Στηρίξτε μας

Γιατί η MOm συνεργάζεται με το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο;

22 Ιανουαρίου 2015 15:20 | Επικαιρότητα
Γιατί η MOm συνεργάζεται με το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο;

Πριν από μερικούς μήνες με αφορμή τη διάσωση της μικρής Ανδριάννας της ορφανής φώκιας που εντοπίστηκε στη Σκόπελο ρωτήσαμε τους ανθρώπους της MΟm – γιατί στις ανακοινώσεις τους δεν το ανέφεραν – που ακριβώς βρίσκεται ο χώρος περίθαλψης του νεαρού θαλάσσιου θηλαστικού. Μας εξήγησαν ότι συνεργάζονται με το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο στα Σπάτα το οποίο έχει παραχωρήσει ένα τμήμα των εγκαταστάσεων του στην «Εταιρία για τη Μελέτη και Προστασία της Μεσογειακής Φώκιας».

Το νόμιμο δεν είναι και ηθικό!

Το ερώτημα που αβίαστα προκύπτει είναι πως είναι δυνατόν οι επιστήμονες που πασχίζουν για τη διατήρηση της άγριας ζωής του τόπου μας να συνεργάζονται με την επιχείρηση η οποία κρατάει άγρια ζώα σε κλουβιά και πισίνες μόνο και μόνο για να βγάζει λεφτά ο ιδιοκτήτης της.

Δυστυχώς και οι επιστήμονες της MOm δίνουν με την παρουσία τους εκεί άλλοθι στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο ώστε να ισχυρίζεται και να πείθει τους αδαείς πως η επιχείρηση τους είναι ένας χώρος προστασίας της άγριας ζωής, ενώ είναι τόπος σκλαβιάς για ζώα του ουρανού, της στεριάς και της θάλασσας.

Την ανάγκη της προάσπισης αυτής της πολιτικής αισθάνθηκε η επιχείρηση Αττικό Ζωολογικό Πάρκο που με ανακοίνωση του μέσω της σελίδας του στο facebook σήμερα επισημαίνει: «Στηρίζουμε έμπρακτα το έργο της MOm - Monachus Monachus "Το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο ανταποκρινόμενο σε αυτή την ανάγκη, παραχώρησε ανεξάρτητο χώρο και χρηματοδότησε τη δημιουργία του Σταθμού Πρώτων Βοηθειών για τη Μεσογειακή Φώκια στα Σπάτα. Επίσης, καλύπτει μέρος των εξόδων της Περίθαλψης"».

Παράλληλα στη δική της σελίδα στο facebook η Mom το κάνει ακόμα πιο ξεκάθαρο «Ο Σταθμός Πρώτων Βοηθειών της MOm, στην Αττική, μια ευγενική χορηγία του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου.

Το Κέντρο Περίθαλψης για τη Μεσογειακή Φώκια της MOm βρίσκεται στην Αλόννησο από το 1990, μέσα στα όρια του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Βορείων Σποράδων, το οποίο ιδρύθηκε για την προστασία των Monachus monachus. Μέχρι σήμερα το κέντρο έχει υποδεχτεί συνολικά 25 φωκάκια.

Από τη λειτουργία του όλα αυτά τα χρόνια, έγινε φανερή η ανάγκη ύπαρξης και ενός Σταθμού Πρώτων Βοηθειών για τη Μεσογειακή Φώκια στην Αττική, καθώς άρρωστα ή ορφανά φωκάκια βρίσκονται σε όλη τη νησιωτική και παράκτια Ελλάδα και σχεδόν πάντα μετακινούνται μέσω της Αθήνας. Έτσι, σε μια προσπάθεια να κάνει αποτελεσματικότερο το Πρόγραμμα Περίθαλψης η MOm, αποφάσισε τη δημιουργία ενός Σταθμού Πρώτων Βοηθειών για φώκιες στην Αττική.

AttikoMom1Η σχετική διαφημιστική προβολή της συνεργασίας!

Το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο ανταποκρινόμενο σε αυτή την ανάγκη, παραχώρησε ανεξάρτητο χώρο και χρηματοδότησε τη δημιουργία του Σταθμού Πρώτων Βοηθειών για τη Μεσογειακή Φώκια στα Σπάτα. Επίσης, καλύπτει μέρος των εξόδων της Περίθαλψης. Φυσικά τον Σταθμό διαχειρίζεται αποκλειστικά η MOm και η λειτουργία του είναι ανεξάρτητη από το Πάρκο.

