Στηρίξτε μας

Πιπιλή: «Τα δελφίνια είναι άγρια ζώα, δεν είναι μπαλαρίνες»

18 Ιανουαρίου 2014 13:10 | Επικαιρότητα
Πιπιλή: «Τα δελφίνια είναι άγρια ζώα, δεν είναι μπαλαρίνες»

Σε συνέντευξη της σήμερα στον ραδιοφωνικό σταθμό «ΣΚΑΪ 100,3» και την Κωνσταντίνα Βαρσάμη η βουλευτής της Ν.Δ. Φωτεινή Πιπιλή μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και στα όσα διαδραματίστηκαν τις τελευταίες μέρες στο κοινοβούλιο κατά τη διάρκεια της συζήτησης στο υπό διαμόρφωση νομοσχέδιο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Η κα Πιπιλή είπε ότι ο υπουργός ΥΠ.Α.Α.Τ. κ. Τσαυτάρης και οι σύμβουλοι του ήθελαν να γυρίσουν την Ελλάδα 30 χρόνια πίσω «στις αρκούδες των πανηγυριών» με την προσπάθεια αδειοδότησης των παραστάσεων με ζώα. Συγκεκριμένα η βουλευτής της Ν.Δ. τόνισε «Ο κ. Τσαυτάρης μαζί με τις υπηρεσίες του και τους συμβούλους του ήθελε να γυρίσει την Ελλάδα 30 χρόνια πίσω. Το λέω με ακραίο ύφος για να καταλάβουν όλοι. Θυμάστε τους αθίγγανους με τις αρκούδες που χόρευαν στα πανηγύρια;

Θυμάστε τα τσίρκα έως προσφάτως που έρχονταν με εκείνα τα κακόμοιρα τα λιοντάρια, με τις τίγρεις τις δυστυχισμένες για να κάνουν παραστάσεις; Μόλις το Μάρτιο του 2012 ψηφίστηκε ο ν.4039/12 που τα απαγορεύει ρητά. Αυτός ο Νόμος είχε από τότε – και είχα αντιδράσει επίσης έντονα – πάρα πολλές στρεβλώσεις. Παρόλα αυτά σε πολύ σημαντικά θέματα, όπως η εκμετάλλευση ζώων για εμπορικούς σκοπούς, έδωσε την οριστική λύση.

Από τη στιγμή που μόλις πριν από 2 χρόνια πέρασε αυτός ο Νόμος που χαιρετίστηκε και στην Ευρώπη ως ένα καλό βήμα της Ελλάδας στο θέμα του πολιτισμού, γιατί η συμπεριφορά μας στα ζώα, είτε έχουμε ζώα είτε δεν θέλουμε να έχουμε στο σπίτι μας, δείχνει και το επίπεδο πολιτισμού μιας χώρας.

Πριν περάσουν 2 χρόνια, τονίζω, αποφάσισε ο Υπουργός και οι σύμβουλοί του να αλλάξουν 2 από τις πιο ουσιαστικές διατάξεις του Νόμου. Πρώτον, να παραταθεί πάλι για 5 χρόνια ακόμα η γνωστή υπόθεση με τα σκυλιά με κομμένες ουρές και αυτιά. Δεύτερον, να γίνονται παραστάσεις όπου έναντι αντιτίμου να χορεύουν και να παριστάνουν την Κομανέτσι ή το Μέσι τον ποδοσφαιριστή τα δελφίνια».

Πιπιλή: «Δικαιώθηκα. Αποσύρθηκαν οι διατάξεις»

«Αντέδρασα άμεσα, μάλιστα - μπορώ να πω - εξέπληξα πάρα πολλούς και από το δικό μου κόμμα, τη Νέα Δημοκρατία, με την αυστηρότητα με την οποία ανήγγειλα στον κ. Τσαυτάρη ότι, επειδή είμαι και Τακτικό Μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης, αν περάσουν οι επίμαχες διατάξεις, η ίδια θα προσφύγω στο Συμβούλιο της Ευρώπης. Του τόνισα, επίσης, κάτι που δεν το καταλάβαινε, μαζί με άλλους: Αυτή τη στιγμή ο Πρωθυπουργός της χώρας, Αντώνης Σαμαράς, είναι ο προεδρεύων της Ε.Ε., ο ίδιος ο κ. Τσαυτάρης είναι ο προεδρεύων Υπουργός του συμβουλίου Υπουργών για θέματα της αρμοδιότητάς του και την ίδια στιγμή με την έναρξη της Προεδρίας θα ψηφίζαμε τέτοιες απαράδεκτες διατάξεις; Όλοι μπορούν να αντιληφθούν τι θα γινόταν εις βάρος της πατρίδας μας. Το απέσυρε, βέβαια. Η κοινή λογική έλειπε, αυτό με εξόργισε. Και δεν μπορώ να καταλάβω για ποιο λόγο επέμενε και ο ίδιος ο Υπουργός.

«Υπάρχουν οι ομάδες των κυνηγών που πιέζουν πολύ»

«Όλοι οι Βουλευτές δεχόμαστε πιέσεις από ομάδες ψηφοφόρων. Για παράδειγμα, εμένα η δική μου ομάδα είναι οι φιλόζωοι – είναι γνωστό αυτό. Αυτό δεν σημαίνει οι ακρότητες οι οποίες φτάνουν πολλές φορές από αυτές τις πιέσεις αυτής της ομάδας δεν θα διυλιστούν από μένα ώστε να έχω μια τοποθέτηση που να αγγίζει ευρύτερα την κοινωνία.

