Στηρίξτε μας

Σημαίνει συναγερμό για την διαχείριση των αδέσποτων ο ΠΕ.ΣΥ.Δ.Α.Π.

4 Απριλίου 2016 14:20 | Επικαιρότητα
Σημαίνει συναγερμό για την διαχείριση των αδέσποτων ο ΠΕ.ΣΥ.Δ.Α.Π.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων, που γιορτάζεται σήμερα, αλλά και την επίκαιρη συζήτηση σχετικά με την αποτελεσματική διαχείριση τους, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη της Εκτελεστικής Επιτροπής του Περιβαλλοντικού Συνδέσμου Δήμων Αθήνας – Πειραιά (ΠΕ.ΣΥ.Δ.Α.Π.) την Παρασκευή 1 Απριλίου παρουσία εκπροσώπων του φιλοζωικού κινήματος, μετά από πρόσκληση του προέδρου του φορέα Γρηγόρη Γουρδομιχάλη.

Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου του ΠΕ.ΣΥ.Δ.Α.Π. στην εισήγηση του ο κ. Γουρδομιχάλης στάθηκε ιδιαίτερα στην μοναδικότητα των υπηρεσιών που παρέχονται από τον συγκεκριμένο φορέα, στα σοβαρά έργα υποδομής και εκσυγχρονισμού που εκτελέστηκαν στο Διαδημοτικό Κέντρο Περίθαλψης Αδέσποτων Ζώων (ΔΙ.ΚΕ.Π.Α.Ζ.), ενώ τόνισε ότι ο ΠΕ.ΣΥ.Δ.Α.Π. παρά τη δύσκολη συγκυρία δεν έχει ούτε ένα ευρώ χρέος ούτε οποιοδήποτε δάνειο.

Παράλληλα «έθεσε υπόψη της Εκτελεστικής Επιτροπής το απολογιστικό έργο του Συνδέσμου σχετικά με τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων. Από τα στοιχεία που παρουσίασε προκύπτει ότι για το 2015 η υπηρεσία – δραστηριοποιούμενη στους 18 Δήμους – μέλη του Συνδέσμου – πραγματοποίησε συνολικά 3.296 περισυλλογές, 2.628 επανατοποθετήσεις στα σημεία περισυλλογής, 2.800 εμβολιασμούς, 1.391 στειρώσεις, ενώ προώθησε για υιοθεσία 261 αδέσποτα ζώα.

Σε σχέση με το 2014, όταν και υλοποιήθηκαν 2.628 περισυλλογές, 2.135 επανατοποθετήσεις, 2.100 εμβολιασμοί, 1.229 στειρώσεις και 221 υιοθεσίες, σημειώνεται ότι παρουσιάζεται αύξηση ύψους 20% στις περισυλλογές, 19% στις επανατοποθετήσεις, 25% στους εμβολιασμούς, 11% στις στειρώσεις και 15% στις υιοθεσίες.

Μάλιστα από τα διαθέσιμα στοιχεία του 2016 προκύπτει ότι η αυξητική τάση των επιμέρους δράσεων συνεχίζεται με γεωμετρική πρόοδο, κατ’ αντιστοιχία της αύξησης του πληθυσμού των αδέσποτων ζώων.

Από τη συγκριτική ανάλυση των στοιχείων εξάγεται το συμπέρασμα ότι ο ΠΕΣΥΔΑΠ με την ανάπτυξη της εξειδικευμένης δράσης για τα αδέσποτα ζώα και τη λειτουργία του ΔΙΚΕΠΑΖ ως νοσοκομείου για την περίθαλψή τους, συμβάλλει αποτελεσματικά στη διαχείριση ενός ζητήματος που εντάσσεται στο αστικό περιβάλλον των Δήμων – μελών του.

Απέκτησε δε ακόμα πιο ουσιαστικό νόημα στις μέρες μας διότι ένεκα της οικονομικής κρίσης πολλοί εγκατέλειψαν τα σκυλιά τους τα οποία περιφέρονται αδέσποτα και χρήζουν κτηνιατρικών εξετάσεων και νοσηλείας, πάσχοντα από λοιμώδη νοσήματα, τα οποία μπορούν να μεταδώσουν είτε το ένα στο άλλο και να εξαπλωθεί η εκάστοτε νόσος.

Στο πλαίσιο αυτό, καθίσταται σαφές ότι το ΔΙΚΕΠΑΖ επιτελεί κοινωνικό έργο αφού διασφαλίζεται η δημόσια υγεία και συνεπώς η δράση του είναι επ’ ωφελεία του κοινωνικού συνόλου. Το σημαντικό έργο που προσφέρεται από το ΔΙΚΕΠΑΖ αποδεικνύεται και από τις δεκάδες ευχαριστήριες επιστολές που έχει λάβει μέχρι σήμερα από φιλόζωους και σωματεία αυτών, αλλά και από ιδιώτες  και τα πρακτικά της βουλής της συνεδρίασης ΣΙΕ΄ της 19/9/2011, στα οποία ρητά αναφέρεται ότι το ΔΙΚΕΠΑΖ αποτελεί τον μεγαλύτερο φορέα περιβαλλοντικής συνεργασίας της τοπικής αυτοδιοίκησης. Επιπλέον, το έργο του σε σχέση με τα αδέσποτα αναγνωρίζεται από πάρα πολλούς άλλους όπως είναι η οργάνωση των φιλοζωικών οργανώσεων της Βορείου Αμερικής (ΠΕΤΑ) που επισκέφθηκαν το ΔΙΚΕΠΑΖ, καθώς και από Ευρωβουλευτές.

