Στηρίξτε μας

Κατέθεσαν καταγγελία σε βάρος του συλλέκτη που κακοποιεί τα έγκλειστα ζώα στο Παναιτώλιο Αιτωλοακαρνανίας

24 Οκτωβρίου 2015 13:31 | Καταγγελίες
Κατέθεσαν καταγγελία σε βάρος του συλλέκτη που κακοποιεί τα έγκλειστα ζώα στο Παναιτώλιο Αιτωλοακαρνανίας

Καταγγελία στο Αστυνομικό Τμήμα Αγρινίου κατέθεσαν σήμερα το πρωί κάτοικοι του Αγρινίου καθώς σε ιδιόκτητο κτήμα σε αγροτική περιοχή στο Παναιτώλιο Αιτωλοακαρνανίας διαπίστωσαν ότι ένας άνδρας πολύ γνωστός στους κύκλους των φιλόζωων «φιλοξενεί» 28 σκυλιά κάτω από άθλιες συνθήκες.

Οι φωτογραφίες που έφερε στη δημοσιότητα η Εθελοντική Ομάδα Ζωοφίλων Αγρινίου η οποία έκανε έκκληση για τροφές και φάρμακα είναι ενδεικτικές της κατάστασης που επικρατεί και των συνθηκών διαβίωσης των άρρωστων και σκελετωμένων από την ασιτία ζώων.

Τα αδέσποτα συγκέντρωνε σε αυτό το κτήμα ένας νέος άνδρας, που νομίζει ότι τ’ αγαπάει και ότι τα σώζει από τους κινδύνους του δρόμου έτσι, ενώ επί της ουσίας τους προσφέρει ένα μαρτυρικό βίο. Ο άνθρωπος στον οποίο ανήκει το χωράφι εξαιτίας της αναπηρίας του, αφού είναι καθηλωμένος εδώ και χρόνια σε αναπηρικό καροτσάκι και νοσηλεύεται το τελευταίο χρονικό διάστημα σε νοσοκομείο της Αθήνας, άφησε τη μητέρα του να «φροντίζει» τα ήδη εξαθλιωμένα σκυλιά.

Όμως μερίδιο ευθύνης γι' αυτή την κατάσταση έχουν πολλοί δήθεν φιλόζωοι που του έδιναν να φιλοξενήσει ζώα χωρίς να ελέγξουν πως ζούσαν εκεί αυτά τα πλάσματα αφού αυτό ο άνθρωπος δυσκολεύεται να εξυπηρετήσει ακόμα και τον εαυτό του.

Δείτε τις φωτογραφίες για να αντιληφθείτε σε τι συνθήκες ζουν αυτά τα ζώα.

 

Όταν δύο γυναίκες, που διαπίστωσαν αυτό που τελικά μάλλον ήταν «κοινό μυστικό»,  εξήγησαν στη μάνα του άνδρα ότι πρέπει να τους επιτρέψει σταδιακά να μεταφέρουν τα ζώα σε κτηνίατρο, να καθαριστεί ο χώρος και να στειρωθούν εκείνη τους αρνήθηκε να ξαναμπούν στο κτήμα λέγοντας ότι τα σκυλιά είναι εντάξει και ότι τα φροντίζει κατάλληλα.

Μεταξύ των 28 ζώων – εκ των οποίων μόνο ένα κατάφεραν να πάρουν και να το μεταφέρουν στον κτηνίατρο Αλέξανδρο Αλεξανδρόπουλο – υπάρχουν και σκυλίτσες που εγκυμονούν ενδεικτικό ότι σε αυτά τα σκυλιά τα οποία ζουν στο κοινόβιο δεν υπήρχε καμιά μέριμνα για τροφή, περίθαλψη και στείρωση.

PanaitolioSyllektis10-2015 (17)Το μόνο ζώο που μεταφέρθηκε στον κτηνίατρο.

Πλέον αναμένεται η αρμόδια εισαγγελία να δώσει άδεια για να μπουν οι αστυνομικοί στο χώρο και με τη συνδρομή εκείνων που αντιλαμβάνονται ότι η διαχείριση των αδέσποτων συνοδεύεται από ευθύνες να φροντίσουν για την περίθαλψη αυτών των πλασμάτων που τόσο έχουν υποφέρει στα χέρια του συλλέκτη.

