Στηρίξτε μας

«Αδεσποτολόγιο»: 20 χρόνια πίσω σε θέματα φιλοζωίας θα γυρίσει η Ελλάδα αν γίνουν νόμος τα σχέδια του Γ. Τσιρώνη

10 Απρίλιος 2018 13:43 | Επικαιρότητα
«Αδεσποτολόγιο»: 20 χρόνια πίσω σε θέματα φιλοζωίας θα γυρίσει η Ελλάδα αν γίνουν νόμος τα σχέδια του Γ. Τσιρώνη

Aν το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εμπνεύσεως του Γιάννη Τσιρώνη, που αποσύρθηκε προσωρινά, τελικά γίνει νόμος ουσιαστικά «τα ζωάκια μας δεν θα έχουν δικαίωμα να ζήσουν πουθενά» επισημαίνει – διόλου άδικα – το φιλοζωικό σωματείο «Αδεσποτολόγιο».

HartisAdespotologioNeaSmyrniSygrouΟ χάρτης με τα σχολεία στην περιοχή της Νέα Σμύρνης.

Το «Αδεσποτολόγιο», που σημείωσε και στον σχετικό χάρτη που οδηγούν αυτοί οι κανόνες, εξηγεί (πέραν των προφανών εξαιρετικά προβληματικών διατάξεων) τι σημαίνουν όλες αυτές οι απαγορεύσεις σχετικά την επανατοποθέτηση ζώων στο αστικό περιβάλλον, αφού το άρθρο 9 ορίζει ότι «Δεν επιτρέπεται επαναφορά σε απόσταση τουλάχιστον πεντακοσίων (500) μέτρων περιμετρικά από νοσοκομεία, σχολεία, αθλητικά κέντρα, αυτοκινητόδρομους ταχείας κυκλοφορίας, από χώρους αποβίβασης και επιβίβασης ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών, στα λιμάνια, στα αεροδρόμια, στους σιδηροδρομικούς σταθμούς, από περιφραγμένους αρχαιολογικούς χώρους, από περιφραγμένους χώρους του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας Α.Ε. και της Κεντρικής Αγοράς Θεσσαλονίκης Α.Ε. καθώς και από χώρους σφαγείων ή που συγκεντρώνονται ή υπάρχουν σκουπίδια».

Το «Αδεσποτολόγιο» τονίζει: «Το τελευταίο διάστημα έχει αναστατώσει την φιλοζωική κοινότητα το νέο νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς που βγήκε σε διαβούλευση. Το νομοσχέδιο αποσύρθηκε με την προοπτική να βελτιωθεί και να ξαναδημοσιευτεί άμεσα.

Έχουν γραφεί και ειπωθεί ήδη πολλά για τα πολυάριθμα ατοπήματα του νομοσχεδίου που αν ψηφιστεί ως έχει θα επιστρέψει την Ελλάδα τουλάχιστον 20 χρόνια πίσω, στις εποχές του μπόγια και της πλήρης απαξίωσης της ζωής των αδεσπότων αλλά και των φιλόζωων.

Ποινικοποίηση κάθε φιλοζωικής και εθελοντικής δράσης, ποινικοποίηση της ιδιοκτησίας κατοικιδίου αλλά και διατάξεις που μειώνουν τις ποινές για την κακοποίηση και ανοίγουν παραθυράκια σε μαζικές ευθανασίες. Ένα νομοσχέδιο που διακρίνεται από προχειρότητα στην καλύτερη περίπτωση και προφανή αντι-φιλοζωική και πλήρως ανθρωποκεντρική διάθεση στη χειρότερη.

Δεν θα σταθούμε στα θέματα αυτά που είναι προφανή με μια απλή ανάγνωση του νομοσχεδίου. Θα θέλαμε παρόλα αυτά να αναφερθούμε σε μια διάταξη που μέχρι τώρα έχει περάσει απαρατήρητη αλλά αν περάσει ως έχει θα είναι καταστροφική για τα αδέσποτα. Μια διάταξη που ποινικοποιεί πρακτικά την ίδια τους την ύπαρξη και τους απαγορεύει να ζουν κοντά στον άνθρωπο.

Μια διάταξη που αποδεικνύει ότι πρόκειται για ένα βαθιά αντιφιλοζωικό νομοσχέδιο που έχει συνταχθεί από ανθρώπους που δεν έχουν καμία επαφή με τα ζώα, αλλά ενδεχομένως ούτε επαφή με την πραγματικότητα ή κοινή λογική, πόσο μάλλον την “επιστημονική αντιμετώπιση” που διατυμπανίζει ο αναπληρωτής υπουργός.

