Στηρίξτε μας

Τι απαντά το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο για την κακοποίηση των δελφινιών, τις «εκπαιδευτικές κωλοτούμπες» και τα άγρια αιχμάλωτα ζώα στις εγκαταστάσεις του

7 Ιουλίου 2016 14:30 | Επικαιρότητα
Τι απαντά το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο για την κακοποίηση των δελφινιών, τις «εκπαιδευτικές κωλοτούμπες» και τα άγρια αιχμάλωτα ζώα στις εγκαταστάσεις του

Με το www.zoosos.gr επικοινώνησε το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο και μας έστειλε την απάντηση, που ακολουθεί, αναφορικά με το θέμα Την «κωλοτούμπα» του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. στο θέμα της εκμετάλλευσης των δελφινιών «θυμίζει» ο βουλευτής του κόμματος Γ. Δημαράς. Χαρακτηρίζει όσους αντιδρούν «μειοψηφική ομάδα» με μη σοβαρή δράση (!), επισημαίνει ότι λειτουργεί νόμιμα (αν και το νόμιμο δεν σημαίνει ότι είναι ηθικό). Εξηγεί ότι έχει δικαιωθεί δύο φορές από τα ελληνικά δικαστήρια, ότι δεν πραγματοποιεί παραστάσεις (!) και πως οι κωλοτούμπες που εξαναγκάζονται να κάνουν τα δελφίνια είναι εκπαιδευτικά προγράμματα!

Το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο παραβλέπει φυσικά να αναφερθεί στους θανάτους των δελφινιών και φυσικά δεν αναφέρεται στην ουσία ότι είναι μια επιχείρηση στην οποία ζουν νόμιμα αλλά αιχμάλωτα άγρια είδη - αν και έχουν εντοπιστεί και είδη που παρανόμως βρίσκονται εκεί. Μάλιστα αυτοχαρακτηρίζεται ως ο «μοναδικός επίσημα αδειοδοτημένος φορέας προβολής της παγκόσμιας άγριας πανίδας στη χώρα μας» και δηλώνει ότι και με την σφραγίδα των δικαστηρίων «προάγει το δημόσιο συμφέρον»...

Στην απάντηση του Αττικό Ζωολογικό Πάρκο λέει και άλλο ένα ψέμα. Τονίζει ότι στην πρώτη δίκη για τα ασφαλιστικά μέτρα εις βάρος του που κατέθεσαν οι Οικολόγοι Πράσινοι και το Ινστιτούτο Κητολογικών Ερευνών «Πέλαγος» αθωώθηκε, ενώ αυτό δεν είναι αληθές. Το δικαστήριο τότε έκρινε ότι δεν ήταν το αρμόδιο για να αποφανθεί για αυτή την υπόθεση, όπως μπορείτε να διαβάσετε εδώ. Φυσικά το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο παραλείπει να πει ότι δελφινάριο κτίστηκε χωρίς άδεια, έφερε τα δελφίνια χωρίς τα σωστά χαρτιά, και του επιβλήθηκε πρόστιμο ύψους 1,5 εκατ. ευρώ.

Ολόκληρη η απάντηση

Με αφορμή  πρόσφατη ερώτηση του Βουλευτή κ. Γιάννη Δημαρά στη Βουλή αναφορικά με την εφαρμογή του Ν4039/2012 από πλευράς Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, θα θέλαμε να  σας επισημάνουμε τα εξής: Ενημερώνουμε και υπενθυμίζουμε, τόσο σε εσάς όσο και σε αυτούς που σας «ενημερώνουν», ότι τα αρμόδια δικαστήρια έχουν αποφανθεί όχι μία, αλλά δύο φορές υπέρ του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου αναφορικά με «δήθεν» παράβαση των εν λόγω άρθρων που επικαλείστε.

