Στηρίξτε μας

Κλείνει το Δελφινάριο του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου στα Σπάτα - Μετά από 10 χρόνια οι φιλοζωικοί φορείς τα κατάφεραν

16 Μαρτίου 2020 06:11 | Επικαιρότητα
Κλείνει το Δελφινάριο του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου στα Σπάτα - Μετά από 10 χρόνια οι φιλοζωικοί φορείς τα κατάφεραν

«Η ανάκληση της άδειας και η αναστολή των παραστάσεων και της λειτουργίας του τμήματος θαλασσίων θηλαστικών του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου αποτελεί την δικαίωση όλων των πολιτών και των οργανώσεων, που εδώ και χρόνια απαιτούσαν το τέλος της παρανομίας.» επισημαίνουν μεταξύ άλλων δύο φιλοζωικοί φορείς το «Dolphinaria-Free Europe» και το Ινστιτούτο Κητολογικών Ερευνών «Πέλαγος» με αφορμή την απόφαση της Περιφέρειας Αττικής που πάρθηκε στις 13 Μαρτίου για να μπει τελικά λουκέτο στο Δελφινάριο, έναν χώρο μαρτυρίου για τα έγκλειστα δελφίνια και άλλα θαλάσσια θηλαστικά που εξαναγκάζονται σε παραστάσεις τσίρκο.

Για το τι προηγήθηκε ώστε να φτάσουμε σε αυτήν απόφαση καθώς χρειάστηκε μια δεκαετία ώστε το ελληνικό κράτος να αναγκαστεί να εφαρμόσει τη νομοθεσία οι δύο φορείς επισημαίνουν τα εξής για όσα κατάφεραν αυτοί οι λίγοι που διαμαρτύρονταν με κάθε τρόπο για τον εγκλεισμό και τη χρήση των ζώων κατά παράβαση της ισχύουσας νομοθεσίας: «Την Παρασκευή 13 Μαρτίου, η Περιφέρεια Αττικής ανακάλεσε την άδεια λειτουργίας του Τμήματος που αφορά τις εγκαταστάσεις των θαλάσσιων θηλαστικών για τα δελφίνια στο ΑΤΤΙΚΟ ΖΩΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΡΚΟ.

Η απόφαση της περιφέρειας ήταν αποτέλεσμα πολυετούς προσπάθειας οργανώσεων, επιστημόνων, ακτιβιστών και πλήθους πολιτών η οποία κορυφώθηκε από τον Μάιο του 2019 και μετά, από το ευρωπαϊκό Δίκτυο Dolphinaria-free Europe (DFE), το Ινστιτούτο Κητολογικών Ερευνών Πέλαγος, την Περιφερειακή παράταξη ‘Οικολογική Συμμαχία’ και τις οργανώσεις Sea Shepherd Ελλάδας και My Dolphin Club.

Τον Μάιο του 2019 η DFE και το Ινστιτούτο Πέλαγος με κοινή επιστολή τους στην Περιφέρεια Αττικής ζήτησαν να σταματήσουν οι παράνομες παραστάσεις με τα δελφίνια, δεδομένης της βεβαιωμένης παράβασης του νόμου 4039/12 (ο συγκεκριμένος νόμος 4039/12 απαγορεύει κάθε είδους παραστάσεις με ζώα χωρίς να εξαιρεί τους ζωολογικούς κήπους) από το υπ. περιβάλλοντος εδώ και δύο χρόνια, από τις 3/11/2017.

Κατόπιν αυτής, η διεύθυνση κτηνιατρικής της Περιφέρειας διενέργησε αυτοψία τον Ιούλιο του 2019, κατά την οποία διαπιστώθηκε ότι τα αποκαλούμενα από το Αττικό Πάρκο «εκπαιδευτικά προγράμματα», «παραπέμπουν σε παραστάσεις», ενώ έγινε και σχετική σύσταση προς το Πάρκο για διακοπή τους, αλλά χωρίς αποτέλεσμα.

