Στηρίξτε μας

Υποκρισία εκ μέρους του Γ. Τσιρώνη για τα δελφίνια & τις παράνομες παραστάσεις τσίρκο στο δελφινάριο του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου

16 Μαΐου 2018 18:30 | Καταγγελίες
Υποκρισία εκ μέρους του Γ. Τσιρώνη για τα δελφίνια & τις παράνομες παραστάσεις τσίρκο στο δελφινάριο του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου

Με κοινή τους ανακοίνωση πέντε φιλοζωικοί φορείς, το «Ινστιτούτο Κητολογικών Ερευνών "Πέλαγος"», το «Ευρωπαϊκό Δίκτυο Οργανώσεων "Dolphinaria Free Europe"» το «The Dolphin’s Voice e.V.», το «Άργος Φιλοζωικό Σωματείο» και η «Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία» καταγγέλλουν την υποκριτική στάση του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιάννη Τσιρώνη για τα δελφίνια στο παράνομο δελφινάριο του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου, που εξαναγκάζονται σε «εκπαιδευτικές» κωλοτούμπες στις παράνομες παραστάσεις – τσίρκο που διεξάγονται εκεί κατά παράβαση της ισχύουσας νομοθεσίας με τις πλάτες του ΥΠ.Α.Α.Τ. και θυμίζουν πως όταν πρωτοέγινε υπουργός ο κ. Τσιρώνης είχε δηλώσει ότι σκόπευε να εφαρμόσει τον νόμο και εκεί και να τερματίσει την παρανομία σε βάρος των θαλάσσιων θηλαστικών.

Χρήματα από το «Πράσινο Ταμείο» για την Μ.Κ.Ο. «Πελαργός» που ίδρυσε το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο

Οι πέντε φορείς με αφορμή τις διαμαρτυρίες που πραγματοποιήθηκαν στις 6 και στις 13 Μαΐου στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο στα Σπάτα της Αττικής επισημαίνουν τα εξής: «Συνεχίζεται η κινητοποίηση για την απαγόρευση της αιχμαλωσίας κητωδών στην Ελλάδα και την εφαρμογή του νόμου 4039/2012 σχετικά με την απαγόρευση των παραστάσεων με ζώα στην περίπτωση του δελφιναρίου του Αττικού Πάρκου. Με στόχο να δοθεί μεγαλύτερη δημοσιότητα στην έλλειψη πολιτικής βούλησης για εφαρμογή του νόμου, μη κυβερνητικές οργανώσεις της Ελλάδας και του εξωτερικού συμμετείχαν σε μια σειρά δράσεων το τελευταίο διάστημα.

ForeisDiamartyriaDelfinario

Συγκεκριμένα, την περασμένη εβδομάδα έγιναν συναντήσεις στο ΥΠΑΑΤ, με τη συμμετοχή του Υπουργού Ε. Αποστόλου, στο Κοινοβούλιο, καθώς και με εκπροσώπους της Κυβέρνησης. Επίσης, διεξήχθησαν δύο ξεχωριστές διαμαρτυρίες έξω από το Αττικό Πάρκο και ενημερώθηκαν οι επισκέπτες του Πάρκου για το χρόνιο αίτημα τερματισμού των παραστάσεων και απαγόρευσης της αιχμαλωσίας των κητωδών.

Από την αντίθετη πλευρά, η έμπρακτη απάντηση του αν. υπουργού ΥΠΑΑΤ Γ. Τσιρώνη μόνο αγανάκτηση μπορεί να προκαλέσει. Απηύθυνε χαιρετισμό στη διημερίδα εκπαίδευσης κτηνιάτρων στη διάσωση κητωδών «CETUS Rescue VET» που συν-διοργανώθηκε από την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία «Πελαργός», που ιδρύθηκε από το Αττικό Πάρκο, στο δελφινάριο του οποίου βρίσκονται από το 2010 αιχμάλωτα δελφίνια που εκτελούν ρόλο κλόουν σε παραστάσεις απαγορευμένες σύμφωνα με το νόμο 4039/2012. Δηλαδή ο ίδιος φορέας που διοργανώνει την εκπαίδευση των κτηνιάτρων στη διάσωση κητωδών, χρησιμοποιεί τα κητώδη για την ψυχαγωγία των επισκεπτών του Αττικού Πάρκου, αψηφώντας το νόμο και καταστρατηγώντας τις αρχές που τον διέπουν.

