Στηρίξτε μας

Για να κατευνάσει τις αντιδράσεις ρίχνει στάχτη στα μάτια των φιλόζωων το ΥΠ.Α.Α.Τ. για το απαράδεκτο νομοσχέδιο του

26 Μαρτίου 2018 18:00 | Καταγγελίες
Για να κατευνάσει τις αντιδράσεις ρίχνει στάχτη στα μάτια των φιλόζωων το ΥΠ.Α.Α.Τ. για το απαράδεκτο νομοσχέδιο του

Της Ελένης Ηλιοπούλου

Με κάθε τρόπο οι αρμόδιοι του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠ.Α.Α.Τ.) προσπαθούν να αποπροσανατολίσουν την κοινή γνώμη, που έχει κυριολεκτικά ξεσηκωθεί διαβάζοντας το σχέδιο νόμου για τα αδέσποτα και τα οικόσιτα ζώα συντροφιάς, και προσπαθούν, είτε με ψεύδη, είτε με παραλείψεις να κατευνάσουν αντιδράσεις και εντός των κομμάτων της συγκυβέρνησης.

Το υπουργείο απαντάει σήμερα στην ανακοίνωση που εξέδωσε στις 22 Μαρτίου η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία (Π.Φ.Π.Ο.) για να αποδείξει ότι όσοι αντιδρούν ψεύδονται, δεν γνωρίζουν ή έχουν λανθασμένη πληροφόρηση και παραβλέπει τη χθεσινή ανακοίνωση του ίδιου φιλοζωικού φορέα η οποία αποδομεί άρθρο προς άρθρο και λέξη προς λέξη το σχέδιο νόμου που ουσιαστικά ποινικοποιεί την εθελοντική δράση για τη φροντίδα αδέσποτων λαμβάνοντας μέτρα τα οποία έχουν μόνο εισπρακτικό χαρακτήρα.

Το ΥΠ.Α.Α.Τ. δεν παραδέχεται σκόπιμα ότι η απόφαση για ευθανασία επιθετικών σκυλιών ανατίθεται απευθείας στις Τριμελείς Επιτροπές των Δήμων – που απαρτίζονται από κτηνίατρους – και οι Πενταμελείς Επιτροπές, στις οποίες μετέχουν και εκπρόσωποι φιλοζωικών φορέων, παρακάμπτονται και χάνουν δικαίωμα παρέμβασης και απόφασης για το θέμα. Θυμίζουμε ότι τώρα αυτοί που υπερασπίζονται τα σκυλιά, το δικαίωμα τους στη ζωή, και αποτρέπουν την ευκολία με την οποία κάποιος τους κολλάει τη «ρετσινιά» του επιθετικού είναι μόνο οι εκπρόσωποι των φιλοζωικών φορέων.

Το ΥΠ.Α.Α.Τ. δεν παραδέχεται ότι πλέον τα επιθετικά σκυλιά θα θανατώνονται και δεν τους δίνεται η ευκαιρία να υιοθετηθούν, όπως γίνεται τώρα.

Το ΥΠ.Α.Α.Τ. δεν παραδέχεται ότι για να ενταχθεί ένα φιλοζωικό σωματείο στο μητρώο του ώστε να μπορεί να συνεργαστεί με έναν δήμο απαιτείται να έχει υποδομές, δηλαδή αδειοδοτημένο κυνοκομείο/καταφύγιο, που κοστίζει περίπου 100.000 ευρώ, όχημα μεταφοράς των ζώων, υπάλληλο – κτηνίατρο κ.ά. Όλα αυτά μπορούν φυσικά να τα κάνουν μόνο εταιρίες με αντικείμενο τη διαχείριση των ζώων και όχι εθελοντικά σωματεία.

Το ΥΠ.Α.Α.Τ. δεν παραδέχεται ότι σκόπιμα αφού καταργεί από τον νόμο 4039/2012 τα άρθρα από το 1 έως το 23 πως παράλληλα καταργεί τον πρόσφατο νόμο του Υπουργείου Δικαιοσύνης ο οποίος δίνει το δικαίωμα παράστασης πολιτικής αγωγής σε φιλοζωικούς συλλόγους για υποθέσεις κακοποίησης ή θανάτωσης ζώου και αυτή είναι άλλη μια εξωφρενική απόφαση.

