Στηρίξτε μας

Υ.Π.Α.Π.ΕΝ.: Εκπαιδευτικές οι κωλοτούμπες των δελφινιών στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο και όχι σόου!

30 Απριλίου 2015 12:19 | Επικαιρότητα
Υ.Π.Α.Π.ΕΝ.: Εκπαιδευτικές οι κωλοτούμπες των δελφινιών στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο και όχι σόου!

Της Ελένης Ηλιοπούλου

Απόλυτη κάλυψη στις πρακτικές και στην παράνομη εκμετάλλευση των δελφινιών του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου προσφέρει ο αναπληρωτής υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Βαγγέλη Αποστόλου καθώς απαντώντας στην Ελένη Ζαρούλια βουλευτή της Χρυσής Αυγής επισημαίνει ότι «αυτό προβαίνει σε εκπαιδευτικές παρουσιάσεις (presentations) και όχι παραστάσεις (shows), οι οποίες δεν εμπίπτουν στις διατάξεις του παρόντος νόμου».

Ο κ. Αποστόλου με την γραπτή του απάντηση την οποία μπορείτε να διαβάσετε εδώ έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τα όσα δήλωνε την 1η Μαρτίου – λίγο μετά την υπουργοποίηση του –  στο περιοδικό BHMAgazino ο συνάδελφος του αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης.

VimagazinoTsironis2015DelfinarioΟι δηλώσεις του Γ. Τσιρώνη στο BHMAgazino.

Ο κ. Τσιρώνης πριν από ένα μήνα ασκώντας μάλιστα και κριτική στον προκάτοχο του εξέφραζε την πρόθεση του να θωρακίσει πιο αποφασιστικά το θεσμικό πλαίσιο αναφορικά με την προστασία των κητωδών δηλώνοντας «Ο νόμος 4039/2012 που απαγορεύει τις παραστάσεις με ζώα δεν έχει εφαρμοστεί στην περίπτωση του δελφιναρίου στο Αττικό Πάρκο.

Ο πρώην υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννης Μανιάτης, παρά την δέσμευση του, δεν προχώρησε στην εφαρμογή του νόμου. Η πρόθεσή μας είναι να ισχυροποιήσουμε τον υπάρχοντα νόμο με την απαγόρευση της αιχμαλωσίας κητωδών που αποτελεί πάγιο αίτημα των Οικολογικών Οργανώσεων από την άφιξη των δελφινιών πριν από λίγα χρόνια».

Όμως όπως αποδεικνύεται εκ των πραγμάτων οι επικεφαλής του Υ.Π.Α.Π.ΕΝ. θα επιτρέψουν τη συνέχιση της αιχμαλωσίας και της εκμετάλλευσης αυτών των θαλάσσιων θηλαστικών γιατί προφανώς θεωρούν φυσιολογικό ένα ζώο να εκτελεί φιγούρες, κωλοτούμπες, να περνάει μέσα από στεφάνια και να ζει όλο το βίο του στις πισίνες για να το χειροκροτούν παιδάκια και για να κόβουν εισιτήρια οι ιδιοκτήτες της συγκεκριμένης επιχείρησης.

YpourgoiYPAPENΟ κ. Τσιρώνης και ο κ. Αποστόλου με εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις.

Προφανώς η κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – ΑΝ.ΕΛ. αντιμετωπίζει θέματα όπως το γουνεμπόριο, το κυνήγι, και άλλα ζητήματα που αφορούν την εκμετάλλευση μέχρι θανάτου των ζώων (της ξηράς και της θάλασσας) όπως ακριβώς και η προηγούμενη. Αντιμετωπίζει τα ζώα, αυτά τα απολύτως συναισθανόμενα έμβια πλάσματα ως εργαλεία για κάθε χρήση με το ανάλογο αντίτιμο παρά την πρόοδο που υπάρχει σε διεθνές επίπεδο για την κατάργηση εκτροφείων γουνοφόρων ζώων, δελφιναριών κ.ά.

Μάλιστα ο κ. Αποστόλου επισημαίνει απαντώντας στη βουλευτή του νεοναζιστικού κόμματος ότι «η αρμόδια Υπηρεσία του ΥΠΑΠΕΝ δεν έχει αποδεικτικά στοιχεία κακομεταχείρισης των δελφινιών που διαβιούν στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο από την αρμόδια ελεγκτική Υπηρεσία (ΔΑΟΚ Περιφέρειας Αττικής).

