Στηρίξτε μας

Θα σταματήσει η Εισαγγελία τις κωλοτούμπες των δελφινιών;

1 Αυγούστου 2012 16:07 | Επικαιρότητα
Θα σταματήσει η Εισαγγελία τις κωλοτούμπες των δελφινιών;

Στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών απευθύνθηκε η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία και η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Ζωοφιλικών Σωματείων ζητώντας να μπει ένας φραγμός στο σόου, που παρουσιάζεται στο δελφινάριο του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου στα Σπάτα. Αφορμή γι’ αυτή την κίνηση στάθηκε ένα δημοσίευμα του www.zoosos.gr σχετικά με τις «εκπαιδευτικές» κωλοτούμπες των δελφινιών υπό το σεληνόφως!

Με αφορμή την αυριανή πανσέληνο… το σόου θα γίνει κάτω από το ολόγιομο φεγγάρι… Και αυτή η παράσταση – που σύμφωνα με το Αττικό Πάρκο – διαφέρει από αυτό που κάνουν τα τσίρκο με ζώα – τη διαφημίζει, αφού υπάρχουν δεκάδες σχετικά δημοσιεύματα, όπως π.χ. στην ηλεκτρονική σελίδα της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ», στο σάιτ του «Αθηνοράματος» κ.ο.κ., τα οποία επί της ουσίας προτρέπουν τους κατοίκους του λεκανοπεδίου, να περάσουν το αυριανό βράδυ απολαμβάνοντας ένα ξεχωριστό θέαμα.

Είναι γνωστό, ότι το Αττικό Πάρκο, προφανώς αντιμετωπίζει ως ανόητους όσους αντιδρούν σε αυτό το θέαμα, το οποίο καταπατά τα δικαιώματα των ζώων, και για να ξεφύγει από την απαγόρευση της χρήσης των ζώων για κερδοσκοπικό σκοπό έχει «βαφτίσει» αυτές τις παραστάσεις εκπαιδευτικές.

Όμως το περιεχόμενο τους μόνο εκπαιδευτικό δεν είναι, αφού δείχνει, το πως οι άνθρωποι εξαναγκάζουν θαλάσσια κήτη, να κάνουν «εκπαιδευτικές» κωλοτούμπες προς τέρψη των θεατών και για το καλό της τσέπης του επιχειρηματία φυσικά.

Η Βασιλική Χρήστου εκ μέρους της Π.Φ.Π.Ο. εξήγησε σήμερα και αυτοπροσώπως στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, τι γίνεται εκεί και παρέδωσε την επιστολή, που παραθέτουμε.

Το ότι η συγκεκριμένη «χρήση» των δελφινιών γίνεται μόνο για κερδοσκοπικό σκοπό, το λένε οι ίδιοι οι διοργανωτές, αφού τονίζουν το κόστος των εισιτηρίων, τα περί «προκράτησης» κ.ο.κ.

Στην επιστολή, που έχει στα χέρια της η εισαγγελία, τονίζεται: «Το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο ετοιμάζει μια παράσταση με τα δελφίνια την Πέμπτη 2 Αυγούστου υπό το φως της αυγουστιάτικης πανσελήνου.

Για πρώτη φορά από την έναρξη λειτουργίας του, το δελφινάριο του Αττικού Πάρκου θα παραμείνει ανοιχτό μετά τη δύση του ηλίου για ένα σόου μιάμισης ώρας με τα δελφίνια.

Όταν δε το φεγγάρι θα έχει φωτίσει καλύτερα τον χώρο, γύρω στις 9:45, η ομάδα των δελφινιών και εκπαιδευτών θα πραγματοποιήσει μία νυχτερινή παρουσίαση ειδικά διαμορφωμένη για την περίσταση.

Αναμένεται, επίσης, να παρακολουθήσουν το θέαμα περίπου 1.000 άτομα, τα οποία θα έχουν κάνει προκράτηση θέσης μέσω της ειδικής φόρμας της ιστοσελίδας του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου.

Παρακαλούμε για την άμεση παρέμβασή σας ώστε να ακυρωθεί έγκαιρα η παράσταση εφόσον απαγορεύεται η χρήση ζώων για ψυχαγωγικούς σκοπούς βάσει του νέου νόμου 4039/2012.

Δέον να σημειωθεί ότι η διεύθυνση του Αττικού Πάρκου προκειμένου να αποφύγει τις συνέπειες του νόμου χαρακτηρίζει κατ’ ευφημισμό τις παραστάσεις των δελφινιών ως “εκπαιδευτικές”.

