Στηρίξτε μας

Τι απαντάει η ΑΝΙΜΑ για τη συνεργασία της με το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο

30 Δεκεμβρίου 2018 22:33 | Επικαιρότητα
Τι απαντάει η ΑΝΙΜΑ για τη συνεργασία της με το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο

Με αφορμή τη σφοδρή κριτική που δέχτηκε η ΑΝΙΜΑ για τη συνεργασία της με το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο - μετά και τη δολοφονία των δύο τζάγκουαρ εκεί - αλλά και για τις απόψεις της για τα άγρια ζώα, τα οποία ζουν σε αιχμαλωσία σε τέτοιους ζωολογικούς κήπους, αλλά και για τη χρησιμότητα και το  «έργο» αυτών των «πάρκων» εξέδωσε νέα ανακοίνωση, ώστε να δώσει εξηγήσεις.

Στην ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε στο facebook του συλλόγου στις 29 Δεκεμβρίου τονίζονται τα εξής:

«ΑΝΙΜΑ, για τη Ζωή και την Ελευθερία, συνεχίζουμε

Ένα κείμενο γι’ αυτούς που διαβάζουν…

ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ:ΤΟ ΕΡΓΟ ΜΑΣ ΚΑΙ ΠΩΣ ΤΟ ΦΕΡΟΥΜΕ ΕΙΣ ΠΕΡΑΣ

Τέλος χρονιάς, κλείνουμε 14 χρόνια λειτουργίας. Η ΑΝΙΜΑ ήταν ανοιχτή 4870 μέρες μέχρι τώρα, από την επίσημη ίδρυσή της. Διαχειριστήκαμε, περιθάλψαμε και φιλοξενήσαμε 34.500 άγρια ζώα. και. Φροντίσαμε και αρκετές χιλιάδες περιστέρια, που βρίσκουν συμπολίτες μας και δεν υπάρχει κάποιος φορέας για να τα περιθάλψει, αν και δεν ανήκουν στην άγρια πανίδα. Και, χωρίς αυτό να είναι το αντικείμενο της δουλειάς μας, δεκάδες κουνελάκια, πάπιες, καναρίνια, χαμστεράκια, κότες, κοκοράκια, που βρίσκονται κάθε τόσο πεταμένα σε κάδους σκουπιδιών ή εγκαταλελειμμένα σε πλατείες και πάρκα της πόλης και κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για μα τους εξασφαλίσουμε μια καλύτερη μοίρα.

Το έργο είναι παράλογα τεράστιο. Το να το φέρεις σε πέρας φαντάζει αδύνατο. Τα καταφέρνουμε (μέχρι τώρα) χάρις στην αφοσίωση και στη σκληρή δουλειά του προσωπικού του Σταθμού και των μελών της, την πολύτιμη και καταλυτική συμβολή των εθελοντών στην Αθήνα και την επαρχία, στις μικρές δωρεές και τις δωρεές σε είδος που μας προσφέρουν χιλιάδες πολίτες. Χάρις στους χορηγούς μας, Ιδρύματα και εταιρείες, που καλύπτουν μέχρι σήμερα το 50% τουλάχιστον των λειτουργικών αναγκών μας.

Χάρις σε μια κουλτούρα συνεργασιών που χαρακτηρίζει την ΑΝΙΜΑ εξ αρχής της σύστασής της: Συνεργαζόμαστε με όσους, σ΄ αυτή τη χώρα, εμπλέκονται με τα άγρια ζώα, με οποιονδήποτε τρόπο. Με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις, με άλλα Κέντρα και ομάδες περίθαλψης. Με τις κυνηγετικές ομοσπονδίες, με το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο, με γερακάρηδες, Με τα Δασαρχεία, την Αστυνομία. Με προσκόπους, με μοναστήρια, με φορείς διαχείρισης, με Πανεπιστήμια. Mε βοσκούς, με καλλιεργητές. Με εταιρείες που διαχειρίζονται τα καλώδια μεταφοράς ρεύματος και τους αυτοκινητοδρόμους.