Η πρώτη με την υπ’ αριθμό 96342/13 της 24/10/2013 του Πρωτοδικείου Αθηνών «Αθωωτική απόφαση για πράξη –άμεση συνέργεια σε πάραβαση του άρθρου 12 παρ.2 και άρθρου 20 παρ.3 του νόμου 4039/2012» και η δεύτερη με την υπ’ αριθμό 61390/2015 της 17/06/2015 απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών μετά από μήνυση της ΠΦΠΟ που μας κηρύσσει «αθώο για την πράξη που του αποδίδεται περί της παράβασης του άρθρου 12 παρ.2 και άρθρου 20 παρ.3 του νόμου 4039/2012».

Θεωρούμε οτι η ερώτηση αυτή εντάσσεται σε μια συστηματική χρόνια προσπάθεια δυσφήμισης του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου, υποκινούμενη από μια συγκεκριμένη μειοψηφική ομάδα, η οποία -όπως και ανοιχτά εκφράζει- έχει στόχο την εν γένει απαγόρευση λειτουργίας των Ζωολογικών Πάρκων.

Η ομάδα αυτή όχι μόνο έρχεται σε αντίθεση με μέλη πολλών οικολογικών οργανώσεων με σοβαρή δράση στο πεδίο αλλά, κυρίως, έρχεται σε αντίθεση με τις επιταγές της ευρωπαϊκής νομοθεσίας (οδηγία 1999/22/ΕΚ), η οποία αναφέρει ξεκάθαρα ότι είναι σημαντική η «ανάγκη να εξασφαλισθεί ότι οι Ζωολογικοί Κήποι επιτελούν αποτελεσματικά το σημαντικό τους έργο για τη διατήρηση των ειδών, την εκπαίδευση του κοινού και την επιστημονική έρευνα», καθώς συμβάλλουν μεταξύ άλλων «στην προώθηση της εκπαίδευσης και της συνειδητοποίησης του κοινού όσον αφορά τη διατήρηση της βιοπολυµορφίας, ιδιαίτερα µε την παροχή πληροφοριών για τα είδη που εκτίθενται και για τους φυσικούς τους οικότοπους», της ελληνικής νομοθεσίας που προστατεύει τα Ζωολογικά Πάρκα, αλλά και δικαστικών αποφάσεων που έχουν δεχτεί ότι η λειτουργία του Ζωολογικού Πάρκου «προάγει το δημόσιο συμφέρον» (1490/2005 απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών -14ο Τμήμα), λόγος άλλωστε που τα 2/3 των ευρωπαϊκών Ζωολογικών Πάρκων χρηματοδοτούνται ανέκαθεν από κρατικούς προϋπολογισμούς!

Η ομάδα αυτή, χρησιμοποιώντας ως πρόσχημα την παρουσία δελφινιών στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο (που βρίσκονται εδώ απολύτως νόμιμα, όπως άλλωστε προβλέπεται και από τον Νόμο που διέπει την λειτουργία μας), έχει επιδοθεί τα τελευταία χρόνια σε μία συνεχή προσπάθεια υποβολής προσκομμάτων στη λειτουργία μας, τα οποία βέβαια έχουν καταπέσει στα αρμόδια δικαστήρια, αλλά και στην εσκεμμένα εσφαλμένη ερμηνεία του ισχύοντος Νόμου.

Είναι δε χαρακτηριστικό ότι οι κατηγορίες τους διαρκώς μεταβάλλονται ανά τα χρόνια, κάθε φορά που τα ψεύδη τους καταρρίπτονται είτε από εμάς, είτε από τα Δικαστήρια.

Αναφορικά με το Ν4039/2012, όπως έχουμε αναφέρει και στο παρελθόν, το Aττικό Ζωολογικό Πάρκο από την πρώτη στιγμή στήριξε και χαιρέτισε την ψήφιση του νόμου αυτού, που ήρθε να εκσυγχρονίσει, συμπληρώσει, βελτιώσει και επικαιροποιήσει το νομοθετικό πλαίσιο, καθιστώντας το πιο ουσιαστικό και αποτελεσματικό.