Όπως όμως αντιλαμβάνεστε, τέτοιες παραστάσεις πόρρω απέχουν από το να είναι εκπαιδευτικές, αλλά ακόμα και αν ήταν, το μήνυμα που θα μεταβίβαζαν σε νεαρά και ενήλικα άτομα θα ήταν εκπαιδευτικό με αρνητικό πρόσημο, ήτοι ότι τα ζώα μπορούν να διαβιούν σε συνθήκες αιχμαλωσίας όσο εξυπηρετούν τις ανθρωποκεντρικές μας ανάγκες!

Οι παραστάσεις των αιχμάλωτων ζώων όχι μόνο εκπαιδευτικές δεν είναι, αλλά αντίθετα είναι καθαρά ψυχαγωγικές και, πρώτα απ’ όλα, κερδοσκοπικές και άρα εμπίπτουν στη διάταξη εκείνη του νόμου που απαγορεύει τη χρήση ζώων για ψυχαγωγία και κερδοσκοπία».

Η παρανομία είναι ξεκάθαρη και εξόφθαλμη, ελπίζουμε, ότι οι εισαγγελικές αρχές, που δείχνουν, ότι έχουν αντιληφθεί το φάσμα των παρανομιών και των αδικημάτων, τα οποία σχετίζονται με τα ζώα, ότι θα πράξουν τα δέοντα.

Διαβάστε επίσης:

Πόρισμα - «καταπέλτης» για τις παραβάσεις στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο - Δελφινάριο & τις παράνομες παραστάσεις με δελφίνια

Γ. Δημαράς: Να σταματήσουν άμεσα οι παράνομες παραστάσεις με δελφίνια στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο

Ακόμα ένα δελφίνι πέθανε αιχμάλωτο στο δελφινάριο του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου στα Σπάτα

Βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. προτείνουν το δελφινάριο του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου να γίνει ενυδρείο ώστε να μην κακοποιούνται τα δελφίνια

Έλληνες καλλιτέχνες διαμαρτύρονται για την αιχμαλωσία & κακοποίηση των δελφινιών μέσω τηλεοπτικού σποτ (βίντεο)

Υπουργείο Παιδείας: Μη διδακτικές οι εκδρομές μαθητών σε χώρους αιχμαλωσίας & εμπορικής εκμετάλλευσης ζώων

Π.Φ.Π.Ο.: Με τις πλάτες του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. ο ιδιοκτήτης του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου «θρηνεί» για ακόμα ένα δελφίνι που πέθανε στο παράνομο δελφινάριο του

Διαμαρτυρία αύριο έξω από το παράνομο Δελφινάριο του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου για τα νέα αιχμάλωτα δελφίνια

Ο Π. Σκουρλέτης υπέγραψε την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων για την επέκταση του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου

Φέρνουν 6 νέα δελφίνια στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο αν & στο δελφινάριο του έχουν πεθάνει ήδη 5

Την «κωλοτούμπα» του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. στο θέμα της εκμετάλλευσης των δελφινιών «θυμίζει» ο βουλευτής του κόμματος Γ. Δημαράς.

Τι απαντά το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο για την κακοποίηση των δελφινιών, τις «εκπαιδευτικές κωλοτούμπες» και τα άγρια αιχμάλωτα ζώα στις εγκαταστάσεις του

Και 5ο δελφίνι νεκρό εξαιτίας της αιχμαλωσίας του στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο στα Σπάτα

Τα δελφίνια δεν «εκπαιδεύουν» απλώς παιδεύονται κύριε υπουργέ!

Π.Κ.Α.Κ.: Ανέφικτη η ευζωία των δελφινιών που ζουν αιχμάλωτα

ΣΥ.ΡΙΖ.Α.: Φωτογραφική διάταξη για να εκμεταλλεύονται «νόμιμα» τα δελφίνια στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο

Χαρά Καφαντάρη: Επιβεβλημένη η απόσυρση της φωτογραφικής διάταξης για το δελφινάριο

Ζητούν από τον υπουργό Περιβάλλοντος να τερματίσει την κακοποίηση των δελφινιών στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο

Απέτυχε ο υπουργός να νομιμοποιήσει το παράνομο δελφινάριο στο Αττικό Πάρκο

Απέσυρε την τροπολογία για την νόμιμη λειτουργία τσίρκο με ζώα ο Τσαυτάρης

Θεραπευτικές οι κωλοτούμπες από άγρια ζώα σύμφωνα με το ΥΠ.Α.Α.Τ.!

Πιπιλή: «Τα δελφίνια είναι άγρια ζώα, δεν είναι μπαλαρίνες»

Υ.Π.Α.Π.ΕΝ.: Εκπαιδευτικές οι κωλοτούμπες των δελφινιών στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο και όχι σόου!

