Στηρίξτε μας

Ερώτηση στη Βουλή απ’το ΜέΡΑ 25 για την τραγική κατάσταση για τα σκυλιά στα παράνομα Δημοτικά Κυνοκομεία Σπάρτης (βίντεο)

5 Ιουνίου 2020 17:42 | Καταγγελίες
Ερώτηση στη Βουλή απ’το ΜέΡΑ 25 για την τραγική κατάσταση για τα σκυλιά στα παράνομα Δημοτικά Κυνοκομεία Σπάρτης (βίντεο)

Της Ελένης Ηλιοπούλου

Ερώτηση στη Βουλή προς τον υπουργό Εσωτερικών, Παναγιώτη Θεοδωρικάκο, κατέθεσε η βουλευτής του ΜέΡΑ25 Φωτεινή Μπακαδήμα καθώς στα παράνομα δημοτικά κυνοκομεία του Δήμου Σπάρτης η κατάσταση για τα σκυλιά παραμένει τραγική παρά το γεγονός ότι υπάρχει νέα δημοτική αρχή και δήμαρχος Σπάρτης είναι πλέον ο Πέτρος Δούκας.

Θέμα: «Παθητική κακοποίηση των αδέσποτων ζώων στα καταφύγια του Δήμου Σπάρτης»

«Σύμφωνα με καταγγελίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, οι συνθήκες διαβίωσης των ζώων στα 2 καταφύγια του Δήμου Σπάρτης είναι επιεικώς άθλιες, με αποτέλεσμα να έχουν ήδη σημειωθεί θάνατοι 2 κουταβιών.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται "πρόκειται για συνθήκες ξεκάθαρης παθητικής κακοποίησης (σύμφωνα με το νόμο 4039/2012). Τα ζώα είναι μόνιμα δεμένα με αλυσίδα το πολύ ως 1,5 μέτρο, τα περισσότερα από αυτά πλήρως εκτεθειμένα στις καιρικές συνθήκες, ενώ τα πλαστικά σπιτάκια τους κάνουν χειρότερες τις συνθήκες εντός τους, ειδικά σε ζεστή περίοδο όπως αυτή που διανύουμε.

Παρότι ζωόφιλοι εθελοντές στην περιοχή μας υπάρχουν πολλοί και ιδιαίτερα ενεργοί και έχουν δηλώσει την προθυμία τους στους αρμόδιους να βοηθήσουν για να αλλάξει η κατάσταση, μόνο σε ελάχιστους επιτρέπεται η είσοδος, χωρίς να αιτιολογείται η αναβολή της πρόσβασης αυτής στους υπόλοιπους."

Επιπλέον, από τις αρχές του Ιανουαρίου τρέχοντος έτους  δεν υπάρχει σύμβαση του Δήμου Σπάρτης με κτηνίατρο, με αποτέλεσμα να μεταβαίνουν ανεμβολίαστα τα κουτάβια στα καταφύγια (Αγίας Κυριακής και Ξηροκαμπίου), στα οποία δεν υπάρχει επιπλέον ούτε συστηματική απολύμανση, με αποτέλεσμα να τίθεται και σοβαρό υγειονομικό ζήτημα και θέμα υγείας των ζώων.

MpakadimaFotiniH βουλευτής Β' Πειραιά και γραμματέας της Κ.Ο. του ΜέΡΑ25 Φωτεινής Μπακαδήμα.

Με δεδομένα τα παραπάνω,

Ερωτάται ο κ Υπουργός:

    1. Ποιες πρωτοβουλίες θα λάβει ώστε να λυθεί άμεσα το ζήτημα και να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης των ζώων που δεν φταίνε σε τίποτα, απλώς ορισμένοι συμπολίτες μας επέλεξαν να τα πετάξουν στο δρόμο;
    2. Σε ποια βήματα βελτίωσης της νομοθεσίας που διέπει το θέμα των ζώων συντροφιάς, αδέσποτων και δεσποζόμενων προτίθεται να προβεί κι εντός ποιου χρονοδιαγράμματος καθώς το τελευταίο διάστημα πληθαίνουν και οι καταγγελίες για κακοποίηση αδέσποτων ζώων;
    3. Έχει σημειωθεί βελτίωση στη διαχείριση του φαινομένου μετά την θεσμοθέτηση του μητρώου φιλοζωικών σωματείων κι αν ναι, ποια ήταν αυτή;» καταλήγει η ερώτηση της κας Μπακαδήμα.

