσα μπορεί να διαθέσει. Σύμφωνα με τις ελεγκτικές και κτηνιατρικές αρχές, η βελτίωση της όλης δομής είναι σαφής και συνεχής, έστω και αν δεν είναι αυτό που εμείς θα θέλαμε! Φυσικά όπως έχουμε αναφέρει, κανένα καταφύγιο δεν θα μπορούσε να είναι dog’s paradise! Κάθε σκυλί, περιορισμένο, φυσικά δεν μπορεί να νοιώθει ευχάριστα! Και εμάς μας αναστατώνει η εικόνα σκυλιών που δεν έχουν μια οικογένεια που να τα αγαπάει και να τα φροντίζει και να τα έχει ελεύθερα στο σπίτι! Αλλά τουλάχιστον ταΐζονται σωστά, δεν κινδυνεύουν από οχήματα, επιθεωρούνται από κτηνιάτρους κλπ.

Μάλιστα συνεργαζόμαστε για την περιποίηση των αδέσποτων με το Φιλοζωικό Πολιτιστικό Σύλλογο Σπάρτης (που χρόνια τώρα -από το 2007- νοιάζεται ανιδιοτελώς για τα αδέσποτα). Επιπλέον οι έλεγχοι που πραγματοποιήθηκαν από το Τμήμα Κτηνιατρικής της Π.Ε. Λακωνίας επιβεβαιώνουν ότι τα σκυλιά που φιλοξενούνται ταΐζονται σωστά, ότι γίνονται απεντομώσεις, απολυμάνσεις κλπ.

Αυξήσαμε την κτηνιατρική δαπάνη από €30 χιλ. το 2018, σε €45 χιλ. το 2020 και €50 χιλ. στον προϋπολογισμό του 2021, τη δαπάνη για περισυλλογή αδέσποτων, μεταφορά σε κτηνιάτρους και μετά στο κέντρο φιλοξενίας, κλπ., από €45 χιλ. σε €60 χιλ. περίπου και για προμήθεια ζωοτροφών από €21 χιλ. σε €49,6 χιλ. Επίσης €16 χιλ. για φαρμακευτικό και κτηνιατρικό υλικό, €5χιλ. για απολυμάνσεις, €10 χιλ. για σπιτάκια, και €9,5 χιλ. για εργαλεία και υλικά! = σύνολο περίπου €200 χιλ. (€ 199.800 για την ακρίβεια, σε ένα Δήμο με ήδη εξαιρετικά περιορισμένες οικονομικές και ταμειακές δυνατότητες και με εξαιρετικά αυξημένες ανάγκες σε όλα τα μέτωπα, λόγω Covid)! Φυσικά κάθε ουσιαστική οικονομική βοήθεια από φιλόζωους ή φιλοζωικά σωματεία είναι ευπρόσδεκτη, με τη διαχείριση του ποσού που θα διατεθεί να γίνεται από τον προσφέροντα για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των φιλοξενούμενων σκυλιών!»

Κατόπιν των ανωτέρω και με δεδομένο πως η ασυνειδησία των ανθρώπων είναι αυτή που οδηγεί στον υπερπληθυσμό των αδέσποτων,

Ερωτώνται οι κκ Υπουργοί:

