Στηρίξτε μας

Βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. στις Κυκλάδες υποστηρίζουν ότι η παστούρα δεν είναι βασανιστήριο για τα ζώα και ζητούν να μην διώκονται οι δράστες (βίντεο)

30 Σεπτεμβρίου 2018 21:38 | Επικαιρότητα
Βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. στις Κυκλάδες υποστηρίζουν ότι η παστούρα δεν είναι βασανιστήριο για τα ζώα και ζητούν να μην διώκονται οι δράστες (βίντεο)

Της Ελένης Ηλιοπούλου

Στις 27 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα συνάντηση στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με φορείς των Κυκλάδων οι οποίοι με ψευδή στοιχεία προσπαθούν να πείσουν το υπουργείο - και όλους μας - ότι δεν είναι βασανιστήριο να έχεις δεμένα τα πόδια και το κεφάλι ενός ζώου με τη γνωστή παστούρα, ώστε να περιορίσεις τις κινήσεις του. Σε αυτή τη συνάντηση – για την οποία εξέδωσε ανακοίνωση ο Δήμος Κέας – έγινε αναφορά και στην «ταλαιπωρία που υφίστανται οι διωκόμενοι κτηνοτρόφοι» επειδή γίνονται – και σωστά – καταγγελίες σε βάρος τους για την κακοποίηση ζώων.

Όμως αυτό που είναι σημαντικό, δεν είναι το τι λένε οι φορείς που επιδιώκουν αλλαγή της νομοθεσίας ώστε να συνεχίζουν να βασανίζουν ζώα χωρίς να διώκονται. Στην ιστοσελίδα cyclades24.gr στις 30 Σεπτεμβρίου στο δημοσίευμα με τίτλο: «Ελπίδες για άρση απαγόρευσης της παστούρας στις Κυκλάδες» διαβάζουμε ότι δύο βουλευτές των Κυκλάδων του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. ο Νίκος Συρμαλένιος και ο Νίκος Μανιός υποστηρίζουν ότι η παστούρα δεν είναι αποτελεί κακοποίηση επειδή χρησιμοποιείται εκατοντάδες χρόνια και ζήτησαν μάλιστα αλλαγή της νομοθεσίας ώστε να μην διώκονται ποινικά οι δράστες!

Συγκεκριμένα το δημοσίευμα αναφέρει τα εξής: «Οι βουλευτές των Κυκλάδων υποστήριξαν ότι η παστούρα κατά ανάγκη δεν αποτελεί κακοποίηση των ζώων και για αυτό χρησιμοποιείται για εκατοντάδες χρόνια, στο πλαίσιο της συνύπαρξης των καλλιεργειών, των παραγωγικών ζώων και των ανθρώπων.

Οι βουλευτές ζήτησαν από τον Γενικό Γραμματέα να ερμηνευτεί ο Ν. 4235/2014 έτσι ώστε η χρήση της παστούρας, με όρους και προϋποθέσεις που πρέπει να διευκρινιστούν, να μην θεωρείται κακοποίηση των ζώων».

Η ανακοίνωση του Δήμου Κέας

Στις 27 Σεπτεμβρίου ο Δήμος Κέας με ανακοίνωση του τονίζει τα εξής: «Πραγματοποιήθηκε σήμερα συνάντηση – σύσκεψη με τον Γενικό Γραμματέα Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Νίκο Αντώνογλου, τους Βουλευτές Κυκλάδων, κ. Νίκο Συρμαλένιο και Νίκο Μανιό, τον Δήμαρχο Κέας, κ. Γιάννη Ευαγγέλου, συνοδευόμενο από τον Αντιδήμαρχο, κ. Στέφανο Βρεττό και την Πρόεδρο της Ένωσης Συνεταιρισμών Νήσων Κυκλάδων και Αργοσαρωνικού, κ. Δήμητρα Παναγιωτοπούλου. Στη σύσκεψη παρευρέθηκε επίσης ο Γενικός Διευθυντής του Υπ.Α.Α.Τ σε θέματα Βιώσιμης Ζωικής Παραγωγής και Κτηνιατρικής, κ. Θωμάς Αλεξανδρόπουλος.