Συνεργαζόμαστε με όλους εκείνους που μπορούν να συμβάλουν στην επίτευξη του στόχου μας : Όσο δυνατόν περισσότερα απελευθερωμένα στη φύση ζώα, όσο δυνατόν καλύτερη ποιότητα περίθαλψης, όσο δυνατόν καλύτερες συνθήκες ζωής γι αυτά που δεν μπορούν να επανενταχθούν. Δεν συνεργαζόμαστε μόνο με όσους ταυτιζόμαστε. Έτσι προχωρήσαμε, έτσι θα συνεχίσουμε. Κάποιοι δεν το κατανοούν αυτό: πιστεύουν ότι πρέπει να μένεις «καθαρός» και να συνεργάζεσαι μόνο με «καθαρούς». Αυτή η προσέγγιση συρρικνώνει δραματικά το εύρος των συνεργασιών που μπορείς να έχεις, καθώς επίσης προϋποθέτει την αυτάρεσκη αντίληψη ότι εσύ είσαι καθαρός και αγνός. Επίσης είναι απαγορευτική για την αποτελεσματικότητα οποιουδήποτε εγχειρήματος, εκτός του να κάθεσαι στο ίντερνετ και να εξαπολύεις μύδρους εναντίον των άλλων.

ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ: ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ.

Αυτές τις μέρες αρκετοί φίλοι και άλλοι αισθάνθηκαν προδομένοι και απογοητευμένοι ή και εξοργισμένοι , διότι έμαθαν πως η ΑΝΙΜΑ συνεργάζεται με έναν τουλάχιστον από τους χαρακτηρισμένους κακούς, το ΑΖΠ. Στους φίλους θέλουμε να πούμε τα παρακάτω, ελπίζοντας ότι και οι υπόλοιποι θα κάνουν έναν κόπο να κατανοήσουν τί λέμε.

