Στηρίξτε μας

Η αιχμαλωσία σκοτώνει: 4 δελφίνια νεκρά στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο

6 Φεβρουαρίου 2015 11:08 | Επικαιρότητα
Η αιχμαλωσία σκοτώνει: 4 δελφίνια νεκρά στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο

Το στρες και οι θάνατοι των δελφινιών στα δελφινάρια φέρνουν ξανά στο προσκήνιο το αίτημα των οργανώσεων για απαγόρευση της αιχμαλωσίας των κητωδών στη χώρα μας και καταδεικνύουν την αποτυχία των προγραμμάτων αναπαραγωγής και τα υψηλά ποσοστά θνησιμότητας στην αιχμαλωσία. Αυτό τονίζει με ανακοίνωσή της η Ομάδα για τα Δικαιώματα και την Προστασία των Ζώων/Τμήμα Οικολογίας – Περιβάλλοντος – Χωρικού Σχεδιασμού του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. η οποία επισημαίνει πως η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Αττικής επιβεβαίωσε ότι στις εγκαταστάσεις του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου έχουν πεθάνει μέχρι τώρα τέσσερα δελφίνια.

Ολόκληρη η ανακοίνωση

«Το θάνατο 4 δελφινιών στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο επιβεβαίωσε η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Αττικής, μετά από έλεγχο που διενήργησε με αφορμή καταγγελία για τον αριθμό των δελφινιών που διατηρούνται στο πάρκο. Συγκεκριμένα διαπιστώθηκαν ο θάνατος ενός ενήλικου θηλυκού δελφινιού ηλικίας 11 ετών με την ονομασία Gille (γνωστό και ως Κάλλια) το 2013, και 3 άλλων νεογέννητων δελφινιών τα έτη 2012 και 2013, ηλικίας από 1 ημέρας έως 2,5 μηνών.

Οι θάνατοι αυτοί καταδεικνύουν την αποτυχία των προγραμμάτων αναπαραγωγής και τα υψηλά ποσοστά θνησιμότητας στην αιχμαλωσία. Το στρες και οι θάνατοι των δελφινιών στα δελφινάρια φέρνουν ξανά στο προσκήνιο το αίτημα των οργανώσεων για απαγόρευση της αιχμαλωσίας των κητωδών στη χώρα μας, αίτημα το οποίο ο τέως Υπουργός Περιβάλλοντος κος Μανιάτης είχε δεσμευτεί να εξετάσει και το οποίο ουδέποτε εξέτασε. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι για τους εν λόγω θανάτους δεν υπήρξε κάποια σχετική ανακοίνωση από το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο, σε αντίθεση με την προβολή των νεαρών ζώων που είναι ελκυστικά για το κοινό και συγκεντρώνουν πάνω τους τα φώτα της δημοσιότητας.

Θέλουμε να ευχαριστήσουμε τις υπηρεσίες της περιφέρειας Αττικής για την άμεση ανταπόκριση και το ενδιαφέρον το οποίο επέδειξαν, αποδεικνύοντας ότι η προστασία των ζώων δεν αποτελεί για τη νέα Περιφερειακή Αρχή δευτερεύον ζήτημα και ότι διαθέτει την πολιτική βούληση, η οποία εξέλιπε έως σήμερα, να εφαρμόσει τον νόμο. Ευχόμαστε και εκφράζουμε την πεποίθησή μας ότι από την Περιφέρεια θα ξεκινήσει ένα νέο ήθος άσκησης πολιτικής σεβασμού προς τα υπόλοιπα πλάσματα με τα οποία μοιραζόμαστε τον πλανήτη».

Τι απαντάει το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο

Όταν στις 14 Ιανουαρίου ρωτήσαμε το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο για το ποια είναι τα αίτια θανάτου του ενός δελφινιού του οποίου ο θάνατος έγινε γνωστός 16 μήνες μετά το συμβάν δεν λάβαμε απάντηση. Μάλιστα οι διαχειριστές της επίσημης σελίδας του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου στο facebook μας έγραψαν ότι το γεγονός δεν έγινε γνωστό γιατί είναι δυσάρεστο!

Συγκεκριμένα για να θολώσουν τα νερά και για να αποποιηθούν τις ευθύνες επισήμαναν: «Attica Zoological Park: Στο Αττικό Πάρκο όπως και σε όλα τα ζωολογικα Πάρκα και στην φύση ο κύκλος της ζωής είναι συνεχής. Ζώα γεννιούνται και ζώα πεθαίνουν όπως συμβαίνει με όλα τα έμβια όντα. Πολλές από τις γεννήσεις αναφέρονται στην σελίδα μας γιατί είναι ένα χαρμόσυνο γεγονός. Είναι επιλογή μας να μην επιβαρύνουμε τον κόσμο με δυσάρεστες ειδήσεις, δυστυχώς έχει πολλές στην καθημερινότητά του.