Από τη συνάντηση στο ΥΠ.Α.Α.Τ. στις 27 Σεπτεμβρίου στην οποία συμμετείχαν οι δύο βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.

Στον Γενικό Γραμματέα παρουσιάστηκε το έντονο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί από τις παρεμβάσεις των διαφόρων εκπροσώπων φιλοζωικών οργανώσεων, οι οποίοι παρερμηνεύουν προφανώς την αναγκαία λόγω ειδικών συνθηκών στις Κυκλάδες περίδεση (παστούρωμα / διπούτσωμα) με την ενδεχόμενη κακοποίηση των ζώων και προβαίνουν σε συνεχείς καταγγελίες.

Επιπλέον, παρουσιάστηκε στην ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης το σοβαρό πρόβλημα που έχει πλέον προκύψει με τον περιορισμό της κτηνοτροφίας στα μικρά νησιά και η ταλαιπωρία που υφίστανται οι διωκόμενοι κτηνοτρόφοι. Έγινε υπόμνηση των επανειλημμένων παραστάσεων και από τους Δήμους και από τους Συνεταιρισμούς, χωρίς μέχρι σήμερα να έχει παρθεί κάποια απόφαση τροποποίησης για την αποφυγή των διώξεων και την ταλαιπωρία των κτηνοτρόφων. Από πλευράς του Γενικού Γραμματέα και των Υπηρεσιακών έγινε δεσμευτική δήλωση ότι θα επεξεργαστούν άμεσα τον τρόπο επίλυσης του προβλήματος.» καταλήγει η ανακοίνωση.

Θυμίζουμε ότι το Δημοτικό Συμβούλιο Κέας στις 27 Απριλίου 2018 χαρακτήρισε σε επίσημη ανακοίνωση του «λίαν επιεικώς, εκτός πραγματικότητας» τις προσπάθειες φιλοζωικών φορέων και αρμόδιων αρχών να εφαρμοστεί η νομοθεσία, ώστε η κακοποίηση των ζώων και στις Κυκλάδες να σταματήσει, και να μη μένει ατιμώρητο το βασανιστήριο που υφίστανται γαϊδούρια, μουλάρια, πρόβατα, αγελάδες, κατσίκια κ.ά. τα οποία ζουν μέχρι να πεθάνουν με δεμένα τα πόδια (συχνά και το κεφάλι) και υποφέρουν διά βίου. Μάλιστα χωρίς ίχνος ντροπής αναφέρουν ότι «Σε καμιά περίπτωση το πεδίκλωμα αυτό (στην τοπική διάλεκτο: 'διπούτσα') δεν μπορεί να θεωρηθεί κακή ή βάναυση μεταχείριση.».

Βασανίζουν τα ζώα για να μη ξοδέψουν χρήματα για μάντρες στα χωράφια τους ή για να μην πληρώνουν βοσκούς...

Ο Δήμος Άνδρου - όπως ο Δήμος Κέας και ο Δήμος Κιμώλου - καταβάλει παρόμοιες προσπάθειες ώστε να μην διώκονται οι βασανιστές ζώων. Όμως στα επιχειρήματα που υιοθετεί αποκαλύπτει και την αιτία του βασανισμού των ζώων από τους κτηνοτρόφους.

Την αιτία κακοποίησης των ζώων δηλώνουν ξεκάθαρα οι ίδιοι οι κτηνοτρόφοι καθώς βασανίζουν τα ζώα για να γλυτώσουν χρήματα από την επιτήρηση και την περίφραξη των χώρων βόσκησης...

Στην ανακοίνωση του Δημοτικού Συμβουλίου Άνδρου στις 15 Μαΐου 2018 για το θέμα του παστουρώματος διαβάζουμε ότι οι προτάσεις του βασίζονται στις προτάσεις του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πιτροφού ο οποίος ζητάει «να μην καταργηθεί η παστούρα, διότι οι κτηματικοί χώροι δεν είναι αρκετά περιφραγμένοι ώστε ένα ζώο να μην είναι παστουρωμένο», ενώ σε άλλο σημείο για την επίβλεψη των ιδιόκτητων ζώων τονίζει πως «δεν είναι δυνατή γιατί το 90% των ζωικών μονάδων είναι της τάξης των 5-10 ζώων και είναι ασύμφορο να υπάρχει βοσκός».