Τον Φεβρουάριο του 2020, και μετά από συναντήσεις εκπροσώπων της DFE και των οργανώσεων Sea Shepherd Ελλάδος και My Dolphin Club με την διεύθυνση αγροτικής και κτηνιατρικής πολιτικής της Περιφέρειας Αττικής, η παράταξη «Οικολογική Συμμαχία», κατέθεσε σχετικό ερώτημα στο περιφερειακό συμβούλιο για την εφαρμογή του νόμου - το οποίο υπερψηφίστηκε.

Στις 12 Μαρτίου, οι φορείς DFE και Πέλαγος επανήλθαν με νέα επιστολή προς τον Περιφερειάρχη Αττικής ζητώντας τη διακοπή των παράνομων παραστάσεων. Την επομένη, 13 Μαρτίου, εκδόθηκε απόφαση για την αναστολή της λειτουργίας του τμήματος θαλάσσιων θηλαστικών στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο. Η άδεια του ζωολογικού κήπου θα έπρεπε να έχει ήδη ανακληθεί από τον Νοέμβριο του 2017, όταν βεβαιώθηκε η παράβαση του νόμου 4039/12 από το σώμα των επιθεωρητών του Υπ. Περιβάλλοντος, καθώς η τήρησή του αναφέρεται σε δύο από τους όρους της άδειας λειτουργίας του ζωολογικού κήπου.

Σημειώνεται ότι είχε οριστεί δίκη για τις παραστάσεις με τα δελφίνια στο 4ο μονομελές πρωτοδικείο Αθηνών, η οποία αναβλήθηκε λόγω της αναστολής της λειτουργίας των δικαστηρίων αυτό το διάστημα.

Οι προσπάθειες τερματισμού των παραστάσεων ξεκίνησαν από την DFE και το Πέλαγος στο τέλος της άνοιξης του 2010, αμέσως μετά την παράνομη εισαγωγή των δελφινιών στη χώρα μας και την έναρξη των παραστάσεων με τα θαλάσσια θηλαστικά για την ψυχαγωγία των επισκεπτών του Αττικού Πάρκου.

Η ανάκληση της άδειας και η αναστολή των παραστάσεων και της λειτουργίας του τμήματος θαλασσίων θηλαστικών του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου αποτελεί την δικαίωση όλων των πολιτών και των οργανώσεων, που εδώ και χρόνια απαιτούσαν το τέλος της παρανομίας. Ευελπιστούν ότι αυτή τη φορά θα εφαρμοστεί ο νόμος και οι παράνομες αλλά και ντροπιαστικές για τον πολιτισμό μας παραστάσεις θα σταματήσουν. Επιπλέον, πάγιο αίτημα των οργανώσεων αποτελεί η νομοθετική ρύθμιση για την απαγόρευση της αιχμαλωσίας των κητωδών στη χώρα μας, αίτημα το οποίο έχουν υποβάλλει σε όλες τις κυβερνήσεις από το 2010. Σε κάθε περίπτωση, θα συνεχίσουν να αγωνίζονται για την πιστή και μόνιμη εφαρμογή του σχετικού νόμου.».

Τι επισημαίνει η Π.Φ.Π.Ο. για το λουκέτο Δελφινάριο

Η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία επισημαίνει τα εξής: «ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΗΜΕΡΑ η 13η Μαρτίου 2020 για το φιλοζωικό κίνημα της χώρας ΚΑΙ ΤΑ ΖΩΑ. ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΑΔΕΙΑΣ ΔΕΛΦΙΝΑΡΙΟΥ. ΤΑ ΔΕΛΦΙΝΙΑ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΩΚΕΑΝΟΥΣ.

Μια ιστορική μέρα για το φιλοζωικό κίνημα της χώρας μας αλλά και για το ευρωπαϊκό η 13η Μαρτίου 2020.

