Στηρίξτε μας

Με δεμένα όλα τα πόδια και μια ξύλινη ράβδο στο λαιμό βασανίζει τις κατσίκες στην Νάξο

29 Οκτωβρίου 2015 16:41 | Καταγγελίες
Με δεμένα όλα τα πόδια και μια ξύλινη ράβδο στο λαιμό βασανίζει τις κατσίκες στην Νάξο

Στην περιοχή της Αγίας Άννας στη Νάξο ο Γιάννης Ορφανός μέλος του συλλόγου «Προστασία Άγριας Ζωής Νάξου» εντόπισε χθες τις κατσίκες που βλέπετε έτσι δεμένες στα πόδια (με το γνωστό τρόπο βασανισμού που οι ντόπιοι αποκαλούν παστούρωμα) ενώ από το λαιμό τους κρεμότανε αυτό το ξύλινο ραβδί.

NaxosKatsikaAgiaAnna (2)Εφευρετικοί οι κτηνοτρόφοι στον βασανισμό ζώων.

Αυτή μέθοδο βασανισμού των ζώων εφαρμόζει ένας ακόμα κτηνοτρόφος στο νησί της Νάξου ενώ έχει εφεύρει την τοποθέτηση της ξύλινης ράβδου στο λαιμό των κατσικιών  για να τα εμποδίσει να ανεβαίνουν σε δέντρα και θάμνους.

NaxosKatsikaAgiaAnna (3)

Αντί δηλαδή να έχει τα ζώα που εκτρέφει σε περιφραγμένο χώρο αλλά ελεύθερα ώστε να μην προκαλούν ζημιές στις καλλιέργειες τα δένει κατ’ αυτό τον βασανιστικό τρόπο για να είναι «ελευθέρας βοσκής» χωρίς την εποπτεία του…

NaxosKatsikaAgiaAnna (5)Τι είναι το παστούρωμα (μπαστούρωμα ή πεδίκλωμα).

Οι κτηνοτρόφοι και εκεί όπως και σε πολλές άλλες περιοχές της Ελλάδας συνηθίζουν να δένουν το κεφάλι των ζώων με το μπροστινό τους πόδι ώστε π.χ. οι αγελάδες να μην μπορούν να φτάσουν με το στόμα τους χόρτα, καρπούς δέντρων ή φύλλα που δεν είναι πολύ κοντά στο έδαφος.

AgeladaMani

Αυτό το είδος δεσίματος που εδώ και αιώνες γίνεται στα ζώα εκτροφής (αγελάδες, κατσίκια, αρνιά κ.ά.) είναι εξόφθαλμη μορφή κακοποίησης και ο νόμος το απαγορεύει, όπως απαγορεύει και το παστούρωμα (μπαστούρωμα, πεδούκλωμα, περδούκλι) το δέσιμο των ποδιών των ζώων, ώστε αυτά να μην μπορούν να τρέξουν, να πηδήξουν μάντρες κ.ο.κ.

Το μαρτύριο αυτών των πλασμάτων κορυφώνεται όταν ο ιδιοκτήτης τους τα αναγκάζει να ζουν διαρκώς σκυμμένα. Ο πόνος, που νιώθουν σε όλο τους το κορμί όσα ζώα ζουν έτσι δεμένα έτσι είναι φριχτός, αφού ποτέ δεν μπορούν να τεντωθούν, να σηκώσουν το κεφάλι τους ή να μείνουν σε φυσιολογική στάση και θέση.

AgeladaParos2012Οι άνθρωποι αν αναγκαστούν να μείνουν για ώρες - ούτε καν για μέρες - με το κεφάλι δεμένο και σκυμμένο αναγκαστικά μόνο προς τα κάτω υποφέρουν. Και αντιλαμβάνονται αμέσως ότι κάτι τέτοιο είναι για τους ίδιους βασανιστήριο. Γι’ αυτό ακριβώς αναρωτιόμαστε γιατί δεν καταλαβαίνουν πόσο υποφέρουν αυτά τα πλάσματα, αφού είναι αποδεδειγμένο ότι και τα ζώα νιώθουν τον πόνο και την ταλαιπωρία όπως ακριβώς και εμείς.