Γ. Τσιρώνης αν. υπουργός Περιβάλλοντος: «Το κυνήγι είναι εκ του περιττού»

Η αιχμαλωσία σκοτώνει: 4 δελφίνια νεκρά στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο

Τι δεν λέει στην ανακοίνωση του το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο για τα νεκρά δελφίνια

Τα δελφίνια δεν «εκπαιδεύουν» απλώς παιδεύονται κύριε υπουργέ!

Γιατί η MOm συνεργάζεται με το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο;

Με πολύμηνη καθυστέρηση παραδέχονται πως πέθανε ένα δελφίνι στο Αττικό Πάρκο

Εκπαιδευτική για τα παιδιά η αιχμαλωσία των ζώων;

Γιορτάζουν την Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων κρατώντας αιχμάλωτα αγρίμια!

Το λιοντάρι βασανίζεται φυλακισμένο στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο. Δείτε τι είναι η στερεοτυπική συμπεριφορά (βίντεο)

Δεκάδες ζώα παρανόμως αιχμάλωτα στα κλουβιά του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου

Τι κρύβεται πίσω από την «εκπαιδευτική» αξία των ζωολογικών κήπων;

Ζωολογικοί κήποι για ανθρώπους; Φυσικά και υπήρξαν!

Τα άγρια ζώα κινδυνεύουν στους ζωολογικούς κήπους

Ένα δελφίνακι - αντικείμενο διασκέδασης και πλουτισμού γεννήθηκε στο Αττικό Πάρκο

Κρίτων Αρσένης: Επιζήμια για τα δελφίνια τα δελφινάρια

Πιπιλή: «Τα δελφίνια είναι άγρια ζώα, δεν είναι μπαλαρίνες»

Αναρμόδιο το δικαστήριο για την εκμετάλλευση των δελφινιών και τις πολεοδομικές παραβάσεις στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο!

Τουρκία: Έμαθαν στα δελφίνια να επιβιώνουν στο φυσικό περιβάλλον και τα απελευθέρωσαν!

Ένα μήνυμα για όλο τον κόσμο από Τομ και τον Μίσα, τα δελφίνια που απελευθερώθηκαν στην Τουρκία

Tagged: , , , , , , , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

12 Σχόλια

 1. δημητρης

  Προς τη διαχείριση: Το παραπάνω από το δικό μου μήνυμα το διαβάσατε δηλαδή και το θεωρήσατε αξιόλογο να δημοσιευτεί και ότι δε θίγει κανένα;

  1. eleni

   Δημήτρη, δεν καταλαβαίνω τι εννοείς! Όλα τα σχόλια δημοσιεύονται, αρκεί να μην είναι υβριστικά!

   Το δικό σου περιέχει επιχείρηματα όχι ύβρεις συνεπώς δημοσιεύτηκε!

   Για το http://www.zoosos.gr

   Ελένη Ηλιοπούλου

 2. katerina

  Συμφωνω με το δημοσιευμα αλλα δε μπορω να καταλαβω γιατι οποτε εχει γινει αναφορα απο το ζοοσοσ και αλλες φιλοζωικες σελιδες για το αττικο παρκο αναφερεστε παντα και μονο στα δελφινια?ΤΟ ΑΤΤΙΚΟ παρκο ειναι ζωολογικοσ κηπος ο οποιοσ εχει τιγρεις,πανθηρες και αλλα αγρια ζωα τα οποια απο οτι ειδα σε φωτο μιας φιλης μου που το επισκεφτηκε ζουν σε κλουβια εμβαδου 2x2,και ζητωκραυγαζουν για καθε γεννηση μικρου,που ειναι σπανια,πραγμα που αποδεικνυει πως τα αγρια ζωα υπο αιχμαλωσία,αρνουνται να ζευγαρωσουν ή ακομα κι αν το κανουν,αρνουνται να θηλάσουν τα μικρά τους.Αυτο μας δειχνει την ανωτερη νοημοσυνη των ζωων αυτων που δεν θελουν να ζησουν τα μικρα τους κατα αυτο τον τροπο.Θα ηθελα λοιπον ο πολεμος για το αττικο παρκο να ειναι το οριστικο κλεισιμο του και ολα τα ζωα να επανατοποθετηθουν στη φυση.

