Στηρίξτε μας

Δήμαρχος Αποκορώνου Χανίων: Ναι στη φροντίδα των αδέσποτων όχι στον εγκλεισμό τους σε κυνοκομεία – κολαστήρια (βίντεο)

8 Δεκεμβρίου 2017 22:16 | Επικαιρότητα
Δήμαρχος Αποκορώνου Χανίων: Ναι στη φροντίδα των αδέσποτων όχι στον εγκλεισμό τους σε κυνοκομεία – κολαστήρια (βίντεο)

Της Ελένης Ηλιοπούλου

Με ποιο τρόπο και πόσο αποτελεσματικά αντιμετώπισε το θέμα της διαχείρισης των αδέσποτων ζώων στην περιοχή του περιέγραψε πριν από μερικούς μήνες ο δήμαρχος Αποκορώνου Χανίων, Χαράλαμπος Κουκιανάκης, και με αφορμή τις δηλώσεις άλλων δημάρχων, που αντί να βρίσκουν λύσεις ζητούν τη θανάτωση των σκυλιών, θεωρήσαμε σκόπιμο αυτή την ομιλία να την αναδείξουμε.

Ο κ. Κουκιανάκης στις 6 Μαΐου 2017 στην ημερίδα που διοργάνωσε στην Αθήνα η Π.Φ.Π.Ο. και η Κ.Ε.Δ.Ε. με θέμα «Για μια Ελλάδα χωρίς αδέσποτα» εξήγησε ότι όταν ανέλαβε καθήκοντα το 2014 δεν ήρθε μόνο αντιμέτωπος με τη χαοτική κατάσταση με τα αδέσποτα αλλά ουσιαστικά και με το τι δεν είχαν κάνει οι προηγούμενοι.

Εξήγησε ότι ο Δήμος Αποκόρωνα, που είναι αποτέλεσμα της συνένωσης έξι καποδιστριακών δήμων, έχει μικρό πληθυσμό (17.000 κάτοικοι) αλλά πολύ μεγάλη έκταση ενώ δέχεται 20.000 τουρίστες και τα περιστατικά με κακοποιημένα και αφρόντιστα ζώα βλάπτουν την εικόνα της περιοχής στα μάτια των ξένων.

Ο δήμαρχος εξήγησε ότι εκτός από αδέσποτα βρήκε και ένα παράνομο ιδιωτικό κυνοκομείο σε ιδιωτική έκταση το οποίο μια Βρετανίδα υπήκοος στην περιοχή της Κάινας – που για μεγάλο χρονικό διάστημα έσωζε κάποια αδέσποτα – καθώς τα χρόνια πέρασαν το είχε μετατρέψει κυριολεκτικά σε χώρο μαρτυρίου για τα σκυλιά. Η τοπική κοινωνία, όπως είπε, ήταν ανάστατη, καθώς τότε κάποιοι – όπως μπορείτε να δείτε από τα ρεπορτάζ του www.zoosos.gr εδώ – για να ξεφορτωθούν τα σκυλιά έριχναν φόλες και δηλητηρίαζαν και τα έγκλειστα ζώα.

Στη Kάινα Χανίων, όπως εξήγησε, το ένα σκυλί κυριολεκτικά έτρωγε το άλλο, και αυτό πέραν των συνεπειών που είχε στα ίδια τα ζώα αποτελούσε και δυσφήμιση για τον τόπο και γι’ αυτό έπρεπε να αντιμετωπιστεί το ζήτημα. Έτσι η δημοτική αρχή ζήτησε από την αρμόδια Εισαγγελία Πρωτοδικών Χανίων να προχωρήσει στην κατάσχεση των σκυλιών της συγκεκριμένης γυναίκας, (η οποία είχε πια όλα τα χαρακτηριστικά του συλλέκτη) και αδυνατούσε να τα φροντίσει.

Με τη βοήθεια δημοτών, φιλοζωικών φορέων των Χανίων και από το εξωτερικό ξεκίνησε τη σίτιση των έγκλειστων σκυλιών, η κτηνιατρική φροντίδα τους και αφού συνήλθαν προχώρησε σταδιακά στην υιοθεσία τους και στο εξωτερικό με όλα τα απαραίτητα νόμιμα έγγραφα. Μετά από προσπάθειες και κόπο από τα 270 σκυλιά εκεί έχουν μείνει πλέον 90 ζώα και στόχος τους είναι αυτό το κτήμα να αδειάσει τελείως. Μάλιστα όπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο δήμαρχος «ο Αποκόρωνας εξάγει πολιτισμό και εισάγει τουρισμό».

