Στηρίξτε μας

Λιοντάρι βασανίζεται φυλακισμένο στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο. Δείτε τι είναι η στερεοτυπική συμπεριφορά (βίντεο)

27 Νοεμβρίου 2013 19:40 | Καταγγελίες
Λιοντάρι βασανίζεται φυλακισμένο στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο. Δείτε τι είναι η στερεοτυπική συμπεριφορά (βίντεο)

Αιχμάλωτο στο κλουβί πηγαινοέρχεται αδιάκοπα

Ένα βίντεο μέσα από το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο στα Σπάτα, που δημοσιεύτηκε τον Οκτώβριο του 2013 αποδεικνύει ποια είναι τα σημάδια της στερεοτυπικής συμπεριφοράς, που εμφανίζουν τα αιχμάλωτα ζώα, τα οποία ζουν ολόκληρο το βίο εγκλωβισμένα σε κλουβιά δηλαδή σ' ένα αφύσικο γι' αυτά περιβάλλον.

Αυτή τη φορά αυτό το σύνδρομο εξαιτίας του εγκλεισμού το εμφανίζει ένα λιοντάρι, που διαρκώς πηγαινοέρχεται αδιάκοπα στο κλουβί εξαιτίας της ανίας λόγω της διά βίου αιχμαλωσίας του. Φυσικά δεν είναι το μόνο που υποφέρει. Την ίδια συμπεριφορά παρουσιάζουν και δύο Λευκές Τίγρεις του είδους Panthera tigris.

Μάλιστα σε παλιότερο δημοσίευμα μας δείξαμε το βίντεο - που τράβηξε στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο στα Σπάτα η Έλενα Τρίπατζη τον Σεπτέμβριο του 2011 - στο αποτυπώνονται τα ίδια σημάδια του εγκλεισμού. Σύμφωνα με τους ειδικούς στερεοτυπική ονομάζεται μια ΜΗ φυσιολογική συμπεριφορά που επαναλαμβάνεται σταθερά και μονότονα και που κάτω από κανονικές συνθήκες ΔΕΝ παρατηρείται και δεν χαρακτηρίζει το συγκεκριμένο είδος ζώου.

Οι επιστήμονες εξηγούν πως μια τέτοια συμπεριφορά υποδηλώνει σοβαρές νευρολογικές διαταραχές του ζώου, που προκαλούνται από την ανία, την έλλειψη συντροφιάς από άτομα του ίδιου είδους (σε περιπτώσεις κοινωνικών ζώων), τη σωματική και ψυχοδιανοητική καταπόνηση, την απελπισία και την απομάκρυνση από το φυσικό του ενδιαίτημα. Αυτές οι διαταραχές είναι κοινές στα ζώα που βρίσκονται σε κατάσταση αιχμαλωσίας, ιδίως όταν αυτή η κατάσταση τους έχει διαρκέσει πολύ. Τα αιλουροειδή βηματίζουν στις άκρες του κλουβιού τους πάνω - κάτω και πέρα - δώθε.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα ζώα υποφέρουν τόσο πολύ που οι νευρολογικές διαταραχές τους γίνονται τόσο σοβαρές και αυτό μπορεί να τις οδηγήσει μέχρι την ψύχωση - τρέλα. Σκεφτείτε ότι αυτά τα ζώα που είναι από τη φύση «προγραμματισμένα» να διανύουν απέραντες εκτάσεις και όμως αναγκάζονται να ζουν σε μερικά τετραγωνικά γης μέσα σε κλουβιά προκειμένου οι επιχειρηματίες, στους οποίους ανήκουν οι ζωολογικοί κήποι, να βγάζουν χρήματα από τα εισιτήρια που πληρώνουμε εμείς για να δείχνουμε στα παιδιά μας άγρια ζώα να ζουν βίο αβίωτο. Η αιχμαλωσία δεν είναι φιλοζωία και η επίσκεψη σ’ έναν ζωολογικό κήπο δεν είναι διδακτική για τα παιδιά αφού τους δείχνει πως οι άνθρωποι εκμεταλλεύονται τα ζώα.