Σε αυτές τις συνθήκες ζουν και πεθαίνουν τα σκυλιά...

 

Στις φωτογραφίες που τράβηξαν εθελοντές τον περασμένο Μάιο βλέπετε υπό ποιες συνθήκες ζουν αλυσοδεμένα τα ζώα στα χωράφια (στην Αγία Κυριακή και στο Ξηροκάμπι Λακωνίας) που χρησιμοποιεί ως Δημοτικό Κυνοκομείο ο Δήμος Σπάρτης.

Πολλά από αυτά δεν έχουν ούτε τα στοιχειώδη και παρά το γεγονός ότι έχει περάσει ένας χρόνος από τότε που η δημοτική αρχή άλλαξε και εξελέγη επικεφαλής ο νέος δήμαρχος Πέτρος Δούκας (ο πρώην υπουργός της Ν.Δ.), ο οποίος διαδέχτηκε τον Βαγγέλη Βαλιώτη.

Οι φωτογραφίες και τα βίντεο που εθελοντές τράβηξαν και έστειλαν στο www.zoosos.gr δείχνουν δεκάδες κουτάβια (κάποια από αυτά νεκρά), σκυλιά αλυσοδεμένα εκτεθειμένα στον ήλιο συχνά σε ακραίες καιρικές συνθήκες, καθώς τα σκέπαστρα που πέρυσι είχαν τοποθετήσει εθελοντές καταστράφηκαν από τον αέρα και φυσικά δεν αποκαταστάθηκαν.

Τα ζώα – τα περισσότερα είναι αλυσοδεμένα 24 ώρες το 24ωρο σαν κατάδικοι – είναι χωρίς καθαρό νερό και ενίοτε χωρίς τροφή και πολλά από αυτά διαπιστώνεις ότι είναι σε κακή θρεπτική κατάσταση.

Παρά τα αποκαλυπτικά ρεπορτάζ μας, τον ντόρο που έγινε στα τέλη του 2018, τις πολλές καταγγελίες φιλοζωικών φορέων και ιδιωτών στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Σπάρτης, και για τα οφθαλμοφανή ψεύδη της δημοτικής αρχής που προσπαθούσε να μας πείσει να μην πιστεύουμε στα μάτια μας, τελικά ελάχιστα άλλαξε προς το καλύτερο η κατάσταση εκεί και φυσικά στους εθελοντές απαγορεύονται να μπουν στον χώρο ενώ και η Αστυνομία όταν την καλούν δεν πηγαίνει επί τόπου.

Οι καλές προθέσεις της νέας δημοτική αρχής είναι ολοφάνερο ότι δεν αρκούν και απαιτείται σοβαρή πολιτική βούληση, όπως απαιτείται και σοβαρότητα από τους εθελοντές που θέλουν πράγματι να εμπλακούν σε αυτόν τον αγώνα σωτηρίας των ζώων και θέλουν να φιλοξενήσουν ή να υιοθετήσουν κάποιο από τα σκυλιά.

Δυστυχώς αποδεικνύεται ότι με την ανοχή της τοπικής κοινωνίας – που φυσικά και ευθύνεται για τον τεράστιο αριθμό αδέσποτων – τα ζώα κακοποιούνται και οι αρχές κάνουν ό,τι δεν βλέπουν. Θύματα πάντα τα σκυλιά και όσοι νοιάζονται ουσιαστικά γι’ αυτά.

Θυμίζουμε ότι τον Νοέμβριο του 2018 η δημοτική αρχή μιλούσε για «κατασκευασμένες» κατηγορίες και προβοκάτσια σε βάρος της. Αυτή τη φορά τι θα πει;

Θυμίζουμε ότι η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία από το 2015 είχε επισημάνει στη δημοτική αρχή το έγκλημα που διαπράττεται εκεί αυτή τη φορά από τους αρμόδιους.

