Στηρίξτε μας

Και η ανεπαρκής αστυνομική δύναμη στη Σαντορίνη αιτία ασυδοσίας και της συνέχισης της κακοποίησης των ζώων σύμφωνα με τον Δήμο Θήρας

23 Ιουλίου 2018 14:19 | Επικαιρότητα
Και η ανεπαρκής αστυνομική δύναμη στη Σαντορίνη αιτία ασυδοσίας και της συνέχισης της κακοποίησης των ζώων σύμφωνα με τον Δήμο Θήρας

Την ανεπάρκεια της αστυνομικής δύναμης στο νησί της Σαντορίνης με αποτέλεσμα να μην μπορούν να γίνουν αποτελεσματικοί έλεγχοι ώστε οι κακοποιήσεις ζώων να σταματήσουν επισήμανε ο δήμαρχος του νησιού Νίκος Ζώρζος στη συνάντηση που είχε με εκπρόσωπους φιλοζωικών φορέων τον Αβραάμ Σιδηρόπουλος από την ομάδα «DREAMDANCERS», την Αλεξάνδρα Δημοπούλου από την Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία (Π.Φ.Π.Ο.) και τη Χριστίνα Αλεξάνδρου από τον Ελληνικό Σύλλογο Προστασίας Ιπποειδών (Ε.Σ.Π.Ι.), ενώ τόνισε πως παρά το γεγονός ότι έχουν βάλει στέγαστρα για γαϊδούρια/μουλάρια στο λιμάνι, οι αγωγιάτες δεν τα χρησιμοποιούν, ενώ όπως διαπιστώθηκε σκόπιμα αφήνουν για ώρες τα ζώα στον ήλιο, χωρίς νερό, χωρίς σκιά, χωρίς τη δυνατότητα να κουνηθούν και να διώξουν έστω τις ενοχλητικές μύγες που τα τσιμπούν ανελέητα, καθώς είναι δεμένα με πολύ κοντά σχοινιά.

Φυσικά είναι άξιο απορίας γιατί όλα αυτά που είπε τώρα ο δήμαρχος δεν τα δήλωσε πριν από μερικές ημέρες στην Ε.Ρ.Τ. καθώς σε τηλεοπτική του συνέντευξη - δείτε εδώ - έκανε λόγο για εξαιρέσεις!

SantoriniSinantisiIoulios2018 1Από αριστερά Α. Σιδηρόπουλος, η Ε. Κωνσταντοπούλου, ο Ν. Ζώρζος, η Α. Δημοπούλου.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσαν οι τρεις φιλοζωικοί φορείς τονίζουν τα εξής: «Την Παρασκευή 20/07/2018, εκπρόσωποι της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας [Π.Φ.Π.Ο.], της ομάδας ακτιβιστών DREAMDANCERS και του Ελληνικού Συλλόγου Προστασίας Ιπποειδών [ΕΣΠΙ], συναντήθηκαν με το Δήμαρχο Θήρας κ. Αναστάσιο-Νικόλαο Ζώρζο, και με στελέχη της Διεύθυνσης περιβάλλοντος του Δήμου στη Σαντορίνη, με σκοπό την επίλυση του σοβαρού θέματος της συστηματικής κακοποίησης ιπποειδών στο νησί που εκφράζεται, όπως και ιδίοις όμμασι διαπιστώσαμε για τα περισσότερα, τουλάχιστον σε:

> Yπερφόρτωση των ζώων για μεταφορά τουριστών, αποσκευών, σκουπιδιών, μπαζών
> Παραμονή τους κάτω από τον καυτό ήλιο καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, με υψηλές θερμοκρασίες χωρίς νερό και στέγαστρα.
> Δέσιμο με παράνομο τρόπο, και άλλες βιαιότητες κατά των ζώων.
> Χρήση άρρωστων ζώων και ζώων ακατάλληλων ηλικιών, στις μεταφορές και γενικά στην εμπορική τους δραστηριότητα.
> Έλλειψη επαρκούς και συστηματικής κτηνιατρικής φροντίδας.

Συζητήθηκαν οι αιτίες και παράγοντες κάτω από τους οποίους προκαλείται μία τέτοια δυσάρεστη κατάσταση που έχει πάρει ανησυχητικές παγκοσμίως διαστάσεις, ενώ είναι καταφανής παρανομία και συστηματική κακοποίηση ζώων.

Εκφράστηκε η πρόθεση εκ μέρους του Δήμου να σταματήσει άμεσα η παραβατική συμπεριφορά εις βάρος των ζώων και να γίνουν άμεσα διορθώσεις.

