Στηρίξτε μας

Συλλήψεις στην Κίμωλο για κακοποίηση ζώων με παστούρες (βίντεο)

31 Οκτωβρίου 2017 10:18 | Καταγγελίες
Συλλήψεις στην Κίμωλο για κακοποίηση ζώων με παστούρες (βίντεο)

Οι καταγγελίες και οι άκνοες προσπάθειες των μελών της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας (Π.Φ.Π.Ο.) φαίνεται ότι σταδιακά «πιάνουν τόπο» για να σταματήσει και το παστούρωμα, αυτή η βασανιστική μέθοδος δεσίματος ποδιών και κεφαλιού των ζώων. Χθες για παράδειγμα η Βίκυ Χρήστου, που έχει επιφορτιστεί εκ μέρους της Π.Φ.Π.Ο. και αυτό το ζήτημα ενημερώθηκε ότι στην Κίμωλο έγιναν και οι πρώτες δύο συλλήψεις στο πλαίσιο του αυτοφώρου για την κακοποίηση ζώων με παστούρες.

Η κα Χρήστου εξήγησε στο www.zoosos.gr ότι όσες φορές έχει επισκεφθεί το νησί έχει διαπιστώσει την τραγική κατάσταση που επικρατεί και εκεί με την ανοχή όλων σε βάρος των ζώων. Δυστυχώς και στην Κίμωλο, όπως και στα περισσότερα νησιά των Κυκλάδων, το 90% των ζώων, που εκτρέφονται, ζουν και πεθαίνουν με δεμένα τα πόδια (πολλές φορές και το κεφάλι). Οι αρχές (Αστυνομία, Διεύθυνση Κτηνιατρικής, Δήμος) τώρα αρχίζουν εξαιτίας της συστηματικής πίεσης που δέχονται από τους φιλόζωους να ασχολούνται και με αυτές τις καταγγελίες.

Φωτογραφίες με παστουρωμένα ζώα στην Κίμωλο που τράβηξε τον περασμένο Αύγουστο η Βίκυ Χρήστου:

 

Στα περισσότερα νησιά – όσοι θα έχουν κάνει τέτοιου είδους καταγγελία το γνωρίζουν – όταν κάποιος ευσυνείδητος πολίτης καταγγείλει την κακοποίηση ενός ζώου, και ειδικά το παστούρωμα, έρχεται αντιμέτωπος με ειρωνείες, χλεύη συχνά και με απειλές ή ακόμα και με άλλες πιο «φιλοσοφικές» εκ μέρους των αρμόδιων τοποθετήσεις, οι οποίοι συνηθίζουν να λένε «οι άνθρωποι αυτοί δεν αλλάζουν», «αυτά που λέτε είναι υπερβολικά», «ζώα είναι πως θες να τα έχουν» και άλλα «χαριτωμένα» τα οποία συχνά ακούμε από δημοσίους υπαλλήλους, που είναι υποχρεωμένοι να εφαρμόσουν τη νομοθεσία χωρίς να ψάχνουν δικαιολογίες για τους συντοπίτες τους.

Μέσα από τις σελίδες του www.zoosos.gr έχουμε αναφερθεί αναλυτικά και κατ’ επανάληψη στο παστούρωμα, μια «παραδοσιακή» μέθοδο κακοποίησης που προκαλεί πολλά κινητικά προβλήματα σε κατσίκες, αγελάδες, πρόβατα, γαϊδούρια, μουλάρια αλλά κυρίως προκαλεί φρικτούς πόνους στην σπονδυλική στήλη των ζώων, τα οποία δεν μπορούν να σταθούν σε φυσιολογική στάση όντας έτσι δεμένα. Τα σφιχτά δεσμά στα πόδια τους συχνά δημιουργούν πληγές που δεν κλείνουν, αφού η λέξη περίθαλψη σε αυτές τις περιπτώσεις ακούγεται μόνο σαν ανέκδοτο στα αυτιά των κτηνοτρόφων. Τα κατάγματα στα άκρα από πτώσεις, καθώς τα ζώα παγιδεύονται σε κλαριά, πέτρες και άλλα εμπόδια με αποτέλεσμα να πέφτουν και να τραυματίζονται είναι κάτι το συνηθισμένος. Ο ακρωτηριασμός ποδιών εξαιτίας της παστούρας και στη συνέχεια η θανάτωση των ζώων από τον βοσκό είναι η «φυσική» συνέχεια αυτού του μαρτυρίου...

