Στηρίξτε μας

Ζωολογικοί κήποι με ανθρώπους; Φυσικά και υπήρξαν!

5 Ιανουαρίου 2012 15:32 | Επικαιρότητα
Ζωολογικοί κήποι με ανθρώπους; Φυσικά και υπήρξαν!

Οι ανθρώπινοι «ζωολογικοί» κήποι, που ονομάζονταν επίσης «εθνολογικές εκθέσεις» ή «Negro Villages», ήταν χώροι (περιφραγμένα θεματικά πάρκα) στα οποία εκθέτονταν δημόσια ζωντανοί άνθρωποι τον 18ο, τον 19ο και στις αρχές του 20ου αιώνα.

Αυτό συνέβαινε ώστε οι «πολιτισμένοι» Ευρωπαίοι να δείξουν και να τονίσουν τις πολιτιστικές διαφορές μεταξύ εκείνων δηλαδή του δυτικού πολιτισμού και των μη ευρωπαϊκών λαών. Όπως ήταν επόμενο αυτά τα θεματικά πάρκα χρησιμοποιήθηκαν συχνά ή μόνο για ρατσιστικούς σκοπούς και για να επιβεβαιώσουν έτσι την θεωρία του Δαρβίνου.

Ανθρώπινους ζωολογικούς κήπους βρίσκουμε στη Νέα Υόρκη, το Λονδίνο, τη Βαρσοβία, τη Βαρκελώνη, το Αμβούργο και άλλες πόλεις σε όλο τον κόσμο. Ένα «Negro Village» ήταν ο πόλος έλξης για τους παριζιάνους το 1889, καθώς πάνω από 28 εκατομμύρια λευκοί τον επισκέφτηκαν.

Τους Αφρικανούς τους φωτογράφιζαν δίπλα σε πιθήκους και χιμπατζήδες για να δείξουν στους επισκέπτες, ότι ήταν πιο «συγγενείς» με τα ζώα παρά με τον άνθρωπο. Το 1860 ο Ζωολογικός Κήπος του Παρισιού περιελάμβανε και αιχμάλωτους Ζουλού, Σενεγαλέζους και μαύρους από την Γκαμπόν. Το 1878 στον Ζωολογικό Κήπο του Βερολίνου βρίσκονταν Λάπωνες και Πυγμαίοι.

Το ίδιο έτος, ένας περιοδεύων ζωολογικός κήπος περιέφερε στη Γερμανία Νούβιους, Λάπωνες, Εσκιμώους, Καλμούχους, βουδιστές μοναχούς, Σουδανούς και Ινδιάνους, τους οποίους μάλιστα παρουσίαζε ως εξωτικά είδη. Ευτυχώς το αίσχος αυτό σταμάτησε στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, όχι όμως και για τα ζώα.

Για τα ζώα το μαρτύριο συνεχίζεται…

Η αιχμαλωσία των ζώων έχει τις ρίζες της στην αρχαιότητα. Το πρώτο θηριοτροφείο θεμελιώθηκε την εποχή των Φαραώ, από γυναίκα Φαραώ. Αλλού αναφέρεται, ότι πρώτος ο Μέγας Αλέξανδρος δημιούργησε θηριοτροφείο στη Βαβυλώνα, κι αλλού ότι ο πρώτος ζωολογικός κήπος κατασκευάστηκε στην Κίνα.

Τα περιοδεύοντα θηριοτροφεία εμφανίστηκαν στην Ευρώπη ήδη από τα τέλη του 18ου αιώνα. Ήταν οι πρόδρομοι των σύγχρονων τσίρκο, τα οποία συνήθως συμπεριλάμβαναν όχι μόνο την έκθεση ζώων, αλλά και πρωτόγονων ανθρώπινων φυλών, καθώς και εκθέσεις ανθρώπων με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά (Freakshows).

AfisaZoologikosKiposSomalusΣήμερα πλέον, οι ζωολογικοί κήποι έχουν πάψει να εκθέτουν μέλη του δικού μας είδους σε κλουβιά, αλλά συνεχίζεται η σύλληψη άλλων ζώων, η φυλάκισή τους, ο «εγκλιματισμός» τους και η χρήση τους για λόγους ψυχαγωγίας ή απλώς για την ικανοποίηση της ανθρώπινης περιέργειας.

