Στηρίξτε μας

Ερώτηση στη Βουλή από τον Γ. Αμυρά για τη δολοφονία των δύο τζάγκουαρ στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο

17 Δεκεμβρίου 2018 15:26 | Επικαιρότητα
Ερώτηση στη Βουλή από τον Γ. Αμυρά για τη δολοφονία των δύο τζάγκουαρ στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο

«Μετά τις καταγγελίες για το δελφινάριο και τις συνθήκες διαβίωσης των δελφινιών, μάθαμε και για τα δύο τζάγκουαρ που θανατώθηκαν πριν από λίγες ημέρες από τους υπεύθυνους του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου, όταν αυτά δραπέτευσαν από τους εποπτευόμενους χώρους, όπου βρίσκονταν. Τηρούνται ή όχι οι συνθήκες ασφαλείας, όπως ορίζει το Π.Δ.98/2004;», ζητά να μάθει ο Γιώργος Αμυράς με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρο Αραχωβίτη.

Ο βουλευτής ρωτά, αν έχουν ληφθεί τα απαιτούμενα μέτρα ασφαλείας από την επιχείρηση, ώστε να μην επαναληφθεί αντίστοιχη κατάσταση κινδύνου για προσωπικό, επισκέπτες και ζώα και τέλος ζητά διευκρινίσεις για τους λόγους επιλογής της θανάτωσης των δύο τζάγκουαρ αντί της αναισθησίας.

Tο πλήρες κείμενο της ερώτησης

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΘΕΜΑ: Νεκρά δύο τζάγκουαρ από πυροβολισμό στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο

Στη θανάτωση δύο τζάγκουαρ προχώρησαν πριν λίγες ημέρες οι υπεύθυνοι του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου. Τα δύο αιλουροειδή που φιλοξενούνταν στο χώρο, δραπέτευσαν από τον ελεγχόμενο χώρο φύλαξής τους την ώρα που το Πάρκο ήταν ανοιχτό για το κοινό.

Με ανακοίνωσή του το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο ενημέρωσε ότι τα δύο άγρια ζώα πέρασαν τον ελεγχόμενο χώρο με αποτέλεσμα να τεθεί σε εφαρμογή το πρωτόκολλο ασφαλείας που προβλέπεται σε ανάλογες περιπτώσεις. Απομονώθηκε ο χώρος και τα εν λόγω ζώα εξουδετερώθηκαν από τους φροντιστές του Πάρκου, καθώς σε τέτοιου είδους ζώα δεν προβλέπεται η τακτική της αναισθησίας.

Σύμφωνα με το Π.Δ.98 (ΦΕΚ 69/Α΄/2004) σε συμμόρφωση της Οδηγίας 1999/22/ΕΚ, οι κάτοχοι άδειας λειτουργίας των ζωολογικών κήπων υποχρεούνται να λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να εξασφαλισθεί η μη διαφυγή των ζώων. Κάτι το οποίο δεν συνέβη στη συγκεκριμένη περίπτωση και τα δύο ζώα οδηγήθηκαν στη θανάτωσή τους.

Επισημαίνεται επίσης ότι η τακτική της αναισθησίας με βέλη ηρεμίας είναι ο τρόπος που επιλέγουν φροντιστές τέτοιου είδους ζώων σε μεγάλα ζωολογικά πάρκα του εξωτερικού προς αντιμετώπιση ανάλογων καταστάσεων.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάσθε:

  1. Έχουν πραγματοποιηθεί έλεγχοι τήρησης κανόνων και μέτρων ασφαλείας στις εγκαταστάσεις του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου, πότε και με ποια αποτελέσματα, βάσει της παρ. 4 του άρθρου 8 του Π.Δ.98/2004 για φύλαξη ζώων σε ελεγχόμενο χώρο και υπό ποιες συνθήκες και περιστατικά κατέστη εφικτή η διαφυγή των δύο ζώων;
  2. Έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα ώστε να μην υπάρξει ξανά διαφυγή ζώου
    από τον ελεγχόμενο χώρο φύλαξής του και κατ΄επέκταση εκτεθούν σε κίνδυνο το προσωπικό και οι επισκέπτες, όπως προβλέπεται στην παρ. 5 του άρθρου 8 του Π.Δ.98/2004;
  3. Για ποιο λόγο δεν προτιμήθηκε η τακτική της αναισθησίας για την εξουδετέρωση των ζώων;

Ο ερωτών βουλευτής
Γιώργος Αμυράς, Β’ Αθήνας

Διαβάστε επίσης:

Φύλακες του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου στα Σπάτα σκότωσαν 2 ιαγουάρους που ξέφυγαν από τα κλουβιά τους

Π.Φ.Π.Ο.: Αφού κανείς δεν κινδύνεψε γιατί κε Λεσουέρ σκοτώσατε τα 2 τζάγκουαρ στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο;

 

Tagged: , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.