AttikoZoologikoParkoApantisiDelfiniNekro

Αυτή η σελίδα είναι για τους ανθρώπους που αγαπούν το Πάρκο και σέβονται τη δουλειά μας ,τα ζώα που φιλοξενούμε και εξίσου σημαντικό τους φροντιστές μας που τα ζουν στην καθημερινότητα τους και που χαίρονται με τις γεννήσεις και λυπούνται για τους θανάτους τους. Η αιτία θανάτου κάθε ζώου προσδιορίζεται μετά από νεκροψία που γίνεται από τον εξειδικευμένο κτηνίατρο του Πάρκου ενώ ενημερώνεται η σχετική βάση δεδομένων . Δεν είναι δουλειά αυτής της σελίδας να ανακοινώνει θανάτους ούτε για τα δελφίνια ούτε για άλλα ζώα για να γίνεται σπέκουλα από ανθρώπους που για τους δικούς τους σεβαστούς μεν, αλλά απορριπτέους από εμάς λόγους, μας δυσφημούν και μας πολεμούν. Και σε κάθε περίπτωση δεν έγινε κάποια προσπάθεια αποσιώπησης, απλά κάποιοι αποφάσισαν να ανακαλύψουν σήμερα μετά από 15 μήνες ότι τα δελφίνια μας είναι έξι!.

Και πώς έκαναν αυτή την τρομερή ανακάλυψη; Από το σπικάζ κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής παρουσίασης των ίδιων των ανθρώπων του Πάρκου αυτών που ζουν καθημερινά με τα δελφίνια! Δηλαδή κατηγορούν για αποσιώπηση την ίδια την πηγή πληροφόρησης τους! Δεν σκοπεύουμε από αυτή την σελίδα να μπούμε άλλο σε αυτή την συζήτηση ειδικά όταν έχουμε απέναντι μας προκαταλειμένους ανθρώπους. Το διαδίκτυο είναι μεγάλο και μπορούν να βρουν το μέρος που τους εκφράζει».

Διαβάστε επίσης:

Με πολύμηνη καθυστέρηση παραδέχονται πως πέθανε ένα δελφίνι στο Αττικό Πάρκο

Η αιχμαλωσία σκοτώνει: 4 δελφίνια νεκρά στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο

Γιορτάζουν την Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων κρατώντας αιχμάλωτα αγρίμια!

Λιοντάρι βασανίζεται φυλακισμένο στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο. Δείτε τι είναι η στερεοτυπική συμπεριφορά (βίντεο)

Τι είναι η στερεοτυπική συμπεριφορά των αιχμάλωτων ζώων (βίντεο)

Τα άγρια ζώα κινδυνεύουν στους ζωολογικούς κήπους

Τι κρύβεται πίσω από την «εκπαιδευτική» αξία των ζωολογικών κήπων;

Ένα δελφινάκι - αντικείμενο διασκέδασης και πλουτισμού γεννήθηκε στο Αττικό Πάρκο

Άλογο πέθανε από ασιτία μέσα στον παράνομο Δημοτικό Ζωολογικό Κήπο Βόλβης

Γιατί να υπάρχουν αιχμάλωτα Κρι-Κρι στο κέντρο της Αθήνας; (Βίντεο)

Μέσω της δελφινοθεραπείας το Υ.ΠΕ.Κ.Α. θα νομιμοποιήσει την εκμετάλλευση των δελφινιών στο Αττικό

Συγκέντρωση υπογραφών για να σωθούν τα ζώα του Δημοτικού Ζωολογικού Κήπου Θεσσαλονίκης

Ζωολογικοί κήποι για ανθρώπους; Φυσικά και υπήρξαν!

Εκπαιδευτική για τα παιδιά η αιχμαλωσία άγριων ζώων;

Η αιχμαλωσία είναι φιλοζωία;

Τι λέει το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο για το Δελφινάριο του!

Τσίρκο τέλος! Τι θα γίνει με το Δελφινάριο του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου;

Το Δελφινάριο, ο νόμος και οι «εκπαιδευτικές» κωλοτούμπες

Κάποιοι νόμοι ψηφίζονται! Εφαρμόζονται όμως;

Αναρμόδιο το δικαστήριο για την εκμετάλλευση των δελφινιών και τις πολεοδομικές παραβάσεις!

Συνεχίζουν παράνομα τις παραστάσεις στο Δελφινάριο του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου

Tagged: , , , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

5 Σχόλια

  1. MARIA VLACHOU

    Ναι βέβαια να μην πληροφορούμαστε για το τι συμβαίνει?
    Επιλεκτική ενημέρωση γιατί έτσι βολέυει.
    & Όταν τα βρούμε μπροστά μας να μην γνωρίζουμε απο που μας ήρθε,
    γιάτι έτσι τους βολέυει ,να διασκεδάζουν τις εντυπώσεις.
    Μήπως πρέπει να μπούν οι υπεύθυνοι στις πισίνες, -αυτή είναι η διασκέδαση-
    οι κλόουν!

  2. Θάνος

    Δηλαδή ο αττικός πάρκος δεν είναι υποχρεωμένος να δίνει λογαριασμό στον κόσμο για τα αίτια θανάτου κλπ, γιατί…από πού κι ως πού θα δίνει λογαριασμό για το τι κάνει με τα αντικείμενά του και με την προσωπική του περιουσία. Του δίνουμε εμείς λογαριασμό για την αιτία που χάλασε το αυτοκίνητό μας;

    1. Corvus

      κανενα προβλημα φτανει να με βαλουν στη κλουβα με τα κορακια.αλλα θελω ενα σκ το μηνα να μ κανουν τα εξοδα να ταιζω τα κορακια στο ταυγετο.και αλλο ενα το μηνα καυλαντα φαραγγι.και πολυ αλογο...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.