Στηρίξτε μας

Θεραπευτικές οι κωλοτούμπες από άγρια ζώα σύμφωνα με το ΥΠ.Α.Α.Τ.!

15 Ιανουαρίου 2014 09:10 | Καταγγελίες
Θεραπευτικές οι κωλοτούμπες από άγρια ζώα σύμφωνα με το ΥΠ.Α.Α.Τ.!

Αρμόδιος και για «θεραπευτικά» προγράμματα ο κ. Τσαυτάρης;

Με αφορμή τις προχθεσινές δηλώσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αθανάσιου Τσαυτάρη, στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου σχετικά με την τροποποίηση του νόμου 4039/12 και ειδικότερα του άρθρου 13, το οποίο αναφέρεται στις παραστάσεις με ζώα η Πρωτοβουλία Κατά της Αιχμαλωσίας των Κητωδών (Π.Κ.Α.Κ.) έστειλε επιστολή με την οποία καταγγέλλει την υποκριτική διατύπωση για την «εκπαιδευτική» και «θεραπευτική» χρήση των αιχμάλωτων άγριων ζώων σε ζωολογικούς κήπους και τις παραστάσεις, που αυτά τα πλάσματα εξαναγκάζονται να δίνουν για να βγάζουν λεφτά οι ιδιοκτήτες τους.

Στο www.zoosos.gr επανειλημμένα έχουμε τονίσει ότι αυτή η στροφή του ΥΠ.Α.Α.Τ. και η προθυμία για να αλλάξει ο νόμος ου ισχύει από τον Φεβρουάριο του 2012 γίνεται για να εξυπηρετηθούν συγκεκριμένα συμφέρονται και δικαίως ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. κάνει λόγο για φωτογραφική διάταξη, ώστε το παράνομο δελφινάριο του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου στα Σπάτα να συνεχίσει την εκμετάλλευση των δελφινιών.

Η Π.Κ.Α.Κ. καταγγέλλει αυτού τους είδους τις πρακτικές και απευθυνόμενο στον υπουργό Αγροτική Ανάπτυξης και Τροφίμων τονίζει:

«Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Ακούγοντας την ομιλία σας στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, με ΜΕΓΑΛΗ μας έκπληξη διαπιστώσαμε ότι η τροποποίηση του Νόμου 4039/12, η οποία τόσο αναστάτωσε την Ελληνική και την παγκόσμια κοινή γνώμη, γίνεται τελικά με σκοπό τη χρησιμοποίηση δελφινιών για "θεραπευτικούς" σκοπούς!!

Κατ’ αρχήν, θα θέλαμε να τονίσουμε ότι η προτεινόμενη τροπολογία ΔΕΝ αναφέρει σε κανένα σημείο τη χρησιμοποίηση δελφινιών σε προγράμματα δελφινοθεραπείας (Dolphin Assisted Therapy – DAT), αλλά αναφέρεται ξεκάθαρα στη χρησιμοποίηση ζώων σε παραστάσεις για δήθεν "εκπαιδευτικούς" σκοπούς. Έχουμε εκφράσει τις απόψεις μας σχετικά με την εκπαιδευτική χρησιμότητα των παραστάσεων με ζώα, η οποία όχι μόνο είναι ανύπαρκτη, αλλά αντιθέτως, η παρακολούθηση παραστάσεων με ζώα είναι εντελώς "αντι-εκπαιδευτική".

Πέρα από αυτό όμως, θεωρούμε ότι ένα τόσο σημαντικό θέμα όπως είναι η έγκριση και η διεξαγωγή προγραμμάτων για θεραπευτικούς σκοπούς δεν είναι αρμοδιότητα του ΥΠΑΑΤ, και ότι είναι ένα θέμα που δεν έχει καμία απολύτως θέση σε αυτό το νομοσχέδιο, και μάλιστα με τόσο συνοπτικές διαδικασίες. Γι΄αυτό και θεωρούμε ότι η προτεινόμενη τροποποίηση της τροποποίησης, καθιστά την διάταξη ακόμη περισσότερο φωτογραφική.