Η περίθαλψη είναι μια εντελώς απρόβλεπτη δράση, καθώς δεν γνωρίζουμε πότε, που και εάν θα βρεθεί κάποιο ζώο που έχει ανάγκη φροντίδας. Από τη στιγμή όμως που θα βρεθεί μια φώκια που χρειάζεται περίθαλψη οι ανάγκες τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό όσο και σε πόρους είναι μεγάλες και επιτακτικές.

Η Ανδριάνα είναι η πρώτη φώκια που περιθάλπεται στην Αττική και η μέχρι τώρα πορεία της αφήνει πολύ χώρο για αισιοδοξία. Σε αυτήν την προσπάθεια το Attica Zoological Park και οι φροντιστές του βρίσκονται κοντά μας και τους ευχαριστούμε».

Νομιμοποιούν την αιχμαλωσία των ζώων!

Δυστυχώς και σε αυτή την περίπτωση οφείλουμε να επαναλάβουμε πως το νόμιμο δεν είναι και ηθικό. Οι επικεφαλής των Μ.Κ.Ο., συλλόγων, σωματείων προστασίας της άγριας ζωής – που συνεργάζονται με το Αττικό – μπορεί να το κάνουν εξαιτίας της οικονομικής τους δυσπραγίας, όμως αυτό δεν δικαιολογεί αυτή τους τη στάση, έρχεται σε αντίθεση με το επιστημονικό τους έργο και αποτελεί τεράστια αντίφαση για τη δράση τους.

Θα έπρεπε να πιέσουν με κάθε τρόπο ώστε σε επίπεδο π.χ. Περιφερειών να υπάρχουν εγκαταστάσεις για την φροντίδα άγριων ζώων και όχι να υποκύπτουν στην εύκολη λύση νομιμοποιώντας με την παρουσία τους εκεί τις αυθαιρεσίες του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου.

Διαβάστε επίσης:

Με πολύμηνη καθυστέρηση παραδέχονται πως πέθανε ένα δελφίνι στο Αττικό Πάρκο

Σε κρίσιμη κατάσταση το φωκάκι που εντοπίστηκε ορφανό στη Σκόπελο

Γιορτάζουν την Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων κρατώντας αιχμάλωτα αγρίμια!

Τι είναι η στερεοτυπική συμπεριφορά των αιχμάλωτων ζώων (βίντεο)

Τα άγρια ζώα κινδυνεύουν στους ζωολογικούς κήπους

Τι κρύβεται πίσω από την «εκπαιδευτική» αξία των ζωολογικών κήπων;

Ένα δελφινάκι - αντικείμενο διασκέδασης και πλουτισμού γεννήθηκε στο Αττικό Πάρκο

Άλογο πέθανε από ασιτία μέσα στον παράνομο Δημοτικό Ζωολογικό Κήπο Βόλβης

Γιατί να υπάρχουν αιχμάλωτα Κρι-Κρι στο κέντρο της Αθήνας; (Βίντεο)

Μέσω της δελφινοθεραπείας το Υ.ΠΕ.Κ.Α. θα νομιμοποιήσει την εκμετάλλευση των δελφινιών στο Αττικό

Συγκέντρωση υπογραφών για να σωθούν τα ζώα του Δημοτικού Ζωολογικού Κήπου Θεσσαλονίκης

Ζωολογικοί κήποι για ανθρώπους; Φυσικά και υπήρξαν!

Εκπαιδευτική για τα παιδιά η αιχμαλωσία άγριων ζώων;

Η αιχμαλωσία είναι φιλοζωία;

Τι λέει το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο για το Δελφινάριο του!

Τσίρκο τέλος! Τι θα γίνει με το Δελφινάριο του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου;

Το Δελφινάριο, ο νόμος και οι «εκπαιδευτικές» κωλοτούμπες

Κάποιοι νόμοι ψηφίζονται! Εφαρμόζονται όμως;

Αναρμόδιο το δικαστήριο για την εκμετάλλευση των δελφινιών και τις πολεοδομικές παραβάσεις!

