Στηρίξτε μας

Π.Κ.Α.Κ.: Ανέφικτη η ευζωία των δελφινιών που ζουν αιχμάλωτα

10 Φεβρουαρίου 2015 09:27 | Καταγγελίες
Π.Κ.Α.Κ.: Ανέφικτη η ευζωία των δελφινιών που ζουν αιχμάλωτα

Με ανακοίνωση της η Πρωτοβουλία Κατά της Αιχμαλωσίας των Κητωδών (Π.Κ.Α.Κ.) αναφορικά με τους θανάτους των τεσσάρων δελφινιών στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο, που είδαν το φως της δημοσιότητας μετά τα στοιχεία που συγκέντρωσε η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Αττικής, επισημαίνει ότι έρχεται ξανά στο προσκήνιο το αίτημα της για την απαγόρευση της αιχμαλωσίας δελφινιών και λοιπών κητωδών στη χώρα μας.

Συγκεκριμένα η Π.Κ.Α.Κ. εξηγεί: «Από τον έλεγχο αυτό προκύπτει ο θάνατος ενός θηλυκού νεαρού ατόμου ηλικίας μόλις 11 ετών με την ονομασία Gille (γνωστό και ως Κάλλια), ενός αρσενικού νεογνού το οποίο γεννήθηκε με συγγενή ανωμαλία και πέθανε από πνιγμό την ίδια ημέρα, ενός αρσενικού το οποίο απορρίφθηκε από την μητέρα του και κατάφερε να παραμείνει στη ζωή μόλις 5 ημέρες και ενός θηλυκού το οποίο έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 2,5 μηνών εγκαταλελειμμένο και αυτό από τη μητέρα του.

Όπως εκ των πραγμάτων αποδεικνύεται παγκοσμίως, η επίτευξη της ευζωίας αυτών των τόσο εξελιγμένων θαλάσσιων θηλαστικών σε συνθήκες αιχμαλωσίας είναι εντελώς ανέφικτη. Το ποσοστό αποτυχίας των προγραμμάτων αναπαραγωγής είναι τόσο υψηλό που καθιστά τους αιχμάλωτους πληθυσμούς μη αυτοσυντήρητους και την σύλληψη άγριων ατόμων από τη θάλασσα αναπόφευκτη.

Ένας από τους λόγους της αποτυχίας των προγραμμάτων αναπαραγωγής στην αιχμαλωσία, είναι η υψηλή θνησιμότητα που παρατηρείται στα νεογέννητα. Σύμφωνα με μελέτη που διενεργήθηκε για τα δελφινάρια της Γερμανίας και της Ελβετίας, σε διάστημα 27 ετών το ποσοστό θνησιμότητας νεογέννητων ανέρχεται στο 88%.

Αυτός είναι και ένας από τους λόγους για τους οποίος το τελευταίο δελφινάριο στην Ελβετία έκλεισε οριστικά και η χώρα αυτή θεωρείται πλέον φιλική προς τα δελφίνια, απαγορεύοντας την περαιτέρω εισαγωγή άλλων ατόμων στη χώρα. Αντιστοίχως στη Ελλάδα σε διάστημα μικρότερο των 4 ετών, το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 50%.

Σύμφωνα με τους ειδικούς επιστήμονες, τα κυριότερα αίτια της αποτυχίας των προγραμμάτων αναπαραγωγής είναι η έλλειψη σωστής συμπεριφοράς των μητέρων (απόρριψη των νεογνών, άρνηση θηλασμού, αδυναμία προστασίας των νεογέννητων από τον πνιγμό, αγαλαξία κ.ά.), καθώς επίσης και η απουσία άλλων θηλυκών που θα βοηθήσουν και θα διδάξουν τις άπειρες μητέρες να συμπεριφερθούν σωστά, και η αναπόφευκτη αιμομιξία που προκύπτει από τον περιορισμένο αριθμό ενηλίκων ατόμων στην αιχμαλωσία, κατάλληλων για αναπαραγωγή. Η χορήγηση ορμονικών σκευασμάτων που αποσκοπούν στον έλεγχο της σεξουαλικής συμπεριφοράς και της επιθετικότητας μετά την εφηβεία, δεν είναι άμοιρη κινδύνων.

Στη φύση η κοινωνική ζωή και η αναπαραγωγική δραστηριότητα των κητωδών είναι εξαιρετικά περίπλοκη. Ειδικά για τα ρινοδέλφινα, η βασική κοινωνική δομή είναι η μητριαρχική οικογένεια, η οποία  αποτελείται από ενήλικα θηλυκά και άνηβα άτομα που συνεργάζονται στενά προκειμένου να εξασφαλίσουν τη διατήρηση του είδους, ενώ η κοινωνική ζωή των εφήβων και των αρσενικών υπακούει σε άλλους φυσικούς νόμους που τα προστατεύουν από την αιμομιξία.

