Στηρίξτε μας

Μαγνησία: Έσωσαν δεκάδες ζώα (γάτες, σκυλιά, κατσίκες) που εγκαταλείφθηκαν χωρίς τροφή στο ακατοίκητο νησάκι Αλατάς στον Παγασητικό κόλπο (βίντεο)

14 Σεπτεμβρίου 2018 19:49 | Καταγγελίες
Μαγνησία: Έσωσαν δεκάδες ζώα (γάτες, σκυλιά, κατσίκες) που εγκαταλείφθηκαν χωρίς τροφή στο ακατοίκητο νησάκι Αλατάς στον Παγασητικό κόλπο (βίντεο)

Της Ελένης Ηλιοπούλου

Τρεις μέρες χρειάστηκαν οι εθελοντές του φιλοζωικού σωματείου S.C.A.R.S. (Second Chance Animal Rescue Society) τον περασμένο Ιούλιο για να οργανώσουν την επιχείρηση διάσωσης δεκάδων γατιών, σκυλιών και μιας κατσίκας που κάποιος εγκατέλειψε στο ακατοίκητο νησάκι Αλατάς που βρίσκεται στον Παγασητικό Κόλπο στον νομό Μαγνησίας έναντι της Μηλίνας (Δήμος Νοτίου Πηλίου).

AlatasMagnisiasNisaki 6Ένα νησάκι πραγματική κόλαση για δεκάδες ζώα...

Για τα ζώα ενημερώθηκε το σωματείο από την 86χρονη γυναίκα η οποία κάποιες μέρες μένει - από επιλογή - στο μοναστήρι το οποίο υπάρχει στον Αλατά και πιθανότατα να ευθύνεται και για τη συγκέντρωση των τόσων ζώων, η οποία αρχικά ζήτησε βοήθεια και στη συνέχεια δημιουργούσε πολλά προβλήματα αφού δεν ήθελε να της πάρουν τα ζώα. Η ηλικιωμένη γυναίκα είχε ζητήσει και στο παρελθόν βοήθεια από φιλοζωικούς φορείς για τα ζώα, χωρίς αποτέλεσμα (πλην κάποιων τροφών που ιδιώτες της πρόσφεραν), όπως και από τον δήμο (επίσης χωρίς αποτέλεσαμ), αλλά αυτή τη φορά ενημέρωσε την Έρη Ζιάκα η οποία μένει εκεί, είναι μέλος του S.C.A.R.S. και ενημέρωσε τον σύλλογο για το τι συμβαίνει στον Αλατά.

Οι γάτες και τα σκυλιά βρέθηκαν να υποφέρουν στις ξύλινες παράγκες που κάποιος έχει στήσει στην ακτή, άλλα ζώα ήταν ετοιμοθάνατα, ακόμα και αλυσοδεμένα στις πρόχειρες καλύβες, κάποια είχαν πεθάνει πρόσφατα και παντού υπήρχαν πτώματα.

AlatasMagnisiasNisaki 24Πολλοί γνώριζαν το δράμα των ζώων...

Σύμφωνα με πληροφορίες του www.zoosos.gr η συγκέντρωση μεγάλου αριθμού ζώων στο συγκεκριμένο νησί είναι γνωστή εδώ και χρόνια και έχει συζητηθεί και στην αρμόδια Πενταμελή Επιτροπή του δήμου. Εντούτοις όλοι όσοι ήξεραν - και δεν είναι λίγοι - επέτρεψαν σε αυτήν την γυναίκα να μετατρέψει τον χώρο σε κόλαση μεταφέροντας ζώα εκεί από την απέναντι ακτή, αν και η 86χρονη συνηθίζει να λέει ότι άλλοι της τα παρατούν εκεί, κάτι επίσης διόλου απίθανο...

Η επιχείρηση οργανώθηκε τον περασμένο Ιούλιο

Τελικά πριν από περίπου ενάμιση μήνα με βοήθεια φιλοζωικού φορέα από το εξωτερικό του γερμανικού σωματείου «Peace 4 Paws» - καθώς το κόστος είναι μεγάλο - 8 εθελοντές του S.C.A.R.S. οργάνωσαν αρχικά την παγίδευση των γατιών, τη μεταφορά τους με βάρκα στη Μηλίνα και από εκεί εκ νέου τη μεταφορά τους σε κτηνιατρείο για τις πρώτες βοήθειες, την περίθαλψη και τη στείρωση όσων ήταν καλά. Πλέον στο νησάκι υπάρχουν ακόμα δεκάδες κατσίκια, πολλά πτώματα ζώων (κάθε είδους) και ένα σκυλί και δύο γάτες  και μια κότα που δεν μπόρεσαν εξ αρχής να πιάσουν, αλλά θα επιχειρηθεί η διάσωση τους ξανά.