2011 Δυστυχισμένες λευκές τίγρεις στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο

2013 Φυλακισμένο Τζάγκουαρ στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο με στερεοτυπική συμπεριφορά

Διαβάστε επίσης:

Τι είναι η στερεοτυπική συμπεριφορά των αιχμάλωτων ζώων (βίντεο)

Γιορτάζουν την Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων κρατώντας αιχμάλωτα αγρίμια!

Τα άγρια ζώα κινδυνεύουν στους ζωολογικούς κήπους

Τι κρύβεται πίσω από την «εκπαιδευτική» αξία των ζωολογικών κήπων;

Ένα δελφινάκι - αντικείμενο διασκέδασης και πλουτισμού γεννήθηκε στο Αττικό Πάρκο

Άλογο πέθανε από ασιτία μέσα στον παράνομο Δημοτικό Ζωολογικό Κήπο Βόλβης

Γιατί να υπάρχουν αιχμάλωτα Κρι-Κρι στο κέντρο της Αθήνας; (Βίντεο)

Μέσω της δελφινοθεραπείας το Υ.ΠΕ.Κ.Α. θα νομιμοποιήσει την εκμετάλλευση των δελφινιών στο Αττικό

Συγκέντρωση υπογραφών για να σωθούν τα ζώα του Δημοτικού Ζωολογικού Κήπου Θεσσαλονίκης

Ζωολογικοί κήποι για ανθρώπους; Φυσικά και υπήρξαν!

Εκπαιδευτική για τα παιδιά η αιχμαλωσία άγριων ζώων;

Η αιχμαλωσία είναι φιλοζωία;

Τι λέει το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο για το Δελφινάριο του!

Τσίρκο τέλος! Τι θα γίνει με το Δελφινάριο του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου;

Το Δελφινάριο, ο νόμος και οι «εκπαιδευτικές» κωλοτούμπες

Κάποιοι νόμοι ψηφίζονται! Εφαρμόζονται όμως;

Αναρμόδιο το δικαστήριο για την εκμετάλλευση των δελφινιών και τις πολεοδομικές παραβάσεις!

Συνεχίζουν παράνομα τις παραστάσεις στο Δελφινάριο του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου

Tagged: , , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

18 Σχόλια

  1. Δημητρης

    μια ερωτησει μονο πιος θελοι να υοθετησει αγρειο ζωο και πιος σκηλο η γατα,γατο;;;;;;; εγω γατα η γατο ησος και μικρες τηγρης.
    τωρα αν ειναι λευκες η οχι τολεμε και αυτο.

  2. Χρύσα

    Τό λιοντάρι είναι ένα ζώο πού έχει ζωτικό χώρο κάποιων τετραγωνικών χιλιομέτρων..κι εμείς τό κλείσαμε σέ ένα κλουβί γιά νά πηγαίνει ο κάθε ένας νά τό βλέπει καί νά λέει "είδα ένα λιοντάρι από κοντά"..άμ δέν είδες λιοντάρι,τήν καρικατούρα του είδες κακομοίρη!Αφήστε τά ζώα στήν ησυχία τους,έχουν τήν ζωή πού τά προόρισε η φύση νά ζήσουν,έχουν αξιοπρέπεια,δέν είναι θέαμα!

  3. Φοίβη

    Κατά καιρούς άκουγα άκρως διαφορετικές γνώμες για το Αττικό Πάρκο. Από την μία το υποστήριζαν και το διαφήμιζαν (όχι μόνο τα media) σαν κάτι που δεν κρατάει τα ζώα σε μικρά κλουβιά και ότι δεν κακοποιούνται αφού γεννάνε και άλλους που διαμαρτύρονταν για την ύπαρξη αυτού και ζητούσαν να κλείσει... Τελικά αποφάσισα να πάω, να δω τι γίνεται και να κρίνω μόνη μου. Αυτό που αντίκρισα πραγματικά με έκανε να το μετανιώσω. Όταν τα είδα στα κλουβιά, όσο μεγάλος και αν ήταν ο χώρος τους, ακόμα και οι χώροι που δεν έχουν συρματόπλεγμα, μου φαινόντουσαν μικροί και τα ζώα δυστυχισμένα και βαριεστημένα (σχεδόν όλα κοιμόντουσαν). Πιάστηκε η ψυχή μου! Θα συμφωνήσω ότι πρέπει να κλείσουν όλοι αυτοί οι κήποι-πάρκα, αλλά αυτά τα ζώα, στην φάση που είναι τώρα, μαθημένα να τρώνε από ανθρώπινο χέρι, αμφιβάλω αν θα επιβιώσουν στο φυσικό τους περιβάλλον.Δεν ξέρω πως μπορεί να γίνει αυτό, να κλείσουν οι κήποι και να επανενταχθούν τα ζώα, πάντως αν χρειαστεί ποτέ να μαζευτούν υπογραφές, θα υπογράψω για να κλείσουν!

