Στηρίξτε μας

Τη σύλληψη τριών ατόμων για κακοποίηση σκυλιών στα Δημοτικά Κυνοκομεία Σπάρτης ανακοίνωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη

22 Φεβρουαρίου 2022 21:15 | Καταγγελίες
Τη σύλληψη τριών ατόμων για κακοποίηση σκυλιών στα Δημοτικά Κυνοκομεία Σπάρτης ανακοίνωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη

Με ανακοίνωση του νωρίτερα σήμερα ο Τάκης Θεοδωρικάκος, υπουργός Προστασίας του Πολίτη, τονίζει ότι μετά τις καταγγελίες της φιλοζωικής οργάνωσης «Save a Greek Stray» για συστηματική κακοποίηση σκυλιών στα παράνομα Δημοτικά Κυκονομεία Σπάρτης (στην Αγία Κυριακή και στο Ξηροκάμπι Λακωνίας) διέταξε την άμεση επέμβαση της Αστυνομίας και έτσι συνελήφθησαν τρία άτομα, ένα εκ των οποίων είναι ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Σπάρτης, (αστυνομικός στο επάγγελμα που τελεί μάλιστα σε ειδική άδεια, όπως τονίζει ο υπουργός). Ο συλληφθείς αιρετός είναι ο Αθανάσιος Καρλαύτης, αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας, Δημοτικής Αστυνομίας & Διαχείρισης Αδέσποτων Ζώων.

Στο βίντεο θα δείτε σκυλιά σε κλουβιά (περίπου 200 ίσως και περισσότερα) στον χώρο της Αγίας Κυριακής Λακωνίας να ζουν πάνω σε μεγάλο όγκο κοπράνων, άλλα αλυσοδεμένα πάνω σε λύματα, δύο δεμένα νεκρά, το ένα μάλιστα σε προχωρημένη κατάσταση σήψης. Παντού σκυλιά σκελετωμένα, εμφανώς άρρωστα…

 

Θα πρέπει να θυμίσουμε ότι πολλά ανακοινώνονται εκ μέρους του υπουργού για λόγους επικοινωνιακούς και μόνο (και για τα θέματα που αφορούν στα ζώα), και ότι και στο παρελθόν (επί δημαρχίας Βαγγέλη Βαλιώτη) έχει συλληφθεί στη Σπάρτη αντιδήμαρχος για την κακοποίηση σκυλιών τα οποία ζούσαν σε τραγικές συνθήκες στα ίδια κυνοκομεία. Τελικά αυτοί οι οποίοι πλήρωσαν τη νύφη ήταν οι καταγγέλλοντες καθώς παρά τις αποκαλύψεις και τη γενική κατακραυγή ήρθαν αντιμέτωποι με μηνύσεις από τον τότε αντιδήμαρχο Σταύρο Αργυρόπουλο. Θυμίζουμε ότι οι τραγικές συνθήκες σε αυτά τα κυνοκομεία είναι γνωστές από το 2015 και τότε εθελοντές, φιλόζωοι ζητούσαν διαρκώς την επέμβαση της Αστυνομίας - αφού η κακοποίηση των σκυλιών ήταν ολοφάνερη - αλλά ήταν σαν να έπεφταν σε τοίχο. Όλοι γνώριζαν και όλοι συγκάλυπταν.

Μεταξύ αυτών που μηνύθηκαν το 2018, επειδή αποκάλυψαν τις τραγικές συνθήκες στα παράνομα κυνοκομεία του Δήμου Σπάρτης, είναι και η δημοσιογράφος του www.zoosos.gr Ελένη Ηλιοπούλου.

Θυμίζουμε ότι με το ζόρι κυριολεκτικά (εκ μέρους της Αστυνομίας) είχε συλληφθεί και ο προηγούμενος αρμόδιος αντιδήμαρχος το 2018. Η σύλληψη του ελάχιστα άλλαξε προς το καλύτερο η κατάσταση για τα ζώα εκεί παρά την αλλαγή της δημοτικής αρχής.