 1. Η φωτογραφία του κουταβιού που δημοσιεύτηκε στα ΜΜΕ πού έχει τραβηχτεί και πότε;
 2. Πράγματι το κουτάβι έφερε ορό και αν ναι, για πόσο διάστημα;
 3. Το συγκεκριμένο κουτάβι παρέμεινε τελικά ή όχι σε κλουβί μεταφοράς σε εξωτερικό χώρο; Αν ναι, πόσο καιρό παρέμεινε εκεί και για ποιο λόγο;
 4. Πόσα νόμιμα καταφύγια υπάρχουν στο δήμο Σπάρτης;
 5. Ποιες οι προδιαγραφές των καταφυγίων του δήμου αναφορικά με τις κάτωθι απαραίτητες για κάθε ζώο ανάγκες: στέγαση, προστασία από καιρικές συνθήκες, σίτιση, εμβολιασμό, ιατρική περίθαλψη, ημερήσια βόλτα, κοινωνικοποίηση;
 6. Υπάρχουν μόνιμοι εργαζόμενοι στα καταφύγια και αν ναι, πόσοι και ποιες οι αρμοδιότητές τους;
 7. Πόσα ζώα υπάρχουν στα καταφύγια του δήμου Σπάρτης;
 8. Ο δήμος Σπάρτης συμμετέχει στο πρόγραμμα Φιλόδημος ΙΙ και αν ναι, τι χρηματικό ποσό έχει λάβει και πόσα χρήματα προβλέπονται για τις ανάγκες των αδέσποτων;
 9. Ποια η διαδικασία υιοθεσίας ενός ζώου από τα καταφύγια;
 10. Υπάρχει 5μελής επιτροπή στο δήμο και αν ναι, από ποιους αποτελείται και ποιες είναι οι αρμοδιότητές της;
 11. Υπάρχει ειδικό όχημα και εξειδικευμένο προσωπικό για την περισυλλογή των αδέσποτων; Αν όχι, πώς γίνεται η περισυλλογή;
 12. Σε περίπτωση που ένα ζώο είναι άρρωστο, αλλά υπάρχει ενδιαφέρον για την υιοθεσία του, ποια είναι η προβλεπόμενη διαδικασία;
 13. Πόσες αδειοδοτημένες φιλοζωικές οργανώσεις υπάρχουν στη Σπάρτη και ποιο το έργο τους;
 14. Ποιες πρωτοβουλίες θα ληφθούν ώστε να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης των ζώων που δεν φταίνε σε τίποτα, απλώς ορισμένοι συμπολίτες μας επέλεξαν να τα πετάξουν στο δρόμο;

Η ερωτώσα βουλευτής

Φωτεινή Μπακαδήμα».

Dogs' Voice: «Κυνοκομείο Σπάρτης: πήγαμε, είδαμε και αναλαμβάνουμε δράση»

«Την Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2021, ξεκινήσαμε από την Αθήνα για αυτοψία στα δύο κυνοκομεία της Σπάρτης οι Σεραφίνα Αβραμίδου, εντεταλμένη σύμβουλος για τα αδέσποτα του Δήμου Αθηναίων, η Κατρίνα Τσάνταλη ιδρύτρια του A Little Shelter, η Σταματίνα Σταματάκου δημοσιογράφος του ΣΚΑΙ.gr και η Έλενα Δέδε ιδρύτρια του Dogs' Voice προσκεκλημένες του Δήμου Σπάρτης.

SpartiDogsVoice1 2 2021

Φτάσαμε νωρίς το πρωί και μας περίμεναν στο πρώτο κυνοκομείο ο Δήμαρχος Σπάρτης και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος μαζί με 3 μέλη του Φιλοζωικού Συλλόγου Σπάρτης. Αντικρύσαμε 200 ζώα σε ένα χώρο που προορίζεται για πολύ λιγότερα, κάποια ήταν άρρωστα, πολλά από αυτά ήταν φοβικά και αρκετά ήταν δεμένα προκειμένου να περιορίζονται και να μην τσακώνονται με άλλα.

Παρότι οι εθελοντές κάνουν το καλύτερο που μπορούν, η κατάσταση αυτή ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΒΙΩΣΙΜΗ και το πρώτο κυνοκομείο πρέπει να κατεδαφιστεί πλήρως σε βάθος χρόνου. Μέχρι τότε θα πρέπει να αναπλαστεί με στόχο να φιλοξενήσει το πολύ 100 ζώα. Στη συνέχεια επισκεφθήκαμε το δεύτερο καταφύγιο στο οποίο φιλοξενούνται 100 ζώα σε κάπως καλύτερες συνθήκες σε σχέση με το πρώτο πλην όμως ήταν όλα δεμένα γεγονός το οποίο επηρεάζει σημαντικά το χαρακτήρα τους και τη μελλοντική προσαρμογή τους σε σπίτια. Τα περισσότερα ήταν εκεί αρκετό καιρό. Ο χώρος αυτός είναι σαφώς καλύτερος του πρώτου και μάλιστα έχει εγκριθεί από το πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ να λάβει χρηματοδότηση 250.000 ευρώ για να γίνει νόμιμο καταφύγιο 120 θέσεων με σωστές εγκαταστάσεις.