Με απόφαση της Περιφέρειας αναστέλλεται η άδεια λειτουργίας του Δελφιναρίου στο Αττικό Πάρκο. Η ΠΦΠΟ έδωσε την δική της μεγάλη μάχη τόσο σε νομικό και θεσμικό επίπεδο όσο και σε άλλους τομείς εστιάζοντας στις άπειρες διαπιστωμένες από τα αρμόδια όργανα πολεοδομικές παρατυπίες της πισίνας για τις οποίες εκκρεμούσαν πρόστιμα συνολικά 1.588.000 ευρώ αλλά και τελεσίδικες καταδικαστικές αποφάσεις.

Όπως και άλλοι Φορείς ελληνικοί και ξένοι συνέβαλαν τα μάλα σε αυτή την ιστορική απόφαση. Όσο μας αφορά παραθέτουμε τις σημαντικότερες από τις πολλές παρεμβάσεις και ενέργειες της ΠΦΠΟ.

1.Την επιστολή μας της 09/05/18 στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και στο Τμήμα Δόμησης και Κατεδαφίσεων, την οποία και επισυνάπτουμε.
2.Την επιστολή μας της 28/05 /2019 προς το Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης με θέμα: Μη εκτέλεση αμετάκλητης δικαστικής απόφασης από την Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου Σπατών, επιστολή μη δημοσιεύσιμη προς το παρόν
3.Καταθέτουμε στο ΣτΕ την συνημμένη αίτηση ακύρωσης της απόφασης Σκουρλέτη που αδειοδότησε το Δελφινάριο, όπου υπάρχει όλο το αμαρτωλό ιστορικό των παραβάσεων του Δελφιναρίου.

Η αίτηση μετά από αναβολές εκδικάζεται τον Μάιο, κορονοϊού θέλοντος.

Όλα αυτά τα χρόνια η ΠΦΠΟ ασκεί ασφυκτική πίεση για την εφαρμογή της νομιμότητας προς πάσα κατεύθυνση πέρα από την συμμετοχή της στις διαμαρτυρίες αλλά και τις επιστολές της στην εκπαιδευτική κοινότητα να μην πηγαίνουν τους μαθητές σε χώρους εγκλεισμού και βασανισμού άγριων ζώων, ενώ το 2017 κατορθώνει να εκδοθεί επιστολή παραίνεσης από το Υπουργείο Παιδείας προς τις Εκπαιδευτικές Διευθύνσεις της χώρας για μη επισκέψεις των σχολίων στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο.

Χθες επίσης η ΠΦΠΟ έστειλε την υπ’ αριθμ. 1375/14.03.2020 επιστολή στις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές καθότι το Αττικό Πάρκο αγνοούσε παντελώς στις οδηγίες για μη συνάθροιση του κόσμου και παρέμεινε ανοικτό στο μεγαλύτερο μέρος του. Τα σχόλια δικά σας.

Πλέον ήλθε η στιγμή όλοι μαζί να δώσουμε την τελική μάχη και να κερδίσουμε τον πόλεμο, το οριστικό κλείσιμο πλέον του δελφιναρίου αλλά και του ζωολογικού κήπου εν γένει της επιχείρησης

Τσίρκο και δελφινάριο τέλος για την χώρα μας. Κανένα ζώο ήμερο, άγριο, φάρμας κοκ σε κλουβιά.

Την μεγάλη αυτή νίκη προτείνουμε σαν ΠΦΠΟ να την γιορτάσουμε όλοι οι φιλοζωικοί φορείς μαζί στο Σύνταγμα μετά την λήξη της δοκιμασίας που περνάμε σήμερα σαν χώρα.

Τέλος ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ οι φιλοζωικοί οργανισμοί σε συνεργασία με την Περιφέρεια, την οποία οφείλουμε έτσι κι αλλιώς να συγχαρούμε αλλά και άλλες αρχές να βρούμε τις καλύτερες λύσεις για τα βασανισμένα αυτά ζώα. Και δεν ξεχνάμε και τα 6 δελφίνια που άφησαν την πνοή τους στις πισίνες του Αττικού Πάρκου αλλά και τους δύο ιαγουάρους που δολοφονήθηκαν σχετικά πρόσφατα.».

Τι απαντάει η Αττικό Ζωολογικό Πάρκο Α.Ε.