 

Γιατί χρειάζεται η παρέμβαση υπουργού για σύλληψη που διώκεται στο πλαίσιο του αυτοφώρου;

Ας μη ξεχνάμε ότι χθες το «Save a Greek Stray» κατέθεσε μήνυση στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Σπάρτης για το ζήτημα της κακοποίησης των εκατοντάδων σκυλιών εκεί (400 σύμφωνα με τη σημερινή ανακοίνωση του δημάρχου), συνεπώς δεν απαιτούνταν η παρέμβαση κανενός υπουργού ή γενικού γραμματέα για να γίνουν συλλήψεις αν η Αστυνομία ήθελε να λειτουργήσει ως οφείλει και αφού το αδίκημα διώκεται στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας… Εκτός και αν η ΕΛ.ΑΣ. κατά τόπους δεν λειτουργεί όπως πρέπει και επ’ αυτού πρέπει να τοποθετηθεί ξεκάθαρα ο κ. Θεοδωρικάκος.

Τάκης Θεοδωρικάκος: Ο νόμος είναι νόμος και τηρείται από όλους

«Μετά από καταγγελίες για βάναυση συμπεριφορά κατά ζώων στα δύο δημοτικά κυνοκομεία της Σπάρτης διέταξα την άμεση επέμβαση της Αστυνομίας. Έγιναν τρεις συλλήψεις. Ο ένας από τους συλληφθέντες είναι ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, αστυνομικός που τελεί σε ειδική άδεια. Για το θέμα επικοινώνησε μαζί μου και ο Γενικός Γραμματέας της Κυβέρνησης, Γρηγόρης Δημητριάδης, που από την πρώτη στιγμή έδειξε ενδιαφέρον. Ο σεβασμός των αδέσποτων ζώων είναι αυτονόητη υποχρέωση κάθε πολιτισμένου ανθρώπου, πόσο μάλλον των αρμοδίων αρχών και των υπευθύνων. Ο νόμος είναι νόμος και τηρείται από όλους.».

Συνεχίζει να δικαιολογεί τα αδικαιολόγητα o δήμαρχος Σπάρτης Πέτρος Δούκας

Στην ανακοίνωση του ο δήμαρχος Σπάρτης, Πέτρος Δούκας, δικαιολογεί και αυτή τη φορά, όπως έκανε και τον Μάιο του 2020, τα αδικαιολόγητα παρά τις εικόνες φρίκης που είδαν το φως της δημοσιότητας με σκυλιά νεκρά και εκατοντάδες ζώα να ζουν σε άθλιες συνθήκες πάνω σε όγκους από κόπρανα...