  4. iris

    Δυστυχώς τα μμε παίζουν πολύ άσχημο ρόλο στη συνέχιση τέτοιων θλιβερών φαινομένων.. 🙁 πρόσφατα άκουγα στο ραδιόφωνο διαφήμιση με προσφορά για να επισκεφτούν το Αττ.Ζωολογικό Πάρκο.
    Είναι πολύς κόσμος που δεν φαντάζεται καν τί περνάνε αυτά τα ζώα μέσα στα κλουβιά και πόσο μαρτυρική είναι η ζωή τους.
    Μόνο με ενημέρωση θα ΚΛΕΙΣΟΥΝ τέτοια αρρωστημένα "πάρκα ψυχαγωγίας"

  5. Ρούλα

    Πού να υπογράψω να κλείσουν οι ζωολογικοί κήποι; Τα ζώα πρέπει να επιστρέψουν εκεί που πρωτοέζησαν. Πρεπει να οργανωθεί και έρανος για τα έξοδα!

    1. Κάποιος

      Ρούλα, δυστηχώς είναι αμφίβολο το πόσες πιθανότητες έχουν όλα αυτά τα ζώα να ζήσουν αν τα ξαναστείλουν στο έτσι πίσω στην φύση. Εκτός αυτού, το πάρκο είναι εγκατάσταση ψυχαγωγίας και δεν είμαι εναντίον του να λειτουργεί, εφόσον τα ζώα είναι όσο το δυνατότερο πιο ευχαριστημένα. Αυτό βέβαια το δυσκολεύει η κρίση.

  6. arist1976

    Kάτι πρέπει να γίνει. Να γίνει μια μια κίνηση να μαζέψουμε υπογραφές.
    Πρέπει να πάψουν τέτοιες εικόνες. Η αδράνεια είναι συνενοχή.

  7. arist1976

    Είναι απίστευτο να βασανίζονται έτσι τα καημένα. Δεν μπορεί να γίνει μια κίνηση να μαζευτούν υπογραφές να σταματήσει επιτελούς αυτή η βαρβαρότητα. Συμφωνώ απολύτως πρέπει να σαμποτάρουμε τετοια μέρη και ακόμα περισσότερο τα τσίρκο με ζώα. Πρέπει να πάψουν αυτές οι εικόνες από τις "πολιτισμένες" μας κοινωνίες. Επαναλαμβάνω οτι πρέπει να δημιουργηθεί μια κίνηση για υπογραφές.

  8. MARIA PRODROMOU

    ΟΠΟΙΟΣ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΔΕΙ ΑΓΡΙΑ ΖΩΑ, ΛΙΟΝΤΑΡΙΑ, ΚΑΜΗΛΟΠΑΡΔΑΛΕΙΣ, ΑΡΚΟΥΔΕΣ ΚΙ ΑΛΛΑ ΠΟΛΛΑ ΑΣ ΒΑΛΕΙ NOVA ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΝΑ ΤΑ ΒΛΕΠΕΙ ΑΛΛΙΩΣ ΑΣ ΠΑΕΙ ΓΙΑ ΣΑΦΑΡΙ ΣΤΗΝ ΑΦΡΙΚΗ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΜΑΓΚΑΣ! ΓΙΑΤΙ ΠΡΕ[ΠΕΙ ΝΑ ΒΑΣΑΝΙΖΟΝΤΑΙ ΤΑ ΖΩΑ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΤΟ ΒΙΤΣΙΟ ΜΑΣ ΑΛΗΤΕΣ????