Πρόκειται για ένα βήμα που συνέβαλλε όχι μόνο στην προστασία των ζώων, αλλά και στην καλλιέργεια εν γένει μίας φιλοζωικής κουλτούρας, σκοπός άλλωστε που συνάδει και με τη δική μας φιλοσοφία. Ιδιαίτερη ικανοποίηση μας προκάλεσε η απαγόρευση της εκμετάλλευσης των ζώων σε θιάσους και τσίρκα, μία πρακτική που ταλαιπωρεί και υποβιβάζει τα ζώα, χωρίς να έχει κανέναν απολύτως εκπαιδευτικό χαρακτήρα. Συγχρόνως η πρακτική αυτή δυσφημεί τις προσπάθειες που γίνονται από οργανωμένους φορείς, όπως το Πάρκο μας, για την ενδυνάμωση του σεβασμού μας έναντι όλων των ζώων.

Επιπλέον ο νόμος αποτελεί μια έμπρακτη απόδειξη του -αυτονόητου για εμάς, ως του μοναδικού επίσημα αδειοδοτημένου φορέα προβολής της παγκόσμιας άγριας πανίδας στη χώρα μας- διαχωρισμού των εγκεκριμένων Ζωολογικών Πάρκων και Eνυδρείων από τα τσίρκα και τους περιφερόμενους θιάσους, με κριτήρια που έχουν να κάνουν με τις συνθήκες διαβίωσης, ευζωίας, φροντίδας, περίθαλψης και, εν γένει, σεβασμού των ζώων, αναγνωρίζοντας έτσι τον σημαντικό ρόλο μας που είναι και στη βάση του εκπαιδευτικός.

Εντούτοις, η εν λόγω πολύ συγκεκριμένη μειοψηφική ομάδα, κάνοντας κατάχρηση του όρου “παραστάσεις”, καταφέρεται εναντίον μας με σειρά ψευδών και ανυπόστατων ισχυρισμών που πλήττουν βάναυσα την ιστορία, το κύρος και τον εκπαιδευτικό μας ρόλο. Κάτι το οποίο δυστυχώς επαναλαμβάνει και ο κ. Δημαράς.

Αναφορικά με τα επίμαχα άρθρα 12 και 13 είναι προφανές, όπως προκύπτει και από την αιτιολογική έκθεση του Νόμου, την οποία καλά θα κάνει να διαβάσει η ομάδα που μας δυσφημεί προτού προτρέπει και παραπληροφορεί θετικά προσκείμενους προς την οικολογική σημαντικότητα βουλευτές, ότι σκοπός του νομοθέτη ήταν να τεθεί ένα τέλος στην κακομεταχείριση των ζώων που υφίστανται στα τσίρκα και στους περιφερόμενους θιάσους (με τις κατακριτέες εικόνες των αρκουδιάρηδων).

Με δεδομένο ότι το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο δεν κάνει παραστάσεις αλλά αντίθετα, λόγω τόσο των εγκαταστάσεων που διαθέτει, όσο και του επιστημονικά κατηρτισμένου προσωπικού του, δύναται να εκπονεί και υλοποιεί εκπαιδευτικά προγράμματα ευαισθητοποίησης (μεταξύ των οποίων και για τα θαλάσσια θηλαστικά), που αποτελούν άλλωστε δομικό και συστατικό στοιχείο της ίδιας της ύπαρξης και λειτουργίας ενός σύγχρονου Ζωολογικού Πάρκου όπως το δικό μας. Είναι τέλος σαφές ότι δεν τίθεται κανένα πρόβλημα στην λειτουργία μας εν γένει, αλλά και του χώρου που φιλοξενούνται τα δελφίνια μας ειδικότερα. Αντίθετα, είμαστε πολύ περήφανοι για τον τρόπο λειτουργίας μας και τις αρχές που τη διέπουν!

Εν κατακλείδι, προσκαλούμε όλους όσους ενδιαφέρει το θέμα να έρθουν στο Πάρκο μας ώστε να διαπιστώσουν ιδίοις όμασι την πραγματικότητα και να τους απαντήσουμε επί τόπου σε όποια σχετικά ερωτήματα και/ή απορίες ίσως  ακόμη υπάρχουν. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι η πραγματικότητα θα τους εκπλήξει ευχάριστα και μάλλον θα μας προσδώσουν αναγνώριση για το υψηλό επίπεδο φροντίδας στα ζώα που φιλοξενούμε, και των εκπαιδευτικών μας υπηρεσιών προς το ευρύ κοινό που συστηματικά μας επισκέπτεται.