Συγκεκριμένα τονίζει τα εξής: «Σχετικά με τις πολύ σκληρές δημοσιεύσεις για τα αδέσποτα στο Δήμο Σπάρτης:
— Ναι, οι συνθήκες φύλαξής τους μπορεί να είναι πολύ δύσκολες, χρειάζονται αρκετές βελτιώσεις, αλλά δεν είναι και ακριβώς έτσι όπως κάποιοι τα παρουσίασαν! (Και φυσικά δεν είμαστε υπεράνω κριτικής)!
• Σε έκτακτο έλεγχο που πραγματοποιήθηκε στο χώρο Φιλοξενίας Αγίας Κυριακής και Ξηροκαμπίου από το Τμήμα Κτηνιατρικής της Δ/νσης Αγροτικής Οικ/μιας & Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας, όπως αναφέρεται στην υπ’ αριθ. πρωτ. 23637/24-01-2022 Έκθεση Αυτοψίας, τα ζώα βρέθηκαν κλινικά υγιή, είχαν στη διάθεσή τους νερό και είχαν καλή θρεπτική κατάσταση.
-Πάνω σε τέτοιες επίσημες εκθέσεις βασιζόμαστε για να κάνουμε όσες διορθωτικές κινήσεις χρειάζονται.
Ο Δήμος Σπάρτης και η Δημοτική Αρχή ζώντας το πρόβλημα καθημερινά τα τελευταία χρόνια, είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι στο θέμα της προστασίας και της καλής και σωστής μεταχείρισης των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, καταβάλλοντας καθημερινά μεγάλη προσπάθεια, κόπο και χρήμα, προκειμένου να εφαρμόσουν ένα σωστό πρόγραμμα διαχείρισης αυτών βάσει του Νόμιμων διατάξεων όπως ισχύουν.
Κάθε χρόνο γίνονται αναθέσεις σε εξωτερικούς αναδόχους.
Για το έτος 2022 έχουν εγγραφεί στον προϋπολογισμό του Δήμου δαπάνες για τη διαχείριση των ζώων συνολικού προϋπολογισμού 247.879,61 €.
Ενδεικτικά αναφέρουμε τις κτηνιατρικές υπηρεσίες με προϋπολογισμό 89.997,61 €, τις υπηρεσίες περισυλλογής και διαχείρισης με προϋπολογισμό 59.600,00 €, την απολύμανση των χώρων φιλοξενίας προϋπολογισμού 5.000,00 €, την προμήθεια ζωοτροφών με προϋπολογισμό 50.000,00 €, την προμήθεια φαρμακευτικού και κτηνιατρικού υλικού 24.800,00 €, την προμήθεια «σπιτάκια σκύλων» κλπ.
• Ήδη δε προχωράμε και στην τελική διαπραγμάτευση για την κατασκευή σύγχρονου καταφύγιου με τις πιο απαιτητικές προδιαγραφές, ύψους 250.000,00 €!
— Ενδεικτικά επίσης αναφέρουμε ότι ο κτηνίατρος από 25/06/2021 μέχρι 11 Φεβρουαρίου 2022 έχει υλοποιήσει 318 ηλεκτρονικές ταυτοποιήσεις και καταγραφές (τοποθέτηση μικροτσίπ) από περισυλλογές αδεσπότων, έχουν νοσηλευτεί περί τα 200 ζώα , έχουν γίνει συνολικά περί τις 100 στειρώσεις, 450 εμβόλια, περί τα 250 τεστ ερλιχίωσης-λεισμανίασης κ.α.
Καθημερινά οι υπηρεσίες του Δήμου γίνονται δέκτες τηλεφωνικών αιτημάτων και παραπόνων για περισυλλογή σκύλων.
• Ο Αρμόδιος Αντιδήμαρχος και οι υπηρεσίες του Δήμου όπως και οι ανάδοχοι των εργασιών που σχετίζονται με τα αδέσποτα κάνουν ότι μπορούν στα πλαίσια των δυνατοτήτων τους.
Φυσικά υπάρχουν και προβλήματα.
Ο Δήμος Σπάρτης διαχειρίζεται καθημερινά περί τους 400 σκύλους στους χώρους φιλοξενίας και άλλους περίπου 300 σε αναδόχους φιλοξενίας.
Οι συνθήκες είναι τέτοιες που δεν μπορούν να συγκριθούν με το ζεστό και άνετο περιβάλλον ενός οικόσιτου σκύλου.
Οι ρυθμοί εγκατάλειψης αδέσποτων σκύλων καθώς και η περισυλλογή αδέσποτων γατών με πολλά προβλήματα υγείας, η χαμηλή ανταπόκριση για υιοθεσίες σε συνδυασμό με την πλήρη απασχόληση 2 ατόμων όσον αφορά τη διαχείριση όλων των αδέσποτων και 1 συμβεβλημένου κτηνιάτρου για τη φροντίδα υγείας,καθιστά την όλη προσπάθεια ιδιαίτερα απαιτητική και επίπονη.
Σύμφωνα δε με τη γνωμάτευση του Κτηνιάτρου που συνεργάζεται με τον Δήμο μας, αιτίες που μπορεί να οδηγούν σε ελλιπές σωματικό βάρος τα αδέσποτα σκυλιά των χώρων φιλοξενίας του Δήμου Σπάρτης θα μπορούσαν να είναι:
«1) Σκύλοι πρόσφατα περισυλλεχθέντες που είναι ελλιποβαρείς γιατί κατόπιν εγκατάλειψής τους έχουν ήδη υποσιτιστεί από τους ιδιοκτήτες τους (Οι ρυθμοί περισυλλογής νέων αδέσποτων από το Δήμο Σπάρτης είναι κατά μέσον όρο 30 περίπου το μήνα).
2) Σκύλοι που έχουν περισυλλεχθεί το τελευταίο τρίμηνο και νοσούν ή έχουν χρόνιες παθήσεις και ακολουθούν θεραπείες που δεν τους επιτρέπουν να ανακτήσουν το επιθυμητό σωματικό βάρος.
3) Σκύλοι που ιδιοσυγκρασιακά (νευρικοί) είναι ελλιποβαρείς κυρίως κυνηγετικοί.
4) Σκύλοι που παρουσιάζουν τροφικές αλλεργίες ή τροφική δυσανεξία στην τροφή που τους παρέχεται όχι γιατί δεν πληροί τις απαιτούμενες αναλογίες θρεπτικών συστατικών αλλά γιατί περιέχει παράγοντες αλλεργιογόνων π.χ.γλουτένη.»
-Προσθέτουμε επίσης ότι, σύμφωνα με τη γνωμάτευση του Κτηνιάτρου, στους χώρους φιλοξενίας των αδέσποτων σκύλων του Δήμου Σπάρτης, είναι πιθανή η εκδήλωση επιθετικής συμπεριφοράς ενός σκύλου απέναντι σε άλλον ή πολλών έναντι ενός την ώρα του προαυλισμού, με συνέπεια τον τραυματισμό ή και το θάνατο κάποιου σκύλου.
• Καταλήγοντας θέλουμε να διαβεβαιώσουμε ότι η φροντίδα και η μέριμνα για τα αδέσποτα είναι συνεχής και από ανθρώπους που αγαπάνε αυτό που κάνουν!
Οι συνθήκες δεν είναι ιδανικές, αλλά όχι από έλλειψη ευαισθησίας ή αδιαφορίας όπως μας προσάπτουν κάποιαδημοσιεύματα.
Δεν είμαστε υπεράνω κριτικής.
•Επιθυμούμε τη συνεργασία με όσους έχουν ειλικρινή διάθεση να βοηθήσουν, εθελοντές και φιλοζωικές οργανώσεις και τους καλούμε να συνδράμουν.».

