Στηρίξτε μας

385.475 € το χρόνο θα δίνει ο Δήμος Αθηναίων στο ΔΙ.ΚΕ.Π.Α.Ζ. για να μην φροντίζει όλα τα αδέσποτα!

8 Νοεμβρίου 2014 17:31 | Επικαιρότητα
385.475 € το χρόνο θα δίνει ο Δήμος Αθηναίων στο ΔΙ.ΚΕ.Π.Α.Ζ. για να μην φροντίζει όλα τα αδέσποτα!

Της Ελένης Ηλιοπούλου

Το ψήφισμα της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αθηναίων δημοσιεύτηκε στη Διαύγεια και σύμφωνα με αυτό αποφασίστηκε η συμμετοχή της πρωτεύουσας στον Περιβαλλοντικό Σύνδεσμο Δήμων Αθήνας Πειραιά ώστε στο Διαδημοτικό Κέντρο Περίθαλψης Αδέσποτων Ζώων (ΔΙ.ΚΕ.Π.Α.Ζ.) που λειτουργεί ο  ΠΕ.ΣΥ.Δ.Α.Π. να ανατεθεί η κτηνιατρική φροντίδα των αδέσποτων της Αθήνας.

Το γιατί ο Δήμος Αθηναίων οδηγήθηκε σε αυτή την απόφαση μπορείτε να το διαβάσετε εδώ για να καταλάβετε το μέγεθος της ανικανότητας των αρμοδίων και κυρίως της παράταξης του δημάρχου Γιώργου Καμίνη «Δικαίωμα στην Πόλη». Στην απόφαση, που δημοσιεύτηκε, αναφέρεται ότι το κόστος συμμετοχής των δήμων – μελών για τις παρεχόμενες υπηρεσίες του ΠΕ.ΣΥ.Δ.Α.Π. ανέρχεται στα 0,58 ευρώ ανά κάτοικο. Ο Δήμος Αθηναίων σύμφωνα με αυτή την απόφαση θα καταβάλει το ποσό των 385.475 ευρώ το χρόνο (!) ενώ χρειάζεται μόνο τις υπηρεσίες κτηνιατρικής περίθαλψης των αδέσποτων, που είναι βέβαιο ότι δεν κοστίζουν τόσο!

DimosAthinaionDIKEPAZ30 10 2014Το απόσπασμα της σχετικής απόφασης.

Κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβούλιου της Αθήνας στις 30 Οκτωβρίου 2014 είχε προταθεί η προσωρινή συνεργασία με τον ΠΕ.ΣΥ.Δ.Α.Π. μέχρι να προταθεί κάτι καλύτερο ή μέχρι να δημιουργηθούν δομές που θα ανήκουν στον Δήμο Αθηναίων (π.χ. δημοτικό κτηνιατρείο). Όμως κάτι τέτοιο δεν αναφέρεται πουθενά στην απόφαση κάτι που σημαίνει ότι η συνεργασία ισχύει επ’ αόριστον.

Θυμίζουμε ότι σε αναλυτικά ρεπορτάζ μας πριν από μερικές μέρες είχαμε αναφέρει την αντίθεση των τριών φιλοζωικών ομοσπονδιών της χώρας σε αυτή τη συνεργασία λόγω έλλειψης χώρου, συνωστισμού των ζώων, μολύνσεων που ξεσπούν εκεί κ.ο.κ.

Σχετικά δημοσιεύματα εδώ και εδώ.