Για το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο,

Οι συνιδιοκτήτες,

Ζων-Ζάκ Λεσουέρ  &  Ροδόλφος Ράλλης

Διαβάστε επίσης:

Ο Π. Σκουρλέτης υπέγραψε την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων για την επέκταση του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου

Και 5ο δελφίνι νεκρό εξαιτίας της αιχμαλωσίας του στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο στα Σπάτα

Τα δελφίνια δεν «εκπαιδεύουν» απλώς παιδεύονται κύριε υπουργέ!

Π.Κ.Α.Κ.: Ανέφικτη η ευζωία των δελφινιών που ζουν αιχμάλωτα

ΣΥ.ΡΙΖ.Α.: Φωτογραφική διάταξη για να εκμεταλλεύονται «νόμιμα» τα δελφίνια στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο

Ζητούν από τον υπουργό Περιβάλλοντος να τερματίσει την κακοποίηση των δελφινιών στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο

Απέτυχε ο υπουργός να νομιμοποιήσει το παράνομο δελφινάριο στο Αττικό Πάρκο

Απέσυρε την τροπολογία για την νόμιμη λειτουργία τσίρκο με ζώα ο Τσαυτάρης

Θεραπευτικές οι κωλοτούμπες από άγρια ζώα σύμφωνα με το ΥΠ.Α.Α.Τ.!

Πιπιλή: «Τα δελφίνια είναι άγρια ζώα, δεν είναι μπαλαρίνες»

ΣΥ.ΡΙΖ.Α.: Φωτογραφική διάταξη για να εκμεταλλεύονται «νόμιμα» τα δελφίνια στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο

Χαρά Καφαντάρη: Επιβεβλημένη η απόσυρση της φωτογραφικής διάταξης για το δελφινάριο

Υ.Π.Α.Π.ΕΝ.: Εκπαιδευτικές οι κωλοτούμπες των δελφινιών στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο και όχι σόου!

Γ. Τσιρώνης αν. υπουργός Περιβάλλοντος: «Το κυνήγι είναι εκ του περιττού»

Η αιχμαλωσία σκοτώνει: 4 δελφίνια νεκρά στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο

Τι δεν λέει στην ανακοίνωση του το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο για τα νεκρά δελφίνια

Γιατί η MOm συνεργάζεται με το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο;

Με πολύμηνη καθυστέρηση παραδέχονται πως πέθανε ένα δελφίνι στο Αττικό Πάρκο

Εκπαιδευτική για τα παιδιά η αιχμαλωσία των ζώων;

Γιορτάζουν την Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων κρατώντας αιχμάλωτα αγρίμια!

Δεκάδες ζώα παρανόμως αιχμάλωτα στα κλουβιά του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου

Τι κρύβεται πίσω από την «εκπαιδευτική» αξία των ζωολογικών κήπων;

Ζωολογικοί κήποι για ανθρώπους; Φυσικά και υπήρξαν!

Τα άγρια ζώα κινδυνεύουν στους ζωολογικούς κήπους

Ένα δελφίνακι - αντικείμενο διασκέδασης και πλουτισμού γεννήθηκε στο Αττικό Πάρκο

Κρίτων Αρσένης: Επιζήμια για τα δελφίνια τα δελφινάρια

Πιπιλή: «Τα δελφίνια είναι άγρια ζώα, δεν είναι μπαλαρίνες»

Αναρμόδιο το δικαστήριο για την εκμετάλλευση των δελφινιών και τις πολεοδομικές παραβάσεις στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο!