Είναι μεγάλη πλάνη από κάθε άποψη, να επιμένει κανείς ότι λίγο νερό με αλάτι σε μια τσιμεντένια δεξαμενή μπορεί να υποκαταστήσει τον θαυμαστό και εν πολλοίς ανεξερεύνητο  κόσμο της θάλασσας, όσα χρήματα και όσος κόπος κι αν δαπανηθούν γι' αυτόν τον σκοπό.

Η αιχμαλωσία των κητωδών συνιστά εξ ορισμού μία εντελώς περιττή κακοποίηση, η οποία δεν συμβάλλει ούτε στην προστασία των ειδών, ούτε στην εκπαίδευση του κοινού. Τουναντίον συνιστά μία ακόμη απειλή για τους άγριους πληθυσμούς (αναπόφευκτες συλλήψεις άγριων ατόμων για την ανανέωση του γενετικού δυναμικού), ενώ παράλληλα παραπληροφορεί και απευαισθητοποιεί, προσβάλλοντας την νοημοσύνη, την ηθική και την αισθητική μας.

Η μυστικότητα που αφορά τις γεννήσεις και τους θανάτους στα δελφινάρια, είναι παγκόσμιος κανόνας, και το Αττικό Πάρκο δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση. Οι θάνατοι των 4 δελφινιών, δημιουργούν κάποια εύλογα ερωτήματα σχετικά με την αδιαφάνεια της λειτουργίας της επιχείρησης και την απουσία ελέγχων από τις αρμόδιες αρχές.

Ειδικότερα:

1. Ποιοι είναι οι γονείς των νεογέννητων δελφινιών που απεβίωσαν; Σχετίζεται η συγγενής ανωμαλία του  δελφινιού που πέθανε (1/9/2013) σε ηλικία μίας ημέρας, με συγγενή αναπαραγωγή (αιμομιξία);

2. Συμπεριλαμβάνεται στους γονείς το θηλυκό ενήλικο δελφίνι που απεβίωσε (27/9/2013) και κατά πόσο ο μαρτυρικός θάνατός του σχετίζεται με το αναπαραγωγικό σύστημα και την επί ένα έτος χορήγηση ορμονών;

3. Χορηγούνται και στα υπόλοιπα δελφίνια ορμόνες για τον έλεγχο της αναπαραγωγής και της επιθετικότητας; Χορηγείται για προληπτικούς λόγους άλλου είδους φαρμακευτική αγωγή (αντιβιοτικά, αντιόξινα, αγχολυτικά);

4. Ποια είναι η διαχείριση των πτωμάτων (ταφή, καύση ή κάτι άλλο);

Ευελπιστούμε ότι η νέα περιφερειακή αρχή θα εφαρμόσει τον νόμο που απαγορεύει τη χρησιμοποίηση ζώων σε θεάματα και ότι ο νέος υπουργός περιβάλλοντος θα εξετάσει και θα αποδεχτεί την πρότασή μας για απαγόρευση της αιχμαλωσίας δελφινιών και λοιπών κητωδών στην Ελλάδα, ακολουθώντας το παράδειγμα άλλων χωρών που έχουν ήδη προσαρμοστεί στις επιστημονικές και ηθικές απαιτήσεις του 21ου αιώνα και θα θεσμοθετηθεί ένα ολοκληρωμένο νομικό πλαίσιο που θα βάλει τέλος στην αδιαφάνεια και στην αυθαιρεσία τέτοιου είδους επιχειρήσεων» καταλήγει η ανακοίνωση της Π.Κ.Α.Κ.

Διαβάστε επίσης:

ProWal: Απαράδεκτες οι συνθήκες διαβίωσης δελφινιών που εξαναγκάζονται σε «εκπαιδευτικές» κωλοτούμπες για το καλό της τσέπης των ιδιοκτητών του Αττικού Ζωολογικού Πάρκο Α.Ε.

Αττικό Ζωολογικό Πάρκο: Τα δελφίνια κάνουν κωλοτούμπες γιατί έτσι οι θεατές ενημερώνονται για τη βιολογία τους!

Πόρισμα - «καταπέλτης» για τις παραβάσεις στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο - Δελφινάριο & τις παράνομες παραστάσεις με δελφίνια

Γερμανός ειδικός καταγγέλλει την κακοποίηση των δελφινιών στο δελφινάριο του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου (βίντεο)

Γ. Δημαράς: Να σταματήσουν άμεσα οι παράνομες παραστάσεις με δελφίνια στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο

Ακόμα ένα δελφίνι πέθανε αιχμάλωτο στο δελφινάριο του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου στα Σπάτα

Βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. προτείνουν το δελφινάριο του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου να γίνει ενυδρείο ώστε να μην κακοποιούνται τα δελφίνια