Οι παραστάσεις με ζώα δεν μπορούν,σε καμια περίπτωση,να δημιουργήσουντην οποιανδήποτε ευαισθητοποίηση, και η χρησιμοποίηση δελφινιών για θεραπευτικούς σκοπούς θα έπρεπε να θεσμοθετηθεί με άλλον νόμο και όχι με τον υπό συζήτηση. Μία τέτοια απόφαση θα έπρεπε να ληφθεί κατόπιν ενδελεχούς έρευνας και μελέτης, δεδομένου μάλιστα ότι έχει να κάνει με τόσο ευαίσθητες και ευάλωτες ομάδες ανθρώπων, οι οποίοι είναι όχι μόνον άρρωστοι αλλά και απελπισμένοι και εύκολα μπορεί να γίνουν αντικείμενο εκμετάλλευσης.

Η δελφινοθεραπεία είναι μια επιστημονικά αμφισβητούμενη μέθοδος της γενικότερης animal assisted therapy, η οποία δεν θα πρέπει να συγχέεται με την χρησιμοποίηση ζώων ως assistance animals, όπως είναι οι σκύλοι οδηγοί τυφλών, στους οποίους αστόχως αναφερθήκατε στην ομιλία σας.

To animal assisted therapy έχει θαυμάσια αποτελέσματα με ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ ΖΩΑ, όπως π.χ. σκύλους και άλογα. Η εφαρμογή του με άγρια ζώα, όπως τα δελφίνια, είναι εξαιρετικά προβληματική, γι' αυτό και η δελφινοθεραπεία αμφισβητείται σοβαρά από τους ειδικούς επιστήμονες σε ολόκληρο τον κόσμο. Το θέμα είναι τεράστιο για να εξαντληθεί μεταξύ ημών και υμών. Σε αυτήν την επιστολή, σάς παραθέτουμε απλώς κάποια στοιχεία και μελέτες σχετικά με τη δελφινοθεραπεία, και παρακαλούμε πολύ να τα λάβετε σοβαρά υπόψη σας.

Οι υποστηρικτές της θεραπευτικής αυτής μεθόδου, διαφημίζουν την αποτελεσματικότητά της σε μια μεγάλη γκάμα ασθενειών, που κυμαίνεται από αυτισμό και επιληψία μέχρι καρκίνο και AIDS. Ωστόσο, δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να τεκμηριώνουν τους ισχυρισμούς αυτούς. Αντιθέτως, ένα πλήθος επιστημονικών στοιχείων καταδεικνύει ότι η δελφινοθεραπεία (DAT), εκτός από το ότι λειτουργεί σαν ψευδοφάρμακο (placebo), σχετίζεται με ενδεχόμενους κινδύνους τόσο για τους ανθρώπους όσο και τα δελφίνια.

Η ανθρώπινη βλάβη μπορεί να περιλαμβάνει άμεση ζημία από επιθετική συμπεριφορά των δελφινιών, έως βακτηριακές, ιογενείς ή μυκητιασικές λοιμώξεις. Δεν είναι δύσκολο να αντιληφθεί κανείς ότι η επαφή με δελφίνια τα οποία - είτε έχουν γεννηθεί στην αιχμαλωσία είτε έχουν συλληφθεί από τη θάλασσα - είναι και παραμένουν ζώα άγρια, εγκυμονεί κινδύνους τόσο για τα ίδια όσο και για τους ανθρώπους.

Δεν είναι λίγες οι φορές, κατά τις οποίες δελφίνια θαλασσίων πάρκων παρουσίασαν διαταραγμένη και επιθετική συμπεριφορά, κάτω από τις στρεσσογόνες συνθήκες της αιχμαλωσίας και τον εξαναγκασμό τους σε στενή επαφή με τους ανθρώπους, και θα πρέπει να λάβετε υπόψη σας ότι έχουν αναφερθεί πάμπολλα ατυχήματα σε παρόμοιες εγκαταστάσεις στο εξωτερικό, ατυχήματα που ξεκινούν από δαγκώματα και φτάνουν μέχρι σοβαρά κατάγματα και θλάσεις εσωτερικών οργάνων που απαιτούν μακροχρόνια νοσηλεία.