Σύμφωνα με τους αυτόπτες μάρτυρες που μίλησαν στο www.zoosos.gr και μάλιστα όπως μας είπαν δέχτηκαν απειλές επειδή αποκάλυψαν τι συμβαίνει εκεί «όλα τα σκυλιά είναι υποσιτισμένα, γεμάτα ψύλλους, με σοβαρά δερματικά προβλήματα, γυρισμένα νύχια». Τα βρήκαν να τρέμουν από το κρύο, χωρίς τροφή σε έναν βρώμικο γεμάτο ακαθαρσίες χώρο και με πολλά ποντίκια.

Τι είναι ο συλλέκτης ζώων

Η κλινική ψυχολόγος Ασημίνα Κουλουκούρη είναι επικεφαλής της M.K.O. «Psychanimal» και της Μ.Κ.Ο. «ΓατοΟμάδα Θεσσαλονίκης» και σε συνεργασία με εθελοντές φιλόζωους προσφέρει ουσιαστικό έργο φροντίζοντας αδέσποτα, που χρήζουν άμεσης βοήθειας στην πόλη της Θεσσαλονίκης.

Στο facebook δημιούργησε τη σελίδα ΣΥΛΛΕΚΤΕΣ ΖΩΩΝ Σελίδα Βοήθειας & Ενημέρωσης Animal Hoarding στην οποία καθένας μπορεί να βρει πληροφορίες για το τι είναι ο συλλέκτης ζώων, πως τον αναγνωρίζουμε, τι σημαίνει αυτή η συμπεριφορά των ανθρώπων για τα ίδια τα ζώα, πως πρέπει να αντιμετωπίζονται εκείνοι, που πάσχουν από αυτή την εμμονή.

Σε αυτή τη σελίδα μπορούμε να μάθουμε, να βλέπουμε πίσω από τις φράσεις και τις ιστορίες των συλλεκτών και να διακρίνουμε την κακοποίηση, που υφίστανται τα ζώα, τα οποία συγκεντρώνουν κοντά τους.
Επειδή και στην Ελλάδα συχνά εντοπίζονται περιπτώσεις συλλεκτών κρίναμε χρήσιμο να δημοσιοποιήσουμε αυτό το υλικό, για να γίνει ευρύτερα γνωστό μέσω του www.zoosos.gr.

Τι είναι ένας συλλέκτης ζώων

Είναι ένας άνθρωπος που έχει περισσότερα ζώα από όσα μπορεί να θρέψει και να φροντίσει σωστά.

Πώς τον αναγνωρίζετε

Είναι σε μια συνεχή αγωνία για διάφορα ζώα, για τα οποια θεωρεί ότι κινδυνεύουν και αισθάνεται ότι μόνον αυτός μπορεί να σώσει, κανένας άλλος! Έχει στο σπίτι του πάρα πολλά ζώα ή όσα και να έχει, δεν είναι ποτέ φροντισμένα.
Αν είναι φροντισμένα είναι τόσο πολλά που κακοποιούνται εξαιτίας της στέρησης του ζωτικού χώρου.

Ο συλλέκτης ανησυχεί και αγωνιά για το πλάσμα, που εντοπίζει στον δρόμο, αλλά δεν προβληματίζεται για το πως ζουν αυτά που έχει ήδη εγκλωβίσει π.χ. στο διαμέρισμα του. Βρίσκεται πάντα σε μια συνεχή αγωνία, αλλά μόνο σε σχέση με το επόμενο ζώο.

Θεωρεί τον εαυτό του άγιο ή πολύ καλό άνθρωπο. Θεωρεί ότι αγαπάει πάρα πολύ τα ζώα, και θα τον ακούσετε να λέει ότι τα έχει «σαν παιδιά του».

Τα περισσότερα ζώα ενός συλλέκτη δεν είναι στειρωμένα. Αδυνατεί να κατανοήσει πότε ένα ζώο είναι άρρωστο. Δεν θέλει να δώσει τα ζώα του για υιοθεσία.

Οι γύρω του πιστεύουν, ότι απλά τα αγαπάει πολύ και τον λυπούνται γιατί δεν έχει βοήθεια από πουθενά... Δεν θέλει ούτε καν να φανταστεί, τι θα συμβεί στα ζώα του, εάν πάθει κάτι ή εάν πεθάνει.

