Στηρίξτε μας

Αποφυλακίζεται στις 15/11 η 79χρονη που κρατείται στις Φυλακές Κορυδαλλού για υγειονομική παράβαση

14 Νοέμβριος 2018 16:43 | Καταγγελίες
Αποφυλακίζεται στις 15/11 η 79χρονη που κρατείται στις Φυλακές Κορυδαλλού για υγειονομική παράβαση

Της Ελένης Ηλιοπούλου

Στον γενικό γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Ευτύχη Φυτράκη, απευθύνθηκε το www.zoosos.gr αναφορικά με το δημοσίευμα του www.crashonline.gr που στις 12 Νοεμβρίου ανέφερε ότι μια φτωχή ηλικιωμένη γυναίκα, κάτοικος Πειραιά, κρατείται στις φυλακές Κορυδαλλού για 1.000 ευρώ, επειδή τάιζε γάτες και δεν είχε να πληρώσει το πρόστιμο, που της είχε επιβληθεί.

Ο κ. Φυτράκης μας επιβεβαίωσε βάσει των στοιχείων αυτών, ότι πράγματι στην πτέρυγα των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού κρατείται η 79χρονη Ειρήνη Βιτάλη, η οποία αύριο θα αποφυλακιστεί καθώς έχει εκτίσει το 1/10 της ποινής της και χάρη στον νόμο 4322/2015, πιο γνωστός ως «νόμος Παρασκευόπουλου», σε τόσο μικρές ποινές όποιος εκτίσει το ένα δέκατο της ποινής του στη συνέχεια αποφυλακίζεται.

Ο κ. Φυτράκης μας εξήγησε ότι σύμφωνα με τον φάκελο, η γυναίκα συνελήφθη στις 6 Νοεμβρίου από την Αστυνομία για προσωπική της υπόθεση και εκεί διαπιστώθηκε ότι ήταν φυγόποινη και εκκρεμούσε σε βάρος της ποινή φυλάκισης των τριών μηνών, καθώς η ποινή της δεν είχε εξαγοραστεί.

Σύμφωνα με τον γ.γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής η 79χρονη είχε καταδικαστεί το 2007 για υγειονομική παράβαση (συγκεκριμένα βάσει του άρθρου 17 της Κ.Υ.Α. Υ1β/2000/95) αλλά δεν μπορεί να γνωρίζει τι είδους αδίκημα είχε διαπράξει. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά η ηλικιωμένη γυναίκα είχε δεκάδες γάτες στο σπίτι της σε κακή κατάσταση - και οι γείτονες της λόγω της όχλησης την κατήγγειλαν - και η δίωξη της δεν αφορούσε το τάισμα αδέσποτων.

Η 79χρονη τότε στην με αναστολή τρίμηνη ποινή φυλάκισης άσκησε έφεση, αλλά δεν παρουσιάστηκε στο Εφετείο Πειραιά, όταν εκδικάστηκε η υπόθεση της σε δεύτερο βαθμό το 2009 με αποτέλεσμα τελικά να ισχύσει η πρωτόδικη καταδικαστική ποινή σε βάρος της, η οποία και έκτοτε εκκρεμούσε.

Δυστυχώς περισσότερα στοιχεία για το τι είδους παράβαση είχε διαπράξει η συγκεκριμένη γυναίκα, αν όντως η όχληση και η καταγγελία σε βάρος της έγινε επειδή τάιζε γάτες, δεν μπορέσαμε να το βρούμε καθώς πρόκειται για δικαστική απόφαση που πάρθηκε 11 χρόνια πριν και πρόσβαση στον φάκελο της δεν έχουμε.

Το να φυλακίζεται στην Ελλάδα του 21ου αιώνα ένας φτωχός άνθρωπος για μια τόσο μικρή ποινή και για μιας τέτοιας φύσης αδίκημα είναι όχι μόνο απαράδεκτο, αλλά και λυπηρό...

Για την αποφυλάκιση της ηλικιωμένης γυναίκας που είναι προγραμματισμένο να βγει από τον Κορυδαλλό αύριο έστειλε σήμερα επιστολή η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία απευθύνοντας έκκληση στον αρμόδιο υπουργείο Μ. Καλογήρου.