Παστούρωμα – πεδούκλωμα

Αν τα λεγόμενα «βαρελόσκυλα» είναι μιας μορφής κακοποίηση ζώων, που φυλάνε τα κοπάδια, η άλλη πτυχή είναι το βασανιστήριο, που υφίστανται δεμένα τα περισσότερα παραγωγικά ή ζώα εργασίας στην Ελλάδα, πριν σφαγιαστούν σε νόμιμα ή παράνομα σφαγεία ή πριν τελειώσει ο κοπιώδης βίος τους. Οι κτηνοτρόφοι μόλις τα ζώα απογαλακτιστούν τους δένουν, είτε τα δύο μπροστινά πόδια τους, είτε ένα μπροστινό και ένα πισινό (της ίδιας πλευράς), ώστε τα ζώα να μην μπορούν να τρέξουν, να απομακρυνθούν από την περιοχή βόσκησης ή να σκαρφαλώσουν καταστρέφοντας άλλες καλλιέργειες. Ο βηματισμός των ζώων είναι εξαιρετικά μικρός σε έκταση και βασανιστικός και τα ζωντανά συχνά πέφτουν χάνοντας την ισορροπία τους.

KatsikaPastouromeniParos 2Κατσίκα παστουρωμένη στην Πάρο Αύγουστος 2012.

Μάλιστα συχνά δένουν και το κεφάλι του ζώου μαζί με τα μπροστινά του πόδια για να το έχει διαρκώς κατεβασμένο και να μην μπορεί να τρώει π.χ. καρπούς από δέντρα. Αυτό το μαρτύριο προκαλεί βασανιστικούς πόνους στην ραχοκοκαλιά του ζώου αφού ποτέ δεν μπορεί να τεντωθεί!

Αγελάδες δεμένες στα πόδια και το κεφάλι στα Μάρμαρα της Πάρου το 2012.

Γαϊδούρια, κατσίκια, αρνιά, γελάδια ακόμα γουρούνια παραμένουν έτσι δεμένα καθ’ όλη τη διάρκεια του βίου τους, συνήθως μέχρι την σφαγή. Τα σημάδια στους αστραγάλους των ζώων είναι μόνιμα και εμφανή, αφού τα συγκεκριμένα σημεία τελικά ατροφούν από την τριβή και το διαρκές τέντωμα του σχοινιού.

alogaSarakinikoΆλογο στην Πάρο δεμένο και στα τέσσερα πόδια το 2012.

Είναι μια ακόμα συμβατική μέθοδος κακοποίησης των παραγωγικών ζώων. Εκείνων των ζώων, που οι κτηνοτρόφοι τα αφήνουν, να βόσκουν σχεδόν ελεύθερα με δεμένα τα πόδια, για να παράγουν πιο γευστικό γάλα και για να έχουν πιο γευστικό κρέας, ώστε εκείνοι να βγάλουν τα χρήματα, που χρειάζονται, χωρίς να ξοδέψουν για να φτιάξουν περιφράξεις ή για να μην χρειάζεται να τα επιτηρούν. Η ίδια βασανιστική μέθοδος δεσίματος εφαρμόζεται και σε γαϊδούρια και σε μουλάρια.

ParosIppoeidiAnimalAction2015ParosAnimalAction (2)Το γαϊδούρι δεμένο έτσι βρήκαν οι κτηνίατροι της ANIMAL ACTION στην Πάρο.

Διαβάστε επίσης:

Η Π.Φ.Π.Ο. ζητάει εντατικούς ελέγχους για την κατάργηση του παστουρώματος των ζώων

Νάξος: Στραγγάλισαν τα πρόβατα που κυοφορούσαν

Ο τουρίστας κατήγγειλε στη Φιλοζωική Νάξου την κακοποίηση του γαϊδουριού

Νάξος: Ανεβάζουν τα γαϊδούρια στις ταράτσες επειδή το επιβάλλει το έθιμο! (Βίντεο)

«Αστικές υστερίες» η αντίδραση μας για τα γαϊδούρια στις ταράτσες της Νάξου!