 1. Ποτέ δεν κρύψαμε με ποιους συνεργαζόμαστε, απλώς μετά τα τελευταία γεγονότα θεωρήσαμε ότι έπρεπε να εξηγήσουμε την επιλογή μας αυτή .Ρωτηθήκαμε άλλωστε.
 2. Επειδή πολλοί μίλησαν για κέρδη και τσέπες, να ξέρετε ότι η υποστήριξη σε χρήμα από το ΑΖΠ δεν ξεπερνά τις 5000 ευρώ το χρόνο. Η ΑΝΙΜΑ χρειάζεται 120000-130000 ευρώ ετησίως για να επιβιώσει, μπορείτε να δείτε τους οικονομικούς απολογισμούς στην ιστοσελίδα μας (https://www.wild-anima.gr/…/episima-engrafa-litourgias-tis…/). Κυρίως λαμβάνουμε υποστήριξη σε είδος. Ειδικές τροφές και υλικά για κλωβούς ,φιλοξενία ορισμένων απαιτητικών ζώων (κάθε χρόνο τα ελαφάκια φιλοξενούνται εκεί σε χώρο μη επισκέψιμο) και βοήθεια σε μεταφορές που χρειάζονται μεγάλο αυτοκίνητο , πχ όταν μεταφέρουμε γύπες.
 3. Η ΑΝΙΜΑ συνεργάζεται επίσης με κυνηγετικές ομοσπονδίες και συλλόγους. Δεν υπάρχει εδώ οικονομική υποστήριξη (υπήρχε κάποτε κάλυψη των εξόδων των ακτινογραφιών, τώρα όχι). Η συνεργασία μας είναι με την Ομοσπονδιακή Θηροφυλακή, ιδιωτικό σώμα θηροφυλάκων που πληρώνεται από την Κυνηγετική Ομοσπονδία και αφορά στην αντιμετώπιση του παράνομου εμπορίου άγριας ζωής καθώς και στην αποστολή κάποιων ζώων από την επαρχία στην Αθήνα, προς περίθαλψιν.
 4. Το ότι συνεργαζόμαστε με το ΑΖΠ δεν σημαίνει ότι θεωρούμε ό,τι γίνεται στο ΑΖΠ σωστό και άγιο.
 5. Θα συνεργαζόμασταν με οποιοδήποτε μεγάλο ζωολογικό πάρκο υπήρχε στην Ελλάδα, όπως κάνουν όλα τα Κέντρα Περίθαλψης στον κόσμο. Είμαστε σίγουροι ότι ενστάσεις, που σε πολλές περιπτώσεις είναι βάσιμες, υπάρχουν και για άλλα ΖΠ, με τα οποία συνεργάζονται Κέντρα Περίθαλψης σε άλλες χώρες.
 6. Για το παραπάνω και επειδή πολλά ΖΠ παίζουν σημαντικό ρόλο στην διατήρηση της βιοποικιλότητας, με την επανεισαγωγή ειδών από άτομα που έχουν εκτραφεί εκεί, δεν είμαστε κατά της ύπαρξης ΖΠ. Τα θεωρούμε πολύ χρήσιμα για την περίθαλψη και για τη διατήρηση. Ο εκπαιδευτικός τους ρόλος είναι μια μεγάλη συζήτηση και δεν αισθανόμαστε έτοιμοι να έχουμε άποψη.
 7. Ρωτηθήκαμε αν δεχόμαστε κάποια ζώα να τίθενται προς εκμετάλλευσιν για το συμφέρον άλλων: Έτσι γενικά όπως τέθηκε το ερώτημα μόνο γενική απάντηση μπορούσε να λάβει, και απαντήσαμε ναι, κάποιες φορές. Αυτό επέσυρε την μήνιν πολλών αλλά εμείς ρωτάμε: με τί ταΐζουν οι αγανακτισμένοι τους σκύλους και τις γάτες τους; Με λάχανα;
 8. «Ξεπλένονται» οι «κακοί» όταν τους δίνεται η ευκαιρία να κάνουν καλές πράξεις; Νομίζουμε πως όχι. Αυτοί που τους θεωρούν κακούς δεν πτοούνται από κάτι τέτοια. Αντίθετα, εμπλεκόμενοι σε θετικές για τη ζωή και τη φύση ενέργειες, σιγά σιγά όλοι γινόμαστε καλύτεροι. Φυσικά πολλοί δεν συμμερίζονται αυτή την αντίληψη.
 9. Υπάρχουν καθαρά χρήματα; Καλούμε τους φίλους που προβληματίζονται για το ότι έχουμε έστω και αυτή την μικρή οικονομική υποστήριξη από το ΑΖΠ, να αναρωτηθούν αν θα τους ενοχλούσε το ίδιο η υποστήριξη από μια Τράπεζα. Η από μια τηλεφωνική εταιρεία, ή μια εταιρεία που εμπορεύεται ηλεκτρονικούς υπολογιστές (είναι γνωστό πλέον το πώς εξορύσσονται οι σπάνιες γαίες που είναι απόλυτα αναγκαίες για να δουλέψουν τα κινητά μας και οι υπολογιστές μας (http://www.thetoc.gr/…/ta-oruxeia-twn-smartphones-douleuoun… ).
 10. Είμαστε εμείς καθαροί; Όχι βέβαια. Ταΐζουμε τα αρπακτικά πουλιά και πολλά ακόμη ζώα της ΑΝΙΜΑ με κρέας. Το κρέας προέρχεται από βιομηχανίες κρέατος. Μάλιστα έχουμε μια πολύτιμη δωρεά κάθε εβδομάδα από γνωστή εταιρεία παραγωγής κρέατος πουλερικών. Είναι η βιομηχανία κρέατος αποτρόπαιη; Είναι. Μπορούμε να κάνουμε αλλιώς εμείς στην ANIMA; Όχι, και είμαστε πραγματικά ευγνώμονες με την προσφορά. Τα μωρά αρπακτικά τα ταΐζουμε με ποντικάκια και κοτοπουλάκια που τα παίρνουμε ήδη νεκρά, από το ΑΖΠ ή το Πανεπιστήμιο ή από συνεργάτες γερακάρηδες. Εμείς δεν θα μπορούσαμε να τα θανατώσουμε και έχουμε αποδεχτεί να το κάνουν άλλοι, για να μπορούμε να δίνουμε σωστή τροφή στα μικρά γεράκια και κουκουβαγάκια. Δουλεύοντας με άγρια και μη ζώα τριάντα χρόνια, έχουμε μάθει να αποδεχόμαστε τις αντιφάσεις μας.
 11. Στο κείμενο που αναρτήσαμε για το γεγονός που πυροδότησε όλη αυτή τη συζήτηση, τοποθετηθήκαμε επί του γεγονότος. Είπαμε ότι η πολιτεία πρέπει να ερευνήσει και να αποδώσει ευθύνες. Τοποθετηθήκαμε επίσης για τα ΖΠ, και παραθέσαμε απόψεις άλλων ανθρώπων που ασχολούνται με τα άγρια ζώα, εγνωσμένης εκτιμήσεως για τον ρόλο τους, για να δείξουμε ότι δεν είναι όλοι συλλήβδην κατά της ύπαρξής των ΖΠ. Όχι για να πούμε ότι επικροτούν ό, τι γίνεται εκεί. Προσθέτουμε άλλο ένα λινκ για το συμβάν που είχε λάβει χώρα πριν λίγα χρόνια στον ζωολογικό κήπο του Σινσινάτι:

