Στηρίξτε μας

Ζητούν από τους μητροπολίτες να καταργήσουν το βάρβαρο έθιμο της σφαγής του ταύρου στον Μανταμάδο

19 Απριλίου 2015 09:31 | Επικαιρότητα
Ζητούν από τους μητροπολίτες να καταργήσουν το βάρβαρο έθιμο της σφαγής του ταύρου στον Μανταμάδο

Ανοιχτή επιστολή διαμαρτυρίας για να τερματιστεί το παράνομο έθιμο της υπαίθριας σφαγής ζώων στον Μανταμάδο Λέσβου που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στη Μονή Μονής Παμμεγίστων Ταξιαρχών Αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ μετά το Πάσχα (μια μέρα πριν την Κυριακή των Μυροφόρων) έστειλε το διοικητικό συμβούλιο του Συλλόγου Μέριμνας Απροστάτευτων Ζώων «Η ΚΙΒΩΤΟΣ Μυτιλήνης» στους μητροπολίτες Μυτιλήνης και Μηθύμνης ζητώντας τους για λόγους νομιμότητας – αφού η νομοθεσία δεν το επιτρέπει – και θεολογικούς να βάλλουν τέλος.

MantamadoLesvouTavrosΗ υπαίθρια σφαγή δεκάδων ζώων γίνεται μπροστά στα μάτια και των παιδιών...

Μάλιστα ο Σύλλογος Μέριμνας Απροστάτευτων Ζώων «ΚΙΒΩΤΟΣ Μυτιλήνης» ζητάει από τους πολίτες του νησιού να πάρουν θέση για το θέμα, που εκθέτει το νησί, και να προσυπογράψουν το αίτημα ώστε να ασκηθεί πίεση στις αρχές για να εφαρμοστεί η νομοθεσία. Αν συμφωνείτε στην αναγκαιότητα κατάργησης της σφαγής του ταύρου προσυπογράψτε την ανοικτή επιστολή του φιλοζωικού συλλόγου συμπληρώνοντας κάτω από την ανάρτησή στη σελίδα της ΚΙΒΩΤΟΥ Μυτιλήνης στο facebook το ονοματεπώνυμο, το επάγγελμα και τον τόπο διαμονής σας.

Η σφαγή του λευκού ταύρου και των άλλων ζώων (κατσικιών και προβάτων) γίνεται ως εκπλήρωση τάματος που έχουν κάνει οι πιστοί στους αγίους. Μάλιστα το αίμα του σφαγιασθέντος ταύρου συγκεντρώνεται και εκεί οι χριστιανοί βουτούν βαμβάκι για να κρατήσουν το αίμα του ζώου ως φυλακτό επειδή πιστεύουν ότι θα τους προστατέψει από το κακό.

Ολόκληρη η επιστολή

«Σεβασμιότατε Μητροπολίτη Μυτιλήνης, κ. Ιάκωβε, και Σεβασμιότατε Μητροπολίτη Μηθύμνης, κ. Χρυσόστομε,

Φέτος, για μία ακόμα χρονιά, δεν θα πάω στο πανηγύρι του Ταξιάρχη στο Μανταμάδο της Λέσβου την Κυριακή των Μυροφόρων – όπως και σε κανένα από τα υπόλοιπα εννέα πανηγύρια που πραγματοποιούνται στη Λέσβο και περιλαμβάνουν περιφορές και τελετουργικές σφαγές ζώων. Δεν θα πάω γιατί η πίστη μου, η χριστιανική μου πίστη, είναι αδύνατον να κατανοήσει και να δεχτεί όλα όσα συμβαίνουν στο χώρο ενός χριστιανικού ναού και, υποτίθεται, προς τιμή ενός χριστιανικού Aγίου.

Δεν θα πάω γιατί αδυνατώ να καταλάβω πώς είναι δυνατόν να σφάζεται και να «θυσιάζεται» ένα ζώο, ένας ταύρος εν προκειμένω μαζί με πολλά άλλα ζώα, όταν η χριστιανική θρησκεία λέει ξεκάθαρα "Γι’ αυτό, κατά τον ερχομό Του στον κόσμο ο Χριστός είπε στο Θεό: Δε θέλεις θυσίες και προσφορές, αλλά Μου ετοίμασες ανθρώπινο σώμα". (Προς Εβραίους Επιστολή, 10:5).

Δεν θα πάω γιατί αδυνατώ να κατανοήσω εκείνους τους συμμετέχοντες οι οποίοι  παίρνουν το αίμα του σφαγμένου ταύρου για φυλακτό, ακριβώς όπως έκαναν οι ειδωλολάτρες πιστοί του Μίθρα στους πρωτοχριστιανικούς αιώνες.

Δεν θα πάω γιατί αδυνατώ να δεχτώ ότι κάποιοι χαίρονται να βλέπουν ένα ζώο να οδηγείται στη σφαγή -"πράο πράο, χωρίς να προβάλλει καμία αντίσταση" όπως διαβάζω στις διάφορες λαογραφικές περιγραφές- ανήμερα των Μυροφόρων γυναικών που πήγαν να μυράνουν Εκείνον, το Θείο Σφάγιο: "Αυτός ήταν καταθλιμμένος και βασανισμένος, αλλά δεν άνοιξε το στόμα του• φέρθηκε σαν αρνί σε σφαγή, [..], έτσι δεν άνοιξε το στόμα του" (Ησαΐας, 53:7)