Η δε κάκωση, την οποία υφίστανται τα ίδια τα ζώα, περιγράφεται από την νευροεπιστήμονα του πανεπιστημίου του Emory Lori Marinο, με δύο λόγια, ως εξής: "Καταλαβαίνω γιατί οι απελπισμένοι άνθρωποι συνεχίζουν να καταφεύγουν σε προγράμματα δελφινοθεραπείας, αναζητώντας γιατρειά.

Το πιο θλιβερό σε όλη αυτήν την ιστορία όμως είναι ότι αυτοί οι άνθρωποι δεν θα μπορέσουν να καταλάβουν ποτέ ότι τα δελφίνια στα οποία αναζητούν παρηγοριά, είναι τόσο άρρωστα ψυχολογικά και σωματικά, όσο τουλάχιστον και αυτοί οι ίδιοι". (Lori Marino, Dolphinsarenothealers, Ιούνιος 2013)

"Στο επίκεντρο όλων αυτών των προγραμμάτων θεραπείας είναι η εκμετάλλευση ευάλωτων ατόμων και ευάλωτων δελφινιών", δηλώνει σήμερα η ίδια η ιδρύτρια της δελφινοθεραπείας, Dr Betsy Smith, η οποία κάποτε πίστευε ότι τα δελφίνια μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία παιδιών με ειδικές ανάγκες, στην πορεία όμως αναθεώρησε τις απόψεις της.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στους παρακάτω συνδέσμους:

Θα θέλαμε επιπλέον να τονίσουμε ότι οισχυρισμός πως τα θαλάσσια πάρκα είναι αποδεκτά στην Ευρώπη και την Αμερική δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Οι αντιδράσεις των πολιτών για την αιχμαλωσία και την εκμετάλλευση των κητωδών, έχουν ως αποτέλεσμα τα δελφινάρια να κλείνουν το ένα κατόπιν του άλλου.

Δεκατρία κράτη-μέλη της Ε.Ε. (Αυστρία, Κύπρος, Τσεχική Δημοκρατία, Εσθονία, Ουγγαρία, Λετονία, Λουξεμβούργο, Πολωνία, Δημοκρατία της Ιρλανδίας, Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία και Ηνωμένο Βασίλειο) δεν έχουν δελφινάρια. Πολλές χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο, όπως η Κροατία, η Κύπρος, και η Σλοβενία, έχουν προχωρήσει ή προχωρούν σε νομοθετικές ρυθμίσεις για την προστασία τους και την απαγόρευση της αιχμαλωσίας τους, ενώ η αιχμαλωσία δελφινιών απαγορεύτηκε προσφάτως και στην Ινδία, με εγκύκλιο που εκδόθηκε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Δασών, στις 17 Μαϊου του 2013.

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος της Ινδίας έκρινε ότι οι παραστάσεις κητωδών αποτελούν κακοποίηση των ζώων αυτών και θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία αλλά και την ίδια τους την επιβίωση, αφού τέτοιες εγκαταστάσεις συνδέονται με υψηλά ποσοστά νοσηρότητας και θνησιμότητας.

Επίσης, λαμβανομένης υπόψη της ιδιαιτερότητας αυτών των ειδών, διαπίστωσαν ότι οι παραστάσεις με δελφίνια δεν διαφέρουν από τα τσίρκο, ενώ δεν υπάρχει επιστημονική τεκμηρίωση ότι συμβάλλουν στην ευαισθητοποίηση του κοινού για τη θαλάσσια ζωή και το περιβάλλον.

Στην Ελβετία απαγορεύτηκαν οι εισαγωγές νέων αιχμάλωτων δελφινιών, και το τελευταίο Ελβετικό δελφινάριο Conny - Land έδωσε την τελευταία του παράσταση τον Οκτώβριο του 2012, και έκτοτε έκλεισε οριστικά. Ο ζωολογικός κήπος στη Μιννεσότα, μετά από 34 χρόνια λειτουργίας, δεν θα έχει πλέον δελφίνια. Τα δελφινάρια στην Τουρκία κλείνουν μετά από αντιδράσεις ενημερωμένων πολιτών, στη Γερμανία από τα 11 δελφινάρια έχουν μείνει μόνο 2, στην Πράγα, λόγω αντιδράσεων, ακυρώθηκε η ίδρυση δελφινάριου, καθώς το 96% των πολιτών δηλώνει υπέρ της κατάργησης τους,κ.ο.κ.