Το ΥΠ.Α.Α.Τ. δεν παραδέχεται ότι με το να στερεί τη δυνατότητα ένα σκυλί/γατί να ταξιδέψει στο εξωτερικό με συνοδό, μικροτσίπ, διαβατήριο στερεί τη δυνατότητα υιοθεσίας σε χιλιάδες αδέσποτα ζώα, καθώς πλέον θα απαιτείται η αυτοπρόσωπη παρουσία του ενδιαφερόμενου ευρωπαίου πολίτη.

Το ΥΠΑ.Α.Τ. ισχυρίζεται ότι «οι Έλληνες από τα χρόνια του Ομήρου είναι φιλόζωοι και δεν πρόκειται να "πετάξουν τα ζώα τους στο δρόμο"» και μας κάνει πραγματικά να κλαίμε από τα γέλια γιατί μόνο αφελείς, ανόητοι ή αδίστακτοι μπορούν να ισχυριστούν κάτι τέτοιο για την ελληνική πραγματικότητα.

Το ΥΠΑ.Α.Τ. εκτιμάει ότι οι πολίτες «θα συμμορφωθούν με τις διατάξεις» δηλαδή θα αλλάξουν σπίτι – κάτι πολύ εύκολο για τη μέση καταχρεωμένη ελληνική οικογένεια - αφού ο νέος νόμος θα προβλέπει μόνο όσοι έχουν πολλά τετραγωνικά στην οικία τους να μπορούν να έχουν και περισσότερα από ένα κατοικίδια…

Το ΥΠΑ.Α.Τ. δεν παραδέχεται ότι κάνει ξεκάθαρη αναφορά σε σύννομη και μη δολοφονία ζώου – λες και υπάρχει και νόμιμη δολοφονία – και δεν παραδέχεται ότι μειώνει τα διοικητικά πρόστιμα σε βάρος δράστη που καταδικάζεται για θανάτωση ζώου κατά 15.000 ευρώ αν και αυτό αναφέρεται ξεκάθαρα στον νέο πίνακα που έχει αναρτήσει στη διαβούλευση.

Είναι πάρα πολλά αυτά που το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δεν παραδέχεται. Εμείς όμως είμαστε εδώ για να τα αποκαλύπτουμε καθώς ερχόμαστε καθημερινά αντιμέτωποι με ένα τεράστιο κοινωνικό, ηθικό, οικονομικό πρόβλημα, με ζώα που υποφέρουν και ανθρώπους που υποφέρουν προσπαθώντας να σώσουν ό,τι σώζεται.

Η ανακοίνωση του ΥΠ.Α.Α.Τ. στις καταγγελίες της Π.Φ.Π.Ο. για το απαράδεκτο σχέδιο νόμου

«Ενημερωτικό σημείωμα σχετικά με τις επισημάνσεις του Δελτίου Τύπου της ΠΦΠΟ στις 22/3, όσο αφορά στο Σχέδιο Νόμου για τα ζώα συντροφιάς, που βρίσκεται σε διαβούλευση

1. Λέει η ΠΦΠΟ στο Δελτίο Τύπου της ότι ανοίγει διάπλατα ο δρόμος για μαζικές ευθανασίες, αφού η ασφαλιστική δικλείδα των φιλοζωικών σωματείων στις 5μελείς επιτροπές για το θέμα αυτό παύει να υπάρχει.
Απάντηση:
Ο ισχυρισμός ότι ανοίγει διάπλατα ο δρόμος για μαζικές ευθανασίες είναι εντελώς ψευδής και η πιθανότητα αυτή αποκλείεται από το σχέδιο νόμου, όπως και από τον ισχύοντα νόμο.
Η ευθανασία ως ύστατο μέτρο αντιμετώπισης των επικινδύνων αδέσποτων λόγω ασθένειας ή συμπεριφοράς ζώων υπάρχει και στον ισχύοντα νόμο(άρθρο 9 § 12 του ν. 4039/12). Η διαφοροποίηση στο νέο νόμο συνίσταται στο ότι για τα επικίνδυνα ζώα θα αποφασίζουν πλέον απευθείας οι τριμελείς επιτροπές ειδικών οι οποίες δύνανται να επικουρούνται από εξειδικευμένους Πανεπιστημιακούς Καθηγητές της Χώρας (άρθρο 9 § 12 του σχεδίου νόμου).
Κατά τα λοιπά τα φιλοζωικά σωματεία εξακολουθούν να συμμετέχουν στις 5μελείς επιτροπές για την παρακολούθηση του προγράμματος διαχείρισης των αδέσποτων ζώων έχοντας μάλιστα αυξημένες αρμοδιότητες.