PrasoudaNisakiMagnisias 2AlatasMagnisiasNisaki 2Ο σκύλος από την πείνα και τη δίψα μασούσε το μέταλλο της άδειας κατσαρόλας...

Το φωτογραφικό υλικό και το βίντεο του S.C.A.R.S. της επιχείρησης διάσωσης η οποία άρχισε στις 20 Ιουλίου και κράτησε τρεις μέρες αποδεικνύουν το μαρτύριο αυτών των ζώων που κάποιος ή κάποιοι άφηναν σκόπιμα εκεί εγκαταλείποντας τα φυσικά χωρίς τροφή και νερό για να έχουν έναν μαρτυρικό θάνατο…

Την ύπαρξη των εξαθλιωμένων ζώων εκεί αποδεδειγμένα δεν γνώριζε μόνο ένας άνθρωπος, ο βαρκάρης που μετέφερε το νερό, ούτε μόνο η ηλικιωμένη γυναίκα - που έχει πλέον το ακαταλόγιστο αλλά και όλα τα χαρακτηριστικά της συλλέκτριας ζώων (ψυχιατρικό νόσημα) - η οποία έβαζε εμπόδια μέχρι και την τελευταία στιγμή, ώστε να μην στειρωθούν ή απομακρυνθούν από κοντά της πλάσματα σχεδόν ετοιμοθάνατα.

Γι' αυτό και δεν θα σταματήσουμε να αναρωτιόμαστε. Γιατί κανείς δεν παρενέβη εγκαίρως όλα αυτά τα χρόνια; Γιατί ο αρμόδιος δήμος που γνώριζε δεν κινητοποίησε τις αρχές και επέτρεψε αυτά τα πλάσματα να μένουν στα χέρια μιας γυναίκας που τα άφηνε να λιμοκτονούν και να αλληλοτρώγονται;

Πως είναι δυνατόν οι δομές ενός κράτους, όπως το ελληνικό έστω και στις εποχές των μνημονίων, να μην μπορούν τον 21ο αιώνα να σταματήσουν ένα τέτοιο έγκλημα που διαπράττει - ίσως γιατί έχει χάσει τα λογικά του  - ένας ηλικιωμένος άνθρωπος; Γιατί αυτό που έκαναν ευαισθητοποιημένοι ιδιώτες δεν το έκανε ο Δήμος Νοτίου Πηλίου, αφού γνώριζε καλά τι συμβαίνει εκεί για χρόνια;

Η απάντηση είναι μια και σαφής: Όλοι βολεύονταν με αυτήν την κατάσταση. Κάποιοι ήταν βέβαιοι ότι σε αυτόν τον τόπο εξορίας τα ζώα θα πεθαίνουν μακριά από αδιάκριτα μάτια και δεν θα ενοχλούν με την παρουσία τους όλους εκείνους που δεν τα θέλουν και για όλα αυτά, για την εκκαθάριση δηλαδή, οι αρμόδιοι δεν θα πληρώσουν το παραμικρό...

Στην ανακοίνωση του ο φιλοζωικός φορέας περιγράφει το χρονικό των όσων έζησαν σε αυτόν τον τόπο μαρτυρίου που όμοιοι του δυστυχώς υπάρχουν πολλοί στο Αιγαίο και όχι μόνο - αλλά σπανίως εντοπίζονται. Για κάποια από τα ζώα η βοήθεια έφτασε αργά, όμως 53 γάτες σώθηκαν, όπως και δύο σκυλιά - καθώς το τρίτο σκυλί πέθανε μια μέρα μετά τη διάσωση του - παράλληλα σώθηκε και ένα κατσικάκι που τελικά υιοθετήθηκε.