Και μπορεί εκ μέρους του ΔΙ.ΚΕ.Π.Α.Ζ. οι αρμόδιοι να λένε ότι αυτό πληροί τις προϋποθέσεις και έχει ελεγχθεί και προσφέρει υψηλής ποιότητας κτηνιατρικές υπηρεσίες όμως η πραγματικότητα την οποία ο Γρηγόρης Γουρδομιχάλης (πρόεδρος του ΠΕ.ΣΥ.Δ.Α.Π.) έχει παραδεχτεί είναι ότι το ΔΙ.ΚΕ.Π.Α.Ζ. κινδυνεύει με λουκέτο από τα χρέη των δήμων - μελών του προς αυτό. Δείτε εδώ τι έλεγε ο κ. Γουρδομιχάλης στις 4 Οκτωβρίου 2014 για τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Και αυτό συμβαίνει γιατί το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δεν καταβάλει ό,τι οφείλει στου δήμους για την διαχείριση των αδέσποτων. Έτσι τα χρήματα του Δήμου Αθηναίων θα είναι μια τονωτική ένεση για το ταμείο του ΠΕ.ΣΥ.Δ.Α.Π. γι’ αυτό και θεωρούμε ότι ο Σύνδεσμος δεν πρόκειται να απορρίψει το αίτημα της πρωτεύουσας να γίνει μέλος του.

Ο κ. Γουρδομιχάλης έχει παραδεχτεί ότι το ΔΙ.ΚΕ.Π.Α.Ζ. δεν διαθέτει τόσους χώρους, ώστε να ανταπεξέλθει στα άρρωστα ζώα ή στα αδέσποτα που χρήζουν στείρωσης (περίθαλψης κ.ά.) από τους 18 καλλικρατικούς δήμους με τους οποίους συνεργάζεται, που τώρα με τον Δήμο Αθηναίων θα γίνουν 19.

Άλλωστε συχνά τους τελευταίους μήνες οι αρμόδιοι έχουν δηλώσει ότι δεν δέχονται νέα περιστατικά γιατί δεν μπορούν να ανταποκριθούν.

StamatatosDionisisΔήλωση Δημοσθένη Σταματάτου πρώην αντιπροέδρου ΠΕ.ΣΥ.Δ.Α.Π. στις 18 Ιουνίου 2014. Το σχετικό βίντεο εδώ.

Επίσης οφείλουμε να τονίσουμε ότι το ΔΙ.ΚΕ.Π.Α.Ζ. είναι κλειστό τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες ή μετά τα μεσάνυχτα ενώ τα ζώα αρρωσταίνουν και πέφτουν θύματα τροχαίων 365 μέρες τον χρόνο και 24 ώρες το 24ωρο.

Βέβαια ο ΠΕ.ΣΥ.Δ.Α.Π. καταβάλλει το αντίτιμο στον κτηνίατρο που θα περιθάλψει αδέσποτο ζώο για το οποίο είναι αρμόδιος δήμος – μέλος αν όμως το ποσό νοσηλείας της κτηνιατρικής πράξης είναι σύμφωνο με τον τιμοκατάλογο του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου.

Όμως πέραν του κόστους αυτό σημαίνει ότι σε πολλές περιπτώσεις οι δημότες επιβαρύνονται με τις διαδικασίες φροντίδας ενός π.χ. χτυπημένου ζώου, ενώ πληρώνουν δημοτικά τέλη στον Δήμο τους για να τους παρέχει αυτή την υπηρεσία!

Θυμίζουμε ότι πρόθεση του ΠΕ.ΣΥ.Δ.Α.Π. είναι να ζητήσει οικόπεδο που ανήκει στην Περιφέρεια Αττικής ώστε να επεκτείνει τις εγκαταστάσεις του στον Σχιστό. Όμως και αυτό αν συμβεί δεν θα συμβεί από τη μια στιγμή στην άλλη. Και η κατάσταση με τα ζώα της πρωτεύουσας αλλά και όλων των άλλων δήμων στην Αττική είναι εξαιρετικά δύσκολη.

Μετά το τέλος της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου στις 30 Οκτωβρίου είχαμε αναφέρει στον κ. Γουρδομιχάλη τις καταγγελίες που γίνονται για τα σκυλιά που πάσχουν από λεϊσμανίωση (το γνωστό καλααζάρ), τα οποία δεν γίνονται δεκτά για νοσηλεία και εκείνος ανέφερε ότι όταν έχεις τόσα άρρωστα πρέπει να διαλέξεις ποιο θα σώσεις!