2. Λέει η ΠΦΠΟ ότι «μέσα από αντιφατικές και αλληλοαναιρούμενες διατάξεις καταργείται η εθελοντική προσφορά των φιλοζωικών σωματείων, γεγονός που θα έχει σαν αποτέλεσμα να πλημμυρίσει αδέσποτα η χώρα ενώ αξίζει να επισημάνουμε εδώ ότι καταργείται η υιοθεσία νεαρών ζώων μέχρι και 6 μηνών».
Απάντηση:
Η εθελοντική προσφορά των φιλοζωικών σωματείων, όχι μόνο δεν καταργείται, αλλά ενισχύεται αφού:
Α) οι Δήμοι πλέον θα στηρίζονται στο δίκτυο των εθελοντών φιλόζωων για την εξεύρεση κατάλληλου φυσικού προσώπου για κάθε αδέσποτο που θα υιοθετηθεί με δράσεις ευρείας ενημέρωσης των Δημοτών (π.χ. αναπαραγωγή των πληροφοριών για τα προς υιοθεσία ζώα μέσα από τους λογαριασμούς κοινωνικής δικτύωσης των εθελοντών και τις ιστοσελίδες των φιλοζωικών οργανώσεων).
Β) διατηρούνται οι διατάξεις για την περισυλλογή και την περίθαλψη καθώς και την επανατοποθέτηση στο οικείο περιβάλλον των αδεσπότων ζώων και με βάση αυτές εξακολουθούν οι φιλόζωοι να καλούνται να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στις δράσεις αυτές.
Όσον αφορά τις υιοθεσίες το μόνο που διατηρεί ο Δήμος είναι η έγγραφη διαδικασία της υιοθεσίας ως εγγυητής της διαφάνειας της νομιμότητας και της προστασίας των αδεσπότων ζώων.
Η επισήμανση ότι «καταργείται η υιοθεσία νεαρών ζώων μέχρι και 6 μηνών» είναι ψευδής αφού στο σχέδιο προβλέπεται (άρθρο 9 § 9 του σχεδίου νόμου): α. η μείωση του χρόνου διατήρησης των κουταβιών στα καταφύγια κατά ένα μήνα και,
β. θεσμοθετείται η κατά προτεραιότητα υιοθεσία τους σε ηλικία τεσσάρων μηνών ανεξαρτήτως της στείρωσής τους, η οποία για όλα τα ζώα (δεσποζόμενα και αδέσποτα) γίνεται σε μεγαλύτερη ηλικία, κατά περίπτωση, σύμφωνα με την γνώμη του θεράποντος κτηνιάτρου.