  9. alexia

    Ντροπη,
    Περνεται τη πραγματικη ελευθερεια κι την ονομαζεται κλουβι...
    Αλλα σωστα ετσι εχετε μαθει να ζειτε κι εσεις σε ψευδεσθησεις
    Μιμιστε την καταντια σας
    Μπραβο!συνεχηστε ο εαυτος σας ειναι εκει μεσα κι σας μιμητε τελεια!

  10. γιωτα

    ΣΥΜΦΩΝΩ ΑΠΟΛΥΤΑ ΟΤΙ ΤΟ ΝΑ ΠΗΓΑΙΝΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΞΕΙΣ ΣΤΟ ΠΑΙΔΙ ΣΟΥ ΕΝΑ ΑΙΧΜΑΛΩΤΟ ΖΩΟ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΤΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ. ΟΠΩΣ ΖΕΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΟΥ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ - ΖΩΟ ΤΟ ΙΔΙΟ ΑΚΡΙΒΩΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΑΥΤΑ ΤΑ ΔΥΣΤΥΧΙΣΜΕΝΑ ΚΑΙ ΑΤΥΧΑ ΠΛΑΣΜΑΤΑ. ΟΣΟ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΣΑΜΠΟΤΑΡΕΤΕ ΤΕΤΟΙΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ.ΝΑ ΜΗΝ ΠΑΤΑΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΠΑΝΤΩΣ ΠΑΙΔΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΤΟΥΣ ΔΕΙΧΝΟΥΜΕ ΠΩΣ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΣΑΔΙΣΤΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΗΜΑ.ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΤΟΠΟΙ ΚΙΑ ΝΑ ΓΥΡΙΣΟΥΝ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΣΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΨΥΧΟΥΛΕΣ. ΣΤΟ ΧΕΡΙ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ.

  11. Δέσποινα Μανωλά

    Ποτέ δεν κατάλαβα την δημιουργία ζωολογικών πάρκων. Προς τέρψιν ποίου δημιουργούνται; Γιατί η αλήθεια είναι ότι μετά την επίσκεψη σε κάποιο από αυτά εκείνο που σου μένει είναι η απέραντη λύπη για τα άμοιρα ζώα και η απέραντη οργή για τους άρπαγες της ζωής.

  12. ΜΠΑΛΑΤΣΙΝΟΥ ΣΟΦΙΑ

    συγκρατω την τελευταια φραση του αρθρου........η αιχμαλωσια δεν ειναι φιλοζωια και η επισκεψη στο ζωολογικο κηπο δεν ειναι διδακτικη για τα παιδια....Ας σταματησουμε λοιπον να πηγαινουμε τα παιδια μας σε τετοια μερη,μηπως και κλεισει ο κηπος λογω ελλειψης πορων.

  13. Athanasios Gkountis

    Αφήστε τα ζώα στην φύση εκεί που ανηκουν,εχουν ψυχή και αισθανονται. Είναι πολύ άσχημο ένα ζώο όπως το τζαγκουαρ και πολλά άλλα αντί να τρέχει και να κυνηγά να πηγαινοερχεται σαν χαζό πάνω κάτω σε ένα κλουβί. Όσοι νιώθετε άνθρωποι μην πλησιάζετε και χρηματίζετε τέτοιες συμπεριφορές πάτε τα παιδιά σας σε άλλες εκθέσεις να μορφωθούν αντικειμενικά όχι σε βιαιες συμπεριφορές κερδοσκοπικου συμφέροντος όπου βασανίζονται πλάσματα της φύσης 

  14. dolly tsolakidoy

    να σταματησει ο βασανισμος και η φυλακιση των ζωων στους ζωολογικους κηπους... Το Αττικο ζωολογικο παρκο ειδικα ειναι εντελως ακαταλληλο ... και σιγουρα δεν εχει τις σωστες προδιαγραφες....
    Προσωπικα κανω οτι ειναι δυνατον να αποτρεψω κοσμο να το επισκεπτεται.....
    Να το κλεισεται κυριοι.... και ευχομαι η ροδα της ζωης σας.... οταν ερθει η στιγμη να γυρισει.... να γυρισει και να εχει για ηχο τον ψυχικο πονο αυτων των αμοιρων ζωων...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.