Γιατί είναι η παστούρα βασανιστήριο για τα ζώα;

Στις φωτογραφίες και στα βίντεο που δημοσιεύουμε μπορείτε να δείτε τι είναι το παστούρωμα και τι πραγματικά παθαίνουν τα ζώα που δεν μπορούν να σταθούν σε φυσιολογική στάση με αποτέλεσμα να υποφέρουν σε όλο τους τον βίο. Δείτε τις πληγές που προκαλούν στα άκρα τους τα σχοινιά, οι αλυσίδες και τα καλώδια με τα οποία κτηνοτρόφοι δένουν τα πόδια, συχνά και το κεφάλι των ζώων, εξαναγκάζοντας τα να ζουν χωρίς να μπορούν ούτε να περπατήσουν φυσιολογικά και φυσικά τα εξαναγκάζουν να ζουν διαρκώς σκυμμένα με αποτέλεσμα τα ζώα να υποφέρουν και από μυοσκελετικές παθήσεις αλλά να νιώθουν και αφόρητο πόνο εξαιτίας αυτής της παρά φύσιν στάσης του σώματος τους.

Ακόμα και αλυσίδες χρησιμοποιούν οι κτηνοτρόφοι στις παστούρες, όπως φαίνεται και στη φωτογραφία που τράβηξε μέλος της ομάδας ANIMAL ACTION το 2015 στην Πάρο...

Οι κτηνοτρόφοι και σε πολλές άλλες περιοχές της Ελλάδας και όχι μόνο στα νησιά συνηθίζουν να δένουν το κεφάλι των ζώων με το μπροστινό τους πόδι ώστε π.χ. οι αγελάδες, οι κατσίκες, τα πρόβατα, τα γαϊδούρια να μην μπορούν να φτάσουν με το στόμα τους χόρτα, καρπούς δέντρων ή φύλλα που δεν είναι πολύ κοντά στο έδαφος.

Συχνά δένουν τα πόδια της ίδιας πλευράς (ή και λοξά) του ζώου μεταξύ τους ώστε αυτό να μην μπορεί να διανύσει γρήγορα μεγάλη απόσταση, να μην μπορεί να πηδήξει μια περίφραξη, να μην μπορεί απομακρυνθεί από την περιοχή βόσκησης ή να σκαρφαλώσει καταστρέφοντας καλλιέργειες.

Γάιδαρος στη Λέσβο με δεμένα τα πόδια λοξά με παστούρα...

Αυτό το είδος δεσίματος (παστούρωμα, μπαστούρωμα, πεδούκλωμα, περδούκλι, διπούτσα) που εδώ και αιώνες γίνεται στα ζώα εκτροφής (αγελάδες, κατσίκια, αρνιά, γουρούνια κ.ά.) είναι εξόφθαλμη μορφή κακοποίησης. Ο πόνος που νιώθουν σε όλο τους το κορμί όσα ζώα ζουν έτσι δεμένα - συνήθως όσο διαρκεί και ο βίος τους - είναι σίγουρα πολύ έντονος, αφού ποτέ δεν μπορούν να τεντωθούν, να σηκώσουν το κεφάλι τους ή να μείνουν σε φυσιολογική στάση και θέση.

Οι άνθρωποι αν αναγκαστούν να μείνουν για κάποιες ώρες - ούτε καν για μέρες - με το κεφάλι δεμένο και σκυμμένο αναγκαστικά μόνο προς τα κάτω είναι βέβαιο ότι θα υποφέρουν. Γι’ αυτό ακριβώς αναρωτιόμαστε γιατί δεν θέλουν να αντιληφθούν οι υποστηρικτές της παστούρας πόσο υποφέρουν αυτά τα πλάσματα, αφού είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι και τα ζώα νιώθουν τον πόνο και την ταλαιπωρία όπως ακριβώς και εμείς.

To σχοινί μέσα στη σάρκα της αγελάδας που εντοπίστηκε τον Απρίλιο του 2016 στη Μύκονο. Το ζώο το εξαφάνισε ο βασανιστής του.

