Στηρίξτε μας

Σε συνεργασία με το ΔΙ.ΚΕ.Π.Α.Ζ. προχωράει ο Δήμος Αθηναίων λόγω ανικανότητας διαχείρισης των αδέσποτων ζώων!

4 Νοεμβρίου 2014 20:40 | Επικαιρότητα
Σε συνεργασία με το ΔΙ.ΚΕ.Π.Α.Ζ. προχωράει ο Δήμος Αθηναίων λόγω ανικανότητας διαχείρισης των αδέσποτων ζώων!

Της Ελένης Ηλιοπούλου

Στο Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας συζητήθηκε την Πέμπτη 30 Οκτωβρίου και αποφασίστηκε η συνεργασία με τον Περιβαλλοντικό Σύνδεσμο Δήμων Αθήνας Πειραιά (ΠΕ.ΣΥ.Δ.Α.Π.) ώστε στο Διαδημοτικό Κέντρο Περίθαλψης Αδέσποτων Ζώων (ΔΙ.ΚΕ.Π.Α.Ζ.) να περιθάλπονται και τα αδέσποτα της πρωτεύουσας.

Σε αυτή την πρόταση, που τελικά υπερψηφίστηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο, ως προσωρινή λύση, κατέληξε ο Δήμος της Αθήνας γιατί και ο διαγωνισμός για την κτηνιατρική περίθαλψη των αδέσποτων έχει αναβληθεί ήδη δύο φορές – χωρίς να διευκρινιστεί το γιατί – αλλά και επειδή η Έλεν Γουίν, που δώρισε στο δήμο το κυνοκομείο της, το ζητάει και όχι άδικα πίσω αφού δεν τηρήθηκαν από πλευράς της δημοτικής αρχής οι όροι της δωρεάς με αποτέλεσμα τα σκυλιά και τα γατιά που ζουν εκεί να υποφέρουν.

Κατά τη διάρκεια της πολύωρης συνεδρίασης δεν ακούσαμε ούτε μια φορά τον δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη ή κάποιον από την παράταξη του να αναφέρεται στις ευθύνες, που έχουν εκείνοι οι οποίοι αποφάσισαν χωρίς ουσιαστικό έλεγχο να γίνει αποδεκτή η δωρεά του καταφυγίου ζώων, το οποίο προσέφερε – υπό όρους – η Έλεν Γουίν στον δήμο τον Νοέμβριο του 2012, ενώ ήταν γνωστό πως δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις.

DimotikoSymvoulioAthinaionΚανείς δεν φταίει που οδηγήθηκε ο Δήμος Αθηναίων σε αυτή την κατάσταση;

Δεν ακούσαμε να καταλογίζονται ευθύνες – έστω και προφορικά – σε εκείνους, που επέλεξαν να γίνει αποδεκτή η δωρεά, ενώ γνώριζαν τα προβλήματα στις εγκαταστάσεις του κυνοκομείο στα Μέγαρα.

Δεν ακούσαμε από την παράταξη της πλειοψηφίας κανείς να λέει γιατί έγινε δεκτή η δωρεά ενώ δεν υπήρχε ούτε η σχετική άδεια για τέτοιου είδους χρήση, δεν έγινε ουσιαστική αναφορά στις ευθύνες που έχει, αν έχει, η διαπαραταξιακή επιτροπή η οποία έχει συσταθεί γι' αυτό τον σκοπό.

Ούτε μια φορά δεν ακούσαμε να καταλογίζονται ευθύνες π.χ. στον πρώην αντιδήμαρχο Άγγελο Αντωνόπουλου, ο οποίος διαχειρίστηκε το θέμα και το είχε παρουσιάσει στα Μ.Μ.Ε. ως μια εξαιρετική επιτυχία και λύση και μάλιστα υπερθεμάτιζε για την εταιρία «ΕΚΑΤΗ» που το ανέλαβε.

Δεν ακούσαμε από την παράταξη του κ. Καμίνη να γίνεται αναφορά σε εκείνους, που φταίνε για την ανάθεση του έργου διαχείρισης του Καταφυγίου Ζώων στα Μέγαρα στην μοναδική εταιρία «ΕΚΑΤΗ», η οποία ενδιαφέρθηκε να το διαχειριστεί, και χρηματοδοτήθηκε από το ταμείο του Δήμου με  140.000 ευρώ για 24 μήνες.

KatafygioMegaronDimouAthinaion17 10 14Ένα από τα σκυλιά στο καταφυγίο των Μεγάρων που πέθανε στις 17 Οκτωβρίου 2014 εξαιτίας του αλληλοσπαραγμού των ζώων εκεί.