Πλην όμως τονίστηκε η παντελής αδυναμία ελέγχου καθώς η αστυνομική δύναμη στο νησί, όπως μας ειπώθηκε, είναι ανεπαρκής ενώ κάποιοι από τους αγωγιάτες εκμεταλλεύονται αυτή την έλλειψη και κακοποιούν τα ζώα τους.

Η μη παρέμβαση της αστυνομίας, εφόσον η κατάθεση αυτή αληθεύει, θεωρείται απαράδεκτη και αποτελεί σαφή παράβαση καθήκοντος.

Δεν υπάρχει κανένας ελεγκτικός μηχανισμός για το θέμα αυτό τονίστηκε ξεκάθαρα εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής.

Αναφέρθηκε εκ μέρους του Δήμου ότι έχουν κάνει πολλές προσπάθειες να νουθετήσουν τους ιδιοκτήτες των ζώων αυτών αλλά χωρίς κανένα αποτέλεσμα…

Αναφορικά με την ταλαιπωρία των ζώων και την παραμονή τους κάτω από τον καυτό ήλιο επί ώρες, ενημέρωσε η Δημοτική Αρχή ότι έχουν κατασκευάσει στέγαστρα στο κατέβασμα για το παλιό λιμάνι, που όμως κάποιοι από τους αγωγιάτες αρνούνται να χρησιμοποιήσουν.

Επειδή το πρόβλημα είναι τεράστιο, η παρανομία ανεξέλεγκτη, η σκληρή συμπεριφορά έχει σχέση με την πεπαλαιωμένη κουλτούρα, έλλειψη εκπαίδευσης και στοιχειώδους πολιτισμού, οι φιλοζωικοί φορείς ζήτησαν από τη Δημοτική Αρχή να προχωρήσουν άμεσα στα ελάχιστα πλην όμως απαραίτητα έστω μέτρα προκειμένου να προστατευτούν και ανακουφιστούν τα ζώα.

Διευκρίνισαν δε, ότι σε κάθε περίπτωση συνέχισης κακοποίησης και μη εναρμονισμού με βασικές αρχές ευζωίας των ζώων αυτών, θα αιτηθούν αφαίρεση των ζώων με την παρέμβαση εισαγγελίας και άμεση κατάργηση χρήσης όλων των ζώων για εμπορική δραστηριότητα.

Έτσι κι αλλιώς, κάθε μέτρο είναι κομμάτι της διαδρομής προς την κατάργηση αυτής της δραστηριότητας μιας και δεν παύει να είναι εκμετάλλευση και να εγκυμονεί το συνεχή κίνδυνο για καταπάτηση των δικαιωμάτων και ευζωίας των ζώων.

SantoriniSinantisiIoulios2018 2Συμφωνήθηκαν τα κάτωθι μεταξύ Δημοτικής Αρχής και Φιλοζωικών φορέων :

1. Συμμετοχή εκπροσώπου εκ μέρους των φιλοζωικών φορέων σε επιτροπή του Δήμου με σκοπό την επικαιροποίηση του τοπικού κανονισμού για τη χρήση αυτών των ζώων.
2. Διερεύνηση του νομοθετικού πλαισίου προκειμένου να γίνει καθαρή η ταυτοποίηση των ζώων και καταγραφή τους με microchip.
3. Κτηνιατρικός έλεγχος και κτηνιατρική φροντίδα, πεταλωτική φροντίδα, και οδοντιατρική φροντίδα όπου χρειάζεται, από κτηνίατρο που θα ορίσει ο Δήμος, κατά τη διάρκεια όλου του έτους.
4. Τοποθέτηση καθαρού νερού καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, στο χώρο αναμονής των ζώων.
5. Επικοινωνία εκ μέρους Δήμου και Φιλοζωικών φορέων προκειμένου να ενεργοποιηθεί άμεσα ελεγκτικός μηχανισμός.
6. Έλεγχοι αδιαλείπτως για το βάρος, ώρες και συνθήκες εργασίας, τρόπος παραμονής και δεσίματος των ζώων, αριθμός ζώων ανά αγωγιάτη, γενικότερα συνθήκες ευζωίας.
7. Αφαίρεση ζώου και αδείας χρήσης του σε περίπτωση που διαπιστωθεί κακοποίηση, και παραβατική συμπεριφορά. Επιβολή προστίμων.
8. Δημιουργία εκπαιδευτικού προγράμματος το χειμώνα για όλους τους κατέχοντες ιπποειδή ζώα στο νησί.

Εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής εκφράστηκε γενικότερα προθυμία για συνεργασία με τους φιλοζωικούς φορείς προκειμένου να γίνουν άμεσα βελτιώσεις, και να υπάρξει άμεσα διόρθωση στα σημεία που αφορούν μεγάλες παραβάσεις αναφορικά με την ευζωία των ζώων.