Διαβάστε επίσης:

Σκυλιά νεκρά και ζωντανά, άρρωστα σε άθλιες συνθήκες στο Δημοτικό Κυνοκομείο Σπάρτης (βίντεο)

Λήψη μέτρων για τον Δήμο Σπάρτης και τα κακοποιημένα σκυλιά στα δημοτικά κυνοκομεία του αποφάσισε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου

Παραιτήθηκε η πρόεδρος του Φιλοζωικού Συλλόγου Σπάρτης μετά τις αποκαλύψεις για κακοποίηση σκυλιών από τον Δήμο

Πολλά τα προβλήματα στα παράνομα κυνοκομεία του Δήμου Σπάρτης – Μικρή βελτίωση σε σχέση με το παρελθόν (βίντεο)

Ερώτηση στη Βουλή απ’το ΜέΡΑ 25 για την τραγική κατάσταση για τα σκυλιά στα παράνομα Δημοτικά Κυνοκομεία Σπάρτης (βίντεο)

Σκυλιά στα παράνομα δημοτικά κυνοκομεία του Δήμου Σπάρτης κακοποιούνται και ο νέος δήμαρχος Πέτρος Δούκας βρίσκει μόνο δικαιολογίες

Ξηροκάμπι Λακωνίας: Έβαλαν σκίαστρα για να προστατεύσουν από τον ήλιο τα σκυλιά που κακοποιεί ο Δήμος Σπάρτης (βίντεο)

Σκυλιά αλυσοδεμένα στον ήλιο στο παράνομο Δημοτικό Κυνοκομείο Σπάρτης στο Ξηροκάμπι Λακωνίας (βίντεο)