 

Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

2 Σχόλια

 1. venus

  Θα ξεκινησω με την τελευταια προταση που γραψατε, γιατι αποτελει και την πιο κεκαλυμμενη υποκρισια του ολου κειμενου.
  Η «πραγματικοτητα» που θα εκπληξει ευχαριστα τα «κακα παιδια» που σαμποταρουν τον τοπο εργασια σας ειναι ορος αυστηρα υποκειμενικος, οταν κυριως αναφερομαστε στα ζωα και στις συνθηκες κρατησης τους.
  Η προκειμενη «πραγματικοτητα» περιγραφεται εκ μερους σας με τα πιο ροδαλα χρωματα που υπαρχουν, για να επαληθευτει η παροιμια που λεει: «αν δεν παινεψουμε το σπιτι μας θα πεσει να μας πλακωσει»!
  Απο τη στιγμη που μια ομαδα εργαζομενων ζει και κερδοσκοπει απο την αιχμαλωσια και την αντιβιολογικη κρατηση αγριων ζωων (κατασταση που λαβαινει χωρα σε παρκα, ζωωολογικους κηπους, δελφιναρια κλπ...) δεν θα πρεπει να εχει και την απαιτηση αυτη η ομαδα να παρoυμε στα σοβαρα ενα τετοιο γραμμα.
  Για τον απλουστατο λογο, οτι προκειται για υπαλληλους που εργαζονται σε κερδοσκοπικη εταιρεια.

  Ποιον θελετε να εξαπατησετε, οτι τα περιμετρικα αλματα που κανουν τα δελφινια δεν ειναι αποτελεσμα μιας στυγνης, βασανιστικης «εκπαιδευσης»?
  Ποιον θελετε να πεισετε, οτι η κρατηση αυτων των ζωων σε μια μπανιερα ειναι κομμενη και ραμμενη στα βιολογικα μετρα τους?
  Ποιον ενδιαφερουν τα «απιστευτα» αισθητηρια ηχοεντοπισμου που διαθετουν τα δελφινια, οταν δεν βλεπουν ουτε απο μακρια τον ωκεανο στον οποιο τα χρησιμοποιουν?
  Ποιο αισθημα φυσικης ελευθεριας και ηθικης εμπαθειας θα αποκομησουν τα «προς εκπαιδευση» παιδια, οταν μαθαινουν οτι τα ζωα που εχουν μπροστα τους ειναι προϊόντα αιχμαλωσιας τριων και τεσσαρων γενιων, πραγμα που η εκφωνητρια διακηρυσσει με ξεδιαντροπη περηφανεια?
  https://www.youtube.com/watch?v=A07VAhI-yeU

  Και βεβαια ειναι - ακομα - νομιμα τοσο τα δελφιναρια οσο και η αιχμαλωσια των αγριων ζωων σε δημοσια παρκα.
  Και στην Ελλαδα και παντου.
  Δεν χρειαζεται να παραθετετε κανονισμους και παραγραφους, ειμαστε ενημερωμενοι.
  Οπως επισης και εσεις θα πρεπει να ειστε ενημερωμενοι οτι εχει ξεκινησει εδω και χρονια ενας συστηματικος αγωνας για να καταργηθουν.
  Και θα καταργηθουν.
  Με την συστηματικη διαφωτηση και ενημερωση του κοινου, για την αληθινη «πραγματικοτητα» που τυλιγει αυτη την κερδοσκοπικη εκμεταλλευση των ζωων.
  Με υπογραφες και βιντεο που φτανουν καθημερινα στα χερια κρατικων φορεων.
  Και ε τελικη αναλυση χαρει στην αμειωτη και εμπαθη δραση καποιων πολιτισμενων ανθρωπων με εμπαθη συνειδηση, αργα η γρηγορα θα φερει αυτος ο αγωνας τα επιθυμητα αποτελεσματα για καποια εμψυχα οντα.
  Δηλαδη την καταργηση της σκλαβιας και της εκμεταλλευσης τους απο ασυνειδητους εμπορους.
  Venus
  http://us.whales.org/whales-and-dolphins/facts-about-dolphins
  http://us.whales.org/wdc-in-action/end-captivity

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.