Στηρίξτε μας

Αδυνατεί να λειτουργήσει το ΔΙ.ΚΕ.Π.Α.Ζ. αφού δεν πληρώνει το ΥΠ.Α.Α.Τ.

6 Οκτωβρίου 2014 12:28 | Επικαιρότητα
Αδυνατεί να λειτουργήσει το ΔΙ.ΚΕ.Π.Α.Ζ. αφού δεν πληρώνει το ΥΠ.Α.Α.Τ.

Την αδυναμία λειτουργίας του Διαδημοτικού Κέντρου Περίθαλψης Αδέσποτων Ζώων (ΔΙ.ΚΕ.Π.Α.Ζ.) με το οποίο είναι συμβεβλημένοι δεκάδες δήμοι της Αττικής επισημαίνει σε δήλωση του ο Γρηγόρης Γουρδομιχάλης πρόεδρος του Περιβαλλοντικού Συνδέσμου Δήμων Αθήνας και Πειραιά (ΠΕ.ΣΥ.Δ.Α.Π.).Ο κ. Γουδρομιχάλης αναφέρεται στη μη αποπληρωμή των όσων οφείλει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠ.Α.Α.Τ.) προς τους δήμους για δράσεις φροντίδας των αδέσποτων τα τελευταία χρόνια. Ο κ. Γουρδομιχάλης επί της ουσίας τονίζει ότι τα ποσά που οφείλονται δεν έχουν καταβληθεί αν και από τον Ιούλιο του 2014 είχαμε ενημερωθεί από το ΥΠ.Α.Α.Τ. – με δελτίο Τύπου – ότι έχει υπογραφεί η απόφαση από τον αρμόδιο υπουργό Γιώργο Καρασμάνη με την οποία καθορίσθηκαν οι όροι και προϋποθέσεις για την επιχορήγηση των δήμων και των συνδέσμων δήμων.

Βάσει των όρων της υπουργικής απόφασης – που υπεγράφη πριν από τρεις μήνες – θα καταβληθούν τα ποσά που έχουν δαπανήσει από το 2010 έως το 2013 οι δήμοι για τη δημιουργία και λειτουργία καταφυγίων αδέσποτων ζώων συντροφιάς, στειρώσεων και φροντίδας τους.

Επιζήμια για τα αδέσποτα η μη καταβολή της επιχορήγησης στους Δήμους

Η έλλειψη πόρων για στειρώσεις, επεμβάσεις, τροφές, εμβόλια, θεραπείες είναι επιζήμια για τα ίδια τα ζώα και γι’ αυτό και ο κ. Γουρδομιχάλης επισημαίνει: «Όλοι εμείς, που βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή του αγώνα για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των αδέσποτων ζώων για μια υγιή και ποιοτική διαβίωση στο αστικό περιβάλλον των Δήμων, είμαστε αναγκασμένοι - με κάθε ευκαιρία - να υπενθυμίζουμε την υποχρέωση υποστήριξης του δύσκολου αυτού έργου που υλοποιείται.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η σημερινή ημέρα, η οποία δεν προσφέρεται για γιορτινές εκδηλώσεις παρά μόνο για προβληματισμό. Ειδικά στην περίπτωση του Διαδημοτικού Κέντρου Περίθαλψης Αδέσποτων Ζώων (ΔΙ.ΚΕ.Π.Α.Ζ.), που λειτουργεί ως πρότυπο νοσοκομείο και παρέχονται υψηλού επιπέδου υπηρεσίες φροντίδας αδέσποτων ζώων, υπάρχει διάχυτη αγωνία για την συνέχιση της λειτουργίας του.

Αυτό οφείλεται στην αδυναμία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να επιχορηγήσει για τέσσερα συναπτά χρόνια δράσεις περίθαλψης αδέσποτων στην Αυτοδιοίκηση, όπως περιγράφεται από την κείμενη νομοθεσία, με συνέπεια να έχουν δημιουργηθεί σωρευτικά οικονομικά προβλήματα αξεπέραστα.

Φάρμακα, νοσηλευτικά αναλώσιμα, τροφές και χειρουργικές επεμβάσεις δεν θα μπορούν πλέον να καλυφθούν, αν δεν ανταποκριθούν στις επιταγές του νόμου και των προφορικών τους δεσμεύσεων οι ηγεσίες των εμπλεκόμενων Υπουργείων για την εκταμίευση των πόρων που αναλογούν στις δράσεις αυτές. Ευελπιστούμε - έστω και την ύστατη στιγμή - να αποδοθούν οι αναλογούντες πόροι, ώστε να συνεχίσουμε να προσφέρουμε στους πολίτες και τους τετράποδους φίλους μας τις υπηρεσίες που αξίζουν και να μην γυρίσουμε χρόνια πίσω» καταλήγει ο πρόεδρος του ΠΕ.ΣΥ.Δ.Α.Π.

Διαβάστε επίσης:

Θα εξοφλήσει το ΥΠ.Α.Α.Τ. τις δαπάνες των δήμων για καταφύγια, στειρώσεις και περίθαλψη αδέσποτων<

ΠΕ.ΣΥ.Δ.Α.Π.: Αν δεν μας χρηματοδοτήσετε θα πάψουμε να φροντίζουμε τ’ αδέσποτα

ΥΠ.Α.Α.Τ.: Θα επισπεύσει τις διαδικασίες για τη χρηματοδότηση των Ο.Τ.Α. για τ’ αδέσποτα

Κραυγή απόγνωσης από τον ΠΕ.ΣΥ.Δ.Α.Π. για τα αδέσποτα

Δημοτικά Κυνοκομεία: Φριχτές συνθήκες διαβίωση για τα ζώα και οικονομικές ατασθαλίες

Ενημερωτική καμπάνια για τα Δημοτικά Κυνοκομεία - «Νταχάου» αδέσποτων ψυχών

 

Tagged: , , , , , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.