3. Λέει η ΠΦΠΟ ότι καταργείται στην ουσία η υιοθεσία αδέσποτων ζώων από χιλιάδες φιλόζωους πολίτες χωρών μελών της ευρωπαϊκής ένωσης, στην οποία σημειωτέον και ανήκουμε
Απάντηση:
Η υιοθεσία των αδέσποτων ζώων από πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης όχι μόνο δεν καταργείται αλλά ενισχύεται αφού οι πολίτες – φυσικά πρόσωπα της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα έχουν πρόσβαση μέσω διαδικτύου στις θεματικές ιστοσελίδες των Δήμων για τα προς υιοθεσία ζώα και θα μπορούν να συνδυάσουν τις διακοπές τους στην χώρα μας με την υιοθεσία αδέσποτου ζώου. Σύμφωνα με τις § 7 και 8 του άρθρου 9 του σχεδίου νόμου οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως και οι Έλληνες πολίτες, δύνανται να υιοθετήσουν αδέσποτα ζώα συντροφιάς από οποιονδήποτε Δήμο της χώρας με την αυτοπρόσωπη παρουσίας τους και υπογραφή της δήλωσης υιοθεσίας του ζώου και του διαβατηρίου του.
Άλλωστε, ο ιδιοκτήτης υποχρεούται να υπογράψει, σύμφωνα με την Ενωσιακή Νομοθεσία (άρθρο 22 κανονισμού 576/2013 της ΕΕ), προκειμένου να εκδοθεί το Διαβατήριο από τον εξουσιοδοτημένο κτηνίατρο. Το Διαβατήριο αποτελεί απαραίτητο έγγραφο για την μετακίνηση υιοθετημένου και μη ζώου στο εξωτερικό.
Σε κάθε περίπτωση, με τις σχετικές διατάξεις του σχεδίου νόμου καταργείται το εμπόριο των αδεσπότων ζώων και οι παράνομες μετακινήσεις σκύλων και γατών εμπορικού χαρακτήρα που παρουσιάζονται δολίως ως μη εμπορικού χαρακτήρα μετακινήσεις.

4. Λέει η ΠΦΠΟ ότι χιλιάδες έλληνες πολίτες θα κληθούν μέσα από τους περιορισμούς του αριθμού των ζώων στις κατοικίες και τα διαμερίσματα να πετάξουν τα ζώα τους διαφορετικά θα υποστούν τα εξοντωτικά πρόστιμα, που προβλέπονται στο νομοσχέδιο έκτρωμα
Απάντηση:
Οι Έλληνες από τα χρόνια του Ομήρου είναι φιλόζωοι και δεν πρόκειται να «πετάξουν τα ζώα τους στο δρόμο», αντίθετα οι ελάχιστοι πολίτες που υπερβαίνουν τα όρια που θέτει το άρθρο 8 του σχεδίου, εκτιμούμε ότι θα συμμορφωθούν με τις διατάξεις και θα διασφαλίσουν την ευζωία των ζώων συντροφιάς τους και την αρμονικότερη συμβίωση τους με αυτά.

5. Λέει η ΠΦΠΟ ότι εισάγεται και πάλι ο εφιάλτης της επονείδιστης τροπολογίας για την εξορία των αδέσποτων στα όρη και τα βουνά

Απάντηση:

Η δυνατότητα στους Δήμους ή σε συνδέσμους Δήμων να αποκτήσουν ευκολότερα εκτάσεις για να ανεγείρουν καταφύγια αδέσποτων ζώων σε καμία περίπτωση δεν παραπέμπει σε εξορία στα «όρη και στα βουνά» αφού σύμφωνα με τον ορισμό του καταφυγίου αδεσπότων ζώων που ισχύει στη χώρα από το 2012 με τον ν. 4039 «Καταφύγιο αδέσποτων ζώων είναι η ειδική εγκατάσταση, που προορίζεται για την περίθαλψη και την προσωρινή παραμονή σημαντικού αριθμού αδέσποτων ή ανεπιθύμητων ζώων συντροφιάς.». Επιπλέον τονίζεται ότι από το 2012 με το ν.4039 βασικό στοιχείο της διαχείρισης των αδεσπότων ζώων συντροφιάς (περισυλλογή, περίθαλψη, εμβολιασμός, στείρωση, υιοθεσία ή επανατοποθέτησηση στο οικείο περιβάλλον) αποτελεί η ύπαρξη νόμιμων καταφυγίων αδειοδοτημένων που τηρούν τις ελάχιστες προδιαγραφές ίδρυσης και λειτουργίας που έχει ο νόμος. Σήμερα αξίζει να σημειωθεί ότι σε ελάχιστους Δήμους υπάρχουν αδειοδοτημένα καταφύγια αδεσπότων ζώων είτε είναι ιδιοκτησίας των Δήμων είτε των φιλοζωικών οργανώσεων.