Τι αναφέρει η επιστολή

«ΘΕΜΑ: Έκκληση αποφυλάκισης  ηλικιωμένης  που καταδικάστηκε επειδή τάιζε αδέσποτες γάτες

Αξιότιμε κε Υπουργέ,

Η Ομοσπονδία μας ενημερώθηκε για το συμβάν φυλάκισης  ηλικιωμένης γυναίκας, συγκεκριμένα 80χρονης γερόντισσας, που ανήκει μάλιστα στην κατηγορία των αδυνάτων από πολλές απόψεις πολιτών,  καθώς είχε καταδικαστεί  με πρόστιμο 1.000,00 ευρώ μετά από μήνυση των περίοικων επειδή τάιζε τις γάτες της γειτονιάς.

Αντιλαμβανόμαστε ότι η πράξη της φυλάκισης  έγινε για λόγους τήρησης της τυπικής δικαιοδοτικής διαδικασίας πλην  όμως αυτή προσκρούει  καταφανώς στο κοινό  περί δικαίου αίσθημα.

Σύσσωμη η φιλοζωική κοινότητα της χώρας μας και όχι μόνο, διερωτόμαστε αν έχει παντελώς ξεχαστεί ο λόγος ύπαρξης των νόμων, αν έχει παντελώς ξεχαστεί η ετυμολογία της λέξης «δικαιοσύνη», η δικαιοσύνη ως ιδέα, η δικαιοσύνη ως δημόσια Αρχή και σκοπός που δρα κυρίως διορθωτικά, η δικαιοσύνη ως ιδανικό που συνυπολογίζει τους κινδύνους και ωφέλειες σε μια κοινωνία, η δικαιοσύνη με το ευρύτερο κοινωνικό, πολιτισμικό και ιδεολογικό πλαίσιο απονομής της.

Την ίδια στιγμή που χιλιάδες εγκληματίες κατά των ζώων που εμφανώς παρανομούν αλλά διαφεύγουν της δικαιοσύνης, συλλαμβάνεται μία ηλικιωμένη που προφανώς ορμώμενη από την ευαισθησία της ταΐζει αδέσποτες γάτες, χωρίς να είναι σε θέση να μπορεί επακριβώς να ερμηνεύσει και να τηρήσει το νόμο.

Ένα εύκολο θύμα προς χαρακτηρισμό παρανόμου κι επίσης εύκολο θύμα εφαρμογής του νόμου κατά γράμμα. Δεν θα έπρεπε η δικαιοσύνη της σύγχρονης Ελλάδας να θυμίζει εμμονικές τακτικές «Ιαβέρη».

Αναρωτιόμαστε επίσης πόσο σύννομη μπορεί να είναι η απόφαση του Δικαστηρίου που καταδίκασε την γυναίκα αυτή, όταν η νομοθεσία μας επιτρέπει  την σίτιση αδέσποτων ζώων και η ηθική μας το επιβάλλει.

Παρακαλούμε θερμά, ευελπιστώντας στην απόλυτη κατανόησή του γεγονότος, για  τις ενέργειές σας για την άμεση αποφυλάκιση και αποκατάσταση της ηλικιωμένης, καθώς η λανθασμένη εφαρμογή της «νομικής δικαιοσύνης», είναι εμφανώς άδικη και προσβάλλει την ηθική και την κοινωνία μας.

Με τιμή,

Για την Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία (63 Σωματεία)και την

Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή 146 Ζωοφιλικών Σωματείων

Η Πρόεδρος

Αναστασία Βυσσίνου Μπομπολάκη

Η Γραμματέας

Μαρία Χουστουλάκη».

Διαβάστε επίσης:

Έκκληση για τη σωτηρία 25 σκυλιών που βρέθηκαν σε σπίτι - χωματερή συλλέκτριας στη Φτελιά Δράμας

Βέροια Ημαθίας: Καλυτερεύει η κατάσταση των ζώων της συλλέκτριας χάρη στη βοήθεια των φιλόζωων (βίντεο)

Ημαθία: Έκκληση για τροφές για σκυλιά & γάτες συλλέκτριας που βρέθηκαν σκελετωμένα σε σπίτι στην Αγία Μαρίνα Βέροιας (βίντεο)

90 σκυλιά στην Περαία Θεσσαλονίκης σε άμεσο κίνδυνο αφού ο 86χρονος Τζίμης Σαμαράς νοσηλεύεται (βίντεο)