Διαβάστε επίσης:

Σκυλιά στα παράνομα δημοτικά κυνοκομεία του Δήμου Σπάρτης κακοποιούνται και ο νέος δήμαρχος Πέτρος Δούκας βρίσκει μόνο δικαιολογίες

Ξηροκάμπι Λακωνίας: Έβαλαν σκίαστρα για να προστατεύσουν από τον ήλιο τα σκυλιά που κακοποιεί ο Δήμος Σπάρτης (βίντεο)

Σκυλιά αλυσοδεμένα στον ήλιο στο παράνομο Δημοτικό Κυνοκομείο Σπάρτης στο Ξηροκάμπι Λακωνίας (βίντεο)

Φιλοζωικός Σύλλογος Σπάρτης προς Δήμο Σπάρτης: Μόνοι σας βγάλατε τα μάτια σας κακοποιώντας σκυλιά στα παράνομα «καταφύγια» (βίντεο)

Ερώτηση στη Βουλή της Κ. Μάρκου για την κακοποίηση σκυλιών στα δύο παράνομα δημοτικά «κυνοκομεία» του Δήμου Σπάρτης (βίντεο)

Ασύστολα ψεύδη απ’ τον Δήμο Σπάρτης για να δικαιολογήσει την κακοποίηση μέχρι θανάτου σκυλιών στο παράνομο «καταφύγιο» όπου τιμωρεί τα αδέσποτα (βίντεο)

Λακωνία: Κυνοκομείο – κολαστήριο ζώων ο χώρος που ο Δήμος Σπάρτης τιμωρεί τα αδέσποτα σκυλιά (βίντεο)

Σε κάδους σκουπιδιών & ψυγεία «στεγάζει» αδέσποτα σκυλιά στο παράνομο «καταφύγιο» του ο Δήμος Σπάρτης (βίντεο)

Παρέμβαση Τσίπρα ζητάει η Π.Φ.Π.Ο. για να σταματήσει η κακοποίηση σκυλιών στο παράνομο «καταφύγιο» αδέσποτων του Δήμου Σπάρτης

Εξαγωγή ή θανάτωση αδέσποτων που δεν υιοθετούνται ζητάει και ο δήμαρχος Σπάρτης Βαγγέλης Βαλιώτης (βίντεο)

Π.Φ.Π.Ο. και Γ. Πατούλης κατά του δημάρχου Σπάρτης που ζήτησε τη θανάτωση των αδέσποτων (βίντεο)

Ο Δήμος Σπάρτης ζητάει να υιοθετήσουμε αδέσποτα που ο δήμαρχος θέλει να θανατωθούν (βίντεο)

Πρόσκληση για την υιοθεσία των σκυλιών που ζουν έγκλειστα στο δημοτικό κυνοκομείο απευθύνει ο Δήμος Σπάρτης

10 ταΐστρες και ποτίστρες για τ’ αδέσποτα τοποθέτησε ο Δήμος Σπάρτης

Ποιος κρύβει το έγκλημα με την κακοποίηση σκυλιών στην Σπάρτη; (Βίντεο)

Βρήκαν και φιλοξενούν το σκελετωμένο σκυλί που περιφερόταν στην Σπάρτη

Έκκληση για τον εντοπισμό των δραστών που δηλητηρίασαν τα περιστέρια στην Σπάρτη

Περιφέρει την γαλοπούλα «στολισμένη» με λαμπάκια στους δρόμους της Σπάρτης

Φιλοζωικός Σύλλογος Σπάρτης: «Τελείωσε το κυνήγι, γέμισε ο τόπος φόλες»

Σπάρτη: Έκοψε την ουρά του κουταβιού με ψαλίδι αλλά συνελήφθη (βίντεο)

Σπάρτη: Έδεσε το κυνηγόσκυλο και το εγκατέλειψε για να πεθάνει

Εντόπισε αυτοσχέδια παγίδα για αγριογούρουνο στη Σελασσία Λακωνίας

Mε φόλες εξοντώνουν άγρια και κατοικίδια ζώα παντού στην Ελλάδα

Tagged: , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.