6. ότι οι κτηνίατροι καλούνται να μην εξετάζουν ζώα άρρωστα τραυματισμένα, δηλητηριασμένα κλπ, αν δεν έχουν σήμανση
Απάντηση:
Ο ισχυρισμός ότι «οι κτηνίατροι καλούνται να μην εξετάζουν ζώα άρρωστα τραυματισμένα, δηλητηριασμένα κλπ, αν δεν έχουν σήμανση» είναι απολύτως ψευδής αφού τα άρρωστα, τραυματισμένα, δηλητηριασμένα ζώα συντροφιάς ανήκουν στην κατηγορία των επειγόντων περιστατικών και εξαιρούνται από την περιοριστική διάταξη του άρθρου 9 § 12 του σχεδίου νόμου.
Σκοπός της διάταξης αυτής είναι ο αποτελεσματικός έλεγχος των δεσποζομένων ζώων συντροφιάς, από τη μη ορθή διαχειριση / φροντίδα των οποίων πηγάζει σε μεγάλο βαθμό το πρόβλημα των αδεσπότων ζώων. Σύμφωνα με το από 17/7/2017 έγγραφο του Συνηγόρου του Πολίτη: «… είναι επιβαλλόμενη η πρόβλεψη κυρώσεων, κατόπιν σχετικών ελέγχων, στους κτηνιάτρους που αποδεδειγμένα δεν προβαίνουν στην καταχώρηση των στοιχείων των ζώων στην διαδικτυακή βάση του ΥΠΑΑΤ.»
Δεδομένου ότι η διαδικασία της σήμανσης και καταγραφής είναι ενιαία, προκύπτει η ανάγκη να επιβληθεί η εφαρμογή του συστήματος της σήμανσης και καταγραφής από τους πιστοποιημένους κτηνιάτρους που τους έχει εκχωρηθεί Δημόσια αρμοδιότητα και οι οποίοι αποτελούν κομβικό σημείο για την εφαρμογή όλων των διατάξεων του νόμου.

7. Λέει η ΠΦΠΟ ότι ο πνιγμός, η σύνθλιψη, η δηλητηρίαση ,το κρέμασμα κλπ των ζώων δεν υπάγονται στην πρωτοεισαγόμενη έννοια της μη σύννομης θανάτωσης και έχουν μικρότερες ποινές φυλάκισης κοκ .
Απάντηση:
Η παραποίηση της αλήθειας δεν έχει όρια, αφού με το άρθρο 20 του σχεδίου νόμου διατηρούνται οι ίδιες ακριβώς με το ισχύοντα νόμο ποινές για την κακοποίηση (πνιγμός, η σύνθλιψη, η δηλητηρίαση, το κρέμασμα κλπ των ζώων) και επιπλέον θεσπίζονται αυστηρότερες, σε περίπτωση που η κακοποίηση οδηγεί σε θανάτωση του ζώου.

Ειδικότερα ενώ στο ισχύοντα νόμο προβλέπεται ότι «Οι παραβάτες των διατάξεων …των παραγράφων α` και β` του άρθρου 16 τιμωρούνται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον ενός έτους και χρηματική ποινή από πέντε χιλιάδες (5.000) έως δεκαπέντε χιλιάδες (15.000) ευρώ» ανεξαρτήτως εάν η κακοποίηση οδηγεί στο θάνατο ή όχι, στο σχέδιο νόμου διατηρούνται οι ίδιες ποινές για την κακοποίηση, ενώ όταν η κακοποίηση είναι τόσο βάναυση που οδηγεί στο θάνατο του ζώου, οι ποινές, με τις νέες διατάξεις, γίνονται πιο αυστηρές, καθώς αυξάνεται κατά ένα χρόνο το ελάχιστο ύψος φυλάκισης και ομοίως αυξάνονται κατά δύο (2) χιλιάδες ευρώ τα όρια των χρηματικών ποινών.».

