Στηρίξτε μας

Η Λαϊκή Ενότητα καταγγέλλει το νομοσχέδιο του ΥΠ.Α.Α.Τ. για τ' αδέσποτα - οικόσιτα ζώα συντροφιάς

26 Μαρτίου 2018 16:00 | Επικαιρότητα
Η Λαϊκή Ενότητα καταγγέλλει το νομοσχέδιο του ΥΠ.Α.Α.Τ. για τ' αδέσποτα - οικόσιτα ζώα συντροφιάς

«Η Λαϊκή Ενότητα καταγγέλλει το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ και ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ για τα ζώα συντροφιάς. Το απαράδεκτο αυτό νομοσχέδιο έχει, μεταξύ άλλων, ξεκάθαρα  φοροεισπρακτικό χαρακτήρα καθώς όλοι οι πολίτες που περιθάλπουν στις κατοικίες τους περισσότερα άστεγα ζώα από τον αριθμό που ορίζει αυστηρά ο νόμος, θα πρέπει να πληρώσουν εξοντωτικά πρόστιμα. Αυτόματα αποτρέπει τους πολίτες από το να βοηθήσουν αδέσποτα, χωρίς όμως να φροντίζει η μνημονιακή κυβέρνηση να υπάρξει κρατική πρόνοια και μέριμνα για τα ζώα» επισημαίνει η Λαϊκή Ενότητα με ανακοίνωση της.

Και εξηγεί: «Συνεχίζει να θεωρεί αποκλειστικά αρμόδιους για τη διαχείριση των αδέσποτων τους Δήμους, χωρίς όμως να τους χρηματοδοτεί και χωρίς κεντρικό σχεδιασμό και κατευθύνσεις. Οι Δήμοι καλούνται να χρηματοδοτήσουν τα προγράμματα διαχείρισης των αδέσποτων μέσω φορολόγησης των δημοτών, την ώρα που η πλειοψηφία των κατοίκων αυτής της χώρας έχει εξαθλιωθεί οικονομικά από την πολιτική της κυβέρνησης και όλων των προηγούμενων, ενώ έχουν υπάρξει ακόμα και περιπτώσεις δημάρχων που έχουν ακολουθήσει πολιτική εξόντωσης των αδεσπότων.

Ανοίγει τον δρόμο για ευθανασίες αδέσποτων ζώων με μεγαλύτερη ευκολία καθώς αποκλείει τα φιλοζωικά σωματεία από τις επιτροπές που αποφασίζουν για τις ευθανασίες. Κλείνει το μάτι ουσιαστικά στην εύκολη και ανέξοδη λύση της εξόντωσης των “ανεπιθύμητων”.

Καθιστά με ύπουλο τρόπο παράνομη την εθελοντική προσφορά των φιλοζωικών σωματείων. Οι φιλόζωοι πολίτες και τα σωματεία τους, με τεράστιο προσωπικό και οικονομικό κόστος, είναι οι μόνοι που αγωνίζονται για τα ζώα αυτής της χώρας. Η πολιτεία είναι όχι μόνο εντελώς απούσα από αυτό το θέμα,  αλλά και υιοθετεί συχνά προσβλητική και απαξιωτική θέση απέναντι στα φιλοζωικά σωματεία και στους τετράποδους συγκατοίκους μας. Προφανώς, η μαχητικότητα και η αφοσίωσή τους αποτελεί εμπόδιο στα κυβερνητικά σχέδια εξόντωσης των αδεσπότων. Η κυβέρνηση δεν επιθυμεί τους εθελοντές, δεν έχει θεσπίσει όμως και ούτε σκοπεύει να θεσπίσει οποιαδήποτε κοινωνική πρόνοια υπέρ των ζώων.

Άλλα τραγικό σημείο του νομοσχεδίου είναι ότι επαναφέρει την λύση των δημοτικών καταφυγίων, τα οποία, όλοι όσοι ασχολούνται με τα αδέσποτα της χώρας, γνωρίζουν ότι με μαθηματική ακρίβεια καταλήγουν σε κολαστήρια, χώρους συγκέντρωσης εξόριστων σκύλων σε άθλιες συνθήκες. Και αυτό γιατί τα καταφύγια θα έπρεπε να είναι χώρος προσωρινής διαμονής πριν την υιοθεσία και όχι στρατόπεδα συγκέντρωσης ανεπιθύμητων.

Καθιστά απαγορευτική την υιοθεσία αδέσποτων ζώων από Ευρωπαίους πολίτες και την περίθαλψη αδέσποτων χωρίς τσιπ από κτηνίατρους, παρά μόνο σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, περιορίζοντας έτσι δραστικά την παροχή βοήθειας στα ζώα, σαν να ευθύνονται αυτά για το γεγονός ότι είναι αδέσποτα. Ταυτόχρονα, ποινικοποιώντας ακόμα και την ανθρωπιά, καθιστά νομικά υπόλογους και απειλεί με πρόστιμα τους ανθρώπους που επιχειρούν να τα βοηθήσουν

Ταυτόχρονα, το νομοσχέδιο αμβλύνει τις συνέπειες για όσους κακοποιούν ή θανατώνουν ζώα: η κακοποίηση και η εκτέλεση ζώων δεν υπάγονται στην πρόσφατα εισαχθείσα έννοια της μη σύννομης θανάτωσης και επισύρουν μικρότερες ποινές φυλάκισης από ότι είχε αρχικά προβλεφθεί.