http://time.com/4374614/jane-goodall-harambe-gorilla/

ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

 1. Τέθηκαν περισσότερες ερωτήσεις μέσω των σχολίων στο προηγούμενο κείμενο. Δεν τις απαντήσαμε όλες γιατί το παρόν θα γινόταν τεράστιο. Δεν ασχοληθήκαμε με τις ερωτήσεις περί ευζωίας, αιχμαλωσίας, σπισισμού, δικαιωμάτων ζώων κλπ. Μιας και άνοιξε η συζήτηση θα επανέλθουμε, μόλις έχουμε τον χρόνο να το κάνουμε.
 2. Κάτι τοποθετήσεις του τύπου: ντροπή σας, δεν θα σας ξαναστηρίξουμε, ή ακόμη δεν θα σας ξαναφέρουμε τραυματισμένο ζώο, είναι ενδεικτικές του τί πραγματικά ενδιαφέρει κάποιους ανθρώπους .
 3. Στο παρόν κείμενο θα σβήνουμε σχόλια, για να προστατεύσουμε τη σελίδα της ΑΝΙΜΑ και τον πολύτιμο χρόνο όλων μας. Υπάρχουν ένα σωρό σελίδες γι’ αυτούς που θέλουν να πουν την άποψή τους.
 4. Ελπίζουμε, φτάνοντας εδώ, να έχετε διαβάσει και όλα τα παραπάνω».

Διαβάστε επίσης:

Μια απάντηση στην ΑΝΙΜΑ που προσπαθεί να μας πείσει πόσο καλό είναι το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο παρά τη δολοφονία των δύο τζάγκουαρ

Μωραίνει Κύριος τον πωλούντα τα εισιτήρια στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο

«Jane Goodall’s Roots & Shoots Greece»: Καταδικαστέα και η δολοφονία των τζάγκουαρ στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο και η έκθεση ζώων για κερδοσκοπικούς σκοπούς

Κουνάει το δάχτυλο σε όσους διαμαρτύρονται για τη δολοφονία των τζάγκουαρ το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο & μιλάει για «επαγγελματίες φιλόζωους»

Βουλευτές ΣΥ.ΡΙΖ.Α.: «Η θανάτωση των ιαγουάρων ήταν αναίτια και μπορούσε πολύ άνετα να αποφευχθεί»

Πορεία διαμαρτυρίας στην Αθήνα στις 13/1 για το μαρτύριο των ζώων στα κλουβιά – φυλακές του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου 

Διαμαρτυρία στις 29/12 στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο στα Σπάτα για τη δολοφονία των δύο τζάγκουαρ

Φύλακες του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου στα Σπάτα σκότωσαν 2 ιαγουάρους που ξέφυγαν από τα κλουβιά τους

Π.Φ.Π.Ο.: Αφού κανείς δεν κινδύνεψε γιατί κε Λεσουέρ σκοτώσατε τα 2 τζάγκουαρ στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο;

Σκληρή απάντηση του βουλευτή Γ. Αμυρά στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο που ενοχλείται από όσους διαμαρτύρονται για τη δολοφονία των τζάγκουαρ

«269life Greece»: Τα τζάγκουαρ προσπάθησαν να δραπετεύσουν από τη φυλακή του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου και τιμωρήθηκαν με καταδίκη σε θάνατο

Ερώτηση στη Βουλή από τον Γ. Αμυρά για τη δολοφονία των δύο τζάγκουαρ στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο

Η αιχμαλωσία των άγριων ζώων στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο είναι νόμιμη αλλά και ξεκάθαρη κακοποίηση (βίντεο)

Και 5ο δελφίνι νεκρό εξαιτίας της αιχμαλωσίας του στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο στα Σπάτα

Ακτιβιστές διέκοψαν την παράσταση με τα δελφίνια στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο στα Σπάτα (βίντεο)