Ο δήμαρχος ανέφερε ότι αν και δεν περίσσευαν από το ταμείο του δήμου εξασφάλισε όταν ανέλαβε καθήκοντα 30.000 ευρώ, έβαλε ταΐστρες και ποτίστρες για τα αδέσποτα και προχώρησε σε σύμβαση με ιδιώτη κτηνίατρο για τις κτηνιατρικές πράξεις, ενώ εξασφάλισε και τρεις εργάτες που ασχολούνται με τη φροντίδα των σκυλιών.

Εξήγησε μάλιστα ότι μόλις ολοκληρωθεί το θέμα της διαχείρισης του παράνομου κυνοκομείου και αυτό κλείσει – που είναι ένα πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας – τότε θα δοθεί το δικαίωμα στον δήμαρχο να απαιτήσει πλέον από τους συμποπολίτες του να συνεργαστούν μαζί του και όλοι μαζί να δουν από μια καλύτερη οπτική γωνία τα πράγματα αναφορικά με τη διαχείριση των ζώων.

Ο κ. Κουκιανάκης εξήγησε γιατί επέλεξε ο δήμος τους να μην κατασκευάσει ένα πολυέξοδο Δημοτικό Κυνοκομείο το οποίο θα προκαλούσε αναρίθμητα προβλήματα με τη συσσώρευση ζώων. Είπε – και έχει δίκιο – ότι οι θέσεις του κυνοκομείου είναι περιορισμένες και όσα σκυλιά και αν στοιβάξεις εκεί τα αδέσποτα στις πόλεις και στα χωριά πάλι θα είναι πολλά και εξαιτίας των συνεχών εγκαταλείψεων. Σημείωσε ότι η νομοθεσία απαγορεύει τον μόνιμο εγκλεισμό των ζώων και είναι σπουδαίο τα ζώα να έχουν την ελευθερία τους και γιατί αν παραμείνουν έγκλειστα γίνονται φοβικά σε αντίθεση με τα φροντισμένα αδέσποτα που είναι κοινωνικά.

Ο δήμαρχος εξήγησε ότι το κόστος συντήρησης του κυνοκομείου είναι πολύ υψηλό με αποτέλεσμα να γίνονται περικοπές που έχουν επίπτωση στα ίδια τα ζώα. Η ύπαρξη του κυνοκομείου ουδόλως μειώνει το πρόβλημα, σημείωσε, καθώς π.χ. κουτάβια και ανεμβολίαστα δεν μπορούν να μπουν εκεί αφού λόγω κόστους δεν γίνονται σε αυτούς τους χώρους συχνές απολυμάνσεις και έτσι κινδυνεύουν από τις ασθένειες.

Εξήγησε ότι τα αδέσποτα σκυλιά της περιοχής τους πλέον στειρώνονται, εμβολιάζονται και επανατοποθετούνται και οι δημότες μπορούν να καλούν στο τηλέφωνο την αντιδήμαρχο Ειρήνη Τερεζάκη της οποίας το έργο επαίνεσε δημοσίως αφού το χαρακτήρισε «γιγάντια προσπάθεια».

Ζήτησε μάλιστα σε αυτή την ημερίδα η Κ.Ε.Δ.Ε. να προτείνει η διαχείριση των αδέσποτων να μην είναι αρμοδιότητα των αντιδημάρχων καθαριότητας και περιβάλλοντος αλλά των αντιδημάρχων πολιτισμού γιατί η φροντίδα των ζώων, όπως είπε είναι θέμα πολιτισμού, και φυσικά καταχειροκροτήθηκε από το ακροατήριο.