Έλληνες καλλιτέχνες διαμαρτύρονται για την αιχμαλωσία & κακοποίηση των δελφινιών μέσω τηλεοπτικού σποτ (βίντεο)

Υπουργείο Παιδείας: Μη διδακτικές οι εκδρομές μαθητών σε χώρους αιχμαλωσίας & εμπορικής εκμετάλλευσης ζώων

Π.Φ.Π.Ο.: Με τις πλάτες του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. ο ιδιοκτήτης του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου «θρηνεί» για ακόμα ένα δελφίνι που πέθανε στο παράνομο δελφινάριο του

Διαμαρτυρία αύριο έξω από το παράνομο Δελφινάριο του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου για τα νέα αιχμάλωτα δελφίνια

Ο Π. Σκουρλέτης υπέγραψε την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων για την επέκταση του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου

Φέρνουν 6 νέα δελφίνια στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο αν & στο δελφινάριο του έχουν πεθάνει ήδη 5

Την «κωλοτούμπα» του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. στο θέμα της εκμετάλλευσης των δελφινιών «θυμίζει» ο βουλευτής του κόμματος Γ. Δημαράς.

Τι απαντά το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο για την κακοποίηση των δελφινιών, τις «εκπαιδευτικές κωλοτούμπες» και τα άγρια αιχμάλωτα ζώα στις εγκαταστάσεις του

Και 5ο δελφίνι νεκρό εξαιτίας της αιχμαλωσίας του στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο στα Σπάτα

Τα δελφίνια δεν «εκπαιδεύουν» απλώς παιδεύονται κύριε υπουργέ!

ΣΥ.ΡΙΖ.Α.: Φωτογραφική διάταξη για να εκμεταλλεύονται «νόμιμα» τα δελφίνια στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο

Χαρά Καφαντάρη: Επιβεβλημένη η απόσυρση της φωτογραφικής διάταξης για το δελφινάριο

Ζητούν από τον υπουργό Περιβάλλοντος να τερματίσει την κακοποίηση των δελφινιών στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο

Απέτυχε ο υπουργός να νομιμοποιήσει το παράνομο δελφινάριο στο Αττικό Πάρκο

Απέσυρε την τροπολογία για την νόμιμη λειτουργία τσίρκο με ζώα ο Τσαυτάρης

Θεραπευτικές οι κωλοτούμπες από άγρια ζώα σύμφωνα με το ΥΠ.Α.Α.Τ.!

Πιπιλή: «Τα δελφίνια είναι άγρια ζώα, δεν είναι μπαλαρίνες»

Υ.Π.Α.Π.ΕΝ.: Εκπαιδευτικές οι κωλοτούμπες των δελφινιών στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο και όχι σόου!

Γ. Τσιρώνης αν. υπουργός Περιβάλλοντος: «Το κυνήγι είναι εκ του περιττού»

Η αιχμαλωσία σκοτώνει: 4 δελφίνια νεκρά στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο

Τι δεν λέει στην ανακοίνωση του το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο για τα νεκρά δελφίνια

Τα δελφίνια δεν «εκπαιδεύουν» απλώς παιδεύονται κύριε υπουργέ!

Γιατί η MOm συνεργάζεται με το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο;

Με πολύμηνη καθυστέρηση παραδέχονται πως πέθανε ένα δελφίνι στο Αττικό Πάρκο

Εκπαιδευτική για τα παιδιά η αιχμαλωσία των ζώων;

Γιορτάζουν την Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων κρατώντας αιχμάλωτα αγρίμια!

Το λιοντάρι βασανίζεται φυλακισμένο στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο. Δείτε τι είναι η στερεοτυπική συμπεριφορά (βίντεο)

Δεκάδες ζώα παρανόμως αιχμάλωτα στα κλουβιά του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου

Τι κρύβεται πίσω από την «εκπαιδευτική» αξία των ζωολογικών κήπων;

Ζωολογικοί κήποι για ανθρώπους; Φυσικά και υπήρξαν!

Τα άγρια ζώα κινδυνεύουν στους ζωολογικούς κήπους

Ένα δελφινάκι - αντικείμενο διασκέδασης και πλουτισμού γεννήθηκε στο Αττικό Πάρκο

Κρίτων Αρσένης: Επιζήμια για τα δελφίνια τα δελφινάρια

Πιπιλή: «Τα δελφίνια είναι άγρια ζώα, δεν είναι μπαλαρίνες»

Αναρμόδιο το δικαστήριο για την εκμετάλλευση των δελφινιών και τις πολεοδομικές παραβάσεις στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο!

Τουρκία: Έμαθαν στα δελφίνια να επιβιώνουν στο φυσικό περιβάλλον και τα απελευθέρωσαν!

Ένα μήνυμα για όλο τον κόσμο από Τομ και τον Μίσα, τα δελφίνια που απελευθερώθηκαν στην Τουρκία

Tagged: , , , , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.