Ένα μαρτύριο για λόγους οικονομίας...

Το δέσιμο ποδιών και κεφαλιού γίνεται γιατί οι κτηνοτρόφοι δεν θέλουν να φτιάχνουν μάντρες για τα κοπάδια τους και να τα επιτηρούν σε χώρους με τις κατάλληλες προδιαγραφές. Έτσι τα δένουν για να μην μπορούν να απομακρυνθούν από το χωράφι που βόσκουν αφημένα και τα καθιστούν «ελευθέρας βοσκής». Συχνά μάλιστα δένουν και το κεφάλι με τα πόδια του ζώου για να είναι διαρκώς σκυμμένο προς το έδαφος και να μην μπορεί να φάει καρπούς δέντρων από γειτονικές καλλιέργειες. Πρόκειται για ένα διαρκές βασανιστήριο που γίνεται για λόγους οικονομίας και κέρδους, το οποίο είναι ηθικά απαράδεκτο να το δικαιολογούμε.

Στη Φολέγανδρο

Στην Πάρο

Στη Μύκονο

Στην Τήνο

Στη Σίκινο

Η ανακοίνωση της Π.Φ.Π.Ο.

«Προς  μεγάλη ικανοποίηση μας, οι συνεχείς προσπάθειες της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας   για την εξάλειψη μιας από τις πιο βάρβαρες μορφές κακοποίησης ζώων,  του "παστουρώματος", φέρουν καρπούς καθώς υπήρξε ουσιαστική ανταπόκριση και κινητοποίηση   των αστυνομικών  αρχών με αποτέλεσμα οι πρώτες συλλήψεις και αυτεπάγγελτες ποινικές διώξεις  να είναι γεγονός.

Συγκεκριμένα μετά από την πρόσφατη επιστολή - έκκληση  της Π.Φ.Π.Ο. προς όλες τις αρμόδιες αρχές για την από κοινού προσπάθεια στην αντιμετώπιση του φαινομένου αλλά και μετά την συνάντηση εκπροσώπων της Ομοσπονδίας μας με τον επιτελάρχη της ΕΛ.ΑΣ. και το επιτελείο του, οι αστυνομικές αρχές στις Κυκλάδες με αφορμή συγκεκριμένες καταγγελίες μας για το νησί της Κιμώλου, προέβησαν σε συλλήψεις και ποινική δίωξη ιδιοκτητών  "παστουρωμένων" ζώων.

Χιλιάδες ζώα - εκατομμύρια σε βάθος χρόνου πολλών δεκαετιών - ιπποειδή και ζώα εκτροφής  ζουν μαρτυρική ζωή με "παστουρωμένα πόδια",  πολλές φορές και με δεμένο το κεφάλι, ανήμπορα να κινηθούν ελεύθερα, να αναπαυτούν, να σηκώσουν το βλέμμα τους προς τον ουρανό.

Το "παστούρωμα" όχι μόνο αποτελεί βαρύτατη μορφή κακοποίησης αλλά δυσφημεί την Ελλάδα  καθώς η άθλια αυτή εικόνα ταξιδεύει σε όλον τον κόσμο μέσω των τουριστών που επισκέπτονται την χώρα μας. Ελπίζουμε ότι οι έλεγχοι αυτοί θα επεκταθούν και σε άλλες περιοχές όπου "ευδοκιμεί το παστούρωμα" και κυρίως στα υπόλοιπα νησιά των Κυκλάδων και ότι  θα υπάρξει η απαιτούμενη  συνεργασία  των τοπικών αστυνομικών οργάνων καθώς  ουκ ολίγες φορές  οι καταγγέλλοντες  συναντούν την αδιαφορία ως και τον χλευασμό στα αστυνομικά τμήματα.

Κυρίως όμως ελπίζουμε σε αλλαγή κουλτούρας και καλούμε τις δημοτικές αρχές να πράξουν τον πρωτεύοντα ρόλο στην ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών ως οφείλουν. Καλούμε επίσης  τους πολίτες να συνδράμουν στην προσπάθειά μας και να γίνουν η φωνή των  ζώων καταγγέλλοντας με επιμονή κάθε περιστατικό που θα συναντήσουν ώστε να δοθεί κάποτε ένα τέλος στο βασανιστήριο των βιολογικών μας εταίρων».

