Στηρίξτε μας

Γ. Πατούλης: Αναγκαίο κοινό σχέδιο & πρόγραμμα δράσης για διαχείριση των αδέσποτων, καταδικαστέος - παράνομος ο εγκλεισμός σκυλιών (βίντεο)

7 Μαΐου 2017 08:00 | Επικαιρότητα
Γ. Πατούλης: Αναγκαίο κοινό σχέδιο & πρόγραμμα δράσης για διαχείριση των αδέσποτων, καταδικαστέος - παράνομος ο εγκλεισμός σκυλιών (βίντεο)

Στην ανάγκη καθορισμού κοινής στρατηγικής για την αντιμετώπιση του σοβαρού προβλήματος της διαχείρισης των αδέσποτων με στόχο την εξάλειψη του κοινωνικού φαινομένου της εγκατάλειψης ζώων και όχι μόνο, κατέληξαν οι εργασίες της ημερίδας «Για μια Ελλάδα χωρίς αδέσποτα», που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα το Σάββατο 6 Μαΐου από την Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία (Π.Φ.Π.Ο.) την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (Κ.Ε.Δ.Ε.) με τη συνδρομή και της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος.

ImeridaTitaniaPatoulis 2

Μεταξύ των σημαντικών ομιλητών, που αναφέρθηκαν στα πολύ προβλήματα τα οποία υπάρχουν, στην απουσία πολιτικής βούλησης, στην άγνοια της νομοθεσίας, στην αδιαφορία αρχών και δημοτών, στην έλλειψη πόρων τοποθετήθηκε και ο πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε. Γιώργος Πατούλης, ο οποίος επανειλλημένα ευχαρίστηκε τους εθελοντές και τα φιλοζωικά σωματεία για το πολύ σημαντικό έργο το οποίο προσφέρουν φροντίζοντας ζώα.

Ο κ. Πατούλης, που είναι και δήμαρχος Αμαρουσίου, εκτός από το θέμα της αναγκαιότητας χάραξης κοινής στρατηγικής - ώστε να αναλάβει και το κράτος αυτό που του αναλογεί και να μην ρίχνει τις ευθύνες στους αυτοδιοικητικούς φορείς, αφού δεν τους δίνει κονδύλια - καταδίκασε (στην καταληκτική ομιλία του) κάθε προσπάθεια «λύσης» μέσω ασυλοποίησης και εγκλεισμού των αδέσποτων σκυλιών, κάτι που αν και παράνομο επιλέγεται ως τρόπος διαχείρισης των ζώων σε πολλούς δήμους της χώρας.

Ο κ. Πατούλης έκανε δεκτά και τα δύο ψηφίσματα που διαβάστηκαν μετά την ολοκλήρωση των εργασιών από εκπρόσωπο της Π.Φ.Π.Ο. τα οποία θα αποσταλούν στην συνέχεια σε εκπροσώπους της κυβέρνησης.

Αναφορικά με τα όσα έγιναν σε αυτή την πολύ σημαντική ημερίδα (στην οποία παραβρέθηκαν εκπρόσωποι 70 δήμων και 58 φιλοζωικών σωματείων) – για την οποία το www.zoosos.gr θα σας ενημερώσεις αναλυτικά με εκτενές ρεπορτάζ – η Κ.Ε.Δ.Ε. τονίζει σε σχετικό δελτίο Τύπου: «Στην αναγκαιότητα της ύπαρξης κοινού σχεδίου δράσης, κοινής προσπάθειας  και συγκεκριμένου εθνικού προγράμματος, με το κράτος να αναλαμβάνει το μερίδιο των ευθυνών που του αναλογεί, αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης κατά τη διάρκεια της κήρυξης των εργασιών της Πρώτης Πανελλήνιας Συνάντησης Δήμων και Φιλοζωικών Οργανισμών που οργανώθηκε σήμερα Σάββατο στην Αθήνα.