Υπάρχουν οι ομάδες των κυνηγών που πιέζουν πολύ. Δικαίωμα τους να κυνηγούν αλλά υπάρχουν ράτσες σκύλων που δεν είναι ανάγκη να τους κόβεις την ουρά γιατί είναι ελληνικότατες ράτσες άρα μπορούν να μπαίνουν μέσα στα βάτα στα δάση χωρίς να τραυματίζονται και να υποφέρουν τα σκυλιά.

Υπάρχει λύση. Αν θέλεις χρησιμοποιείς αυτές τις πανάκριβες ράτσες από πεδινές χώρες της Ευρώπης που με το που θα μπουν στην Πελοπόννησο για κυνήγι θα βγουν κατατραυματισμένα, τότε έχεις ευθύνη εσύ ο ίδιος. Σε κάθε χώρα, όπως έχει τα γονίδια ο άνθρωπος, είναι προσαρμοσμένα και τα ζώα.

«Τα δελφίνια είναι άγρια ζώα, δεν είναι μπαλαρίνες»

«Δεν μπορείς να χρησιμοποιείς τα δελφίνια για να γίνονται παραστάσεις εκπαιδευτικές, όπως μας τις παρουσίασε ο Υπουργός. Τα δελφίνια ή τα κήτη, γενικότερα, είναι άγρια ζώα, είναι όπως το λιοντάρι. Δεν έχουμε φτάσει, βέβαια, στο να απαγορευτούν οριστικά αυτού του είδους οι συμβιώσεις μέσα σε αστικά πάρκα αγρίων ζώων.

Αλλά, από την άλλη, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το δελφίνι είναι άγριο ζώο και δεν γίνεται το άγριο ζώο να χρησιμοποιείται για παραστάσεις. Άλλα είναι τα ζώα θεραπείας που αυτό το εγκρίνουμε όλοι, όπως τα πολύτιμα σκυλιά των τυφλών ή τα περίφημα αλογάκια που χρησιμοποιούνται για την θεραπεία των παιδιών κτλ. Ακόμα και ένα γουρουνάκι, μια γατούλα ή όποιο άλλο αστικό ζώο μπορεί να θεωρηθεί ως θεραπευτικό ζώο. Το άγριο ζώο δεν είναι δυνατόν να επιτρέπουμε να κινείται και να κάνει κινήσεις μπαλαρίνας για λόγους που έχουν και αντίτιμο με εισιτήριο. Εκεί ήταν το επίμαχο».

«Δικαιώθηκα με την απόσυρση των διατάξεων από τον Υπουργό»

«Εμένα, λοιπόν, η αντίρρησή μου – επαναλαμβάνω – και δικαιώθηκα είναι: Δεν μπορείς να γυρίσεις την Ελλάδα πίσω επειδή κάποιοι Βουλευτές, συμφέροντα ή και οικονομικά – γιατί δεν είναι όλα τα συμφέροντα οικονομικά, μην το ισοπεδώνουμε – πιέζουν να ξαναγυρίσει η Ελλάδα στην εποχή πριν τον Ν.4039/12».

«Δεν ευθύνονται οι σκύλοι αλλά οι δεσπότες τους για την καθημερινή ρύπανση»

«Να τονίσω ακριβώς επειδή μπορεί να μας ακούν πολλοί που έχουν βγει με τα τετράποδα βόλτα, ελπίζω να μαζεύουν τις ακαθαρσίες των σκύλων. Πολλοί το ξεχνούν και δημιουργούν ένα φαύλο κύκλο, να αντιδρά ο κόσμος και να πράττει εναντίον των σκυλιών ενώ δεν ευθύνονται τα σκυλιά, ευθύνονται οι δεσπότες των σκύλων για την ρύπανση την καθημερινή που είναι – δυστυχώς – αθηναϊκό και πανελλήνιο φαινόμενο ακόμα».

Διαβάστε επίσης:

Πιπιλή: Θα προσφύγω στο Συμβούλιο της Ευρώπη αν περάσουν τα αντιφιλοζωικά μέτρα

Απέτυχε ο υπουργός να νομιμοποιήσει το παράνομο δελφινάριο στο Αττικό Πάρκο

Απέσυρε την τροπολογία για την νόμιμη λειτουργία τσίρκο με ζώα ο Τσαυτάρης

Θεραπευτικές οι κωλοτούμπες από άγρια ζώα σύμφωνα με το ΥΠ.Α.Α.Τ.!

Tagged: , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

1 Σχόλιο

  1. Γιαγια

    Έλα να βλέπω φιλοζωική δραστηριότητα, πλησιάζουν εκλογές. Κρίσιμες.Τα ζώα δεν ψηφίζουν σε αντίθεση με τους φιλόζωους. Αλλά αυτοί εκτός από κρίση, έχουν και μνήμη! Αυτό για τη βουλευτίνα-κάτοχο γάτας με ονοματεπώνυμο, όπως η ίδια διέδιδε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.