Αν και τα χρήματα που ξοδεύτηκαν σύμφωνα με όσα κατήγγειλε επανειλημμένα στις αρχές η δωρήτρια δεν ήταν λίγα ούτε τα ζώα σιτίζονταν επαρκώς, στα άρρωστα δεν γίνονται θεραπείες ενώ ακόμα και σκυλίτσες γεννούσαν στο καταφύγιο, αφού δεν τις στείρωνε η «ΕΚΑΤΗ» που συνεργάζεται με κτηνίατρο γι’ αυτόν τον σκοπό.

Δαπανήθηκαν λοιπόν χιλιάδες ευρώ και το καταφύγιο δεν διέθετε ούτε ζεστό νερό, ούτε ένα πιεστικό μηχάνημα σύμφωνα, όπως είπε η κα Γουίν στο www.zoosos.gr, ώστε τουλάχιστον να πλένονται οι ακαθαρσίες των ζώων, ενώ πρόσφατα καλύφθηκε και ο βόθρος του καταφυγίου.

Δαπανήθηκαν χιλιάδες ευρώ από το ταμείο του Δήμου Αθηναίων, κάμποσα ζώα έχασαν τη ζωή τους αλληλοσπαρασσόμενα, αφού συγκεντρώνονταν σε κλουβιά και κοιμόντουσαν πάνω σε παλέτες με καρφιά, όπως βλέπετε στις φωτογραφίες, ενώ βάρδια νυχτερινής φύλαξης του χώρου – στον οποίο έγινε και διάρρηξη – μπήκε πρόσφατα μετά τις διαμαρτυρίες και τις καταγγελίες της δωρήτριας.

KatafygioMegaronDimouAthinaionPaletesΠάνω σε παλέτες με καρφιά αφήνει η ΕΚΑΤΗ να κυκλοφορούν τα σκυλιά του καταφυγίου.

Δεν ακούσαμε κανέναν από την παράταξη του κ. Καμίνη να αναλαμβάνει την ευθύνη ή να παραδέχεται επισήμως για τα άπειρα λάθη, που έγιναν αφού τώρα ο Δήμος Αθηναίων μετά από δύο χρόνια αναγκάζεται να επιστρέψει στη δωρήτρια το κυνοκομείο, η οποία πλέον το διεκδικεί νομικά και η πρωτεύουσα βρίσκεται και πάλι στο μηδέν να ψάχνει απεγνωσμένα μια κάποια λύση για τα ζώα.

Ακούσαμε όμως τον νέο αντιδήμαρχο Γιώργο Αποστολόπουλου να περιγράφει την κατάσταση στην κυριολεξία πελαγωμένος και να ζητάει τη συνεργασία όλων των παρατάξεων για να βρεθεί λύση για τη φροντίδα των αδέσποτων της πόλης.

Η παράταξη του Γαβριήλ Σακελλαρίδη «Ανοιχτή Πόλη» πρότεινε αρχικά να αναβληθεί η συζήτηση για τη συνεργασία με το ΔΙ.ΚΕ.Π.Α.Ζ. καθώς τρεις φιλοζωικές ομοσπονδίες είχαν καταθέσει ενστάσεις, αλλά δεν εισακούστηκε η πρόταση της και έτσι η συζήτηση συνεχίστηκε.

MegaraNekrosSkylos2014Ένα από τα θύματα...

Τελικά υπερψηφίστηκε η πρόταση του Θάνου Πλεύρη από την παράταξη «Αθήνα Μπορείς» για προσωρινή συνεργασία με τον ΠΕ.ΣΥ.Δ.Α.Π. έως ότου ο δήμος αποκτήσει δικές του δομές ή έως ότου βρεθεί μια καλύτερη λύση χωρίς όμως να γίνει αναφορά στο κόστος αυτής της συνεργασίας.

Ο Αντώνης Καφετζόπουλος δημοτικός σύμβουλος της παράταξης του κ. Καμίνη, που συμφώνησε στην προσωρινή συνεργασία με το ΔΙ.ΚΕ.Π.Α.Ζ., πρότεινε δημοτικός σύμβουλος από την παράταξη του κ. Σακελλαρίδη να αναζητήσει και να παρουσιάσει άμεσα στο Δημοτικό Συμβούλιο τι άλλο μπορεί να γίνει και φυσικά ξεσήκωσε αντιδράσεις, αφού τον κατηγόρησαν ότι πετάει το μπαλάκι της ευθύνης στην αντιπολίτευση, αντί να αναγνωρίσει τις δικές τους ευθύνες.

Ο Γρηγόρης Γουρδομιχάλης πρόεδρος του ΠΕ.ΣΥ.Δ.Α.Π. που μίλησε στο Δημοτικό Συμβούλιο παρουσίασε έγγραφο της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιάς το οποίο υπογράφουν τέσσερις κτηνίατροι, οι οποίοι πραγματοποίησαν έλεγχο στις εγκαταστάσεις του και διαπίστωσαν πως εκεί η παρεχόμενη κτηνιατρική περίθαλψη είναι υψηλού επιπέδου.

