Στηρίξτε μας

ΠΕ.ΣΥ.Δ.Α.Π. & ΣΥ.Π.Π.Α.Ζ.Α.Θ. ζητούν από τον υπ. Δικαιοσύνης να καταργήσει τον νόμο περί παράστασης πολιτικής αγωγής στα φιλοζωικά σωματεία

4 Απριλίου 2018 18:45 | Επικαιρότητα
ΠΕ.ΣΥ.Δ.Α.Π. & ΣΥ.Π.Π.Α.Ζ.Α.Θ. ζητούν από τον υπ. Δικαιοσύνης να καταργήσει τον νόμο περί παράστασης πολιτικής αγωγής στα φιλοζωικά σωματεία

Ο Γρηγόρης Γουρδομιχάλης, που είναι πρόεδρος του Περιβαλλοντικού Σύνδεσμου Δήμων Αθήνας – Πειραιά (ΠΕ.ΣΥ.Δ.Α.Π.), και ο Σταύρος Ζαμπέτογλου, που είναι πρόεδρος του Σύνδεσμου Προστασίας και Περίθαλψης Αδέσποτων Ζώων Ανατολικής Θεσσαλονίκης  (ΣΥ.Π.Π.Α.Ζ.Α.Θ.), με κοινή τους ανακοίνωση - με αφορμή (!) τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων - ζητούν από τον υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Σταύρο Κοντονή να καταργήσει τον πρόσφατο νόμο 4509/2017 που δίνει στα φιλοζωικά σωματεία τη δυνατότητα παράστασης πολιτικής αγωγής σε δίκες για θανάτωση ή κακοποίηση ζώου (οικόσιτου ή αδέσποτου). Και έτσι πραγματικά αποδεικνύουν το προσωπείο που φορούν για να το πούμε απλά…

Οι δύο πρόεδροι των συνδέσμων δήμων, που μια βασική τους αρμοδιότητα είναι η διαχείριση των αδέσποτων, αντί να επιδιώξουν αυτή τη δυνατότητα να την έχουν και οι δήμοι – γιατί όχι άλλωστε – ζητούν να καταργηθεί αυτό που με τόσο κόπο και μετά από τόσες προσπάθειες κατάφερε η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία (Π.Φ.Π.Ο.) η μεγαλύτερη φιλοζωική ομοσπονδία της χώρας, της οποίας το έργο - ώστε να γίνει κατανοητό πόσο μεγάλο κοινωνικό ζήτημα είναι τα όσα συμβαίνουν στα ζώα στη χώρα μας  - είναι τουλάχιστον ολοφάνερο.

Φυσικά έχει αξία να πούμε ότι οι επικεφαλής των δύο φορέων θυμήθηκαν 14 μέρες μετά την ημερομηνία που τέθηκε σε διαβούλευση το σχέδιο νόμου του ΥΠ.Α.Α.Τ. - και ενώ έχει βουίξει η χώρα κυριολεκτικά - να πουν τη γνώμη τους για το αρχικό κείμενο και τι περιλαμβάνει και πόσο συμφωνούν με αυτό…

Και τελικά στο πλαίσιο της αντιπολιτευτικής τους τακτικής κάνουν επίθεση στην Κ.Ε.Δ.Ε. και τον Γιώργο Πατούλη, επειδή συνεργάζεται με την Π.Φ.Π.Ο., που τόσο τους ενοχλεί, και έχει διατυπώσει έναν ουσιαστικό αντίλογο απέναντι στα σχέδια του Γιάννη Τσιρώνη και των «ψεκασμένων» συμβούλων του, οι οποίοι του δείχνουν παντού εμπόρους αδέσποτων…

Ολόκληρη η ανακοίνωση ΠΕ.ΣΥ.Δ.Α.Π. και ΣΥ.Π.Π.Α.Ζ.Α.Θ.

«Με την ευκαιρία της 4ης Απριλίου, Παγκόσμιας Ημέρας των Αδέσποτων Ζώων
Για το σχέδιο νόμου για τα δεσποζόμενα και αδέσποτα ζώα συντροφιάς

Των προέδρων του Περιβαλλοντικού Συνδέσμου Δήμων περιοχής Αθήνας – Πειραιά (ΠΕΣΥΔΑΠ) και του Συνδέσμου Προστασίας και Περίθαλψης Αδέσποτων Ζώων Δήμων Ανατολικής Θεσσαλονίκης (ΣΥΠΠΑΖΑΘ).