Πρόκειται για το άρθρο 9, το οποίο αναθέτει στους Δήμους την περισυλλογή, στείρωση, εμβολιασμό και επανατοποθέτηση των αδεσπότων. Επανατοποθέτηση όπως κανείς θα περίμενε, στην περιοχή που ζούσαν και φροντίζονταν από τους φιλόζωους της περιοχής; Κι όμως όχι!

Το άρθρο αυτό εξηγεί:

Δεν επιτρέπεται επαναφορά σε απόσταση τουλάχιστον πεντακοσίων (500) μέτρων περιμετρικά από νοσοκομεία, σχολεία, αθλητικά κέντρα, αυτοκινητόδρομους ταχείας κυκλοφορίας, από χώρους αποβίβασης και επιβίβασης ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών, στα λιμάνια, στα αεροδρόμια, στους σιδηροδρομικούς σταθμούς, από περιφραγμένους αρχαιολογικούς χώρους, από περιφραγμένους χώρους του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας Α.Ε. και της Κεντρικής Αγοράς Θεσσαλονίκης Α.Ε. καθώς και από χώρους σφαγείων ή που συγκεντρώνονται ή υπάρχουν σκουπίδια.

Το σωματείο μας καθώς και δεκάδες εθελοντές με τους οποίους συνεργαζόμαστε την τελευταία δεκαετία δραστηριοποιείται έντονα ανάμεσα στα άλλα για την σίτιση, στείρωση και επανατοποθέτηση χιλιάδων γατών στην περιοχή  του Κέντρου και των Νοτίων Προαστίων: Νέος Κόσμος, Κουκάκι, Καλλιθέα, Δάφνη, Νέα Σμύρνη, Φάληρο, περιοχές που σιτίζουμε και φροντίζουμε και στειρώνουμε. Τοποθετήσαμε λοιπόν πάνω στον χάρτη κάποια από τα σημεία όπου ρητώς απαγορεύεται η επανατοποθέτηση των γατών, δηλαδή αν για οποιοδήποτε λόγο περισυλλεγούν δεν μπορούν να επιστραφούν. Λάβαμε υπόψη στη φάση αυτή τη Λεωφόρο Συγγρού, που είναι δρόμος ταχείας κυκλοφορίας, καθώς και τα Σχολεία των περιοχών και σημειώσαμε με κόκκινο χρώμα τις ζώνες των 500 μέτρων που αναφέρει ο νόμος. Η εικόνα μιλάει μόνη της:

Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΩΝ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ ΓΑΤΩΝ ΠΟΥ ΦΡΟΝΤΙΖΟΥΜΕ ΣΧΕΔΟΝ ΜΙΑ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΠΑΡΑΝΟΜΗ. ΤΑ ΖΩΑΚΙΑ ΜΑΣ ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΖΗΣΟΥΝ ΠΟΥΘΕΝΑ!!!

Και τονίζουμε ότι δεν έχουμε τοποθετήσει στον χάρτη ζώνες 500 μέτρων γύρω από νοσοκομεία, σιδηροδρομικούς σταθμούς (άραγε και οι σταθμοί το μετρό συγκαταλέγονται σε αυτούς;) και κυρίως περιφραγμένους αρχαιολογικούς χώρους, που υπάρχουν διάσπαρτοι σε όλο το κέντρο. Και άραγε τα φροντιστήρια συγκαταλέγονται στην κατηγορία “σχολείο”; Τα γυμναστήρια στα “αθλητικά κέντρα”;

Τα πράγματα είναι απλά, το νέο Νομοσχέδιο του κυρίου Τσιρώνη για την “προστασία τους από την παράνομη εκμετάλλευση” θα καταστήσει την ύπαρξη των αδεσπότων παράνομη πρακτικά σε όλη την Αθήνα, και σε κάθε πόλη ή χωριό που έχει σχολεία, νοσοκομεία και μέσα συγκοινωνίας ή αγορές ή χωματερές.