Διαβάστε επίσης:

Μόνο δάκρυα για τη μαζική δηλητηρίαση των σκυλιών στην Κάινα Χανίων (βίντεο)

Ανυπολόγιστη η ζημιά από τη δυσφήμιση εξαιτίας της εξόντωσης σκυλιών στην Κάινα Χανίων (βίντεο)

Χανιά: Δηλητηρίασαν 30 σκυλιά μέσα σε ιδιωτικό καταφύγιο (βίντεο)

Χανιά: Ενημέρωσαν και το BBC για την εξόντωση των 30 σκυλιών της Βρετανίδας (βίντεο)

Χανιά: Άλλα 25 σκυλιά νεκρά από φόλες μέσα σε ιδιωτικό καταφύγιο

Εξόντωσαν ακόμα 10 σκυλιά μέσα σε ιδιωτικό καταφύγιο στα Χανιά

Γ. Πατούλης: Δεν συνηγορούμε με ακραίες προτάσεις για θανάτωση των αδέσποτων – Απαιτείται εθνικό σχέδιο

Π.Φ.Π.Ο. και Γ. Πατούλης κατά του δημάρχου Σπάρτης που ζήτησε τη θανάτωση των αδέσποτων (βίντεο)

Εξαγωγή ή θανάτωση αδέσποτων που δεν υιοθετούνται ζητάει και ο δήμαρχος Σπάρτης Βαγγέλης Βαλιώτης (βίντεο)

Γ. Πατούλης: Αναγκαίο κοινό σχέδιο & πρόγραμμα δράσης για διαχείριση των αδέσποτων, καταδικαστέος - παράνομος ο εγκλεισμός σκυλιών (βίντεο)

Ρεκόρ συμμετοχής στην ημερίδα «Για μια Ελλάδα χωρίς αδέσποτα» που διοργάνωσε Π.Φ.Π.Ο. & Κ.Ε.Δ.Ε.

Ο Δήμος Σπάρτης ζητάει να υιοθετήσουμε αδέσποτα που ο δήμαρχος θέλει να θανατωθούν (βίντεο)

Σε κάδους σκουπιδιών & ψυγεία «στεγάζει» αδέσποτα σκυλιά στο παράνομο «καταφύγιο» του ο Δήμος Σπάρτης (βίντεο)

Παρέμβαση Τσίπρα ζητάει η Π.Φ.Π.Ο. για να σταματήσει η κακοποίηση σκυλιών στο παράνομο «καταφύγιο» αδέσποτων του Δήμου Σπάρτης

Και η Κ.Ε.Δ.Ε. κατά Γ. Τσιρώνη για την αλλαγή προς το χειρότερο της νομοθεσίας που προστατεύει τα αδέσποτα ζώα

«Ευθανασίες» χωρίς έλεγχο & μειώσεις ποινών για κακοποίηση ζώων ζητάει εκπρόσωπος του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου (βίντεο)

Ο «πολιτισμένος» δήμαρχος Σερρών ζητάει θανάτωση αδέσποτων σκυλιών & μετά δίνει «διευκρινίσεις» για να περιορίσει αντιδράσεις (βίντεο)

Ελ. Ηλιοπούλου στην ΕΡΤ1: Φασιστικές οι δηλώσεις του δημάρχου Σερρών που ζητάει θανάτωση υγειών αδέσποτων ζώων (βίντεο)

Ο Γ. Τσιρώνης θα αλλάξει προς το χειρότερο για τα ζώα τη νομοθεσία που τα προστατεύει;

Αντίθετος με τις ευθανασίες αδέσποτων ο πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε. Γ. Πατούλης που ουσιαστικά εκθέτει τον δήμαρχο Σερρών

Θανάτωση αδέσποτων που δεν υιοθετούνται ζητάει εμμέσως & ο βουλευτής της Ν.Δ. Λ. Αυγενάκης;

Ο Δήμος Ηρακλείου Κρήτης δεν σκέφτεται, ούτε σχεδιάζει την ευθανασία αδέσποτων

Την ευθανασία των αδέσποτων – και αλλαγή νομοθεσίας για να την επιτρέπει – ζητάει ο αντιδήμαρχος Ηρακλείου Κρήτης

Π.Φ.Π.Ο.: Κε αντιδήμαρχε Ηρακλείου Κρήτης κάτω τα ξερά σας από τ’ αδέσποτα!

Ηράκλειο Ενεργοί Πολίτες: Απολίτιστη η άποψη περί ευθανασίας αδέσποτων από τον αντιδήμαρχο

Φιλοζωική Ομάδα Σείριος Ηρακλείου: Ή να παραιτηθεί ή να ανακαλέσει ο αντιδήμαρχος για τα περί ευθανασίας αδέσποτων

Tagged: , , , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.