Αν τα λεγόμενα «βαρελόσκυλα» είναι μια μορφή κακοποίησης των ζώων, που φυλάνε τα κοπάδια, μια ακόμα άλλη πτυχή είναι το βασανιστήριο, που υφίστανται δεμένα τα περισσότερα παραγωγικά ή ζώα εργασίας στην Ελλάδα, πριν σφαγιαστούν σε νόμιμα ή παράνομα σφαγεία ή πριν τελειώσει ο κοπιώδης βίος τους.

Κομμένο πόδι αλόγου από παστούρα στη Φούτια Λακωνίας. Το ζώο πέθανε λίγους μήνες μετά τον εντοπισμό του.

Ο βηματισμός των ζώων είναι εξαιρετικά μικρός σε έκταση και βασανιστικός. Τα ζωντανά συχνά πέφτουν χάνοντας την ισορροπία τους και ειδικά στα μουλάρια και τα γαϊδούρια αυτό οδηγεί μια ώρα αρχύτερα στο θάνατο αφού τα τραύματα τους σπανίως τυγχάνουν φροντίδας. Τα σημάδια στους αστραγάλους των ζώων είναι μόνιμα και εμφανή, όπως και οι πληγές, και τα συγκεκριμένα σημεία συχνά ατροφούν από την τριβή και το διαρκές τέντωμα του σχοινιού ή της αλυσίδας.

Πουλαράκι με πληγές από παστούρα στον Στράτο Αιτωλοακαρνανίας.

Το παστούρωμα είναι μια ακόμα συμβατική μέθοδος κακοποίησης των παραγωγικών ζώων. Εκείνων των ζώων, που οι κτηνοτρόφοι τα αφήνουν, να βόσκουν έτσι, για να παράγουν πιο γευστικό γάλα και για να έχουν πιο γευστικό κρέας, ώστε εκείνοι να βγάλουν τα χρήματα, που χρειάζονται χωρίς να ξοδέψουν για να κατασκευάσουν περιφράξεις ή για να μην χρειάζεται να τα επιτηρούν.

Στη Μύκονο

 

Στην Kέα

Στην Κίμωλο

Στην Κάσο

Στη Σαντορίνη

Στη Λέσβο

Στη Φολέγανδρο

Στην Πάρο

Στην Τήνο

Στη Σίκινο

Στη Φούτια Λακωνίας

Προσήλιο Ιωαννίνων

Διαβάστε επίσης:

Δεκάδες φιλοζωικοί φορείς κατά βουλευτών του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. που υποστηρίζουν ότι η παστούρα δεν είναι κακοποίηση και ζητούν να μην διώκονται οι βασανιστές των ζώων

Εγκύκλιος του ΥΠ.Α.Α.Τ. για την προστασία των ιπποειδών (αλόγων, μουλαριών, γαϊδουριών)

Ο Αγροτικός Μελισσοκομικός Συνεταιρισμός Κιμώλου ζητάει να μην διώκονται ποινικά οι βασανιστές ζώων στην Κίμωλο (βίντεο)

Τι αναφέρει για το παστούρωμα, το δέσιμο των ποδιών των ιπποειδών η νέα εγκύκλιος του ΥΠ.Α.Α.Τ. (βίντεο)

Και ο Δήμος Κέας (Τζια) υπέρ του βασανισμού και του παστουρώματος των ζώων (βίντεο)

Κατήγγειλε στην Εισαγγελία την κακοποίηση κατσικιών που εντόπισε με δεμένα τα πόδια στις Ποίσσες της Κέας (βίντεο)

Τουρίστρια κατήγγειλε στην Εισαγγελία Σύρου την κακοποίηση ζώων (γαϊδουριών, προβάτων, κατσικιών) στην Κύθνο

Γεμάτη η Πάρος με ζώα που υποφέρουν με δεμένα τα πόδια διά βίου (βίντεο)

Μύκονος: Πρόβατα με δεμένα πόδια με παστούρα τρέχουν ανάμεσα σε οχήματα (βίντεο)

Ακόμα μια αγελάδα παστουρωμένη με δεμένα τα πόδια κακοποιείται στη Μύκονο (βίντεο)