Εκπροσωπώντας τους δύο μεγαλύτερους φορείς της αυτοδιοίκησης που αναπτύσσουν οριζόντια διαδημοτική δράση φροντίδας και περίθαλψης των αδέσποτων ζώων σε περιοχές των Δήμων μελών μας, στις οποίες κατοικούν περίπου 3 εκατομμύρια πολίτες και με βάση την εμπειρία 15 χρόνων, έχουμε την υποχρέωση να δηλώσουμε δημόσια:

Ι) Το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης που αφορούσε τα δεσποζόμενα και αδέσποτα ζώα συντροφιάς, ήταν ένα θετικό κείμενο στην κατεύθυνση του εκσυγχρονισμού του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου. Με την προϋπόθεση των επί μέρους αλλαγών που θα προέκυπταν από την διαβούλευση, θα βελτίωνε την υφιστάμενη κατάσταση.

Κατά τη γνώμη μας, το σχέδιο νόμου δεν έπρεπε να αποσυρθεί από τη δημόσια διαβούλευση, δεδομένου ότι είχαν προηγηθεί σωρεία συσκέψεων αρμοδίων φορέων με την αρμόδια επιτροπή του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

ΙΙ) Δεδομένου ότι η φροντίδα και η περίθαλψη των αδέσποτων ζώων είναι αρμοδιότητα της αυτοδιοίκησης α’ βαθμού, είναι απαραίτητο να ενισχυθεί ο ρόλος της και να διευκολυνθεί η δράση της.
Στα πλαίσια αυτά, οι φιλοζωικές οργανώσεις και σωματεία οφείλουν, με τον εθελοντισμό τους, να συνδράμουν στη κοινή προσπάθεια αναγνωρίζοντας ότι η αυτοδιοίκηση και τα στελέχη της έχουν πολιτικές, αστικές και ποινικές ευθύνες.

Επομένως, είναι απαράδεκτες οι συστηματικές επιθέσεις κύκλων όπως η ΠΦΠΟ, μια από τις πολλές ομοσπονδίες στο χώρο των φιλοζωικών σωματείων, προς την αυτοδιοίκηση και τα στελέχη της που κάτω από δύσκολες συνθήκες και με μηδαμινή κρατική επιχορήγηση, αγωνίζονται με συνέπεια για την φροντίδα των αδέσποτων ζώων κάτω από τον έλεγχο των αρμόδιων κρατικών και περιφερειακών αρχών.

Χαρακτηριστικό των κύκλων αυτών είναι ότι αξιοποιούν τη πρόσφατη διάταξη που προστέθηκε ως παράγραφος 7 στο αρθρο 29 Ν.4509/2017, με την οποία δίνεται η δυνατότητα σε φιλοζωικές οργανώσεις (όχι όμως στους Δήμους που έχουν από τον νόμο την ευθύνη φροντίδας των αδέσποτων!) να παρίστανται ως πολιτική αγωγή σε περιπτώσεις εκδίκασης καταγγελίας κακοποίησης ζώου, προκειμένου να επιτύχουν με κάθε τρόπο καταδίκες στελεχών της αυτοδιοίκησης (αιρετών και υπηρεσιακών) που έχουν πάρει στις πλάτες τους όλες τις ευθύνες φροντίδας και περίθαλψης των αδέσποτων ζώων.

Ζητούμε από τον υπουργό Δικαιοσύνης κ. Κοντονή την απόσυρση της συγκεκριμένης διάταξης.

ΙΙΙ) Για την περαιτέρω βελτίωση της φροντίδας των αδέσποτων ζώων συντροφιάς επιβάλλεται κατά την άποψή μας η χρηματοδότηση προς τους Δήμους έργων ίδρυσης και λειτουργίας καταφυγίων.

ΙV) Τέλος τονίζουμε ότι η ΚΕΔΕ και ο πρόεδρός της έχουν την υποχρέωση να στηρίζουν τον αγώνα της αυτοδιοίκησης και όχι αυτούς που συστηματικά συκοφαντούν και υπονομεύουν τις αρμοδιότητες και τον αγώνα της.

Η παρούσα δήλωση να σταλεί στο γραφείο Πρωθυπουργού, στον Υπουργό και Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, στον Υπουργό Εσωτερικών, στον Υπουργό Δικαιοσύνης, στους Δήμους όλης της χώρας και στα ΜΜΕ.

Ο Πρόεδρος του ΠΕΣΥΔΑΠ    Ο Πρόεδρος του ΣΥΠΠΑΖΑΘ

Γρηγόρης Γουρδομιχάλης         Σταύρος Ζαμπέτογλου».

Ζητούν την ατιμωρησία εγκληματιών;

Ουσιαστικά μεταξύ άλλων ο Γρηγόρης Γουρδομιχάλης και ο Σταύρος Ζαμπέτογλου ζητούν αυτοί που παλεύουν για την προστασία των ζώων (αδέσποτων και μη) να μην μπορούν να παρουσιάσουν μέσω των δικηγόρων τους στοιχεία στα δικαστήρια, ώστε οι δράστες τελικά να τιμωρούνται…

Θυμίζουμε ότι το συγκεκριμένο άρθρο δεν υπήρχε στο υπό διαβούλευση σχέδιον νόμου. Και αυτό το είχαμε αναφέρει ξεκάθαρα στο ρεπορτάζ μας στις 26 Μαρτίου 2017 γιατί τελικά η παράλειψη του - εκ των πραγμάτων αποδεικνύεται - δεν ήταν τυχαία αλλά σκόπιμη.