Άνω Λιόσια: Βρήκαν τον σκύλο εξαθλιωμένο - κλειδωμένο μέσα στο σπίτι της νεκρής συλλέκτριας

Έκκληση για τα 34 σκυλιά που βρέθηκαν σε άθλιες συνθήκες σε σπίτι συλλεκτριών στα Σπάτα Αττικής (βίντεο)

Μαγνησία: Έσωσαν δεκάδες ζώα (γάτες, σκυλιά, κατσίκες) που εγκαταλείφθηκαν χωρίς τροφή στο ακατοίκητο νησάκι Αλατάς στον Παγασητικό κόλπο (βίντεο)

Σοκαριστικές εικόνες απ'τις συνθήκες διαβίωσης δύο γυναικών που συγκέντρωναν σκυλιά & γάτες στα Σπάτα Αττικής (βίντεο)

Αρκαδικό Αργολίδας: Δεκάδες κακοποιημένα σκυλιά - γάτες ζούσαν ανάμεσα σε πτώματα ζώων & όγκους σκουπιδιών σε σπίτι ηλικιωμένων

Μακρύγιαλος Πιερίας: Βρήκαν εξαθλιωμένα και νηστικά 35 σκυλιά που αδυνατεί να φροντίσει ο ψυχικά και σωματικά άρρωστος ιδιοκτήτης τους

Σύρος: Ποινή φυλάκισης 3 ετών με αναστολή για την 47χρονη συλλέκτρια που θανατώνει επί χρόνια ζώα στη Μύκονο

Κατέθεσαν καταγγελία σε βάρος του συλλέκτη που κακοποιεί τα έγκλειστα ζώα στο Παναιτώλιο Αιτωλοακαρνανίας

Θεσσαλονίκη: Έκκληση για τη φροντίδα γατιών που ζούσαν σε σπίτι συλλέκτριας η οποία πέθανε

Έκκληση για τροφές - φάρμακα - φιλοξενία 17 σκελετωμένων σκυλιών που είχε συλλέκτης στο Σχηματάρι Βοιωτίας (βίντεο)

Δεκάδες σκελετωμένα ζώα σε διαμέρισμα Γερμανίδας συλλέκτριας στο Ηράκλειο της Κρήτης

200 σκυλιά σε κίνδυνο στο Χειμάδι Λάρισας καθώς αρρώστησε η γυναίκα που τα φρόντιζε (βίντεο)

Άλλο ένα ιδιωτικό «κυνοκομείο» στο Λουτράκι που ντροπιάζει την κοινωνία μας (βίντεο)

Λάρισα: Συλλέκτης ή φιλόζωη; Όπως και να ‘χει τα ζώα της κινδυνεύουν!

Είναι απλά φιλόζωος ο συλλέκτης ζώων; Μήπως είναι διαταραγμένος;

Θεσσαλονίκη: Ζητούν βοήθεια για τις 40 γάτες που βρέθηκαν μέσα σε διαμέρισμα

Βοηθήστε τις γατούλες από το σπίτι συλλέκτη στη Θεσσαλονίκη

Ζητούν βοήθεια για να σώσουν τις 30 γάτες της συλλέκτριας στο Φάληρο

Δάφνη: 30 σκυλιά εγκλωβισμένα σε εγκαταλελειμμένο σπίτι από τοξικομανή

Κεφαλλονιά: Οι τουρίστες βρήκαν τα σκυλιά που βασανίζει ο συλλέκτης στα Δελλαπορτάτα

Tagged: , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

2 Σχόλια

  1. Nikos

    Τα ελληνικά hoaxes αναφέρουν πως η κύρια κατέληξε στον Κορυδαλλού επειδή είχε 17 γάτες μέσα στο σπίτι και όχι επειδή τάιζε τις γάτες τις γειτονιάς

  2. Αλεξάνδρα Σαλαμανούδη

    Απαγορεύεται η φυλάκιση ατόμων που είναι άνω των 75 ετών σε σωφρονιστικό ίδρυμα. για άτομα που έχουν υπερβεί το 75ο έτος της ηλικίας τους προβλέπεται δυνατότητα κατ΄ οίκον έκτισης της ποινής.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.