Στηρίξτε μας

Απέτυχε ο υπουργός να νομιμοποιήσει το παράνομο δελφινάριο στο Αττικό Πάρκο

18 Ιανουαρίου 2014 13:15 | Επικαιρότητα
Απέτυχε ο υπουργός να νομιμοποιήσει το παράνομο δελφινάριο στο Αττικό Πάρκο

Στη σημαντική νίκη που πέτυχαν φιλοζωικές και περιβαλλοντικές οργανώσεις με τη δική τους συνδρομή τονίζουν οι Οικολόγοι Πράσινοι. Εξηγούν μάλιστα πως προκάλεσε πλήθος αντιδράσεων εντός και εκτός Ελλάδας η γνωστοποίηση της «κρυφής» αλλά και φωτογραφικής διάταξης, που θα επέτρεπε τη νομιμοποίηση των παραστάσεων στο παράνομο δελφινάριο του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου.Όπως εξηγούν οι Οικολόγοι Πράσινοι ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αθανάσιος Τσαυτάρης, επιχείρησε να εντάξει σε ένα ογκώδες νομοσχέδιο, εν μέσω εορτών, αυτή τη διάταξη, η οποία τροποποιούσε το άρθρο 12 του νόμου 4039/2012 που απαγόρευε τη διεξαγωγή παραστάσεων με ζώα, επιτρέποντας έτσι τη διεξαγωγή παραστάσεων με δελφίνια στο Αττικό Πάρκο.

Όπως τονίζει σε ανακοίνωση της η Θεματική Ομάδα για τα Δικαιώματα των Ζώων των Οικολόγων Πράσινων: «Στη συζήτηση που ακολούθησε στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, ο Υπουργός υπεραμύνθηκε της επιλογής του, αναφερόμενος υποκριτικά σε θεραπευτικά προγράμματα με δελφίνια, αν και κάτι τέτοιο ουδόλως σχετίζεται με τις παραστάσεις που παρανόμως διεξάγονται στο δελφινάριο του Αττικού Πάρκου.

Όταν τελικά αναγκάστηκε να αποσύρει την επίμαχη τροπολογία κάτω από την πίεση που δημιούργησε η κατακραυγή από την κοινή γνώμη και η έγκαιρη ενημέρωση όλων των βουλευτών της Επιτροπής, αρκετοί εκ των οποίων αντέδρασαν έντονα απειλώντας ακόμη και με προσφυγές, τότε έκανε ένα ακόμη ατόπημα.

Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι αποσύρει την τροπολογία για το Αττικό Πάρκο, αποκαλύπτοντας σε όλους το προφανές: Επρόκειτο για μία φωτογραφική διάταξη. Με αφορμή την επίμαχη τροπολογία που ευτυχώς απεσύρθη, είναι καιρός να συζητήσουμε τη συνολική απαγόρευση της αιχμαλωσίας κητωδών.

Υπενθυμίζουμε ότι η αιχμαλωσία δελφινιών σε δεξαμενές - "κλουβιά" αποτελεί βασανιστήριο, αφού σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να μιμηθούν το φυσικό τους περιβάλλον, με αποτέλεσμα να παρατηρείται το φαινόμενο ένα στα δύο δελφίνια να πεθαίνει μέσα στα δύο πρώτα χρόνια της φυλάκισής του λόγω στρες, ασθενειών και μολύνσεων εντός της δεξαμενής.

Επιπλέον τα δελφίνια χρησιμοποιούν υπέρηχους προκειμένου να αντλήσουν πληροφορίες για το περιβάλλον τους και η αλλεπάλληλη αντήχηση του σόναρ τους από τα τοιχώματα των δεξαμενών συχνά τα οδηγεί στην τρέλα.

Εντούτοις, παρά το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο ακόμη και σήμερα το Αττικό Πάρκο εξακολουθεί να διεξάγει παράνομα παραστάσεις με δελφίνια. Οι ευθύνες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και του Δήμου Σπάτων που αφορούν στον έλεγχο εφαρμογής των διατάξεων του ν.4039/2012 (θυμίζουμε ότι η δεξαμενή και οι λοιπές εγκαταστάσεις για τα δελφίνια δεν διαθέτουν άδεια ούτε κατασκευής, αλλά ούτε και λειτουργίας), καθώς και του Υπουργείου Παιδείας, το οποίο συνεχίζει τις επισκέψεις σχολείων στο παράνομο δελφινάριο, είναι τεράστιες. Ο νόμος πρέπει να εφαρμόζεται σε όλους, απαρέγκλιτα και η Πολιτεία φέρει ακέραιη την ευθύνη».

Διαβάστε επίσης:

Απέσυρε την τροπολογία για την νόμιμη λειτουργία τσίρκο με ζώα ο Τσαυτάρης

Θεραπευτικές οι κωλοτούμπες από άγρια ζώα σύμφωνα με το ΥΠ.Α.Α.Τ.!

ΣΥ.ΡΙΖ.Α.: Φωτογραφική διάταξη για να εκμεταλλεύονται «νόμιμα» τα δελφίνια στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο

Εκπαιδευτική για τα παιδιά η αιχμαλωσία άγριων ζώων;

Τροπολογία του ΥΠ.Α.Α.Τ. επιτρέπει τις παραστάσεις με ζώα. Θα ψηφιστεί ο νόμος;

Και ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ λέει «όχι» στην επαναφορά των παραστάσεων και των θεαμάτων στους ζωολογικούς κήπους!

Τι λέει το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο για το Δελφινάριο του!

Τσίρκο τέλος! Τι θα γίνει με το Δελφινάριο του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου;

Το Δελφινάριο, ο νόμος και οι «εκπαιδευτικές» κωλοτούμπες

Κάποιοι νόμοι ψηφίζονται! Εφαρμόζονται όμως;

Αναρμόδιο το δικαστήριο για την εκμετάλλευση των δελφινιών και τις πολεοδομικές παραβάσεις!

Συνεχίζουν παράνομα τις παραστάσεις στο Δελφινάριο του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου

Tagged: , , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.