Συνεχίζουν παράνομα τις παραστάσεις στο Δελφινάριο του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου

Tagged: , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

6 Σχόλια

  1. Ελισάβετ Δημητρά

    Ολα ξεκινουν με το γεγονος πως μια εργαζομενη της MOm ηταν καποτε εργαζομανη στο Αττικο Ζωολογικο παρκο....
    Οταν καποτε ρωτησα πως και δε διαμαρτυρονται για τους θαλασσιους λεοντες που εχουν στο ενυδρειο και μονο αλλες οργανωσεις παλευουν για τα δελφινια...η απαντηση που πηρα ηταν του τυπου " Ενταξει εχουμε πιο σοβαρους αγωνες να κανουμε απο το να διαμαρτυρομαστε για παρκα...εξαλλου δε το βρικσω και τοσο κακο στην τελικη να εχει ενυδρειο με δελφινια και φωκιες το Αττικο. "

    Τι να πει κανεις για τετοια απαντηση απο επιστημονικο μελος της οργανωσης?

    Μαλλον ο σκοπος αγιαζει τα μεσα....

    Το πιο λυπηρο ειναι πως ατομα οπως πχ καποιος που εργαζοταν στην εταιρεια που εγκατεστησε και συντηρουσε τα ηλεκτρολογικα στο δελφιναριο μου ειχε πει σε προσωπικο μηνυμα πως γνωριζε οτι η πισινα ηταν για λιγοτερα δελφινια απο οσα φιλοξενουσε τοτε και καποια αλλα στοιχεια αλλα δεν ηθελε να μιλησει σε καταγγελια για να μη χασει τη δοουλεια του.
    Ετσι δεν παμε μπροστα ομως.
    Τουλαχιστον με ειχε διαβεβαιωσει πως το ph του νερου κλπ που ηλεγχαν ηταν ΟΚ. Αλλα αυτα δε μου ριχνουν σταχτη στα ματια.

    Λυπαμαι για την εξελιξη της ΜΟm μιας και ημουν μελος απο τα 10(!) μου μεχρι καποια χρονια πριν.

    Η εμπειρια στην Αλοννησο το 2008 ηταν πολυ ωραια.

    Συμφωνω πως το rescue center εκει ηταν πολυ μικρο και ηθελε εκσυγχρονισμο αλλα αυτο δε σημαινει πως η συνεργασια με το Αττικο Παρκο δικαιολογειται.

    Τα ιδια ομως βλεπεις και αλλου...Εταιρεια που προστατευτει τη θαλ.χελωνα χρηματοδοτηθηκε απο τη SHELL...Αλλη γνωστη ΜΚΟ απο διασημους πλουσιους πλοιοκτητες....

    Εν κατακλειδι, ολα ειναι θεμα προτεραιοτητων.

  2. Βασίλης

    Εν τω μεταξύ το ίδιο το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο εγκαλείται για κατηγορίες παράνομου εμπορίου ειδών άγριας φύσης, όπως τα όρνια που έχει φυλακισμένα και για τα οποία το Ελληνικό Κέντρο Περίθαλψης Άγριων Ζώων έχει επισήμως ζητήσει να μάθει πως βρέθηκαν στην κατοχή του, ενώ έχει καταθέσει και μήνυση για την παράνομη κατοχή και εμπορική έκθεση διαφόρων προστατευόμενων ειδών CITES αλλά και άλλων ειδών της άγριας Ελληνικής Πανίδας κατά παράβαση της Εθνικής και Κοινοτικής Νομοθεσίας και με σκοπό το κέρδος.

    Τι να σας πω κύριοι και κυρίες της ΜοΜ που ευχαριστείτε μια εταιρεία που είναι υπεύθυνη για τον βασανισμό και την αιχμαλωσία τόσων άγριων ζώων. Έχετε χάσει την μπάλα. Μήπως να βοηθήσετε το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο να φυλακίσει και μερικές φώκιες να έχουν παρέα τα δελφίνια, τα όρνια και πλείστα τόσα κλεμμένα και φυλακισμένα άγρια ζώα?

  3. Στελιος Γερονυμακης

    κάπως πρέπει να καλύψουμε την παρανομία στο μεγαλείο της και την χρήση ζώων έναντι κερδών... κρυβόμαστε πίσω από περίθαλψη αγρίων ζώων για ζώα που (περιθαλπτουν)επι σειρα ετων με αιτιολογία δηλητηρίαση!!!! για όνομα του θεού τι θα ακούσουμε άλλο...????? διατηρηση ζωων αγριων σε αιχμαλωσδια, τωρα βαζουμε και άλλες δικαιολογίες για την ύπαρξη μιας εικόνας και καλά...?

  4. νεφελη

    Ειχα την ιδια απορια προχτες που το ειδα σε μια εκπομπη στην τηλεοραση ή στο δελτιο ειδησεων, δεν θυμαμαι. Μου εκανε μεγαλη εντυπωση γιαυτο και διαβασα ολο το δημοσιευμα σας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.