Αξίζει να τονιστεί ότι τα παραπάνω εκτυλίσσονται σε μια συγκυρία όπου υπάρχουν δύσκολες οικονομικές συνθήκες, προκλητική αδιαφορία των κυβερνήσεων – σημειώνεται ότι οι συσσωρευμένες δαπάνες που έχει εκτελέσει ο ΠΕΣΥΔΑΠ χωρίς να του αποδοθεί ούτε ένα ευρώ από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είναι ύψους 2.411.171,22 Ευρώ – και ο αμείλικτος πόλεμος συμφερόντων που κρύβονται πίσω από το μανδύα μερικών “φιλοζωικών” οργανώσεων.

Παρόλα αυτά, ο ΠΕΣΥΔΑΠ συνεχίζει με αποφασιστικότητα και ευαισθησία, επενδύοντας στην προληπτική πολιτική και υιοθετώντας το σύνθημα “ΟΧΙ στην εγκατάλειψη των ζώων, ΝΑΙ στη φροντίδα και την υιοθεσία τους”. Στο πλαίσιο αυτό, αποφασίστηκαν ομόφωνα από την Εκτελεστική Επιτροπή – ως απόσταγμα της διαδικασίας – τα εξής:

Το ΔΙΚΕΠΑΖ προσφέρει μοναδική υπηρεσία όσο αφορά στη φροντίδα των αδέσποτων ζώων και πρέπει να υποστηριχτεί η δράση του. Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων πρέπει επιτέλους να αναλάβει τις ευθύνες του και να αποδώσει τις από το νόμο προβλεπόμενες ενισχύσεις προς τους φορείς της Αυτοδιοίκησης για τις δράσεις περίθαλψης των αδέσποτων ζώων που αναπτύσσουν. Το πρόγραμμα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης πρέπει να επεκταθεί, γιατί μόνο η πρόληψη μπορεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα στην πηγή του» καταλήγει η ανακοίνωση.

Διαβάστε επίσης:

Παίρνει πίσω τα περί θανάτωσης των καλααζαρικών σκύλων ο ΠΕ.ΣΥ.Δ.Α.Π.

Την δολοφονία των αδέσποτων που πάσχουν από λεϊσμανίωση και δεν υιοθετούνται αποφάσισε το ΔΙ.ΚΕ.Π.Α.Ζ.

385.475 € το χρόνο θα δίνει ο Δήμος Αθηναίων στο ΔΙ.ΚΕ.Π.Α.Ζ. για να μην φροντίζει όλα τα αδέσποτα!

Σε συνεργασία με το ΔΙ.ΚΕ.Π.Α.Ζ. προχωράει ο Δήμος Αθηναίων λόγω ανικανότητας!

Επιστρέφει στη δωρήτρια του το Καταφύγιο Ζώων στα Μέγαρα ο Δήμος Αθηναίων!

Χωρίς ουσιαστική κτηνιατρική περίθαλψη τα αδέσποτα του Δήμου Αθηναίων

Ο Καμίνης θυμήθηκε τ’ αδέσποτα λόγω των εκλογών

Επιδεινώνονται τα προβλήματα στο Καταφύγιο Αδέσποτων Ζώων του Δήμου Αθηναίων στα Μέγαρα

Τα έγκλειστα σκυλιά αλληλοσπαράσσονται και ο Δήμος Αθηναίων αδιαφορεί!

Προσφέρει το καταφύγιο της για τ’ αδέσποτα του Δήμου Αθηναίων

Αδυνατεί να λειτουργήσει το ΔΙ.ΚΕ.Π.Α.Ζ. αφού δεν πληρώνει το ΥΠ.Α.Α.Τ.

Θα εξοφλήσει το ΥΠ.Α.Α.Τ. τις δαπάνες των δήμων για καταφύγια, στειρώσεις και περίθαλψη αδέσποτων

ΠΕ.ΣΥ.Δ.Α.Π.: Αν δεν μας χρηματοδοτήσετε θα πάψουμε να φροντίζουμε τ’ αδέσποτα

ΥΠ.Α.Α.Τ.: Θα επισπεύσει τις διαδικασίες για τη χρηματοδότηση των Ο.Τ.Α. για τ’ αδέσποτα

Ενημερωτική καμπάνια για τα Δημοτικά Κυνοκομεία - «Νταχάου» αδέσποτων ψυχών

Δημοτικά Κυνοκομεία: Φριχτές συνθήκες διαβίωση για τα ζώα και οικονομικές ατασθαλίες

Tagged: , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.