Θυμίζουμε λοιπόν στον Γιάννη Τσιρώνη, στον Γρηγόρη Γουρδομιχάλη και τον Σταύρο Ζαμπέτογλου ότι πριν από μερικές ημέρες γράψαμε τα εξής στο ρεπορτάζ με τίτλο «Για να κατευνάσει τις αντιδράσεις ρίχνει στάχτη στα μάτια των φιλόζωων το ΥΠ.Α.Α.Τ. για το απαράδεκτο νομοσχέδιο του»: «Το ΥΠ.Α.Α.Τ. δεν παραδέχεται ότι σκόπιμα αφού καταργεί από τον νόμο 4039/2012 τα άρθρα από το 1 έως το 23 πως παράλληλα καταργεί τον πρόσφατο νόμο του Υπουργείου Δικαιοσύνης ο οποίος δίνει το δικαίωμα παράστασης πολιτικής αγωγής σε φιλοζωικούς συλλόγους για υποθέσεις κακοποίησης ή θανάτωσης ζώου και αυτή είναι άλλη μια εξωφρενική απόφαση.»

Διαβάστε επίσης:

Ο νόμος 4509/2017 δίνει δικαίωμα παράστασης πολιτικής αγωγής στα φιλοζωικά σωματεία/συλλόγους σε δίκες για κακοποίηση/θανάτωση ζώου

Συνεργασία των δύο συνδέσμων δήμων (ΠΕ.ΣΥ.Δ.Α.Π. και ΣΥ.Π.Π.Α.Ζ.Α.Θ.) για την αντιμετώπιση ζητημάτων σχετικά με τα αδέσποτα

Με γελοιότητες ο ΠΕ.ΣΥ.Δ.Α.Π. επιδιώκει να μειώσει το τεράστιο έργο εκατοντάδων εθελοντών που δραστηριοποιούνται & μέσω της Π.Φ.Π.Ο.

Την δολοφονία των αδέσποτων που πάσχουν από λεϊσμανίωση και δεν υιοθετούνται αποφάσισε το ΔΙ.ΚΕ.Π.Α.Ζ.

Για παρερμηνείες και υπονόμευση του έργου του κάνει λόγο ο ΠΕ.ΣΥ.Δ.Α.Π.

Απειλεί με μηνύσεις o ΠΕ.ΣΥ.Δ.Α.Π. όσους συκοφαντούν το ΔΙ.ΚΕ.Π.Α.Ζ. και το έργο του

Με πόση ευκολία στο ΔΙ.ΚΕ.Π.Α.Ζ. αποφασίζουν τη θανάτωση σκυλιών;

Ερώτηση του βουλευτή Γ. Δημαρά για τις καταγγελίες αναφορικά με τη λειτουργία του ΔΙ.ΚΕ.Π.Α.Ζ.

Σώθηκαν τα τρία σκυλιά του ΣΥ.Π.Π.Α.Ζ.Α.Θ. που οι «αρμόδιοι» είχαν «καταδικάσει» σε θάνατο!

Θεσσαλονίκη: Κακή η διαχείριση των αδέσποτων από τον ΣΥ.Π.Π.Α.Ζ.Α.Θ.

385.475 € το χρόνο θα δίνει ο Δήμος Αθηναίων στο ΔΙ.ΚΕ.Π.Α.Ζ. για να μην φροντίζει όλα τα αδέσποτα!

Tagged: , , , , , , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

1 Σχόλιο

  1. Μιχαήλ Τσολάκης

    Ως φιλόζωος , Έλληνας πολίτης και φίλος του ΣΥΡΙΖΑ ζητώ από τον Υουργό Δικαιοσύνης να ΓΥΡΙΣΕΙ ΤΗΝ ΠΛΑΤΗ στους δύο ΚΑΤΑΠΤΥΣΤΟΥΣ ΥΠΗΡΕΤΕΣ ΤΩΝ ΑΝΑΛΓΗΤΩΝΔΗΜΑΡΧΩΝ που αντί να τους απασχολεί , γιατί καταδικάζονται οι ......στελεχάρες της αυτοδιοίκησης προσπαθούν να επιτύχουν το ατιμώρητο της αδυδοσίας των Δήμων εις βάρος των ζώων . μέσα από τον εξοβελισμό των φιλοζωικών από την Δίκη! Τώρα πια φαίνεται ότι ο Τσιρώνης είναι η ......κορυφή του παγόβουνου! Υπάρχει ένα ολόκληρο δίκτυο που εγκληματεί κατά τον ζώων ακόμη και εντός των κρατικών φορέων !

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.