Διαβάστε επίσης:

Η Π.Φ.Π.Ο. αποδεικνύει γιατί το νομοσχέδιο Τσιρώνη είναι κατάπτυστο & από τι κινδυνεύουν οικόσιτα/αδέσποτα αν γίνει νόμος

Η Λαϊκή Ενότητα καταγγέλλει το νομοσχέδιο του ΥΠ.Α.Α.Τ. για τ' αδέσποτα - οικόσιτα ζώα συντροφιάς

Δεκάδες φιλοζωικοί φορείς ζητούν την απόσυρση του νομοσχεδίου Τσιρώνη που ποινικοποιεί τη φροντίδα αδέσποτων

Π.Φ.Π.Ο.: Εις βάρος ζώων & φιλοζωικών σωματείων πολλές απ' τις αλλαγές για αδέσποτα-οικόσιτα που προωθεί το ΥΠ.Α.Α.Τ.

Αλλάζει η νομοθεσία για την προστασία αδέσποτων & οικόσιτων ζώων συντροφιάς – Σε διαβούλευση το νομοσχέδιο

Ο Γ. Τσιρώνης θα αλλάξει προς το χειρότερο για τα ζώα τη νομοθεσία που τα προστατεύει;

Τη θανάτωση των αδέσποτων σκυλιών προτείνει και το παράρτημα του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. Δυτικής Μακεδονίας

Ερώτηση στη Βουλή από τον Ά. Γεωργιάδη για αλλαγές που ο Γ. Τσιρώνης θέλει να κάνει στον νόμο περί προστασίας ζώων

Π.Φ.Π.Ο.: Κυνικές & επαίσχυντες οι προτάσεις του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. για τα αδέσποτα

Συναντήσεις Γ. Τσιρώνη με επιτελάρχη ΕΛ.ΑΣ. & Συνήγορο του Πολίτη για τα αδέσποτα ζώα

Οι προτάσεις του Συνήγορου του Πολίτη για το τι πρέπει να αλλάξει νομοθετικά για τη διαχείριση των ζώων συντροφιάς

Π.Φ.Π.Ο.: Η συζήτηση στη Βουλή για τα θέματα των ζώων δείχνει πόσα ακόμα πρέπει να γίνουν (βίντεο)

Την αδιαφορία των αρχών αντιμετώπισε ο Συνήγορος του Πολίτη στην έρευνα για τις φόλες & την αντιμετώπιση του εγκλήματος

Π.Φ.Π.Ο. και Γ. Πατούλης κατά του δημάρχου Σπάρτης που ζήτησε τη θανάτωση των αδέσποτων (βίντεο)

Εξαγωγή ή θανάτωση αδέσποτων που δεν υιοθετούνται ζητάει και ο δήμαρχος Σπάρτης Βαγγέλης Βαλιώτης (βίντεο)

«Ευθανασίες» χωρίς έλεγχο & μειώσεις ποινών για κακοποίηση ζώων ζητάει εκπρόσωπος του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου (βίντεο)

Ο «πολιτισμένος» δήμαρχος Σερρών ζητάει θανάτωση αδέσποτων σκυλιών & μετά δίνει «διευκρινίσεις» για να περιορίσει αντιδράσεις (βίντεο)

Θανάτωση αδέσποτων που δεν υιοθετούνται ζητάει εμμέσως & ο βουλευτής της Ν.Δ. Λ. Αυγενάκης;

Ο Δήμος Ηρακλείου Κρήτης δεν σκέφτεται, ούτε σχεδιάζει την ευθανασία αδέσποτων

Την ευθανασία των αδέσποτων – και αλλαγή νομοθεσίας για να την επιτρέπει – ζητάει ο αντιδήμαρχος Ηρακλείου Κρήτης

Π.Φ.Π.Ο.: Κε αντιδήμαρχε Ηρακλείου Κρήτης κάτω τα ξερά σας από τ’ αδέσποτα!

Ηράκλειο Ενεργοί Πολίτες: Απολίτιστη η άποψη περί ευθανασίας αδέσποτων από τον αντιδήμαρχο

Φιλοζωική Ομάδα Σείριος Ηρακλείου: Ή να παραιτηθεί ή να ανακαλέσει ο αντιδήμαρχος για τα περί ευθανασίας αδέσποτων

Βόλος: Την ευθανασία αδέσποτων προτείνει ο διευθυντής της Διεύθυνσης Υγείας

Tagged: , , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.