Διαβάστε επίσης:

Ζητούν απ' τις αρχές να σταματήσουν το παστούρωμα, τον βασανισμό ζώων με δέσιμο ποδιών & κεφαλιού (βίντεο)

Φούτια Λακωνίας: Με κομμένο πόδι εντοπίστηκε άλογο που κακοποίησε άγρια ο ιδιοκτήτης του (βίντεο)

Απευθύνθηκαν στην Εισαγγελία για το παστούρωμα των ζώων στην Πάρο

Διεύθυνση Κτηνιατρικής Νοτίου Αιγαίου: Κακοποίηση το «παστούρωμα»

Έτσι βασανίζουν οι Παριανοί και τις αγελάδες δένοντας τα πόδια των ζώων (βίντεο)

Την κακοποίηση των αγελάδων από τους ντόπιους βλέπει και ο τουρίστας στην Πάρο (βίντεο)

Δεκάδες κακοποιημένα ιπποειδή με δεμένα τα πόδια εντόπισε η ομάδα της ANIMAL ACTION στην Πάρο

Πάρος: Αγελάδα με δεμένα τα πόδια & το κεφάλι κακοποιείται συστηματικά από τον ιδιοκτήτη της

Γάιδαρος με δεμένα και τα τέσσερα πόδια κακοποιείται στην Παροικιά της Πάρου

Θα δικαστεί ο άνδρας που κακοποιούσε το μουλάρι του στην Παροικιά της Πάρου

Συνόδευε με το αγροτικό τις αλυσοδεμένες αγελάδες, που μετά βίας περπατούσαν στην Χρυσή Ακτή Πάρου

Σκελετωμένα και παστουρωμένα άλογα με δεμένα τα πόδια διαρκώς εκτεθειμένα στον ήλιο στη Νάουσα της Πάρου (βίντεο)

Πάρος: Γέννησε το πουλαράκι με τα πόδια της δεμένα;

Έτσι βασανίζουν τις αγελάδες και στα Μάρμαρα της Πάρου (βίντεο)

Ελίζα Γκέσκου: Γιατί λέμε όχι στο παστούρωμα των ζώων

Πρόβατο με δεμένα τα πόδια ζωντανό ντεκόρ μέσα στη φάτνη στο Καστράκι της Νάξου

Με δεμένα όλα τα πόδια και μια ξύλινη ράβδο στο λαιμό βασανίζει τις κατσίκες στην Νάξο

Η Π.Φ.Π.Ο. ζητάει εντατικούς ελέγχους για την κατάργηση του παστουρώματος των ζώων

Σύρος: Η παστούρα σάπισε το πόδι της κατσίκας

Μύκονος: Εξαφάνισε τις αγελάδες που κινδυνεύουν με ακρωτηριασμό από τις πληγές που προκάλεσε στα πόδια τους (βίντεο)

Μύκονος: Γάιδαρος ολημερίς κάτω από τον καυτό ήλιο χωρίς νερό με δεμένα τα πόδια

«Παστουρωμένα» τα ζώα και στη Ζάκυνθο

Τι βλέπει ο τουρίστας στη Σίκινο; Τους βοσκούς να βασανίζουν κατσίκες (βίντεο)

Ζώα δεμένα στα πόδια και το κεφάλι: Οι σύγχρονοι σκλάβοι μας και στην Τήνο (βίντεο)

Καταγγείλτε το «παστούρωμα» των ζώων που γίνεται κυρίως στα νησιά!

Πρόβατα δεμένα διά βίου με μαρτυρικό τρόπο στην Κοίτα της Μάνης

Έτσι βασανίζουν τις αγελάδες και στην Τήνο (βίντεο)

Συστηματική η κακοποίηση των κατσικιών και άλλων ζώων και στην Τήνο (βίντεο)

Λακωνία: Ο γάιδαρος ζει ένα διαρκές μαρτύριο με τα πόδια του δεμένα

Λακωνία: Αναζητούν το γαϊδουράκι που κακοποιεί ο ιδιοκτήτης του δένοντας του τα πόδια

Και στο Σκουτάρι Λακωνίας κακοποιούν τις αγελάδες

Στράτος Αιτωλοακαρνανίας: Πέταξαν το αλογάκι για να πεθάνει αφού το βασάνισαν δένοντας του τα πόδια

Tagged: , , , , , , , , , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.