Επισημάναμε στον κ. Γουρδομιχάλη και στον Μιχάλη Ευθυμιάδη αντιδήμαρχο του Δήμου Κορυδαλλού, που ήταν παρών στη συζήτηση, ότι η νομοθεσία προβλέπει όταν ένα ζώο είναι άρρωστο στο τελευταίο στάδιο και η κατάσταση της υγεία του είναι μη αναστρέψιμη να του γίνεται ευθανασία, αλλά οι καταγγελίες δεν αφορούν τα καλααζαρικά σκυλιά τα οποία δεν γιατρεύονται.

Αφορούν ζώα που μπορούν να γιατρευτούν αλλά χρειάζονται φάρμακα και συστηματική φροντίδα για να συνέλθουν. Όμως καθώς η θεραπεία τους κρατάει αρκετές εβδομάδες από το ΔΙ.ΚΕ.Π.Α.Ζ. θέλουν να τα «ξεφορτώνονται» το συντομότερο δυνατόν γι’ αυτό και συχνά πιέζουν φιλόζωους να αναλάβουν τα περαιτέρω.

Χωρίς να θέλουμε να γίνουμε μάντεις κακών προβλέπουμε ότι ο Δήμος Αθηναίων θα καταβάλει 385.475 ευρώ τον χρόνο στο ΔΙ.ΚΕ.Π.Α.Ζ. αλλά τα περισσότερα αδέσποτα ζώα της πρωτεύουσας δεν  θα νοσηλεύονται εκεί, δεν θα στειρώνονται εκεί, δεν θα γιατρεύονται εκεί και με αυτό το έργο θα επιβαρυνθούν για άλλη μια φορά φιλοζωικοί σύλλογοι και ιδιώτες που το ενδιαφέρον τους για τα πλάσματα τα οποία υποφέρουν τους κάνει να τρέχουν για να σώσουν ό,τι σώζεται 24 ώρες το 24ωρο και 365 μέρες το χρόνο.

Ο Δήμος Αθηναίων εδώ και χρόνια δεν έχει δείξει καμιά μέριμνα για τις αδέσποτες γάτες της Αθήνας τις οποίες συστηματικά στειρώνουν ιδιώτες και σωματεία περιορίζοντας έτσι τον αριθμό τους. Τώρα που θα ξεκινήσει η συνεργασία με το ΔΙ.ΚΕ.Π.Α.Ζ. θα γίνει κάτι και γι’ αυτά τα αδέσποτα που βασανίζονται και υποφέρουν όσο και τα σκυλιά;

Διαβάστε επίσης:

Σε συνεργασία με το ΔΙ.ΚΕ.Π.Α.Ζ. προχωράει ο Δήμος Αθηναίων λόγω ανικανότητας!

Επιστρέφει στη δωρήτρια του το Καταφύγιο Ζώων στα Μέγαρα ο Δήμος Αθηναίων!

Χωρίς ουσιαστική κτηνιατρική περίθαλψη τα αδέσποτα του Δήμου Αθηναίων

Ο Καμίνης θυμήθηκε τ’ αδέσποτα λόγω των εκλογών

Επιδεινώνονται τα προβλήματα στο Καταφύγιο Αδέσποτων Ζώων του Δήμου Αθηναίων στα Μέγαρα

Τα έγκλειστα σκυλιά αλληλοσπαράσσονται και ο Δήμος Αθηναίων αδιαφορεί!

Προσφέρει το καταφύγιο της για τ’ αδέσποτα του Δήμου Αθηναίων

Αδυνατεί να λειτουργήσει το ΔΙ.ΚΕ.Π.Α.Ζ. αφού δεν πληρώνει το ΥΠ.Α.Α.Τ.