Που λοιπόν αναρωτιόμαστε θα επανατοποθετούνται αυτά τα δύστυχα ζώα; Στο βουνό; Στις ερημιές; Τι θα τρώνε; Ποιος θα τα βοηθήσει όταν αρρωστήσουν; Όταν γεράσουν; Χιλιάδες γάτες από όλο το λεκανοπέδιο θα μεταφερθούν στα γύρω βουνά; Ακόμα κι αν υποθέσουμε ότι οι γάτες αυτές ήταν σε θέση να επιβιώσουν στα βουνά, αναρωτήθηκε ο οικολόγος κύριος Τσιρώνης τι θα σήμαινε αυτό για την άγρια πανίδα, τα πουλιά και μικρά ζώα, τι θα συνέβαινε στην άγρια ζωή των δασών με μερικές χιλιάδες γάτες να κυνηγούν για να επιβιώσουν;

Είναι τόσο παράλογο που πραγματικά είναι για γέλια. Αλλά δεν μας αφήνει να γελάσουμε ο πανικός που αισθανόμαστε στην ιδέα ότι τα αγαπημένα μας ζωάκια που τα φροντίζουμε στη γειτονιά μας χρόνια, που μας περιμένουν με σηκωμένες τις ουρές για να φάνε, που ζητάνε χάδια, που μας κάνουν να χαμογελάμε στις πιο δύσκολες στιγμές μας, όταν τα βλέπουμε να παίζουν και να είναι ευτυχισμένα, παρόλο που ζουν στο δρόμο, που έρχονται σε εμάς να τα βοηθήσουμε όταν αρρωστήσουν, αυτά τα ζωάκια μαζευτούν και θα πεταχτούν στην ερημιά.

Όχι, κύριε Τσιρώνη.  Δεν θα “επανατοποθετήσετε” τα γατάκια μας! Πάνω από τα πτώματα μας μόνο!

Ζητάμε άμεση και οριστική απόσυρση του Νομοσχεδίου. Ζητάμε να εμπλακούν πραγματικοί φιλόζωοι και επιστήμονες στον σχεδιασμό του. Τα αδέσποτα έχουν δικαιώματα, εμείς που τα φροντίζουμε έχουμε δικαιώματα και αρνούμαστε να τα εγκαταλείψουμε!» καταλήγει η ανακοίνωση.

Διαβάστε επίσης:

Π.Φ.Π.Ο.: Το αίτημα απ' τους δήμους για κατάργηση του Συνήγορου των Ζώων δείχνει πόσο οι μάσκες έπεσαν

ΠΕ.ΣΥ.Δ.Α.Π. & ΣΥ.Π.Π.Α.Ζ.Α.Θ. ζητούν από τον υπ. Δικαιοσύνης να καταργήσει τον νόμο περί παράστασης πολιτικής αγωγής στα φιλοζωικά σωματεία

Ο Χρυσαυγιτισμός στηρίζει τον Γιάννη Τσιρώνη

Να διαψεύσει τα αδιάψευστα προσπαθεί με κάθε τρόπο ο Γιάννης Τσιρώνης (βίντεο)

Το νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς πάσχει πολιτικά και λογικά

Έκκληση στον πρωθυπουργό απευθύνει η Π.Φ.Π.Ο. καθώς ο Τσιρώνης «δυναμιτίζει» κάθε προσπάθεια

Οριστική απόσυρση του σχεδίου νόμου του ΥΠ.Α.Α.Τ. για τα ζώα συντροφιάς ζητούν σωματεία & οι 3 φιλοζωικές ομοσπονδίες

Ύβρεις & απειλές Τσιρώνη προς εσωκομματικούς αντιπάλους του αποκαλύπτει εσωτερικό έγγραφο των Οικολόγων Πράσινων

Γ. Τσιρώνης: Με εντολή πρωθυπουργού σε 30 μέρες σε διαβούλευση διορθωμένο το νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς

Κ.Ε.Δ.Ε.: Από μηδενική βάση η συζήτηση του νομοσχεδίου για αδέσποτα & οικόσιτα ζώα συντροφιάς

Βαγγέλης Αποστόλου: Αποσύρεται από τη διαβούλευση το νομοσχέδιο του ΥΠ.Α.Α.Τ. για τα αδέσποτα & τα οικόσιτα ζώα συντροφιάς

Οικολόγοι Πράσινοι εναντίον Γ. Τσιρώνη: Απαράδεκτο το νομοσχέδιο για τη δήθεν προστασία ζώων συντροφιάς

Για να κατευνάσει τις αντιδράσεις ρίχνει στάχτη στα μάτια των φιλόζωων το ΥΠ.Α.Α.Τ. για το απαράδεκτο νομοσχέδιο του

Η Π.Φ.Π.Ο. αποδεικνύει γιατί το νομοσχέδιο Τσιρώνη είναι κατάπτυστο & από τι κινδυνεύουν οικόσιτα/αδέσποτα αν γίνει νόμος

Η Λαϊκή Ενότητα καταγγέλλει το νομοσχέδιο του ΥΠ.Α.Α.Τ. για τ' αδέσποτα - οικόσιτα ζώα συντροφιάς

Δεκάδες φιλοζωικοί φορείς ζητούν την απόσυρση του νομοσχεδίου Τσιρώνη που ποινικοποιεί τη φροντίδα αδέσποτων

Π.Φ.Π.Ο.: Εις βάρος ζώων & φιλοζωικών σωματείων πολλές απ' τις αλλαγές για αδέσποτα-οικόσιτα που προωθεί το ΥΠ.Α.Α.Τ.