Μπορεί ο κάθε φιλόζωος να κρύβει μέσα του έναν μικρό συλλέκτη, έχει όμως επίγνωση. Η διαφορά είναι ότι αυτοί οι άνθρωποι έχουν χάσει την επαφή με την πραγματικότητα και ζουν στον κόσμο της φαντασίας τους, σύμφωνα με την οποία όλοι οι άλλοι θέλουν το κακό των ζώων εκτός από τους ίδιους.

Οι άνθρωποι αυτοί δεν θέτουν ερωτηματικά στον εαυτό τους, δέχονται μόνο τροφές ή βοήθεια για καταφύγιο, αμφισβητούν τις υιοθεσίες, και δεν αναγνωρίζουν πραγματικά σημάδια ασθένειας ούτε στα ζώα τους ούτε στον εαυτό τους. Πολύ συχνά ενδέχεται να συλλέγουν εξ ίσου και άλλα πράγματα (αντικείμενα), τα οποία έχουν μεγάλη δυσκολία να αποχωριστούν.

Η αγάπη προς τα ζώα δεν είναι ο μόνος γνώμονας εδώ. Καθένας θα ήθελε να τα σώσει όλα, αυτό είναι δεδομένο για έναν φιλόζωο. Εδώ μετράει η σχέση με την πραγματικότητα, που είναι ουσιαστικά διαταραγμένη.

Πρέπει να αναρωτηθείτε αν είστε ή γίνεστε συλλέκτες

Τα ερωτήματα που πρέπει να θέσετε στον εαυτό σας, αν υποψιάζεστε ή φοβάστε ότι μπορεί να γίνετε (ή και να είστε ήδη) συλλέκτες είναι τα εξής:
- Τα βγάζω πέρα με τόσα ζώα;
- Μπορώ να τα πηγαίνω όλα στον κτηνίατρο για πρόληψη και για θεραπεία;
- Αν αρρωστήσουν, έχω χρήματα για τις ειδικές τροφές, φάρμακα και επεμβάσεις;
- Είμαι σίγουρη/ος ότι σκέφτομαι σωστά και δεν έχω αμελήσει να δω πως εκείνα - τα ίδια μου τα ζώα - νιώθουν;
- Εάν πάθω κάτι η πεθάνω, τι θα γίνουν τα ζώα μου; Έχω εξασφαλίσει κάποια λύση από τώρα;
- Αντέχω οικονομικά να τα στειρώσω όλα;
- Εάν δεν μπορώ να τα έχω, πως θα καταφέρω να υιοθετηθούν από άλλους καλά και σωστά;
Αυτή είναι ερώτηση κλειδί γιατί οι συλλέκτες είναι εξαιρετικά δύσπιστοι και πιστεύουν ότι είναι μεγαλόκαρδοι και ότι μόνον αυτοί τα αγαπάνε σωστά. Πάντα μιλούν για αγάπη και τροφές, ποτέ για δυσκολία αποχωρισμού. Θεωρούν αδύνατο να δώσουν τα ζώα τους διότι είναι παθολογικά δύσπιστοι.
Εάν οι απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα είναι ικανοποιητικές και έχετε μερικά χρήματα στην άκρη, τότε το καταφύγιό σας μπορεί να λειτουργήσει με την προϋπόθεση φυσικά ότι είστε ειλικρινείς και δεν απαντήσατε λέγοντας ψέματα στον εαυτό σας.

Εάν οι απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα αφήνουν «κενά», τότε κατά πάσα πιθανότητα είστε συλλέκτης και δεν το έχετε καταλάβει...