Αυτά είναι κάποια από τα βασικά σημεία του απαράδεκτου νομοσχεδίου. Καλούμε την κυβέρνηση να το αποσύρει και να θεσπίσει νόμους και κοινωνική πρόνοια για τα ζώα, πάντα σε συνεργασία με τους φιλοζωικούς φορείς και ακούγοντας την πολύτιμη εμπειρία τους.

Να μην επιτρέψουμε η επαίσχυντη, αντιλαϊκή και εξοντωτική μνημονιακή πολιτική της κυβέρνησης να επεκταθεί και στους τετράποδους συγκατοίκους μας. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους φιλόζωους συμπολίτες μας που βιώνουν απαράδεκτη απαξίωση σαν να πρόκειται για εγκληματίες, αλλά και στα ζώα αυτής της χώρας που απειλούνται από επικίνδυνες και αδίστακτες πολιτικές και  συμφέροντα. Η πολιτική για τους ανθρώπους και τα ζώα δεν είναι δυνατόν να βασίζεται στην αρχή ότι το κέρδος και τα συμφέροντα είναι πάνω από την ζωή, την ανθρωπιά και την αξιοπρέπεια» καταλήγει η ανακοίνωση που υπογράφει η Επιτροπή Δικαιωμάτων της Λαϊκής Ενότητας.

Διαβάστε επίσης:

Η Π.Φ.Π.Ο. αποδεικνύει γιατί το νομοσχέδιο Τσιρώνη είναι κατάπτυστο & από τι κινδυνεύουν οικόσιτα/αδέσποτα αν γίνει νόμος

Δεκάδες φιλοζωικοί φορείς ζητούν την απόσυρση του νομοσχεδίου Τσιρώνη που ποινικοποιεί τη φροντίδα αδέσποτων

Π.Φ.Π.Ο.: Εις βάρος ζώων & φιλοζωικών σωματείων πολλές απ' τις αλλαγές για αδέσποτα-οικόσιτα που προωθεί το ΥΠ.Α.Α.Τ.

Αλλάζει η νομοθεσία για την προστασία αδέσποτων & οικόσιτων ζώων συντροφιάς – Σε διαβούλευση το νομοσχέδιο

Ο Γ. Τσιρώνης θα αλλάξει προς το χειρότερο για τα ζώα τη νομοθεσία που τα προστατεύει;

Τη θανάτωση των αδέσποτων σκυλιών προτείνει και το παράρτημα του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. Δυτικής Μακεδονίας

Ερώτηση στη Βουλή από τον Ά. Γεωργιάδη για αλλαγές που ο Γ. Τσιρώνης θέλει να κάνει στον νόμο περί προστασίας ζώων

Π.Φ.Π.Ο.: Κυνικές & επαίσχυντες οι προτάσεις του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. για τα αδέσποτα

Συναντήσεις Γ. Τσιρώνη με επιτελάρχη ΕΛ.ΑΣ. & Συνήγορο του Πολίτη για τα αδέσποτα ζώα

Οι προτάσεις του Συνήγορου του Πολίτη για το τι πρέπει να αλλάξει νομοθετικά για τη διαχείριση των ζώων συντροφιάς

Π.Φ.Π.Ο.: Η συζήτηση στη Βουλή για τα θέματα των ζώων δείχνει πόσα ακόμα πρέπει να γίνουν (βίντεο)

Την αδιαφορία των αρχών αντιμετώπισε ο Συνήγορος του Πολίτη στην έρευνα για τις φόλες & την αντιμετώπιση του εγκλήματος

Π.Φ.Π.Ο. και Γ. Πατούλης κατά του δημάρχου Σπάρτης που ζήτησε τη θανάτωση των αδέσποτων (βίντεο)

Εξαγωγή ή θανάτωση αδέσποτων που δεν υιοθετούνται ζητάει και ο δήμαρχος Σπάρτης Βαγγέλης Βαλιώτης (βίντεο)

«Ευθανασίες» χωρίς έλεγχο & μειώσεις ποινών για κακοποίηση ζώων ζητάει εκπρόσωπος του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου (βίντεο)

Ο «πολιτισμένος» δήμαρχος Σερρών ζητάει θανάτωση αδέσποτων σκυλιών & μετά δίνει «διευκρινίσεις» για να περιορίσει αντιδράσεις (βίντεο)

Θανάτωση αδέσποτων που δεν υιοθετούνται ζητάει εμμέσως & ο βουλευτής της Ν.Δ. Λ. Αυγενάκης;

Ο Δήμος Ηρακλείου Κρήτης δεν σκέφτεται, ούτε σχεδιάζει την ευθανασία αδέσποτων

Την ευθανασία των αδέσποτων – και αλλαγή νομοθεσίας για να την επιτρέπει – ζητάει ο αντιδήμαρχος Ηρακλείου Κρήτης

Π.Φ.Π.Ο.: Κε αντιδήμαρχε Ηρακλείου Κρήτης κάτω τα ξερά σας από τ’ αδέσποτα!

Ηράκλειο Ενεργοί Πολίτες: Απολίτιστη η άποψη περί ευθανασίας αδέσποτων από τον αντιδήμαρχο

Φιλοζωική Ομάδα Σείριος Ηρακλείου: Ή να παραιτηθεί ή να ανακαλέσει ο αντιδήμαρχος για τα περί ευθανασίας αδέσποτων

Βόλος: Την ευθανασία αδέσποτων προτείνει ο διευθυντής της Διεύθυνσης Υγείας

 

 

Tagged: , , , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

1 Σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.