Εντύπωση προκαλεί επίσης το γεγονός ότι η συγκεκριμένη ΑΜΚΕ χρηματοδοτήθηκε από το Πράσινο Ταμείο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας το 2017: http://www.prasinotameio.gr/attachments/article/265/%CE%91%CE%A0%CE%9F%CE%A6%CE%91% CE%A3%CE%97%20127.3.pdf

Δηλαδή δίνεται δημόσιο χρήμα για δράσεις που δίνουν φιλο-περιβαλλοντικό και φιλοζωικό πρόσωπο σε μια σκανδαλώδη και κατ’ εξακολούθηση παράνομη επιχείρηση που βασανίζει ζώα με σκοπό το κέρδος. Τέτοιου είδους πρακτικές ήθελε να πατάξει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αλλά τελικά τις ασπάζεται και η ίδια.

Υπενθυμίζουμε ότι το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το καλοκαίρι του 2016 επί θητείας τότε του ίδιου αν. υπουργού Γ. Τσιρώνη, επέτρεψε την εισαγωγή τεσσάρων δελφινιών από τη Φινλανδία (χώρα η οποία έκλεισε το δελφινάριό της), και δύο από τη Γαλλία, παρά τις διαμαρτυρίες φορέων και πολιτών. Μάλιστα, όπως αργότερα επιβεβαιώθηκε από τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος του ίδιους Υπουργείου, το Αττικό Πάρκο λειτουργούσε για πάνω από τέσσερα χρόνια χωρίς άδεια. Αντί λοιπόν ο αν. υπουργός να σταματήσει οποιαδήποτε κίνηση «ανανέωσης του στόλου» του δελφιναρίου, έδωσε την έγκριση να εισαχθούν και άλλα δελφίνια από επιχείρηση που δεν είχε άδεια, για να εκτελούν παραστάσεις που έχουν απαγορευτεί από το 2012.

Αναρωτιόμαστε γιατί χρόνια και σοβαρά θέματα που απασχολούν το σύνολο της φιλοζωικής κοινότητας δεν έχουν τύχει ενδιαφέροντος και υποστήριξης από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και το Υπουργείο Περιβάλλοντος, ενώ, χρηματοδοτούνται με δημόσιο χρήμα δράσεις που δημιουργούν πλαστή θετική εικόνα για το παράνομο Αττικό Πάρκο. Η υποκρισία, το θράσος και ο παραλογισμός δεν έχουν όρια!»

Τι είχε ανακοινώσει το ΥΠ.Α.Α.Τ. για τη συμμετοχή του Γ. Τσιρώνη στη διημερίδα «CETUS Rescue Vet»

Με δελτίο Τύπου στις 8 Μαΐου το ΥΠ.Α.Α.Τ μας ενημέρωνε τα εξής: «Στην εναρκτήρια εκδήλωση της επιστημονικής Διημερίδας "CETUS Rescue Vet", απεύθυνε χαιρετισμό ο Αν. Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιάννης Τσιρώνης, το Σάββατο 5 Μαΐου στον Μαραθώνα. Η διημερίδα είχε ως στόχο την εκπαίδευση περίπου 40 κτηνιάτρων στη διάσωση κητωδών που προσαράζουν στις ελληνικές ακτές.

Η Διημερίδα διοργανώθηκε από τις αστικές, μη κερδοσκοπικές οργανώσεις "Αρίων"- Ερευνητικό Κέντρο Διάσωσης και Περίθαλψης Κητωδών και "Πελαργός" σε συνεργασία με το Τμήμα Κτηνιατρικής, της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ, ενώ υποστηρίζεται από το Πράσινο Ταμείο/Υ.Π.ΕΝ, στο πλαίσιο του Μέτρου "Καινοτόμες Δράσεις με τους Πολίτες". Στην ομιλία του ο Αν. Υπουργός συνεχάρη τον Αρίωνα για το έργο που έχει διατελέσει και τόνισε την αξία μιας τέτοιας πρωτοβουλίας. Αναφέρθηκε στην σημασία του σεβασμού του ανθρώπου απέναντι στη φύση, καθώς οι συνεχώς αυξανόμενες παρεμβάσεις του ανθρώπου στο περιβάλλον έχουν επιφέρει δραματικές αλλαγές στους θαλάσσιους έμβιους οργανισμούς και τα κητώδη, μεταξύ των άλλων.