Την Παρασκευή προς τιμήν της η Κατρίνα Τσάνταλη από το A Little Shelter πήρε από τη Σπάρτη και έφερε Αθήνα 5 κουτάβια και 1 θηλυκό ενήλικο σκύλο ο οποίος βρισκόταν σε άθλια κατάσταση υγείας προκειμένου να λάβουν κτηνιατρική περίθαλψη και να δοθούν για υιοθεσία. Επίσης, η Σταματίνα Σταματάκου πήρε ένα ζώο με λεισμανίαση, ψώρα και ερλίχια το οποίο και υιοθέτησε στο όνομα της για να το σώσει και να το φροντίσει σωστά. Eίναι αυτονόητο πώς 300 ζώα δεν μπορούν να απορροφηθούν από κατοίκους της περιοχής. Τα ζώα που κυκλοφορούσαν αδέσποτα εκτός καταφύγιου ήταν επίσης πάρα πολλά. Είναι επείγον να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός προκειμένου να μπορέσουν τα ζώα να υιοθετηθούν από κηδεμόνες σε αστικά κέντρα εκεί όπου ακόμα υπάρχει κάποια ζήτηση για υιοθεσίες.

Οι οργανώσεις Dogs' Voice και A Little Shelter δεσμευτήκαμε να πάρουμε 50 ζώα τις επόμενες μέρες στην Αθήνα για να λάβουν κτηνιατρική περίθαλψη και να προωθηθούν σε υπεύθυνες υιοθεσίες. Ήδη έχουμε επιλέξει ποια ζώα είναι αυτά και εκκρεμεί η αποστολή καρτελών υγείας, η φωτογράφιση τους από επαγγελματία που θα γίνει την επόμενη εβδομάδα και η σωστή ανάρτηση τους για να βρουν τα παντοτινά τους σπίτια. Επιλέξαμε επίτηδες τα ζώα που έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να βρουν σπίτι: κουτάβια και ζώα μέχρι 15 κιλά και μέχρι 3 ετών. Αυτή θα είναι η πρώτη φάση μιας σειράς δράσεων οι οποίες θα γίνουν με απόλυτη νομιμότητα, διαφάνεια και μνημόνιο του Δήμου Σπάρτης και των δύο ανωτέρω αναφερόμενων οργανώσεων.

Αρκούν όμως όλα αυτά; ΟΧΙ

Για κάθε ζώο που φεύγει 5 έρχονται. Αυτό πρέπει να σταματήσει. Για το σκοπό αυτό ξεκινάμε σήμερα οι οργανώσεις Dogs' Voice και A Little Shelter τη δημιουργία συγκεκριμένου προγράμματος για την περιοχή που περιλαμβάνει προγράμματα στειρώσεων αδέσποτων και δεσποζόμενων ζώων, εκπαιδευτικά προγράμματα σε σχολεία και φορείς και φυσικά καμπάνιες υιοθεσίας προκειμένου να μη μείνει κανένα ζώο χωρίς φωνή και ξεχασμένο. Αν το πρόγραμμα μας εγκριθεί από το Δήμο Σπάρτης θα ξεκινήσουμε την υλοποίηση του κλιμακωτά σε φάσεις προκειμένου να καταφέρουμε μέσα σε 9 μήνες η κατάσταση στη Σπάρτη να είναι εντελώς διαφορετική.

Θα σας ενημερώσουμε τις επόμενες ημέρες για την πρόταση μας και την ανταπόκριση του Δήμου Σπάρτης.».