Γιατί το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο κάνει δωρεές σε Αστυνομία και Τροχαία;

Το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο έκανε δωρεά 5.000 € στο Αστυνομικό Τμήμα Σπάτων που είναι αρμόδιο για να ελέγχει τις παρανομίες εκεί

Υποκρισία εκ μέρους του Γ. Τσιρώνη για τα δελφίνια & τις παράνομες παραστάσεις τσίρκο στο δελφινάριο του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου

Φιλόζωοι διαμαρτυρήθηκαν για το παράνομο δελφινάριο και τον εγκλεισμό των δελφινιών στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο (βίντεο)

ProWal: Απαράδεκτες οι συνθήκες διαβίωσης δελφινιών που εξαναγκάζονται σε «εκπαιδευτικές» κωλοτούμπες για το καλό της τσέπης των ιδιοκτητών του Αττικού Ζωολογικού Πάρκο Α.Ε.

Αττικό Ζωολογικό Πάρκο: Τα δελφίνια κάνουν κωλοτούμπες γιατί έτσι οι θεατές ενημερώνονται για τη βιολογία τους!

Πόρισμα - «καταπέλτης» για τις παραβάσεις στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο - Δελφινάριο & τις παράνομες παραστάσεις με δελφίνια

Γερμανός ειδικός καταγγέλλει την κακοποίηση των δελφινιών στο δελφινάριο του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου (βίντεο)

Η αιχμαλωσία σκοτώνει: 4 δελφίνια νεκρά στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο

Τι δεν λέει στην ανακοίνωση του το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο για τα νεκρά δελφίνια

Με πολύμηνη καθυστέρηση παραδέχονται πως πέθανε ένα δελφίνι στο Αττικό Πάρκο

Τα άγρια ζώα κινδυνεύουν στους ζωολογικούς κήπους

Η σκοτεινή πλευρά των ζωολογικών κήπων

«Έως και 5.000 υγιή ζώα» θανατώνονται στους ζωολογικούς κήπους

Ζωολογικοί κήποι για ανθρώπους; Φυσικά και υπήρξαν!

Δανία: Σκότωσαν και λιοντάρια στον Ζωολογικό Κήπο της Κοπεγχάγης

Το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο έκανε δωρεά 5.000 € στο Αστυνομικό Τμήμα Σπάτων που είναι αρμόδιο για να ελέγχει τις παρανομίες εκεί

Γιατί το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο κάνει δωρεές σε Αστυνομία και Τροχαία Ανατολικής Αττικής;

Τι απαντά το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο για την κακοποίηση των δελφινιών, τις «εκπαιδευτικές κωλοτούμπες» και τα άγρια αιχμάλωτα ζώα στις εγκαταστάσεις του

Λιοντάρι βασανίζεται φυλακισμένο στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο. Δείτε τι είναι η στερεοτυπική συμπεριφορά (βίντεο)

Σαγέικα Αχαΐας: Νεκρά, σκελετωμένα & δεμένα ζώα στον ζωολογικό κήπο «Ιπποκάμηλος» βρήκαν οι αστυνομικοί μετά από καταγγελία της Π.Φ.Π.Ο.

Τι είναι η στερεοτυπική συμπεριφορά των αιχμάλωτων ζώων (βίντεο)

Δημοτικός ζωολογικός κήπος - φυλακή για άγρια ζώα στη Θεσσαλονίκη

Άλογο πέθανε από ασιτία μέσα στον παράνομο Δημοτικό Ζωολογικό Κήπο Βόλβης

Η αιχμαλωσία είναι φιλοζωία;

Εκπαιδευτική για τα παιδιά η αιχμαλωσία άγριων ζώων;

Ζωολογικοί κήποι με ανθρώπους; Φυσικά και υπήρξαν!

Είναι εκπαιδευτική η εκμετάλλευση και η παρανομία;

Τι κρύβεται πίσω από την «εκπαιδευτική» αξία των ζωολογικών κήπων;

Συνεχίζονται οι παράνομες παραστάσεις με θαλάσσιους λέοντες στην Κέρκυρα (βίντεο)

Ένα μήνυμα για όλο τον κόσμο από Τομ και τον Μίσα, τα δελφίνια που απελευθερώθηκαν στην Τουρκία

Tagged: ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.