Ο Γιάννης Τσιρώνης έκανε επίσης αναφορά στην σημαντικότητα των κητωδών στην εύρυθμη λειτουργία του παγκόσμιου οικοσυστήματος, καθώς και στην ανάγκη ενημέρωσης του κοινού για την σημαντικότητα αυτή. Κλείνοντας, τόνισε ότι η εξέλιξη της τεχνολογίας και η εύκολη πρόσβαση σε αυτή έχει δώσει στον κόσμο την δυνατότητα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τα κητώδη, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει πλέον η ανάγκη να διατηρούνται τα είδη αυτά σε αιχμαλωσία».

Τι δήλωνε ο Γ. Τσιρώνης τον Μάρτιο του 2015 για τις παράνομες παραστάσεις στο δελφινάριο

2 Mάρτιου 2015, ΒΗΜΑgazino: «Ο νέος αναπληρωτής υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιάννης Τσιρώνης εκφράζει στο ΒΗΜΑgazino την πρόθεσή του να θωρακίσει πιο αποφασιστικά το θεσμικό πλαίσιο αναφορικά με την προστασία των κητωδών: «Ο νόμος 4039/2012 που απαγορεύει τις παραστάσεις με ζώα δεν έχει εφαρμοστεί στην περίπτωση του δελφιναρίου στο Αττικό Πάρκο. Ο πρώην υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννης Μανιάτης, παρά τη δέσμευσή του, δεν προχώρησε στην εφαρμογή του νόμου. Η πρόθεσή μας είναι να ισχυροποιήσουμε τον υπάρχοντα νόμο με την απαγόρευση της αιχμαλωσίας κητωδών που αποτελεί πάγιο αίτημα των Οικολογικών Οργανώσεων από την άφιξη των δελφινιών πριν από λίγα χρόνια».

Διαβάστε επίσης:

Φιλόζωοι διαμαρτυρήθηκαν για το παράνομο δελφινάριο και τον εγκλεισμό των δελφινιών στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο (βίντεο)

ProWal: Απαράδεκτες οι συνθήκες διαβίωσης δελφινιών που εξαναγκάζονται σε «εκπαιδευτικές» κωλοτούμπες για το καλό της τσέπης των ιδιοκτητών του Αττικού Ζωολογικού Πάρκο Α.Ε.

Αττικό Ζωολογικό Πάρκο: Τα δελφίνια κάνουν κωλοτούμπες γιατί έτσι οι θεατές ενημερώνονται για τη βιολογία τους!

Πόρισμα - «καταπέλτης» για τις παραβάσεις στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο - Δελφινάριο & τις παράνομες παραστάσεις με δελφίνια

Γερμανός ειδικός καταγγέλλει την κακοποίηση των δελφινιών στο δελφινάριο του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου (βίντεο)

Γ. Δημαράς: Να σταματήσουν άμεσα οι παράνομες παραστάσεις με δελφίνια στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο

Ακόμα ένα δελφίνι πέθανε αιχμάλωτο στο δελφινάριο του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου στα Σπάτα

Βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. προτείνουν το δελφινάριο του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου να γίνει ενυδρείο ώστε να μην κακοποιούνται τα δελφίνια

Έλληνες καλλιτέχνες διαμαρτύρονται για την αιχμαλωσία & κακοποίηση των δελφινιών μέσω τηλεοπτικού σποτ (βίντεο)

Υπουργείο Παιδείας: Μη διδακτικές οι εκδρομές μαθητών σε χώρους αιχμαλωσίας & εμπορικής εκμετάλλευσης ζώων

Π.Φ.Π.Ο.: Με τις πλάτες του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. ο ιδιοκτήτης του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου «θρηνεί» για ακόμα ένα δελφίνι που πέθανε στο παράνομο δελφινάριο του

Διαμαρτυρία αύριο έξω από το παράνομο Δελφινάριο του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου για τα νέα αιχμάλωτα δελφίνια

Ο Π. Σκουρλέτης υπέγραψε την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων για την επέκταση του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου

Φέρνουν 6 νέα δελφίνια στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο αν & στο δελφινάριο του έχουν πεθάνει ήδη 5

Την «κωλοτούμπα» του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. στο θέμα της εκμετάλλευσης των δελφινιών «θυμίζει» ο βουλευτής του κόμματος Γ. Δημαράς.