Τα λόγια δεν είναι αρκετά για περιγράψουν να δείξουν τι βίωσαν, τι είδαν, τι μύρισαν όσοι πήγαν εκεί για να βοηθήσουν πλάσματα ένα βήμα πριν τον θάνατο... Το μόνο που μας κάνει να πιστεύουμε ότι αυτό το έγκλημα δεν θα επαναληφθεί ξανά δεν είναι η ευαισθησία των ντόπιων αλλά το γεγονός ότι σύντομα εκεί θα ξεκινήσουν έργα κατασκευής (δυστυχώς) παραθεριστικού θέρετρου... συνεπώς θα σταματήσει εκ των πραγμάτων να είναι τόπος εξορίας, βασανισμού και θανάτωσης ανεπιθύμητων γατιών και σκυλιών.

Η ανακοίνωση του S.C.A.R.S.

«Με κάποιο τρόπο οι εθελοντές μας βρέθηκαν εκεί. Το πού, δεν έχει σημασία. Κάπου στο Αιγαίο, ένα μικρό, ξερό, ακατοίκητο νησί, όπως τα χιλιάδες που έχουμε. Αυτά τα νησιά δεν τα βλέπεις στα φυλλάδια ενός ταξιδιωτικού πρακτορείου, δεν είναι ελκυστικά, είναι απλώς ένα ξερό κομμάτι γης στη μέση της θάλασσας.

XartisAlatasΠόσοι άραγε γνώριζαν γι' αυτό το διαρκές έγκλημα στην Αλατά;

Ήταν το μέρος όπου, πριν χρόνια, έστελναν τους λεπρούς να ζήσουν μόνοι τους. Ή τους αντιφρονούντες ή τους ψυχικά άρρωστους. Από τότε κάναμε πρόοδο, ανθρώπινα δικαιώματα κτλ. Όσο για τα δικαιώματα των ζώων? Έχουμε μακρύ δρόμο μπροστά μας. Το γιατί και το πώς βρέθηκαν αυτά τα ζώα εκεί, παραμένει άγνωστο. Κάποιος πήγε μέχρι εκεί με μια βάρκα, τα πήρε μαζί και τα άφησε εκεί να επιβιώσουν μόνα τους, χωρίς τροφή, χωρίς νερό, να μασάνε τα μεταλλικά τους μπωλ και να τρώνε το ένα το άλλο και να πεθαίνουν μόνα και αβοήθητα.

Τρεις μέρες περάσαμε στο ξερονήσι που δεν έχει όνομα. Inferno το λέγαμε μεταξύ μας. Κόλαση. 53 γάτες στειρώθηκαν και ελευθερώθηκαν σε ασφαλές μέρος στην ηπειρωτική χώρα, όπου θα παρακολουθούνται από εθελοντές και δεν θα πεινάσουν ή θα διψάσουν ποτέ ξανά. Από τα δύο γατάκια που βρέθηκαν κουλουριασμένα στον πάτο ενός κουβά, μόνο ένα τα κατάφερε.

Η Πίππα, με τα πανέμορφα πράσινα μάτια. Για την αδερφούλα της ήταν πολύ αργά, όπως και για τον Δία, το καλοσυνάτο σκυλί που πέθανε λίγες μέρες αφότου σώθηκε από την κόλαση στην οποία ζούσε, ποιος ξέρει για πόσο. Από το νησί Κόλαση, γυρίσαμε πίσω με τους Φλόυντ, Λίμπερτι και Πίππα και τον Χέντριξ, το μωρό κατσικάκι που βρέθηκε κλεισμένο σε ένα κουτί κάπου στην παραλία. Τί θα έλεγαν άραγε αυτοί οι 4 αν μπορούσαν να μιλήσουν.

Θα έλεγαν κάτι, η θα απολάμβαναν τη ζωή? Τα απλά πράγματα στη ζωή Ένα μαλακό κρεβάτι να κοιμούνται, μια ήσυχη βόλτα με κάποιον που εμπιστεύονται, ένα καλό γεύμα, μια αγκαλιά. Ποιος ξέρει πόσες ακόμα κολάσεις υπάρχουν στο Αιγαίο, γεμάτες με ζώα που απλά περιμένουν να πεθάνουν από πείνα και δίψα. Που απλά περιμένουν να πεθάνουν ξεχασμένα, ενώ καράβια γεμάτα τουρίστες που ζουν το μύθο τους στην Ελλάδα, τα προσπερνάνε, χωρίς να ξέρουν, χωρίς καν να φαντάζονται ή απλά χωρίς να νοιάζονται.» καταλήγει η ανακοίνωση του S.C.A.R.S.