Αλλάζει η νομοθεσία για την προστασία αδέσποτων & οικόσιτων ζώων συντροφιάς – Σε διαβούλευση το νομοσχέδιο

Ο Γ. Τσιρώνης θα αλλάξει προς το χειρότερο για τα ζώα τη νομοθεσία που τα προστατεύει;

Τη θανάτωση των αδέσποτων σκυλιών προτείνει και το παράρτημα του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. Δυτικής Μακεδονίας

Ερώτηση στη Βουλή από τον Ά. Γεωργιάδη για αλλαγές που ο Γ. Τσιρώνης θέλει να κάνει στον νόμο περί προστασίας ζώων

Π.Φ.Π.Ο.: Κυνικές & επαίσχυντες οι προτάσεις του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. για τα αδέσποτα

Συναντήσεις Γ. Τσιρώνη με επιτελάρχη ΕΛ.ΑΣ. & Συνήγορο του Πολίτη για τα αδέσποτα ζώα

Οι προτάσεις του Συνήγορου του Πολίτη για το τι πρέπει να αλλάξει νομοθετικά για τη διαχείριση των ζώων συντροφιάς

Π.Φ.Π.Ο.: Η συζήτηση στη Βουλή για τα θέματα των ζώων δείχνει πόσα ακόμα πρέπει να γίνουν (βίντεο)

Την αδιαφορία των αρχών αντιμετώπισε ο Συνήγορος του Πολίτη στην έρευνα για τις φόλες & την αντιμετώπιση του εγκλήματος

Π.Φ.Π.Ο. και Γ. Πατούλης κατά του δημάρχου Σπάρτης που ζήτησε τη θανάτωση των αδέσποτων (βίντεο)

Εξαγωγή ή θανάτωση αδέσποτων που δεν υιοθετούνται ζητάει και ο δήμαρχος Σπάρτης Βαγγέλης Βαλιώτης (βίντεο)

«Ευθανασίες» χωρίς έλεγχο & μειώσεις ποινών για κακοποίηση ζώων ζητάει εκπρόσωπος του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου (βίντεο)

Ο «πολιτισμένος» δήμαρχος Σερρών ζητάει θανάτωση αδέσποτων σκυλιών & μετά δίνει «διευκρινίσεις» για να περιορίσει αντιδράσεις (βίντεο)

Θανάτωση αδέσποτων που δεν υιοθετούνται ζητάει εμμέσως & ο βουλευτής της Ν.Δ. Λ. Αυγενάκης;

Ο Δήμος Ηρακλείου Κρήτης δεν σκέφτεται, ούτε σχεδιάζει την ευθανασία αδέσποτων

Την ευθανασία των αδέσποτων – και αλλαγή νομοθεσίας για να την επιτρέπει – ζητάει ο αντιδήμαρχος Ηρακλείου Κρήτης

Π.Φ.Π.Ο.: Κε αντιδήμαρχε Ηρακλείου Κρήτης κάτω τα ξερά σας από τ’ αδέσποτα!

Ηράκλειο Ενεργοί Πολίτες: Απολίτιστη η άποψη περί ευθανασίας αδέσποτων από τον αντιδήμαρχο

Φιλοζωική Ομάδα Σείριος Ηρακλείου: Ή να παραιτηθεί ή να ανακαλέσει ο αντιδήμαρχος για τα περί ευθανασίας αδέσποτων

Βόλος: Την ευθανασία αδέσποτων προτείνει ο διευθυντής της Διεύθυνσης Υγείας

Tagged: , , , , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

1 Σχόλιο

  1. Μιχαηλ Τσολακης

    Πολυ καλα τα λετε και φωτιζετε και αλλη μια παραλογη πλευρα του ν/σ του ψευδοικολογου υπηρετη των βλαχοδημαρχων,των κομπλεξικων κυνηγων,των αναλγητων κτηνοτροφων και των απληστων κτηνιατρων !!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.