Στους νεότερους χρόνους στις περισσότερες πρωτεύουσες και μεγαλουπόλεις υπήρχαν ζωολογικοί κήποι στους οποίους ζούσαν έγκλειστα πολλά είδη άγριων ζώων. Σήμερα στα ζωολογικά πάρκα, οι συνθήκες εγκλεισμού ή φροντίδας αυτών των έμβιων αυτών όντων μπορεί να έχουν βελτιωθεί εντούτοις και πάλι άγρια πλάσματα γεννιούνται και πεθαίνουν ως ζωντανά μουσειακά εκθέματα, αιχμάλωτα στα χέρια των ανθρώπων. Στη νέα ηθική που εδραιώνεται στις μέρες μας τα ζωολογικά πάρκα δεν έχουν καμιά θέση. Είναι απλά μια επείδη ισχύος του δυνατού προς τον αδύναμο.

Αλμπερτ Σβάιτσερ: «Ποτέ δεν πάω σε ζωολογικό κήπο, γιατί δεν αντέχω τη λυπηρή εικόνα των ζώων σε αιχμαλωσία».

Πηγές:

Ρόζα Μηνακούλη, περιοδικό «Γεωτρόπιο» τεύχος 418 Σαββατιάτικης Ελευθεροτυπίας, 19 Απριλίου 2008, άρθρο «Ο Κήπος των Ζώων» σελ. 18-24

http://pofyzo.blogspot.gr/

http://strangeactivities.blogspot.com/

http://www.ecogreens-gr.org/

Facebook: ANIMAL RIGHTS : Τα Δικαιώματα Των Ζώων

Διαβάστε επίσης:

Εκπαιδευτική για τα παιδιά η αιχμαλωσία άγριων ζώων;

Τι κρύβεται πίσω από την «εκπαιδευτική» αξία των ζωολογικών κήπων;

Τα άγρια ζώα κινδυνεύουν στους ζωολογικούς κήπους

«Έως και 5.000 υγιή ζώα» θανατώνονται στους ζωολογικούς κήπους

Δανία: Σκότωσαν και λιοντάρια στον Ζωολογικό Κήπο της Κοπεγχάγης

Λιοντάρι βασανίζεται φυλακισμένο στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο. Δείτε τι είναι η στερεοτυπική συμπεριφορά (βίντεο)

Η αιχμαλωσία είναι φιλοζωία;

Άλογο πέθανε από ασιτία μέσα στον παράνομο Δημοτικό Ζωολογικό Κήπο Βόλβης

Δίσταζαν να πατήσουν στο χώμα οι έγκλειστες επί 20 χρόνια αρκούδες στον Δημοτικό Ζωολογικό Κήπο Θεσσαλονίκης

Ο Δήμος Κάσου υποσιτίζει τα ζώα στον παράνομο Δημοτικό Ζωολογικό Κήπο & κανείς δεν τον καταγγέλλει

Οι αρκούδες από τον Ζωολογικό Κήπο Θεσ/νίκης έπεσαν για χειμέριο ύπνο για πρώτη φορά στη ζωή τους στο Καταφύγιο του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ

Όλη η αλαζονεία του ανθρώπινου πολιτισμού αντικατοπτρίζεται σ’ ένα ζωολογικό κήπο…

Σαγέικα Αχαΐας: Νεκρά, σκελετωμένα & δεμένα ζώα στον ζωολογικό κήπο «Ιπποκάμηλος» βρήκαν οι αστυνομικοί μετά από καταγγελία της Π.Φ.Π.Ο.

Τι λέει το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο για το Δελφινάριο του!

Τσίρκο τέλος! Τι θα γίνει με το Δελφινάριο του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου;

Το Δελφινάριο, ο νόμος και οι «εκπαιδευτικές» κωλοτούμπες

Ένα ελεύθερο ρινοδέλφινο διανύει καθημερινά χιλιάδες μίλια ενώ σ’ ένα δελφινάριο μόνο υποφέρει

Αττικό Ζωολογικό Πάρκο: Τα δελφίνια κάνουν κωλοτούμπες γιατί έτσι οι θεατές ενημερώνονται για τη βιολογία τους!

Και 5ο δελφίνι νεκρό εξαιτίας της αιχμαλωσίας του στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο στα Σπάτα

Tagged: , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

5 Σχόλια

  1. penny damianou

    Αφού υπάρχουν χώροι που εκτίθενται ζώα και άνθρωποι (κατ επιλογήν των λευκών), μήπως θα έπρεπε να σκεφτούν και οι λευκοί ότι αν έλθει μια ανώτερη φυλή θα γίνουν και αυτοί με τη σειρά τους εκθέματα;

    1. giorgos31

      Χμμμμ σκεψου να ερθουν εξωγηινοι και να τους βαλουν σε κλουβια αν και μαλλον θα τους καταταξουν στην μη νοημονα ζωη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.