Τι απαντά το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο για την κακοποίηση των δελφινιών, τις «εκπαιδευτικές κωλοτούμπες» και τα άγρια αιχμάλωτα ζώα στις εγκαταστάσεις του

Και 5ο δελφίνι νεκρό εξαιτίας της αιχμαλωσίας του στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο στα Σπάτα

Τα δελφίνια δεν «εκπαιδεύουν» απλώς παιδεύονται κύριε υπουργέ!

Π.Κ.Α.Κ.: Ανέφικτη η ευζωία των δελφινιών που ζουν αιχμάλωτα

ΣΥ.ΡΙΖ.Α.: Φωτογραφική διάταξη για να εκμεταλλεύονται «νόμιμα» τα δελφίνια στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο

Χαρά Καφαντάρη: Επιβεβλημένη η απόσυρση της φωτογραφικής διάταξης για το δελφινάριο

Ζητούν από τον υπουργό Περιβάλλοντος να τερματίσει την κακοποίηση των δελφινιών στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο

Απέτυχε ο υπουργός να νομιμοποιήσει το παράνομο δελφινάριο στο Αττικό Πάρκο

Απέσυρε την τροπολογία για την νόμιμη λειτουργία τσίρκο με ζώα ο Τσαυτάρης

Θεραπευτικές οι κωλοτούμπες από άγρια ζώα σύμφωνα με το ΥΠ.Α.Α.Τ.!

Πιπιλή: «Τα δελφίνια είναι άγρια ζώα, δεν είναι μπαλαρίνες»

Υ.Π.Α.Π.ΕΝ.: Εκπαιδευτικές οι κωλοτούμπες των δελφινιών στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο και όχι σόου!

Γ. Τσιρώνης αν. υπουργός Περιβάλλοντος: «Το κυνήγι είναι εκ του περιττού»

Η αιχμαλωσία σκοτώνει: 4 δελφίνια νεκρά στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο

Τι δεν λέει στην ανακοίνωση του το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο για τα νεκρά δελφίνια

Γιατί η MOm συνεργάζεται με το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο;

Με πολύμηνη καθυστέρηση παραδέχονται πως πέθανε ένα δελφίνι στο Αττικό Πάρκο

Εκπαιδευτική για τα παιδιά η αιχμαλωσία των ζώων;

Γιορτάζουν την Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων κρατώντας αιχμάλωτα αγρίμια!

Το λιοντάρι βασανίζεται φυλακισμένο στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο. Δείτε τι είναι η στερεοτυπική συμπεριφορά (βίντεο)

Δεκάδες ζώα παρανόμως αιχμάλωτα στα κλουβιά του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου

Τι κρύβεται πίσω από την «εκπαιδευτική» αξία των ζωολογικών κήπων;

Ζωολογικοί κήποι για ανθρώπους; Φυσικά και υπήρξαν!

Τα άγρια ζώα κινδυνεύουν στους ζωολογικούς κήπους

Ένα δελφινάκι - αντικείμενο διασκέδασης και πλουτισμού γεννήθηκε στο Αττικό Πάρκο

Κρίτων Αρσένης: Επιζήμια για τα δελφίνια τα δελφινάρια

Πιπιλή: «Τα δελφίνια είναι άγρια ζώα, δεν είναι μπαλαρίνες»

Αναρμόδιο το δικαστήριο για την εκμετάλλευση των δελφινιών και τις πολεοδομικές παραβάσεις στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο!

Τουρκία: Έμαθαν στα δελφίνια να επιβιώνουν στο φυσικό περιβάλλον και τα απελευθέρωσαν!

Ένα μήνυμα για όλο τον κόσμο από Τομ και τον Μίσα, τα δελφίνια που απελευθερώθηκαν στην Τουρκία

Tagged: , , , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.