Μύκονος: Εξαφάνισε τις αγελάδες που κινδυνεύουν με ακρωτηριασμό από τις πληγές που προκάλεσε στα πόδια τους (βίντεο)

Μύκονος: Γάιδαρος ολημερίς κάτω από τον καυτό ήλιο χωρίς νερό με δεμένα τα πόδια

Παντού και στη Μύκονο ζώα με δεμένα τα πόδια (βίντεο)

Ο δήμαρχος Μυκόνου θαυμάζει τα παστουρωμένα πρόβατα & ανεβάζει βίντεο στο instagram

Συλλήψεις στην Κίμωλο για κακοποίηση ζώων με παστούρες (βίντεο)

Κατσίκες και άλλα ζώα με δεμένα τα πόδια βλέπουν οι τουρίστες και στη Σέριφο (βίντεο)

Έκκληση για τον γάιδαρο που τουρίστας εντόπισε με δεμένα τα πόδια όλη μέρα στον ήλιο στη Φολέγανδρο

Ο αντιδήμαρχος Κάσου δημοσιεύει βίντεο με κακοποίηση πρόβατου αλλά δεν εξηγεί αν κατήγγειλε το έγκλημα

«Ειδυλλιακές» εικόνες με ζώα που κακοποιούνται καταγράφουν τουρίστες και στη Σίφνο

Τουρίστρια βρήκε στη Φολέγανδρο γάιδαρο με δεμένα τα πόδια

Διοικητικό πρόστιμο για κακοποίηση γαϊδουριού με παστούρα στον Σκόπελο Λέσβου (βίντεο)

Τουρίστας βρήκε γαϊδούρι με δεμένα τα πόδια στον ήλιο χωρίς νερό στην Τήνο

Άλογο με δεμένα τα πόδια με παστούρα και καδρόνι στον Άγιο Γεώργιο Σαντορίνης (βίντεο)

Το πρώτο διοικητικό πρόστιμο για κακοποίηση αλόγου με παστούρα στη Λέσβο

Λέσβος: Εγκατέλειψε το γαϊδούρι για να πεθάνει αφού του έδεσε με σύρμα το πόδι

I. Μποτετζάγιας: Το παστούρωμα των ζώων είναι βασανιστήριο και ξεκάθαρη μορφή κακοποίησης (ηχητικό)

Ακόμα μια αγελάδα παστουρωμένη με δεμένα τα πόδια κακοποιείται στη Μύκονο (βίντεο)

Σαντορίνη: Υπερφορτωμένα γαϊδούρια μεταφέρουν απορρίμματα στα Φηρά (βίντεο)

Έτσι βασανίζουν οι Παριανοί και τις αγελάδες δένοντας τα πόδια των ζώων (βίντεο)

Και η ανεπαρκής αστυνομική δύναμη στη Σαντορίνη αιτία ασυδοσίας και της συνέχισης της κακοποίησης των ζώων σύμφωνα με τον Δήμο Θήρας

Bίντεο στο Instagram δείχνει πως αγωγιάτης πλακώνει στο ξύλο γαϊδούρι στη Σαντορίνη

Πλήθος ζώων κακοποιείται διά βίου στη Σαντορίνη και οι αρχές κάνουν ότι δεν βλέπουν

Ρ. Ρούσσου: Δυστυχώς η κακοποίηση γαϊδουριών & μουλαριών στη Σαντορίνη δεν είναι εξαίρεση είναι κανόνας (ηχητικό)

Δεν πρόκειται για εξαίρεση ή μεμονωμένα περιστατικά η κακοποίηση των γαϊδουριών στη Σαντορίνη είναι συστηματική (βίντεο)

Δήμαρχος Θήρας: Εξαίρεση η κακοποίηση του υπερφορτωμένου γαϊδουριού στη Σαντορίνη (βίντεο)

Βίντεο αποδεικνύει πόσο κακοποιούνται τα γαϊδούρια στη Σαντορίνη

Σαντορίνη: Εγκατέλειψε το τυφλό γέρικο μουλάρι έξω από το καταφύγιο

Ζητούν απ' τις αρχές να σταματήσουν το παστούρωμα, τον βασανισμό ζώων με δέσιμο ποδιών & κεφαλιού (βίντεο)