Ο κ. Γουρδομιχάλης δεν εξήγησε που θα χωρέσουν στις λιγοστές θέσεις του του ΔΙ.ΚΕ.Π.Α.Ζ. τα άρρωστα αδέσποτα της πρωτεύουσας ή αυτά που χρήζουν π.χ. στείρωσης αν ο Δήμος Αθηναίων γίνει αποδεκτός ως μέλος του ΠΕ.ΣΥ.Δ.Α.Π. στον οποίο μετέχουν ήδη 18 καλλικρατικοί δήμοι.

Ξεκάθαρα όμως εξήγησε στο Δημοτικό Συμβούλιο ότι το ΔΙ.ΚΕ.Π.Α.Ζ. είναι νοσοκομείο ζώων και όχι ξενοδοχείο. Δήλωσε μάλιστα κάθετα αντιθέτως με την ίδρυση κυνοκομείων και την ασυλοποίηση των αδέσποτων. Αφού αυτοί οι χώροι όπως είπε γίνονται κόλαση για τα ζώα, που στοιβάζονται εκεί, ενώ ανέφερε ότι η επανένταξη των σκυλιών τα οποία δεν υιοθετούνται πρέπει να γίνεται άμεσα ώστε αυτά να μην ξεχνούν και τους κανόνες κυκλοφορίας αφού αυτό τα σώζει από τα τροχαία.

Ο κ. Γουρδομιχάλης μετά το τέλος της ψηφοφορίας μιλώντας στους φιλόζωους εξήγησε ότι είναι πρόθεση του ΠΕ.ΣΥ.Δ.Α.Π. είναι να ζητήσει από την Περιφέρεια Αττικής γειτονικό οικόπεδο στον Σχιστό για να επεκταθεί, ώστε να αντέξει τον όγκο των περιστατικών άρα και των ζώων του Δήμου Αθηναίων και αυτό είναι μια έμμεση παραδοχή ότι όπως είναι τώρα οι εγκαταστάσεις δεν επαρκούν.

Οφείλουμε όμως να επισημάνουμε πως ακόμα και αν η επέκταση αυτή είναι εφικτή δεν θα γίνει από τη μια μέρα στην άλλη. Άλλωστε πολλές φορές τον τελευταίο καιρό το ΔΙ.ΚΕ.Π.Α.Ζ. αρνείται να παραλάβει νέα περιστατικά από τους 18 δήμους - μέλη του λόγω έλλειψης χρημάτων και χώρου για την περίθαλψη των ζώων. Δείτε εδώ τι έλεγε ο κ. Γουρδομιχάλης στις 4 Οκτωβρίου 2014 για τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Ο κ. Γουρδομιχάλης σε μια λεκτική αντιδικία που είχε με το μέλος της Πενταμελούς Επιτροπής του Δήμου Αθηναίων, Βίκυ Χρήστου, ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η ψηφοφορία την απείλησε λέγοντας «εμείς θα τα πούμε στα δικαστήρια» θεωρώντας προφανώς ότι τα όσα ανέφερε η κα Χρήστου και ως εκπρόσωπος της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας (Π.Φ.Π.Ο.) – αφού μίλησε στο δημοτικό συμβούλιο σχετικά με τα προβλήματα που θα προκύψουν από τη συνεργασία με το ΔΙ.ΚΕ.Π.Α.Ζ. – ότι είναι αναληθή. Δείτε εδώ τι καταγγέλουν δύο ακόμα φιλοζωικές ομοσπονδίες.

Ο Φίλιππος Δραγούμης από την παράταξη «Δικαίωμα στην Πόλη» σωστά ανέφερε ότι δεν είναι δυνατόν κάθε δήμος που μετέχει στο ΔΙ.ΚΕ.Π.Α.Ζ. να χρεώνει τους δημότες του με 0,58 ευρώ για τα αδέσποτα. Κάθε Δήμος σημείωσε θα πρέπει να χρεώνεται με βάσει τα ζώα που πηγαίνουν εκεί για περίθαλψη.

Το ποια είναι η «ταρίφα» για τη συμμετοχή των Δήμων στον ΠΕ.ΣΥ.Δ.Α.Π. δεν είναι γνωστή, αλλά το κόστος ανά δημότη αφορά σύμφωνα με τους αρμοδίους όλες τις δράσεις του περιβαλλοντικού συνδέσμου (δενδροφυτεύσεις, καθαρισμούς) μια εκ των οποίων είναι και η νοσηλεία και στείρωση των αδέσποτων.