Οι εκπρόσωποι των φιλοζωικών φορέων, επισκέφτηκαν το παλιό λιμάνι, παρακολούθησαν και κατέγραψαν τον τρόπο παραμονής των ζώων εκεί κατά τη διαδρομή από τα σκαλοπάτια μέχρι το λιμάνι, και παρέμειναν αρκετές ώρες προκειμένου να είναι ξεκάθαρες οι συνθήκες χρήσης τους.

Τα σημαντικότερα που καταγράφηκαν ήταν:

>Πολλοί αγωγιάτες δεν χρησιμοποιούν τα υπάρχοντα στέγαστρα του Δήμου, και τα περισσότερα ζώα παρέμεναν εκτεθειμένα στον ήλιο να περιμένουν.

>Υπήρχαν ζώα δεμένα με 15-20 εκατοστά σχοινί από παλούκια πάνω στα βράχια, τόσο που δεν μπορούσαν να κινηθούν ούτε για να διώξουν από πάνω τους τις μύγες που τα ενοχλούσαν.

>Πολλά ζώα ήταν σε κακή κατάσταση, αφυδατωμένα και υπερθεσμασμένα.

>Δεν υπήρχε πουθενά νερό και τροφή καθ’ όλη τη διάρκεια απόστασης στους χώρους αναμονής των ζώων. Υπήρχε μόνο μία μικρή γούρνα, στο τέλος του λιμανιού και πολύ μακριά από τα δεμένα ζώα, που είναι αδύνατον να θεωρηθεί επαρκής για το πότισμα τόσων ζώων από κάθε νοήμονα άνθρωπο ακόμα κι αν έχει παντελή έλλειψη γνώσης περί ευζωίας των ιπποειδών.

>Οι λειασμένες από τον ήλιο και τη χρήση πέτρες είναι ότι πιο επίπονο και επικίνδυνο για τα πόδια των ζώων στο ανέβασμα και κατέβασμα και μάλιστα με βάρος.

Κατόπιν όλων των ανωτέρω οι φιλοζωικοί φορείς θα απευθυνθούν άμεσα στις αρμόδιες αρχές, (Αστυνομία, Εισαγγελία, Κτηνιατρική Υπηρεσία) προκειμένου να λάβουν άμεσα μέτρα.

Η συνεργασία Δήμου και Φιλοζωικών θα συνεχιστεί με ανελλιπή επικοινωνία και παρακολούθηση του θέματος.

Είναι μόνο η Αρχή. Οφείλουμε να προχωρήσουμε με πειθαρχία και ταχύτητα προκειμένου να απαλλάξουμε τα κακώς κείμενα, και να σταματήσει η ασυδοσία και η προκλητική παρανομία εις βάρος ανυπεράσπιστων ζώων.

Είναι ανεπίτρεπτο, είναι προσβολή του πολιτισμού μας, είναι ένα μεγάλο χαστούκι σ’ αυτό που ονομάζεται ανθρωπιά, να κυκλοφορούν ανά τον πλανήτη τεκμήρια τέτοιας συστηματικής κακοποίησης ζώων που ζουν σε συνθήκες σκλαβιάς, εν έτει 2018, και να δηλώνεται αδυναμία ελέγχου των Αρχών της χώρας μας.

Κατά το 3ήμερο εκδηλώσεων ευαισθητοποίησης στις 27, 28 και 29 του μήνα έχουμε ζητήσει συνάντηση με τον Διοικητή του Α.Τ. Θήρας για την απαρέγκλιτη τήρηση της νομοθεσίας και την ποινική δίωξη όσων κακοποιούν με τόσο βάναυσο τρόπο τα ζώα.».

Παρόντες στη συνάντηση εκτός από τον δήμαρχο ήταν η Ευαγγελία Κωνσταντοπούλου υπάλληλος της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και ο Κώστας Δαρζέντας προϊστάμενος Διεύθυνσης Περιβάλλοντος.

Η ανακοίνωση της Πανελλήνιας Φιλοζωικής Ομοσπονδίας

Η ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΦΙΛΟΖΩΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ έστειλε επιστολή στον Δήμαρχο Σαντορίνης κ. Αναστάσιο – Νικόλαο Ζώρζο με αφορμή τα βίντεο και φωτογραφίες κακοποίησης ιπποειδών που έχουν δημοσιευτεί στο διαδίκτυο και κάνουν τον γύρο του κόσμου. Ζητάμε τις άμεσες ενέργειες του ως ανώτερη Αρχή γιατί εκτός από τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης των ιπποειδών που χρησιμοποιούνται για «εργασία» εξίσου κακές είναι και οι συνθήκες για τα υπόλοιπα ιπποειδή τα οποία στην πλειοψηφία τους ζουν χωρίς όσα ορίζει η Εθνική Νομοθεσία για την ευζωία τους. Ζώα παστουρωμένα, χωρίς νερό, χωρίς σκέπαστρο, δεμένα πίσω από αγροτικά αυτοκίνητα σε δρόμους ταχείας κυκλοφορίας, χωρίς σήμανση και καταγραφή. Είμαστε στην διάθεση του να βοηθήσουμε με συγκεκριμένες προτάσεις και περιμένουμε την απάντηση του.