Ευχαριστίες

Η ομάδα «Strays Sparta Greece» επισημαίνει τα εξής στις 30 Ιανουαρίου: «Ευχαριστούμε πάρα πολύ τη Σταματίνα Σταματάκου και την ομάδα των σπουδαίων γυναικών (ακόμα καλύτερα ) που ήρθαν στη Σπάρτη για να δουν από κοντά τα Κυνοκομεια και να εισηγηθουν πολύ άμεσες λύσεις για υιοθεσίες / φιλοξενιες και δραστική ταχύτατη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των ζώων, οπως επισημαινουμε κι εμείς, καιρό τώρα.

Η αρχή του τέλους της ταλαιπωρίας αυτών των ζώων είναι επιτέλους εδώ και χρειαζόμαστε όλοι στην διεκπεραίωση του αγώνα αυτού.

#Strays_Sparta_Greece

#Ζωοφιλοι_Εθελοντες_Σπαρτης

#adopt_a_stray #adopt_dont_shop».

SpartiSkylakiStamatakou29 1 2021

H Σταματίνα Σταματάκου, που ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του δημάρχου Σπάρτης στις 29 Ιανουαρίου είχε επισημάνει τα εξής με ανάρτηση της στο facebook: «Αυτός είναι ο Τεό, τον πήρα σήμερα από το κυνοκομείου της Σπάρτης. Έχει καλαζάρ, εριλίχια και ψώρα, είναι αποστεωμένος και ο ταλαίπωρος επειδή ήταν σε ένα κλουβί με άλλα 10 σκυλιά που το ένα πατούσε το άλλο δεν μπορεί ακόμα να περπατήσει καλά. Ο Τεό θα γίνει ένας κούκλος, θα του κάνω όλες του τις θεραπείες και θα του βρούμε μαζί το καλύτερο σπίτι. Το καλύτερο σπίτι θέλω όμως να βρούμε για όλα τα σκυλάκια του δημοτικού κυνοκομείου της Σπάρτης.

Σήμερα πήγαμε μαζί με την Έλενα Δέδε του Dogs’ Voice, την εντεταλμένη σύμβουλο του Δήμου Αθηναίων για τα ζώα, Σεραφίνα Αβραμίδου, και την Κατρίνα Τσάνταλη, ιδρύτρια του Little Shelter, στο κυνοκομείο προκειμένου να δούμε την κατάσταση που επικρατεί και να βοηθήσουμε ενεργά και ουσιαστικά τόσο για την υιοθεσία αυτών των ζώων όσο και για την βελτίωση των συνθηκών διαβίωσής τους. Ο Δήμος και προσωπικά ο δήμαρχος Πέτρος Δούκας μαζί με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Θανάση Καρλαύτη μας διαβεβαίωσαν ότι θέλουν να κάνουν μία νέα αρχή. Σε αυτή την αρχή θα είμαστε εδώ γιατί πρέπει να μπει ένα τέλος στη μη βιώσιμη κατάσταση που επικρατεί. Σε αυτή την αρχή θα πρέπει να είμαστε όλοι μαζί και ιδίως οι εθελοντές φιλόζωοι που αγαπούν και πονούν τα ζώα, κανείς δεν περισσεύει, ο σκοπός είναι κοινός, η σωτηρία αυτών των πλασμάτων.

Υπάρχουν πολλά ζώα που τις επόμενες ημέρες μέσω ειδικής πλατφόρμας θα δίνονται για υιοθεσία και φιλοξενία. Όποιος ενδιαφέρεται για υιοθεσία ή φιλοξενία μπορεί να μας ενημερώσει από σήμερα.».