Την αντίθεση της για τη συνεργασία του Δήμου Αθηναίων με το ΔΙ.ΚΕ.Π.Α.Ζ. εξέφρασε εκ μέρους της Πανελλήνιας Φιλοζωικής Ομοσπονδίας (Π.Φ.Ο.) η πρόεδρος της Ειρήνη Μολφέση και εδώ μπορείτε να δείτε το σχετικό ρεπορτάζ.

WynneElen1Η Έλεν Γουίν διεκδικεί το καταφύγιο που προσέφερε στο Δήμο Αθηναίων

Στη συγκεκριμένη συνεδρίαση αν και είχε προγραμματιστεί να συζητηθεί το θέμα της επιστροφής του κυνοκομείου των Μεγάρων στη δωρήτρια αυτό δεν έγινε παρόλο που η κα Γουίν ήταν παρούσα. Η συζήτηση αναβλήθηκε μεν χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν πρόκειται για μια ειλημμένη απόφαση, αφού και οι όροι της δωρεάς δεν τηρήθηκαν και η δωρήτρια έχει κινήσει τις νομικές διαδικασίες για να πάρει πίσω το ακίνητο.

Θυμίζουμε άλλωστε ότι λόγω απουσίας κατάλληλης άδειας τα 40 σκυλιά του Δήμου που ζουν μαζί με τα ζώα της δωρήτρια στο καταφύγιο (άλλα 40 σκυλιά και 10 γάτες) θα πρέπει να φύγουν από εκεί μέχρι το τέλος του έτους. Οφείλουμε να επισημάνουμε ότι αν φιλόζωοι δεν προσέφεραν εθελοντικά έργο για να βρεθούν οικογένειες, που τελικά υιοθέτησαν αδέσποτα, ο αριθμός των ζώων στο κυνοκομείο θα ήταν εξαιρετικά μεγαλύτερος, καθώς οι τέσσερις υπάλληλοι της «ΕΚΑΤΗΣ» αποδείχτηκε ότι δεν είχαν καμιά εμπειρία αλλά και ήταν αδιάφοροι γι’ αυτά τα θέματα.

Την πρόταση για τη συνεργασία του Δήμου Αθηναίων με τον ΠΕ.ΣΥ.Δ.Α.Π. καταψήφισαν οι παρατάξεις «Ανοιχτή Πόλη» η «Λαϊκή Συσπείρωση», η «ΑΝΤΑΡΣΙΑ στις γειτονιές της Αθήνας» και ο Φίλιππος Δραγούμης εκ μέρους της παράταξης «Δικαίωμα στην Πόλη».

Διαβάστε επίσης:

Επιστρέφει στη δωρήτρια του το Καταφύγιο Ζώων στα Μέγαρα ο Δήμος Αθηναίων!

Παίρνει πίσω τα περί θανάτωσης των καλααζαρικών σκύλων ο ΠΕ.ΣΥ.Δ.Α.Π.

Την δολοφονία των αδέσποτων που πάσχουν από λεϊσμανίωση και δεν υιοθετούνται αποφάσισε το ΔΙ.ΚΕ.Π.Α.Ζ.

385.475 € το χρόνο θα δίνει ο Δήμος Αθηναίων στο ΔΙ.ΚΕ.Π.Α.Ζ. για να μην φροντίζει όλα τα αδέσποτα!

Χωρίς ουσιαστική κτηνιατρική περίθαλψη τα αδέσποτα του Δήμου Αθηναίων

Ο Καμίνης θυμήθηκε τ’ αδέσποτα λόγω των εκλογών

Επιδεινώνονται τα προβλήματα στο Καταφύγιο Αδέσποτων Ζώων του Δήμου Αθηναίων στα Μέγαρα

Τα έγκλειστα σκυλιά αλληλοσπαράσσονται και ο Δήμος Αθηναίων αδιαφορεί!

Προσφέρει το καταφύγιο της για τ’ αδέσποτα του Δήμου Αθηναίων

Αδυνατεί να λειτουργήσει το ΔΙ.ΚΕ.Π.Α.Ζ. αφού δεν πληρώνει το ΥΠ.Α.Α.Τ.

Θα εξοφλήσει το ΥΠ.Α.Α.Τ. τις δαπάνες των δήμων για καταφύγια, στειρώσεις και περίθαλψη αδέσποτων

ΠΕ.ΣΥ.Δ.Α.Π.: Αν δεν μας χρηματοδοτήσετε θα πάψουμε να φροντίζουμε τ’ αδέσποτα

ΥΠ.Α.Α.Τ.: Θα επισπεύσει τις διαδικασίες για τη χρηματοδότηση των Ο.Τ.Α. για τ’ αδέσποτα

Tagged: , , , , , , , , , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.