  1. Kaki Primikiri

   Κατερίνα, δυστυχώς δεν υπάρχει ακόμα καμία χώρα στον κόσμο που να απαγορεύει δια νόμου τους ζωολογικούς κήπους, συνεπώς ο μόνος πρακτικός τρόπος για να εκφράσουμε την ιδεολογική μας αντίθεση σε αυτούς είναι να μην τους επισκεπτόμαστε. Όμως (και ευτυχώς) αρκετές χώρες απαγορεύουν πλέον το τσίρκο, και σε αυτό η Ελλάδα (με τον Νόμο 4039/2012) κατέχει Πανευρωπαϊκή πρωτιά! ΚΑΝΕΝΑ ΕΙΔΟΣ ΖΩΟΥ (ούτε άγριο, ούτε ήμερο, ούτε της στεργιάς ούτε της θάλασσας) ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ ΠΛΕΟΝ να χρησιμοποιείται για παραστάσεις ενώπιον του κοινού (άρ8ρο 12, παράγραφος 1). Ακόμα και στο άρθρο 13, αναφέρεται σαφώς ότι οι νομίμως λειτουργούντες ζωολογικοί κήποι, ναι μεν επιτρέπεται να διατηρούν ζώα και να τα εκθέτουν στο κοινό, ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ ΟΜΩΣ ΤΑ ΖΩΑ ΑΥΤΑ ΝΑ ΕΚΤΕΛΟΥΝ ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΥ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑΝΔΗΠΟΤΕ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ. Κατά συνέπεια, με βάση αυτόν τον νόμο, ο ζωολογικός κήπος του Αττικού Πάρκου είναι νόμιμος, το δελφινάριό του όμως ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ. Και ακόμη και αν παραβλέψουμε διάφορους άλλους λόγους που το καθιστούν επί της ουσίας παράνομο, και ακόμη και αν έχουμε την αφέλεια να δεχθούμε ότι τα δελφίνια του δεν χρησιμοποιούνται για παραστάσεις αλλά για "εκπαιδευτικές παρουσιάσεις", είναι αδιανόητο να δεχτούμε ότι η αποψινή εκδήλωση με την πανσέληνο δεν αποτελεί απροκάλυπτη παραβίαση του Νόμου και μάλιστα με τις ευλογίες πολλών συμβατικών και ηλεκτρονικών ΜΜΕ, τα οποία το διαφήμισαν σα να ήταν κάτι απολύτως κανονικό!!

  2. eleni

   Κατερίνα, συμφωνούμε απολύτως. Όλοι οι ζωολογικοί κήποι πρέπει να κλείσουν, όμως το ελληνικό κράτος νομοθετεί για να τους προστατεύει και όχι για να τους κλείσει.

   Γι' αυτό έχουμε επικεντρωθεί στα δελφίνια, είναι είναι και ουσιαστικά και τυπικά παράνομο να τα χρησιμοποιούν έτσι.

   Σχετικά δημοσιεύματα για τους ζωολογικούς κήπους θα βρεις εδώ:

   Αττικό Ζωολογικό Πάρκο: Αιχμάλωτη «φιλοζωία»

   Τα άγρια ζώα κινδυνεύουν στους ζωολογικούς κήπους

   Τι κρύβεται πίσω από την «εκπαιδευτική» αξία των ζωολογικών κήπων;

   Ζωολογικοί κήποι για ανθρώπους; Φυσικά και υπήρξαν!

  1. κωστας

   βρηκες καποια που φοβαται να γραψει τη γνωμη της για τα δντ και τα μνημονειοτου . περα απ τον γραφικο ανοητο , τα πραγματα ειναι απλα . ειναι ξεκαθαρη παραβιαση νομου . αλλα η δικαιοσυνη οπως και καθε εξουσια ( τυπος , εκτελεστικη, νομοθετικη ) δεν ειναι φυσικα φαινομενα οπως το νερο και η βροχη. ειναι οργανα αυτων που εχουν τη πραγματικη εξουσια . δηλαδη την οικονομικη . και φυσικα κανενας δε θα ενοχλησει το κυριο με το μουσακι . οπως δεν τον ενοχλει τοσα χρονια που κανει το σοου με τα δελφινια και τα αγρια πουλια .

  2. Θάνος

   Ο Anon λεει: Καλά που έχουμε και σένα και zoosoζεις τα πάντα.. δεν γράφεις κάτι και για το ΔΝΤ ή εκεί δεν έχουμε άκρες?

   Κάτι απαιτήσεις που έχουν μερικοί άνθρωποι… Όλοι μόνο για την πάρτη σου θέλεις να γράφουν Anon;

 3. δημητρης

  Ωραία η παρέμβαση... μένει να δούμε εφόσον η εισαγγελία θεωρήσει πως ο τραγέλαφος εμπίπτει ή όχι στις παρεκκλίσεις του νόμου! Αμφιβάλλω βέβαια πως θα την ακυρώσει, καθώς θα δημιουργήσει έτσι προηγούμενο για το ΑΤτικο τΣΙρΚο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.