Στηρίξτε μας

Υποχρεωτική η συνταγογράφηση των μη αποκλειστικά κτηνιατρικών αντιβιοτικών που δίνονται στα ζώα

8 Σεπτεμβρίου 2020 22:01 | Επικαιρότητα
Υποχρεωτική η συνταγογράφηση των μη αποκλειστικά κτηνιατρικών αντιβιοτικών που δίνονται στα ζώα

Αν χρειάζεται να αγοράσετε αντιβιοτικά φάρμακα για την περίθαλψη ζώων πλέον είστε υποχρεωμένοι να πηγαίνετε στον κτηνίατρο, ώστε να λάβετε χειρόγραφη συνταγή για τα σκευάσματα που χρησιμοποιούνται και στους ανθρώπους και δεν είναι αποκλειστικά για κτηνιατρική χρήση. Χωρίς την απαραίτητη πια συνταγή δεν θα μπορείτε να αγοράζετε την αντιβίωση (παλιού ή νέου τύπου) από τα φαρμακεία.

Για την αλλαγή αυτή στη νομοθεσία που ισχύει από την 1η Σεπτεμβρίου ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος εξέδωσε την εξής ανακοίνωση που υπογράφει η πρόεδρος του Αθηνά Τραχήλη και τονίζει τα εξής στους κτηνιάτρους:

«Αγαπητοί συνάδελφοι,

Όπως έχετε ήδη ενημερωθεί με το Άρθρο 16 της Π.Ν.Π. της 1η Αυγούστου (ΦΕΚΑ157) αντικαθίσταται το άρθρο 18 του ν. 4675/2020 αναφορικά με τον τρόπο διάθεσης των αντιβιοτικών και η ισχύς του ξεκίνησε την 1η Σεπτεμβρίου.

Έχουμε τη δυνατότητα χορήγησης αντιβιοτικών με χειρόγραφη συνταγή στην οποία πρέπει να αναγράφονται τα στοιχεία που αναγράφονται και στην ηλεκτρονική.

Αναλυτικότερα, λοιπόν, ο κτηνίατρος οφείλει στη συνταγή να αναγράφει το ονοματεπώνυμό του, τον ΑΜΚΑ του, τον αριθμό ΕΤΑΑ και το είδος μονάδας, δηλαδή ιατρείο μικρών ζώων, κλινική κ.ο.κ. Επιπλέον, οφείλει να αναγράφει το ονοματεπώνυμο του ιδιοκτήτη ζώου, τον ΑΜΚΑ του, τη διεύθυνση και το τηλέφωνό του. Θα πρέπει δε να αναφέρεται σε ξεχωριστό σημείο η διάγνωση, η επωνυμία της δραστικής ουσίας που συνταγογραφείται, καθώς και η δοσολογία.

Το επόμενο χρονικό διάστημα ο Π.Κ.Σ. προτίθεται να εκδώσει πρότυπα συνταγολόγια για τη διευκόλυνση της ορθής συνταγογράφησης.».

Τι πρόβλημα προκύπτει

Μεγάλο πρόβλημα υπάρχει με τις αντιβιώσεις κινολόνης που δίνονται και στα ζώα π.χ. σε περίπτωση ουρολοίμωξης κ.ά. καθώς τη συγκεκριμένη δραστική ουσία τη γράφει μόνο παθολόγος και μόνο με ηλεκτρονική συνταγή, μια δυνατότητα που δεν υπάρχει ακόμα για τους κτηνιάτρους.

Αν λοιπόν το ζώο σας χρειάζεται τέτοιου τύπου αντιβίωση θα πρέπει να επισκεφθείτε παθολόγο και να πληρώσετε αναγκαστικά και το ποσό που απαιτείται για τη συνταγογράφηση του φαρμάκου, αν δεχτεί να σας εξυπηρετήσει. Στο μεταξύ θα έχετε ήδη πληρώσει και τον κτηνίατρο και για τις εξετάσεις του ζώου.

Πρόβλημα θα υπάρξει και για τη φροντίδα αδέσποτων θα πρέπει οι φιλόζωοι τελικά να δηλώνουν ψευδώς ότι το ζώο τους ανήκει αν και η αντιβίωση προορίζεται για άλλο σκύλο, γάτα κ.ο.κ.

Τι είχε επισημάνει ο Π.Κ.Σ.

Στις 31 Αυγούστου για το ζήτημα με αυτού του τύπου τις αντιβιώσεις η κα Τραχήλη είχε τονίσει τα εξής: «Αγαπητοί συνάδελφοι, Με το Άρθρο 16 της Π.Ν.Π. της 1η Αυγούστου (ΦΕΚΑ157) αντικαθίσταται το άρθρο 18 του ν. 4675/2020 αναφορικά με τον τρόπο διάθεσης των αντιβιοτικών και η ισχύς του ξεκινά την 1η Σεπτεμβρίου.

Και ενώ κάθε συνταγή που περιέχει αντιβιοτικό φαρμακευτικό προϊόν είναι πλέον ηλεκτρονική, σε περίπτωση συνταγογράφησης από κτηνίατρο η συνταγή μπορεί να είναι χειρόγραφη.

"Η αιτιολογημένη συνταγή χορήγησης νεότερων κινολονών από του στόματος, για τοπική οφθαλμική χρήση ή για τοπική ωτική χρήση ή δερματολογική χρήση και κεφαλοσπορινών ΄Γ γενεάς από του στόματος" είναι ηλεκτρονική και καταργείται πλέον η χειρόγραφη αιτιολογημένη συνταγή.

Παρόλο που στην ΠΝΠ αναγράφεται το παραπάνω ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος είναι σε επικοινωνία με το Υπουργείο και τις αρμόδιες υπηρεσίες προκειμένου να διευκρινιστεί αν οι κτηνίατροι που εξαιρούνται της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης υποχρεούνται για ηλεκτρονική αιτιολογημένη συνταγή.».

Το πρόβλημα δεν λύθηκε...

Ο κτηνίατρος Αριστοτέλης Χατζηκώστας στην σελίδα του στο facebook «ΚΤΗΝΙΑΤΡΕΙΟ ΒΡΑΥΡΩΝΑΣ» επισημαίνει τα εξής:

«Από 1 Σεπτεμβρίου, άλλαξε ο τρόπος διάθεσης των αντιβιοτικών από τα φαρμακεία. Πλέον για να πάρει κάποιος αντιβιοτικό, χρειάζεται συνταγή γιατρού. Οι γιατροί εκδίδουν ηλεκτρονικά συνταγές, ενώ εμείς οι κτηνίατροι, χειρόγραφες. Χρειάζεται όνομα, διεύθυνση, διάρκεια θεραπείας κτλ. Αυτό μικρή επίπτωση θα έχει στα δεσποζόμενα αλλά στα αδέσποτα σίγουρα θα δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα.».

Απο 1 Σεπτεμβρίου, άλλαξε ο τρόπος διάθεσης των αντιβιοτικών από τα φαρμακεία. Πλέον για να πάρει κάποιος αντιβιοτικό,...

 

Δημοσιεύτηκε από ΚΤΗΝΙΑΤΡΕΙΟ ΒΡΑΥΡΩΝΑΣ στις Παρασκευή, 4 Σεπτεμβρίου 2020

Tagged: , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.