Διαβάστε επίσης:

Ερώτηση στη Βουλή απ’το ΜέΡΑ 25 για την τραγική κατάσταση για τα σκυλιά στα παράνομα Δημοτικά Κυνοκομεία Σπάρτης (βίντεο)

Σκυλιά στα παράνομα δημοτικά κυνοκομεία του Δήμου Σπάρτης κακοποιούνται και ο νέος δήμαρχος Πέτρος Δούκας βρίσκει μόνο δικαιολογίες

Ξηροκάμπι Λακωνίας: Έβαλαν σκίαστρα για να προστατεύσουν από τον ήλιο τα σκυλιά που κακοποιεί ο Δήμος Σπάρτης (βίντεο)

Σκυλιά αλυσοδεμένα στον ήλιο στο παράνομο Δημοτικό Κυνοκομείο Σπάρτης στο Ξηροκάμπι Λακωνίας (βίντεο)

Φιλοζωικός Σύλλογος Σπάρτης προς Δήμο Σπάρτης: Μόνοι σας βγάλατε τα μάτια σας κακοποιώντας σκυλιά στα παράνομα «καταφύγια» (βίντεο)

Ερώτηση στη Βουλή της Κ. Μάρκου για την κακοποίηση σκυλιών στα δύο παράνομα δημοτικά «κυνοκομεία» του Δήμου Σπάρτης (βίντεο)

Ασύστολα ψεύδη απ’ τον Δήμο Σπάρτης για να δικαιολογήσει την κακοποίηση μέχρι θανάτου σκυλιών στο παράνομο «καταφύγιο» όπου τιμωρεί τα αδέσποτα (βίντεο)

Λακωνία: Κυνοκομείο – κολαστήριο ζώων ο χώρος που ο Δήμος Σπάρτης τιμωρεί τα αδέσποτα σκυλιά (βίντεο)

Σε κάδους σκουπιδιών & ψυγεία «στεγάζει» αδέσποτα σκυλιά στο παράνομο «καταφύγιο» του ο Δήμος Σπάρτης (βίντεο)

Παρέμβαση Τσίπρα ζητάει η Π.Φ.Π.Ο. για να σταματήσει η κακοποίηση σκυλιών στο παράνομο «καταφύγιο» αδέσποτων του Δήμου Σπάρτης

Εξαγωγή ή θανάτωση αδέσποτων που δεν υιοθετούνται ζητάει και ο δήμαρχος Σπάρτης Βαγγέλης Βαλιώτης (βίντεο)

Π.Φ.Π.Ο. και Γ. Πατούλης κατά του δημάρχου Σπάρτης που ζήτησε τη θανάτωση των αδέσποτων (βίντεο)

Ο Δήμος Σπάρτης ζητάει να υιοθετήσουμε αδέσποτα που ο δήμαρχος θέλει να θανατωθούν (βίντεο)

Πρόσκληση για την υιοθεσία των σκυλιών που ζουν έγκλειστα στο δημοτικό κυνοκομείο απευθύνει ο Δήμος Σπάρτης

10 ταΐστρες και ποτίστρες για τ’ αδέσποτα τοποθέτησε ο Δήμος Σπάρτης

Ποιος κρύβει το έγκλημα με την κακοποίηση σκυλιών στην Σπάρτη; (Βίντεο)

Βρήκαν και φιλοξενούν το σκελετωμένο σκυλί που περιφερόταν στην Σπάρτη

Έκκληση για τον εντοπισμό των δραστών που δηλητηρίασαν τα περιστέρια στην Σπάρτη

Περιφέρει την γαλοπούλα «στολισμένη» με λαμπάκια στους δρόμους της Σπάρτης

Φιλοζωικός Σύλλογος Σπάρτης: «Τελείωσε το κυνήγι, γέμισε ο τόπος φόλες»

Σπάρτη: Έκοψε την ουρά του κουταβιού με ψαλίδι αλλά συνελήφθη (βίντεο)

Σπάρτη: Έδεσε το κυνηγόσκυλο και το εγκατέλειψε για να πεθάνει

Εντόπισε αυτοσχέδια παγίδα για αγριογούρουνο στη Σελασσία Λακωνίας

Mε φόλες εξοντώνουν άγρια και κατοικίδια ζώα παντού στην Ελλάδα

Tagged: , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.