Βιβλιογραφία:
http://www.bu.edu/ssw/research/hoarding/books/
http://www.bu.edu/ssw/2011/05/25/dean-post-doctoral-fellow-publish-the-h...
http://www.bu.edu/ssw/research/hoarding/team/
http://www.bu.edu/ssw/research/hoarding/books/
http://www.bu.edu/ssw/2011/05/25/dean-post-doctoral-fellow-publish-the-h...
http://www.animalhoarding.com
http://www.aspca.org/fight-animal-cruelt...
http://en.wikipedia.org/wiki/Animal_hoar...
http://www.tufts.edu/vet/hoarding/
http://animal.discovery.com/tv/confessio...
http://www.psychanimal.org

Διαβάστε επίσης:

Σε άθλιες συνθήκες τα σκυλιά που εγκαταλείφθηκαν στην Ερμίτσα Αιτωλοακαρνανίας στις εγκαταστάσεις της ΒΙΟΜΠΕΤΟΝ (βίντεο)

Βόνιτσα: Σκυλιά άρρωστα, σκελετωμένα από την ασιτία σε ιδιωτικό χώρο έτρωγαν ακόμα και τα φύλλα των δέντρων

Αγρίνιο: Συστηματική δολοφονία ζώων με φόλες – Δηλητηριάστηκαν 9 γάτες & 1 σκαντζόχοιρος

Δύο αδέσποτα νεκρά από φόλες έξω από το 3ο Λύκειο Αγρινίου (βίντεο)

Συστηματική η εξόντωση των αδέσποτων ζώων με φόλες και στο Αγρίνιο

Αγρίνιο: Εγκατέλειψε σε μια κούτα και σκότωσε 7 κουτάβια

Άλλη μια θαλάσσια χελώνα caretta caretta χτυπημένη στο κεφάλι με καμάκι στην Αιτωλοακαρνανία

Αγρίνιο: Βρήκε τον Μπούφο να σέρνει την ξόβεργα & τον νεκρό Kοκκινολαίμη (βίντεο)

Γιαννούζι Αγρινίου: Βασάνισε και έκαψε τον σκύλο μέσα στο νεκροταφείο

Μεσολόγγι: Το δικαστήριο αθώωσε τον δολοφόνο του σκύλου που ισχυρίστηκε ότι το ζώο δάγκωσε το παιδί του στο Αιτωλικό

Στράτος Αιτωλοακαρνανίας: Πέταξαν το αλογάκι για να πεθάνει αφού το βασάνισαν δένοντας του τα πόδια

Μεσολόγγι: Αθώωσαν τον άνδρα που σκότωσε με τσεκούρι σκύλο μπροστά σ’ ένα παιδί στον Άγιο Θωμά

Αιτωλικό: Συνελήφθη άνδρας που πυροβόλησε επανειλημμένα με αεροβόλο και σκότωσε σκύλο μέσα σε παιδική χαρά μπροστά στα παιδιά

Αγρίνιο: 30.000 € πρόστιμο στον άνδρα που έδεσε τον σκύλο στον κοτσαδόρο του Ι.Χ. για να τον πάει στο χωράφι του

Παναιτώλιο Αιτωλοακαρνανίας: Έγδαρε τον σκύλο, ακρωτηρίασε τα γεννητικά του όργανα και τον πέταξε στο δρόμο

Παναιτώλιο: Αντί να φροντίσει το σοβαρά χτυπημένο άλογο το αναζητούσε για να το εκτελέσει!

Αγγελόκαστρο Αιτωλοακαρνανίας: Σκοτώνει πουλιά και τα κρεμάει στην περίφραξη του κτήματος του!

Νεκρός ο γάιδαρος που δηλητηρίασαν με χημικές ουσίες στο Στράνωμα Ναυπακτίας

Ματαράγκα Αιτωλοακαρνανίας: Σκότωσε τον σκύλο και τον πέταξε στον γκρεμό

Σοβαρή η κατάσταση του σκελετωμένου σκύλου που περιφερόταν στον Άγιο Θωμά Αιτωλοακαρνανίας

Έκκληση για την σωτηρία του σκύλου που πυροβολήθηκε με μονόβολο στον Μύτικα Αιτωλοακαρνανίας

Αγγελόκαστρο Αιτωλοακαρνανίας: Σκοτώνει πουλιά και τα κρεμάει στην περίφραξη του κτήματος του!

Συνελήφθη ο άνδρας στο χωράφι του οποίου βρέθηκαν 3 γάτες κρεμασμένες σε δέντρο στη Λυσιμαχία Αιτωλοκαρνανίας

Τριανταίικα Νεάπολης Αγρινίου: Πόσο μπορεί να ζήσει ένας σκύλος αν έχει για φαγητό λεμόνια;

Tagged: , , , , , , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.