Διαβάστε επίσης:

Bίντεο στο Instagram δείχνει πως αγωγιάτης πλακώνει στο ξύλο γαϊδούρι στη Σαντορίνη

Πλήθος ζώων κακοποιείται διά βίου στη Σαντορίνη και οι αρχές κάνουν ότι δεν βλέπουν

Ά. Ξανθοπούλου: Τριήμερη διαμαρτυρία στη Σαντορίνη 27-29/7 για την κακοποίηση των γαϊδουριών (ηχητικό)

Ρ. Ρούσσου: Δυστυχώς η κακοποίηση γαϊδουριών & μουλαριών στη Σαντορίνη δεν είναι εξαίρεση είναι κανόνας (ηχητικό)

Διαμαρτυρία στη Σαντορίνη 27-28-29 Ιουλίου διοργανώνουν φιλόζωοι για τη συστηματική κακοποίηση των γαϊδουριών & όχι μόνο (βίντεο)

Βρήκε τη γάτα της νεκρή από φόλα στη Φοινικιά της Οίας στη Σαντορίνη

Δεν πρόκειται για εξαίρεση ή μεμονωμένα περιστατικά η κακοποίηση των γαϊδουριών στη Σαντορίνη είναι συστηματική (βίντεο)

Δήμαρχος Θήρας: Εξαίρεση η κακοποίηση του υπερφορτωμένου γαϊδουριού στη Σαντορίνη (βίντεο)

Βίντεο αποδεικνύει πόσο κακοποιούνται τα γαϊδούρια στη Σαντορίνη

Άλογο με δεμένα τα πόδια με παστούρα και καδρόνι στον Άγιο Γεώργιο Σαντορίνης (βίντεο)

Σαντορίνη: Εγκατέλειψε το τυφλό γέρικο μουλάρι έξω από το καταφύγιο

Με φόλες δηλητηριάζει αδέσποτα και οικόσιτα σκυλιά στο Πορί Σαντορίνης

Μεγάλη ποσότητα από πλαστικές σακούλες βρέθηκε στο στομάχι νεκρής φάλαινας που εκβράστηκε στο Ακρωτήρι Σαντορίνης

ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ: To Sea Diamond επί 11 χρόνια μολύνει τη θαλάσσια περιοχή της Σαντορίνης

Πυροβόλησαν και εκτέλεσαν δύο σκυλιά στον Περίβολο Σαντορίνης

Σαντορίνη: Θρυμμάτισε το σαγόνι της κλωτσώντας στο κεφάλι την γάτα

80χρονος Έλληνας πυροβόλησε και σκότωσε ποιμενικό σκύλο στη Σαντορίνη

Καταδικάστηκε με αναστολή ο δημοτικός σύμβουλος Σαντορίνης Α. Σιγάλας γιατί χτύπησε, έσερνε σκύλο με Ι.Χ. & εξαφανίστηκε

Καταγγέλλουν την μαζική και συστηματική δηλητηρίαση αδέσποτων ζώων στον Μονόλιθο Σαντορίνης

Σαντορίνη: Βρήκε το πτώμα του δελφινιού δεμένο με σχοινί από την ουρά

Ένωση Ζωοφίλων Θήρας: Η υποστήριξη σας κρατάει αυτά τα ζώα στη ζωή!

Παραπληροφορεί τον κόσμο και λασπολογεί εις βάρος της Ένωσης Ζωοφίλων Θήρας ο ηγούμενος Δαμασκηνός

Ηγούμενος Θήρας Δαμασκηνός: Κερδοφόρος επιχείρησης η Φιλοζωική Ένωση Σαντορίνης

Ηγούμενος Θήρας Δαμασκηνός: Σκοτώστε τα ζώα και ασχοληθείτε με τις γυναίκες που κάνουν εκτρώσεις!

Σαντορίνη: Πετούν στον δρόμο τα σκυλιά του καταφυγίου και διώκουν εκείνους που φροντίζουν τα γαϊδούρια

Tagged: , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

1 Σχόλιο

  1. Θάνος

    Ναι έχουν κάνει πολλές προσπάθειες να νουθετήσουν τους ιδιοκτήτες. Φοντάν δεν τους κέρασαν όμως, και λικεράκι…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.