«Σε συνέχεια δημοσιευμάτων και προς αποκατάσταση της αλήθειας, σας ενημερώνουμε ότι δεν υπάρχει καμία απόφαση ανάκλησης της άδειας λειτουργίας του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου. Η εν λόγω απόφαση για την οποία και  θα προσφύγουμε φυσικά για τη δικαίωση μας αφορά τις εγκαταστάσεις του χώρου που φιλοξενούνται τα δελφίνια αποκλειστικά.».

Διαβάστε επίσης:

Ανάκληση της άδειας για το Δελφινάριο του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου από την Περιφέρεια Αττικής

Διαμαρτυρήθηκαν για το παράνομο Δελφινάριο - Ζητούν πρόστιμο και αναστολή λειτουργίας στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο

Θα επιτρέψει το Υπουργείο Περιβάλλοντος ακόμα 3 δελφίνια να ζήσουν αιχμάλωτα στο δελφινάριο του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου;

Έξι φιλοζωικοί φορείς ζητούν να μην επιτραπεί η αιχμαλωσία επιπλέον δελφινιών στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο

Γιατί επιτρέπει η κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α. τις παραστάσεις τσίρκο με δελφίνια στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο; – Διαμαρτυρία στο κέντρο της Αθήνας 15/2

Π.Φ.Π.Ο.: Βεβαιώθηκε πρόστιμο 44.350 € στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο για τις παράνομες παραστάσεις στο δελφινάριο του

Γ. Δημαράς: Να σταματήσουν άμεσα οι παράνομες παραστάσεις με δελφίνια στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο

Ακόμα ένα δελφίνι πέθανε αιχμάλωτο στο δελφινάριο του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου στα Σπάτα

Βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. προτείνουν το δελφινάριο του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου να γίνει ενυδρείο ώστε να μην κακοποιούνται τα δελφίνια

Έλληνες καλλιτέχνες διαμαρτύρονται για την αιχμαλωσία & κακοποίηση των δελφινιών μέσω τηλεοπτικού σποτ (βίντεο)

Υπουργείο Παιδείας: Μη διδακτικές οι εκδρομές μαθητών σε χώρους αιχμαλωσίας & εμπορικής εκμετάλλευσης ζώων

Π.Φ.Π.Ο.: Με τις πλάτες του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. ο ιδιοκτήτης του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου «θρηνεί» για ακόμα ένα δελφίνι που πέθανε στο παράνομο δελφινάριο του

Ο Π. Σκουρλέτης υπέγραψε την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων για την επέκταση του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου

Φέρνουν 6 νέα δελφίνια στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο αν & στο δελφινάριο του έχουν πεθάνει ήδη 5

Την «κωλοτούμπα» του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. στο θέμα της εκμετάλλευσης των δελφινιών «θυμίζει» ο βουλευτής του κόμματος Γ. Δημαράς.

Ακτιβιστές διέκοψαν την παράσταση με τα δελφίνια στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο στα Σπάτα (βίντεο)

Γιατί το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο κάνει δωρεές σε Αστυνομία και Τροχαία;

Το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο έκανε δωρεά 5.000 € στο Αστυνομικό Τμήμα Σπάτων που είναι αρμόδιο για να ελέγχει τις παρανομίες εκεί

Υποκρισία εκ μέρους του Γ. Τσιρώνη για τα δελφίνια & τις παράνομες παραστάσεις τσίρκο στο δελφινάριο του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου

Φιλόζωοι διαμαρτυρήθηκαν για το παράνομο δελφινάριο και τον εγκλεισμό των δελφινιών στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο (βίντεο)

ProWal: Απαράδεκτες οι συνθήκες διαβίωσης δελφινιών που εξαναγκάζονται σε «εκπαιδευτικές» κωλοτούμπες για το καλό της τσέπης των ιδιοκτητών του Αττικού Ζωολογικού Πάρκο Α.Ε.

Αττικό Ζωολογικό Πάρκο: Τα δελφίνια κάνουν κωλοτούμπες γιατί έτσι οι θεατές ενημερώνονται για τη βιολογία τους!