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ τόνισε ότι είναι ανάγκη στενής συνεργασίας δήμων και αστυνομίας για την εφαρμογή του Νόμου για τα αδέσποτα και υπογράμμισε ότι χρειάζονται βελτιώσεις στο θεσμικό πλαίσιο. "Είναι ανάγκη δήμαρχοι και αρμόδιοι αντιδήμαρχοι να θωρακιστούν από το νόμο και η κυβέρνηση να βελτιώσει το θεσμικό πλαίσιο και την ορθή τήρηση του νόμου", τόνισε χαρακτηριστικά.

Κεντρικός άξονας της συνάντησης, η οποία οργανώθηκε με πρωτοβουλία της ΚΕΔΕ και τη στενή συνεργασία της  Ένωσης  Εισαγγελέων και της Πανελλήνιας Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας, είναι η χάραξη μιας εθνικής πολιτικής για «μια Ελλάδα χωρίς αδέσποτα».

Όπως υπογράμμισε ο Γ. Πατούλης "Χρειάζεται πάνω από όλα να είμαστε όλοι μαζί, Κράτος, Αυτοδιοίκηση, Φιλοζωικές Οργανώσεις, ΜΜΕ, Τοπικοί φορείς σε μια κοινή κατεύθυνση χωρίς το γνωστό κλεφτοπόλεμο της μετάθεσης ευθυνών του ενός στον άλλο που συνηθίζεται σε όλα τα καυτά θέματα που το επίσημο κράτος «σπρώχνει» στην αυτοδιοίκηση, συνήθως και χωρίς πόρους για να αποποιηθεί των δικών του ευθυνών".

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ επισήμανε ότι με δική του πρωτοβουλία και σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς τα συμπεράσματα  της συνάντησης θα προωθηθούν στον Πρωθυπουργό της χώρας, στον πρόεδρο της Βουλής, στα κόμματα και σε κάθε αρμόδιο φορέα με στόχο να ακουστούν οι θέσεις των συμμετεχόντων. «Θα διεκδικήσουμε θεσμικές και οικονομικές λύσεις θα εδραιώσουμε λύσεις και λειτουργίες κοινά αποδεκτές γιατί έχουμε μαζί μας τη θέληση, την συναντίληψη αλλά και κάτι πιο ισχυρό, την ίδια την κοινωνία» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Γ. Πατούλης.

Προτείνουμε συγκεκριμένες λύσεις

"Είμαστε σήμερα εδώ όχι για να διαπιστώσουμε, όχι μόνο για να επαναλάβουμε για άλλη μια φορά τα όσα συμβαίνουν στο θέμα της αντιμετώπισης των αδέσποτων ζώων και στη διαπίστωση των επιπτώσεων τους στη λειτουργία της κάθε τοπικής κοινωνίας, αλλά να βρούμε από κοινού λύσεις", σημείωσε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ και πρόσθεσε ότι η ΚΕΔΕ προτείνει συγκεκριμένα  βήματα προκειμένου να αναδειχθούν οι καλές πρακτικές και τα συμπεράσματα στη συνέχεια να προωθηθούν σε όλους τους δήμους.

"Ως Αυτοδιοίκηση μαζί με τις φιλοζωικές οργανώσεις, μαζί με τους αρμόδιους φορείς και τη τοπική κοινωνία είναι ανάγκη να διαχειριστούμε το πρόβλημα των αδέσποτων και να εξασφαλίσουμε την εύρυθμη λειτουργία στις πόλεις και τα χωριά της πατρίδας μας".

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ αναφέρθηκε στην ανάγκη βελτίωσης του θεσμικού πλαισίου με κεντρικό στόχο ο ρόλος των δήμων να είναι ακόμα περισσότερο ενεργός και συμπλήρωσε:

"Σε κάθε περίπτωση στόχος μας είναι η σταθεροποίηση, η καταγραφή και η σταδιακή μείωση του αριθμού των αδέσποτων ζώων, μέσω της στείρωσης, σήμανσης, καταγραφής και υιοθεσίας τους κι αφετέρου η ευζωία τους, με την εξασφάλιση της κατά περίπτωση κτηνιατρικής φροντίδας σε όλα τα αδέσποτα ζώα της πόλης, η εξασφάλιση τροφής/νερού και οι παρεμβατικές δράσεις σε θέματα προστασίας τους.