Σε τηλεφωνική επικοινωνία με την εν λόγω υπηρεσία αναφέρθηκε ότι, έχουν διερευνηθεί όλες οι καταγγελίες που έχουν γίνει στην αναφερόμενη Υπηρεσία (από κοινού με τη Διεύθυνση Αλιείας της Περιφέρειας) χωρίς να υπάρχουν ευρήματα που αντίκειται στη νομοθεσία περί προστασία των ζώων. Τέλος, σχετικά με το τέταρτο ερώτημα, σημειώνεται ότι, δεν υπάρχει σχέδιο δημιουργίας ειδικού καταφυγίου, όπου θα προετοιμάζει τα δελφίνια για την επαναπροσαρμογή τους στο φυσικό περιβάλλον» καταλήγει η απάντηση του κ. Αποστόλου.

Εφαρμόζουν την ίδια πολιτική εις βάρος των ζώων

Από την απάντηση του αναπληρωτή υπουργού Βαγγέλη Αποστόλου αποδεικνύεται ότι η συγκυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – ΑΝ.ΕΛ. συνεχίζει να ασκεί την πολιτική σχετικά με τα θέματα που αφορούν στα ζώα, την οποία είχαν χαράξει οι προκάτοχοι της, απογοητεύοντας έτσι όσους την πίστεψαν και την ψήφισαν.

Μάλιστα – και αυτό είναι εγκληματικό εκ μέρους του Υ.Π.Α.Π.ΕΝ. – επιτρέπει στο νεοναζιστικό κόμμα της Χρυσής Αυγής να φοράει τον μανδύα της φιλοζωίας, να οικειοποιείται περιβαλλοντικές ανησυχίες, να έχει ως πρόταγμα τα θέματα προστασίας των ζώων, για να κρύβει την φασιστική του ιδεολογία και τις εγκληματικές πρακτικές των μελών του.

Διαβάστε επίσης:

ΣΥ.ΡΙΖ.Α.: Φωτογραφική διάταξη για να εκμεταλλεύονται «νόμιμα» τα δελφίνια στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο

Ζητούν από τον υπουργό Περιβάλλοντος να τερματίσει την κακοποίηση των δελφινιών στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο

Γ. Τσιρώνης αν. υπουργός Περιβάλλοντος: «Το κυνήγι είναι εκ του περιττού»

Η αιχμαλωσία σκοτώνει: 4 δελφίνια νεκρά στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο

Με πολύμηνη καθυστέρηση παραδέχονται πως πέθανε ένα δελφίνι στο Αττικό Πάρκο

Τι δεν λέει στην ανακοίνωση του το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο για τα νεκρά δελφίνια

Κρίτων Αρσένης: Επιζήμια για τα δελφίνια τα δελφινάρια

Παραβιάζει τη νομοθεσία με τα αιχμάλωτα δελφίνια το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο

Π.Κ.Α.Κ.: Ανέφικτη η ευζωία των δελφινιών που ζουν αιχμάλωτα

Πιπιλή: «Τα δελφίνια είναι άγρια ζώα, δεν είναι μπαλαρίνες»

Tagged: , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

5 Σχόλια

 1. venus

  Δεν καταλαβα απο που απειλειτε να αποχωρησετε, @Πολυδεύκης!
  Απο την προκειμενη ιστοσελιδα?
  Λιγο αργα το σκεφτηκατε, γιατι αυτοι που την χειριζονται εχουν ξεκαθαρισει και την πολιτικη τους θεση, εδω και καιρο.

  Η ιδεολογια ενος πολιτικου κομματος σε οτι αφορα την υπερασπιση των ζωϊκων δικαιωματων, αποφασιζει πολυ συχνα για την υπερασπιση ή την καταδικη αυτου του κομματος, τουλαχιστον στους κυκλους εκεινων που αγωνιζονται για αυτα τα δικαιωματα, και σας βεβαιωνω οτι αυτοι οι αγωνιστες καταλαβαινουν και εντοπιζουν αμεσως τις υπουλες και τις δημαγωγικες πρακτικες αυτων των κομματικων φορεων.

  Προσωπικα λοιπον θεωρω οτι αποτελει ενδειξη υπερκομματικης τιμιοτητας η σταση αυτης της ιστοσελιδας, διοτι αποκαλυπτει και κατακρινει μια πολιτικη ασυνεπεια (αν οχι προδοσια) απεναντι σε οσους επενδυσαν ελπιδες στις πολιτικες εξαγγελιες του κυβερνωντος κομματος σχετικα με τα ζωα και τη μοιρα τους σε αυτον τον τοπο.