Πόρισμα - «καταπέλτης» για τις παραβάσεις στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο - Δελφινάριο & τις παράνομες παραστάσεις με δελφίνια

Γερμανός ειδικός καταγγέλλει την κακοποίηση των δελφινιών στο δελφινάριο του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου (βίντεο)

Τι απαντά το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο για την κακοποίηση των δελφινιών, τις «εκπαιδευτικές κωλοτούμπες» και τα άγρια αιχμάλωτα ζώα στις εγκαταστάσεις του

Και 5ο δελφίνι νεκρό εξαιτίας της αιχμαλωσίας του στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο στα Σπάτα

Τα δελφίνια δεν «εκπαιδεύουν» απλώς παιδεύονται κύριε υπουργέ!

Π.Κ.Α.Κ.: Ανέφικτη η ευζωία των δελφινιών που ζουν αιχμάλωτα

ΣΥ.ΡΙΖ.Α.: Φωτογραφική διάταξη για να εκμεταλλεύονται «νόμιμα» τα δελφίνια στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο

Χαρά Καφαντάρη: Επιβεβλημένη η απόσυρση της φωτογραφικής διάταξης για το δελφινάριο

Ζητούν από τον υπουργό Περιβάλλοντος να τερματίσει την κακοποίηση των δελφινιών στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο

Απέτυχε ο υπουργός να νομιμοποιήσει το παράνομο δελφινάριο στο Αττικό Πάρκο

Απέσυρε την τροπολογία για την νόμιμη λειτουργία τσίρκο με ζώα ο Τσαυτάρης

Θεραπευτικές οι κωλοτούμπες από άγρια ζώα σύμφωνα με το ΥΠ.Α.Α.Τ.!

Πιπιλή: «Τα δελφίνια είναι άγρια ζώα, δεν είναι μπαλαρίνες»

Υ.Π.Α.Π.ΕΝ.: Εκπαιδευτικές οι κωλοτούμπες των δελφινιών στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο και όχι σόου!

Γ. Τσιρώνης αν. υπουργός Περιβάλλοντος: «Το κυνήγι είναι εκ του περιττού»

Η αιχμαλωσία σκοτώνει: 4 δελφίνια νεκρά στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο

Τι δεν λέει στην ανακοίνωση του το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο για τα νεκρά δελφίνια

Γιατί η MOm συνεργάζεται με το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο;

Με πολύμηνη καθυστέρηση παραδέχονται πως πέθανε ένα δελφίνι στο Αττικό Πάρκο

Εκπαιδευτική για τα παιδιά η αιχμαλωσία των ζώων;

Γιορτάζουν την Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων κρατώντας αιχμάλωτα αγρίμια!

Το λιοντάρι βασανίζεται φυλακισμένο στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο. Δείτε τι είναι η στερεοτυπική συμπεριφορά (βίντεο)

Δεκάδες ζώα παρανόμως αιχμάλωτα στα κλουβιά του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου

Τι κρύβεται πίσω από την «εκπαιδευτική» αξία των ζωολογικών κήπων;

Ζωολογικοί κήποι για ανθρώπους; Φυσικά και υπήρξαν!

Τα άγρια ζώα κινδυνεύουν στους ζωολογικούς κήπους

Ένα δελφινάκι - αντικείμενο διασκέδασης και πλουτισμού γεννήθηκε στο Αττικό Πάρκο

Κρίτων Αρσένης: Επιζήμια για τα δελφίνια τα δελφινάρια

Αναρμόδιο το δικαστήριο για την εκμετάλλευση των δελφινιών και τις πολεοδομικές παραβάσεις στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο!

Τουρκία: Έμαθαν στα δελφίνια να επιβιώνουν στο φυσικό περιβάλλον και τα απελευθέρωσαν!

Ένα μήνυμα για όλο τον κόσμο από Τομ και τον Μίσα, τα δελφίνια που απελευθερώθηκαν στην Τουρκία

Tagged: , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.