Διαβάστε επίσης:

Μαγνησία: Χωρίς σταματημό η εξόντωση των αδέσποτων ζώων με φόλες στον Δήμο Ζαγοράς - Μουρεσίου

Κατασχέθηκαν 17 χελώνες που ταβερνιάρης κρατούσε αιχμάλωτες σε παρτέρι στην Αμαλιάπολη Μαγνησίας

Με φόλες εξοντώνουν τα αδέσποτα και στον Άγιο Δημήτριο Μαγνησίας (βίντεο)

Μαγνησία: Βρήκε 4 νεογέννητα γατάκια ζωντανά μέσα σε σακούλα πεταμένα στα σκουπίδια στον Βόλο (βίντεο)

Μαγνησία: Κινδύνεψαν να πνιγούν άλογα που οι ιδιοκτήτες τους σκόπιμα αφήνουν αδέσποτα στον Βόλο (βίντεο)

Μαγνησία: Βρήκαν τη γάτα νεκρή κρεμασμένη σε κάγκελο έξω από σπίτι στον Βόλο

7 σκυλιά νεκρά από φόλες στον Άγιο Γεώργιο Φερών Μαγνησίας

Συστηματική κυρίως κάθε καλοκαίρι η δηλητηρίαση των αδέσποτων με φόλες στην Νέα Αγχίαλο Μαγνησίας

Το Εφετείο Λάρισας αθώωσε άνδρα που σκότωσε σέρνοντας με Ι.Χ. τον σκύλο του στην άσφαλτο στη Μαγνησία

Δηλητηρίασαν με φόλες 10 σκυλιά στην Μπούφα Πηλίου

Βόλος: Οι βοσκοί εκτέλεσαν τα σκυλιά που επανεντάχθηκαν στο φυσικό τους περιβάλλον

Φόλες και στον Βόλο: Όσο σιωπούμε δίνουμε δύναμη στους φονιάδες των ζώων

Πορταριά Πηλίου: Δηλητηρίασαν τις γάτες έβαλαν σε κίνδυνο και τη ζωή των ανθρώπων

Βρήκε 4 νεογέννητα κουτάβια κλεισμένα σε τσουβάλι πεταμένα στον Αλμυρό Μαγνησίας

Βόλος: Έκλεισε τον άρρωστο σκύλο στην σακούλα και τον πέταξε ζωντανό στα σκουπίδια

Βόλος: Καταδικάστηκε η παπαδιά που μαζί με τον ιερέα σύζυγο της εγκατέλειψε στον Αλμυρό τον σκύλο τους

Μαγνησία: Μήπως είδατε ποιος πέταξε το σκυλί στον δρόμο στη Νέα Ιωνία Βόλου;

Βόλος: Άρπαξε τα κουτάβια από την μάνα τους και τα πέταξε στα σκουπίδια

Τραγική κατάσταση στο Δημοτικό Κυνοκομείο Βόλου στις Γλαφυρές για 100 έγκλειστα σκυλιά (βίντεο)

Ποινή φυλάκισης με αναστολή για τον 73χρονο που πυροβόλησε σκύλο στο κεφάλι στο Φυτόκο Μαγνησίας

Βόλος: Η Αστυνομία δεν συνέλαβε τον άνδρα που κακοποιεί συστηματικά τον σκύλο του γιατί τον λυπήθηκε

Πιθανότατα από τον σκύλο του δέχτηκε επίθεση άνδρας στη Νέα Ιωνία Βόλου που νοσηλεύεται σοβαρά τραυματισμένος

Βρήκαν τον σκύλο απαγχονισμένο σε δέντρο στην περιοχή Τσατάλι στον Αλμυρό Μαγνησίας

Φυτόκο Μαγνησίας: Βρήκε τον σκύλο εγκαταλελειμμένο δεμένο με σύρμα σε πάσσαλο χωρίς τροφή και νερό

Tagged: , , , , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

2 Σχόλια

    1. χαρης

      Λυπαμαι που το λες, αλλα στο συγκεκριμενο αρθρο οι..."νησιωτες" δεν εχουν καμια σχσεση ομως. Και ριξε μια ματια στις υπολοιπες ειδησεις εδω για να δεις κ τους υπολοιπους κατοικους, σε πολεις κ χωρια.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.