Να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών Κ. Πουλάκης αναφέρθηκε στο αίτημα του  Προέδρου της ΚΕΔΕ για βελτίωση του θεσμικού πλαισίου υπογραμμίζοντας ότι το υπουργείο προωθεί συγκεκριμένες αλλαγές. Προς τη κατεύθυνση αυτή είναι ο προσδιορισμός επιβολής προστίμων και η αποσαφήνιση στη διαδικασία είσπραξής τους. Συγκεκριμένα μελετάται η ενεργή εμπλοκή της δημοτικής αστυνομίας και τα έσοδα από τα πρόστιμα να αξιοποιούνται για τα αδέσποτα και τη δημιουργία καταφυγίων.

Στη Πρώτη Πανελλήνια Συνάντηση Δήμων και Φιλοζωικών Οργανισμών, χαιρετισμό απηύθυνε, ο γ.γ. του υπουργείου Εσωτερικών Κ. Πουλάκης, και η πρώην υπουργός Μιλένα Αποστολάκη. Τη συζήτηση συντόνιζε η Πρόεδρος της ΠΦΠΟ Αναστασία Μπομπολάκη, ενώ στο δεύτερο μέρος της συζήτησης έλαβαν μέρος και κατέθεσαν τις προτάσεις τους, ξένοι εκπρόσωποι από το Βέλγιο, τη Γερμανία, εισαγγελείς και δήμαρχοι από όλη τη χώρα».

Διαβάστε εδώ ολόκληρη την ομιλία του Γιώργου Πατούλη.

Διαβάστε επίσης:

Ρεκόρ συμμετοχής στην ημερίδα «Για μια Ελλάδα χωρίς αδέσποτα» που διοργάνωσε Π.Φ.Π.Ο. & Κ.Ε.Δ.Ε.

Ζωντανή μετάδοση της ημερίδας Π.Φ.Π.Ο. & Κ.Ε.Δ.Ε. «Για μια Ελλάδα χωρίς αδέσποτα»

6 Μαΐου ημερίδα Π.Φ.Π.Ο., Κ.Ε.Δ.Ε. & Ένωσης Εισαγγελέων στην Αθήνα «Για μια Ελλάδα χωρίς αδέσποτα»

Ημερίδα για την κακοποίηση των ζώων και τη σύνδεση της με την ενδοοικογενειακή βία

Θα δηλητηρίαζες ποτέ ένα μωρό;

Επιστήμονες, φιλόζωοι και Αστυνομία συζητούν για τα εγκλήματα σε βάρος των ζώων

Δυναμικό παρών από το φιλοζωικό κίνημα της χώρας στην ημερίδα της Π.Φ.Π.Ο.

Ημερίδα για την κακοποίηση των ζώων

Έγκλημα χωρίς τιμωρία η κακοποίηση ζώων στην Ελλάδα

Πολυπληθές το κοινό που παρακολούθησε την ημερίδα για την κακοποίηση των ζώων

Ημερίδα με τους εισαγγελείς για την εφαρμογή του νόμου για όσους κακοποιούν τα ζώα

«Περιορισμένης εμβέλειας» η φιλοζωική κουλτούρα στην Ελλάδα (βίντεο)

Γιατί οι Έλληνες συμπεριφέρονται με βαρβαρότητα στα ζώα; Συνάντηση για τη φιλοζωία

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: «Τα ζώα υπήρξαν και πριν από εμάς και έχουν τη δύναμη να υπάρξουν και χωρίς εμάς»

Εγκύκλιος προς τις Εισαγγελίες για να μην αδιαφορούν για τα εγκλήματα εις βάρος των ζώων

Tagged: , , , , , , , , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.