Η Π.Φ.Π.Ο. ζητάει εντατικούς ελέγχους για την κατάργηση του παστουρώματος των ζώων

Συλλήψεις στην Κίμωλο για κακοποίηση ζώων με παστούρες (βίντεο)

Συνόδευε με το αγροτικό τις αλυσοδεμένες αγελάδες, που μετά βίας περπατούσαν στην Χρυσή Ακτή Πάρου

Ελίζα Γκέσκου: Γιατί λέμε όχι στο παστούρωμα των ζώων

Διεύθυνση Κτηνιατρικής Νοτίου Αιγαίου: Κακοποίηση το «παστούρωμα»

Δεκάδες κακοποιημένα ιπποειδή με δεμένα τα πόδια εντόπισε η ομάδα της ANIMAL ACTION στην Πάρο

Σύρος: Η παστούρα σάπισε το πόδι της κατσίκας

Έτσι βασανίζουν οι Παριανοί και τις αγελάδες δένοντας τα πόδια των ζώων (βίντεο)

Πάρος: Αγελάδα με δεμένα τα πόδια & το κεφάλι κακοποιείται συστηματικά από τον ιδιοκτήτη της

Γάιδαρος με δεμένα και τα τέσσερα πόδια κακοποιείται στην Παροικιά της Πάρου

Θα δικαστεί ο άνδρας που κακοποιούσε το μουλάρι του στην Παροικιά της Πάρου

Σκελετωμένα και παστουρωμένα άλογα με δεμένα τα πόδια διαρκώς εκτεθειμένα στον ήλιο στη Νάουσα της Πάρου (βίντεο)

Πάρος: Γέννησε το πουλαράκι με τα πόδια της δεμένα;

Έτσι βασανίζουν τις αγελάδες και στα Μάρμαρα της Πάρου (βίντεο)

Απευθύνθηκαν στην Εισαγγελία για το παστούρωμα των ζώων στην Πάρο

Πρόβατο με δεμένα τα πόδια ζωντανό ντεκόρ μέσα στη φάτνη στο Καστράκι της Νάξου

Με δεμένα όλα τα πόδια και μια ξύλινη ράβδο στο λαιμό βασανίζει τις κατσίκες στην Νάξο

Παντού και στη Μύκονο ζώα με δεμένα τα πόδια (βίντεο)

«Παστουρωμένα» τα ζώα και στη Ζάκυνθο

Τι βλέπει ο τουρίστας στη Σίκινο; Τους βοσκούς να βασανίζουν κατσίκες (βίντεο)

Ζώα δεμένα στα πόδια και το κεφάλι: Οι σύγχρονοι σκλάβοι μας

Καταγγείλτε το «παστούρωμα» των ζώων που γίνεται κυρίως στα νησιά!

Πρόβατα δεμένα διά βίου με μαρτυρικό τρόπο στην Κοίτα της Μάνης

Έτσι βασανίζουν τις αγελάδες και στην Τήνο (βίντεο)

Συστηματική η κακοποίηση των κατσικιών και άλλων ζώων και στην Τήνο (βίντεο)

Λακωνία: Ο γάιδαρος ζει ένα διαρκές μαρτύριο με τα πόδια του δεμένα

Λακωνία: Αναζητούν το γαϊδουράκι που κακοποιεί ο ιδιοκτήτης του δένοντας του τα πόδια

Και στο Σκουτάρι Λακωνίας κακοποιούν τις αγελάδες

Φούτια Λακωνίας: Με κομμένο πόδι εντοπίστηκε άλογο που κακοποίησε άγρια ο ιδιοκτήτης του (βίντεο)

Στράτος Αιτωλοακαρνανίας: Πέταξαν το αλογάκι για να πεθάνει αφού το βασάνισαν δένοντας του τα πόδια

Κατήγγειλαν στην Αστυνομία την κακοποίηση των αλόγων που βρέθηκαν κοντά στο Προσήλιο Ιωαννίνων (βίντεο)

Tagged: , , , , , , , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.