Φιλοζωικός Σύλλογος Σπάρτης προς Δήμο Σπάρτης: Μόνοι σας βγάλατε τα μάτια σας κακοποιώντας σκυλιά στα παράνομα «καταφύγια» (βίντεο)

Ερώτηση στη Βουλή της Κ. Μάρκου για την κακοποίηση σκυλιών στα δύο παράνομα δημοτικά «κυνοκομεία» του Δήμου Σπάρτης (βίντεο)

Ασύστολα ψεύδη απ’ τον Δήμο Σπάρτης για να δικαιολογήσει την κακοποίηση μέχρι θανάτου σκυλιών στο παράνομο «καταφύγιο» όπου τιμωρεί τα αδέσποτα (βίντεο)

Λακωνία: Κυνοκομείο – κολαστήριο ζώων ο χώρος που ο Δήμος Σπάρτης τιμωρεί τα αδέσποτα σκυλιά (βίντεο)

Σε κάδους σκουπιδιών & ψυγεία «στεγάζει» αδέσποτα σκυλιά στο παράνομο «καταφύγιο» του ο Δήμος Σπάρτης (βίντεο)

Παρέμβαση Τσίπρα ζητάει η Π.Φ.Π.Ο. για να σταματήσει η κακοποίηση σκυλιών στο παράνομο «καταφύγιο» αδέσποτων του Δήμου Σπάρτης

Εξαγωγή ή θανάτωση αδέσποτων που δεν υιοθετούνται ζητάει και ο δήμαρχος Σπάρτης Βαγγέλης Βαλιώτης (βίντεο)

Π.Φ.Π.Ο. και Γ. Πατούλης κατά του δημάρχου Σπάρτης που ζήτησε τη θανάτωση των αδέσποτων (βίντεο)

Ο Δήμος Σπάρτης ζητάει να υιοθετήσουμε αδέσποτα που ο δήμαρχος θέλει να θανατωθούν (βίντεο)

Πρόσκληση για την υιοθεσία των σκυλιών που ζουν έγκλειστα στο δημοτικό κυνοκομείο απευθύνει ο Δήμος Σπάρτης

10 ταΐστρες και ποτίστρες για τ’ αδέσποτα τοποθέτησε ο Δήμος Σπάρτης

Ποιος κρύβει το έγκλημα με την κακοποίηση σκυλιών στην Σπάρτη; (Βίντεο)

Βρήκαν και φιλοξενούν το σκελετωμένο σκυλί που περιφερόταν στην Σπάρτη

Έκκληση για τον εντοπισμό των δραστών που δηλητηρίασαν τα περιστέρια στην Σπάρτη

Περιφέρει την γαλοπούλα «στολισμένη» με λαμπάκια στους δρόμους της Σπάρτης

Φιλοζωικός Σύλλογος Σπάρτης: «Τελείωσε το κυνήγι, γέμισε ο τόπος φόλες»

Σπάρτη: Έκοψε την ουρά του κουταβιού με ψαλίδι αλλά συνελήφθη (βίντεο)

Σπάρτη: Έδεσε το κυνηγόσκυλο και το εγκατέλειψε για να πεθάνει

Εντόπισε αυτοσχέδια παγίδα για αγριογούρουνο στη Σελασσία Λακωνίας

Mε φόλες εξοντώνουν άγρια και κατοικίδια ζώα παντού στην Ελλάδα

Tagged: , , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

1 Σχόλιο

  1. Iris

    Για άλλη μια φορά χρωματίζεις τα ζώα... ενώ θα έπρεπε να εστιάσεις στα 44 ζώα που σώθηκαν, στους εθελοντές που τόσα χρόνια τρέχουν και παλεύουν για στη Σπάρτη και στο Save a Greek Stray που τα κατάφερες και πήρε τόσα ζώα .Εσύ επιλέγεις να βάλεις τα πολιτικά πρώτα.. κριμα Ελενη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.