  Αντι λοιπον να αποχωρησετε απο αυτη την ιστοσελιδα (αν εννοουσατε αυτο) θα σας συμβουλευα να παραδειγματιστειτε απο το ηθος τους και την αντικειμενικοτητα τους και να το εφαρμοσετε και εσεις στους κομματικους κυκλους που ανηκετε.
  Venus

 2. Δημήτρης

  Συμπληρώνω σχετικά με τους πολιτικούς χαρακτηρισμούς. Δεν υπάρχει φόβος κάποιος νέος φιλόζωος να "μπερδευτεί" και να ψηφίσει ΧΑ λόγω του ότι κάποτε έκανε το κόμμα επερώτηση για τα δελφίνια. Κατά τα άλλα μάλλον και ο αναπληρωτής ανήκει στην κατηγορία των 60-65 ετών που είναι του τύπου μαζευόμαστε στο καφενείο και τα ξέρουμε όλα

 3. Πολυδεύκης

  Παιδια τα πολιτικα σχολια ας λειπουν απο το site. Ας κρατησουμε τα κομματα μακρυα απο τη φιλοζωια. ΕΚτος αν ανηκετε σε καποιο γραφειο κομματος οποτε να το ξερουμε και να αποχωρησουμε

 4. Θέμης Δημητρακόπουλος

  ΤΑ ΔΕΛΦΙΝΙΑ ΔΕΝ ''ΕΚΠΑΙΔΕΥΟΥΝ'', ΑΠΛΩΣ ΠΑΙΔΕΥΟΝΤΑΙ, ΚΥΡΙΕ ΥΠΟΥΡΓΕ!

  Εκεί στο Υ.Π.Α.Π.ΕΝ κάτι έχουν (ξε)χάσει οι επικεφαλής υπουργοί σε ό,τι αφορά τη ριζοσπαστική και αριστερή πολιτική οικολογία και τη σχέση της με τα Δικαιώματα και την Προστασία των άλλων Ζώων.

  Μετά τα φάλτσα του υπερυπουργού Π.Λαφαζάνη με την εγκαινίαση και τις ολωσδιόλου άστοχες δηλώσεις του στην έκθεση για το κυνήγι, σειρά πήρε ο Βαγγέλης Αποστόλου, αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, για να ανακηρύξει τα καθημερινά βασανιστήρια των δελφινιών του Αττικού Πάρκου σε "εκπαιδευτικές παρουσιάσεις".

  Τα δελφίνια δηλαδή, εξόχως νοήμονα και συναισθανόμενα ζώα, που στη φυσική τους κατάσταση διανύουν πάνω από 100 μίλια τη μέρα, είναι, κατά τον υπουργό, προφανώς ευχαριστημένα από τον δια βίου εγκλεισμό και αποκλεισμό τους σε μια πισίνα των όποιων διαστάσεων.

  Άμα δεν γνωρίζουμε κάτι, ρωτάμε κ. υπουργέ. Και ρωτάμε την υπεύθυνη για το θέμα Ομάδα στο Τμήμα Οικολογίας-Περιβάλλοντος-Χωρικού Σχεδιασμού του ΣΥΡΙΖΑ. Και μαθαίνουμε πως η κατάργηση των δελφιναρίων είναι μια από τις αιχμές δράσης του παγκόσμιου ριζοσπαστικού οικολογικού κινήματος – για ΠΡΟΦΑΝΕΙΣ, και μάλιστα για αριστερούς, προοδευτικούς πολίτες, λόγους.

  Αλλιώς, ας κάνει ο καθένας ό,τι του κατεβαίνει και ας τραβήξει τον πολιτικό του δρόμο όπως του βγαίνει και μπορεί.

  Σε ό,τι με αφορά, διαβεβαιώνω όλους/ες τους/τις φιλόζωους και τους ακτιβιστές για τα Δικαιώματα των δελφινιών και όλων των νοημόνων και συναισθανόμενων ζώων, ότι εξακολουθώ να εμμένω στις διακηρυγμένες θέσεις μας για το θέμα και, εννοείται, ουδόλως προσυπογράφω την άποψη του αρμόδιου υπουργού για το ζήτημα.

  Θέμης Δημητρακόπουλος
  (παρεμπιπτόντως Συντονιστής της Ομάδας για τα Δικαιώματα-Προστασία των Ζώων/ΣΥΡΙΖΑ)204

 5. Chris T.

  Δηλαδή είναι εκπαιδευτικό τα δελφίνια να χορεύουν?

  Ή μήπως είναι εκπαιδευτικό τα δελφίνια να βγαίνουν εκτός της πισίνας σε στεγνό πλακάκι? Αυτό είναι κακοποιήση...

  Έχω βίντεο και σίγουρα αυτά δεν λέγονται εκπαιδευτικά αλλά show για τα παιδιά και κακοποιήση του ζώου.

  Το ότι δεν έχουν βάθος στις πισίνες να πάνε για να μην υποφέρουν από τα καψίματα και τον ζεστό ήλιο δεν λέγεται πια κακοποιήση ζώου???

  Μήπως είναι καιρός να παίρνουν πόδι όσοι υπουργοί δεν ξέρουν τον ρόλο τους και το τι είναι περιβάλλον και άγρια ζώα?

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.