Το αίτημα της κατάργησης των δελφιναρίων είναι παγκόσμιο, οι σελίδες κοινωνικής δικτύωσης κατά της αιχμαλωσίας και της εκμετάλλευσης των κητωδών αμέτρητες, και οι διαμαρτυρίες όλο και πιο συχνές. Τον Μάιο του 2014, διοργανώνεται διαμαρτυρία σε χώρες και των 5 ηπείρων, με αίτημα τον τερματισμό της αιχμαλωσίας των κητωδών.

Αξίζει να επισημανθεί ότι, στην Αμερική, ένα ντοκιμαντέρ το οποίο κυκλοφόρησε πρόσφατα, με τον τίτλο "Blackfish", αποκαλύπτει το παρασκήνιο που υπάρχει πίσω από τη βιομηχανία εκμετάλλευσης των κητωδών, και έχει ήδη οδηγήσει σε πτώση της μετοχής του μεγαλύτερου θαλάσσιου πάρκου που υπάρχει στον κόσμο, του SeaWorld, ενώ σχεδόν όλοι οι καλλιτέχνες έχουν ακυρώσει τις εμφανίσεις τους στο πάρκο αυτό. Η επισκεψιμότητα έχει πέσει κατακόρυφα, και το πάρκο οδηγείται σιγά σιγά σε κλείσιμο ή αλλαγή πορείας. To ντοκιμαντέρ αυτό προβλέπεται να αναδειχθεί σε ντοκιμαντέρ της χρονιάς για το 2013.

Σας παραθέτουμε μερικά από τα πολλά ξένα σχετικά δημοσιεύματα:

 Ευελπιστούμε στην κατανόησή σας για όλα τα παραπάνω, στην διατήρηση της απαγόρευσης, όπως αρχικά διατυπώθηκε, και στον σεβασμό από την πλευρά του υπουργείου σας όχι μόνον των ευάλωτων δελφινιών, αλλά και των ευάλωτων ανθρώπων.

Μετά τιμής,

Πρωτοβουλία Κατά της Αιχμαλωσίας των Κητωδών (ΠΚΑΚ)».

Διαβάστε επίσης:

ΣΥ.ΡΙΖ.Α.: Φωτογραφική διάταξη για να εκμεταλλεύονται «νόμιμα» τα δελφίνια στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο

Εκπαιδευτική για τα παιδιά η αιχμαλωσία άγριων ζώων;

Τροπολογία του ΥΠ.Α.Α.Τ. επιτρέπει τις παραστάσεις με ζώα. Θα ψηφιστεί ο νόμος;

Και ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ λέει «όχι» στην επαναφορά των παραστάσεων και των θεαμάτων στους ζωολογικούς κήπους!

Τι λέει το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο για το Δελφινάριο του!

Τσίρκο τέλος! Τι θα γίνει με το Δελφινάριο του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου;

Το Δελφινάριο, ο νόμος και οι «εκπαιδευτικές» κωλοτούμπες

Κάποιοι νόμοι ψηφίζονται! Εφαρμόζονται όμως;

Αναρμόδιο το δικαστήριο για την εκμετάλλευση των δελφινιών και τις πολεοδομικές παραβάσεις!

Συνεχίζουν παράνομα τις παραστάσεις στο Δελφινάριο του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου

Ένα δελφίνακι - αντικείμενο διασκέδασης και πλουτισμού γεννήθηκε στο Αττικό Πάρκο

Tagged: , , , , , , , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

2 Σχόλια

  1. penny damianou

    Συμφωνώ να κάνουν οι υποστηρικτές αυτής της θεωρίας τις θεραπευτικές κωλοτούμπες για να μας πείσουν ότι όντως έτσι είναι τα πράγματα, αφού ως έλλογα όντα έχουν και την ελευθερία των κινήσεων και αποφάσεών τους (τα ζώα όμως τα ρωτήσαμε αν συμφωνούν να δίνουν παραστάσεις μετά από όλη την εξαντλητική τους εκπαίδευση;)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.