Θα εξοφλήσει το ΥΠ.Α.Α.Τ. τις δαπάνες των δήμων για καταφύγια, στειρώσεις και περίθαλψη αδέσποτων

ΠΕ.ΣΥ.Δ.Α.Π.: Αν δεν μας χρηματοδοτήσετε θα πάψουμε να φροντίζουμε τ’ αδέσποτα

ΥΠ.Α.Α.Τ.: Θα επισπεύσει τις διαδικασίες για τη χρηματοδότηση των Ο.Τ.Α. για τ’ αδέσποτα

Tagged: , , , , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

4 Σχόλια

  1. ΠΟΛΥΞΕΝΗ ΤΖΩΝΗ

    Θέλω να πιστέψω πως παρανόησα το περιεχόμενο.Αν παρ ελπίδα είναι αυτό που κατάλαβα το λάθος σας είναι μεγάλο.Κύριοι μην ξεχνάτε πως θα έρθουν αργά ή γρήγορα εκλογές. Και να βάλετε κατά νου πως οι φιλόζωοι ψηφοφόροι είναι ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ από όσους φαντάζεστε.Οι άνθρωποι που αγαπάν και ασχολούντε με τα ζώα είναι ευαίσθητοι και έχουν καλή μνήμη.Ξέρουν απλά να τιμωρούν με την ψήφο τους.....

  2. Mίνα Γκελντή

    Ηθελα να ήξερα ... ίση σε μέγεθος η Κηφισιά με ελάχιστους κατοίκους που με το ίδιο ποσό συνδρομής στο Δικεπαζ αποδιδει 41.236 ευρω ετησίως στο δημόσιο αυτό φορέα για να γίνονται στειρώσεις που - ακουσον άκουσον- βάσει στατιστικών που έχω στα χέρια μου απο το αρχείο του δήμου μας δεν ξεπερνούν τις 200 (για 2.5 χρόνια συνεργασίας)
    Ξέρετε τι σημαίνει αυτό?
    Οι αριθμοί μιλούν απο μόνοι τους...
    1) Οι στειρώσεις στοιχίζουν στο Δημο Κηφισιάς 500 ευρώ(!)
    2) Ο ρυθμός των στειρώσεων είναι τραγικά αργός (1-2 στειρώσεις τη βδομάδα) πράγμα που δε δίνει τη δυνατότητα να επιλυθεί το πρόβλημα.
    3)Φανταστείτε τώρα με τόσα χρήματα που δίνει ο Δημος Αθηναίων (που σιγά μην έχει παραπάνω ζωα απο την Κηφισιά που όλοι εδώ έρχονται και τα πετούν επειδή έχει ησυχία και επειδή νομίζουν ότι υπάρχουν άνθρωποι με χρήματα που νοιάζονται...) Φανταστείτε λοιπόν πόσα χρήματα θα κοστίζει η στείρωση στο Δημο Αθηναίων...

    "Είναι πολλά τα λεφτά Αρη" Αν αυτά τα χρήματα ερχόντουσαν σε ιδιωτες κτηνίατρους του Δημου θα μπορούσαμε να κάνουμε "παπάδες".
    ΑΠΕΓΚΛΩΒΙΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΚΕΠΑΖ ΤΩΡΑ!!

  3. penny damianou

    Τελικώς η συνεργασία θα είναι για περίθαλψη, στειρώσεις και ιατρική φροντίδα, ή θα ιδρυματοποιήσουν τα αδέσποτα της Αθήνας οδηγώντας τα στο ΔΙΚΕΠΑΖ; Και πώς είναι δυνατόν να εγκλείσουν τα αδέσποτα που φροντίζουν οι Αθηναίοι φιλόζωοι αφού δεν υπάρχει χώρος στο "ευαγές" ίδρυμα του ΔΙΚΕΠΑΖ; Το ποσόν που θα διατεθεί στο "ευαγές" δεν ήταν ικανό να συντηρήσει τη έκταση των Μεγάρων αλλά από κακή χρήση της δωρεάς και την εγκατάλειψη των τετράποδων φίλων μας επανήλθε στην κυρία που την έκανε; Και επιτέλους ποια θα είναι η τύχη των συμπαθέστατων αδέσποτων της πόλης που έχουν εξοικειωθεί με τους κατοίκους της και ζουν τόσο αρμονικά μαζί τους;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.