Τι βλέπει η Γερμανίδα στη Νάξο;

Βασάνισαν αλύπητα Κόλεϊ στη Νάξο

Και οι Ναξιώτες κακοποιούν τα ζώα τους!

Δεσμεύεται ο Δήμος Νάξου ότι θα κυνηγήσει νομικά όσους κακοποιούν ζώα

Νάξος: Δηλητηρίασε τον σκύλο που φρόντιζαν εδώ και 10 μήνες

Νάξος: Τον συνέλαβαν επειδή κακοποιούσε το σκυλί του

Νάξος: Πυροβολούν και τους γλάρους!

Νάξος: Άλλη μια χελώνα καρέττα νεκρή από ανθρώπινο χέρι

Νάξος: Πήγε στην Εισαγγελία να καταγγείλει τις εκτελέσεις και τις κακοποιήσεις ζώων

Νάξος: Που πήγε τα βαρελόσκυλα μετά τη διαμαρτυρία της Γερμανίδας;

Νάξος: Εκτέλεσε σκυλίτσα μέσα στο καταφύγιο ζώων

Tagged: , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

6 Σχόλια

 1. Θάνος

  Οι αστυνομικοί να υπηρετούν μακριά από τον τόπο τους και να μετατίθενται κάθε δυο χρόνια.
  Μακριά από συγγενείς, γνωστούς, χωριανούς κλπ.

 2. venus

  Εγω θα τα ειχα κοψει τα σκοινια.
  Δεν ειναι δυσκολο, ενα μεγαλο ψαλιδι χρειαζεται μονο.
  Μεχρι να κουνησει τα οπισθια του ενας αστυνομικος, που μπορει να εχει τον κτηνοτροφο και μπατζανακη, μεχρι να γινει η καταγγελια, μεχρι να αποδειχτει οτι προκειται για κακοποιηση, μεχρι να απελευθερωθουν τα ζωα απο το μεσαιωνικο τους μαρτυριο, μπορει μερικα να εχουν πεθανει.
  Η αποδειξη οτι το θεμα δεν ενδιαφερει την αστυνομια σαν κακοποιηση ζωου, φαινεται απο το γεγονος οτι η καφεκοκκινη κατσικα της τεταρτης φωτογραφιας επρεπε να εχει αρμεχτει προ πολλου.
  Επιβαλλεται δια νομου να αρμεγωνται καθε 12 ωρες.
  Οταν υπαρχει νομος.
  Οταν υπαρχει ελεγχος.
  Οταν υπαρχει Κρατος.

  «Κυτταξε πρωτα να λυσεις το προβλημα, και μετα ποιος φταιει»! λεει μια κινεζικη παροιμια.
  Ο φιλοζωϊκος αγωνας δεν λειτουργει παντα κατω απο αυτη την τακτικη, το παραδεχομαι.
  Αλλα καθε φορα που εχω «λυσει» ενα προβλημα ετσι, εχω λυσει κι ενα ζωο απο καποιο μαρτυριο.
  Κι αυτο μετραει, το αποτελεσμα.
  Venus

 3. ALEXANDRA KANDA

  ΟΦΕΙΛΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΥΜΕ ΤΕΤΟΙΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ ΣΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΦΙΛΟΖΩΙΚΕΣ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΕΠΕΜΒΑΙΝΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΚΑΙ ΝΑ ΣΩΘΟΥΝ ΤΑ ΖΩΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΑΡΤΥΡΙΑ ΠΟΥ ΥΦΙΣΤΑΝΤΑΙ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΑΡΓΑ... !!!

 4. Georgia

  Κανεις δεν τους καταγγέλει? Σίγουρα όχι... Μα πόσο μας αρέσει να βασανίζουμε!!! Ειλικρινά λυπάμαι, δεν έχουμε καμμιά ελπίδα σαν λαος..

 5. ΜΑΤΙΝΑ

  Ευχομαι να υπαρχη μελλουσα Ζωη- ειδικα γι'αυτους,και να τη ζησουν στο διηνεκες δεμενοι χειροποδαρα κατα τον ιδιο τροπο. Το τελος τους δε,σ'αυτη τη Ζωη, να ελθη δια σφαγης !!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.