Δεν θα πάω γιατί αδυνατώ να αντιληφθώ πώς μπορεί να τιμάται ο Ταξιάρχης, του οποίου η θαυματουργή εικόνα πλάστηκε με χώμα και αίμα αθώων μετά από μια σφαγή, με τελετουργικές σφαγές ζώων και ακόμα περισσότερο αίμα

Αλλά προφανώς κάτι μου διαφεύγει, Σεβασμιότατοι. Προφανώς κάτι καταλαβαίνω λανθασμένα. Προφανώς όλα τα παραπάνω σχετίζονται και είναι συμβατά με τη χριστιανική μας πίστη και λατρεία. Γιατί μόνο έτσι μπορεί να εξηγηθεί το γεγονός ότι οι Ιερές  Μητροπόλεις σας επιτρέπουν να διαδραματίζονται τέτοια δρώμενα δίπλα σε χριστιανικούς ναούς και να "τιμώνται" οι εορτάζοντες Άγιοι με υπαίθρια σφαγεία.

Σχετικά, λοιπόν, θα σας παρακαλούσα να μου εξηγήσετε τι έχω καταλάβει λάθος.

Με εκτίμηση και απορία, για το ΔΣ του φιλοζωικού συλλόγου ΚΙΒΩΤΟΣ Μυτιλήνης

Ιωσήφ Μποτετζάγιας, Καθηγητής Πανεπιστημίου Αιγαίου, Μυτιλήνη

Δημήτρης Κουζινόγλου, Δικηγόρος, Μυτιλήνη

Ζήνα Σάλτα, Συνταξιούχος, Μυτιλήνη

Στρατούλα Τζαννετή, Ελεύθερη Επαγγελματίας, Μυτιλήνη

Αντωνία Βελισσάρη, Συνταξιούχος, Μυτιλήνη

Παναγιώτης Φραντζής, Αγρότης, Μυτιλήνη

Μαρία Αδαμοπούλου, Εκπαιδευτικός, Μυτιλήνη».

Διαβάστε επίσης:

Εισαγγελία και Αστυνομία δεσμεύονται ότι δεν θα γίνει σφαγή ταύρου στον Μανταμάδο

Λέσβος: Θυσιάζουν τον ταύρο για να πάρουν ως φυλακτό το αίμα του!

Θεολογικός συμβολισμός η κακοποίηση του αρνιού με πρωτοβουλία των ιερέων στην Πάτρα;

Έβαλαν τέρμα τουλάχιστον στη δημόσια σφαγή ζώων στην Κάτω Αχαϊά λόγω παράδοσης

Ζήτησαν την παρέμβαση της Εισαγγελίας Χανίων ώστε στα «4α Χοιροσφάγια» να μην γίνει δημόσια σφαγή γουρουνιού

Σφάζουν μέσα στο δάσος της Θεσσαλονίκης αιγοπρόβατα τηρώντας το «έθιμο»

Κιβωτός Μυτιλήνης: Ο τερματισμός της δημόσιας σφαγής ταύρου δεν καταργεί την παράδοση επιβάλλει τον πολιτισμό

Πραγματοποίησαν δημόσια σφαγή ζώων σε πανηγύρι στην Πηγή Λέσβου αν και η νομοθεσία το απαγορεύει

Tagged: , , , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

9 Σχόλια

 1. Θωμάς Γεωργίου

  Το να οδηγούμαστε σε θυσίες ζώων για ''τάματα'' Αγίων τον 21ο αιώνα κάνει εμάς τους ίδιους χειρότερα ζώα.Όσο για τα άτομα που υποστηρίζουν την σφαγή του ζωντανού χωρίς κανέναν ιδιαίτερο λόγο θα τα χαρακτήριζα ανίδεα και πωρωμένα.Το θεωρώ αρρωστημένο.Το να σκοτώνουν αθώα ζώα για διασκέδαση ή έστω για το αποκαλούμενο έθιμο,το θεωρώ ντροπή και αίσχος.

 2. ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΠΑΡΑΜΕΡΙΤΗΣ

  Με εκπληξη πληροφορουμαι πως εν οψει της πανηγύρης του Ταξιάρχη στο Μανταμάδο της Λέσβου την Κυριακή των Μυροφόρων – όπως και σε κανένα από τα υπόλοιπα εννέα πανηγύρια που πραγματοποιούνται στη Λέσβο και περιλαμβάνουν περιφορές και τελετουργικές σφαγές ζώων. Δεν φανταζομουν πως ηταν δυνατόν η χριστιανική μου πίστη φτάνει στο σημείο αυτό, να δολοφονει ζώα για την ικανοποίηση ορισμένων "χριστιανών". Είναι άραγε ένα έθιμο που έχει σχέση με την Ορθόδοξη λατρεία ή συγκαταλέγεται σ' αυτά της ειδωλολατρείας και και της προ Χριστού εβραικής παράδοσης? Θεωρώ πως είναι αδύνατον να κατανοήσει κανείς και να δεχτεί όλα όσα συμβαίνουν στο χώρο ενός χριστιανικού ναού και, υποτίθεται, προς τιμή ενός χριστιανικού Aγίου. Δεν θα ήθελα να φανταστώ πως ορισμένοι χριστιανοί έχουν τόσο άγρια ένσκτικτα ώστε να τα ικανοποιούν με σφαγές ζώων. Σε άλλη περίπτωση τι θα έκαναν... θα θυσιάζαν κάποιον απο ανάμεσά τους, τον πιο αδήναμο ν' αντισταθεί?

  ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΠΑΡΑΜΕΡΙΤΗΣ
  Συγγραφέας - δημοσιογράφος

 3. Ταξιαρχούλα Κωσταρά

  Πρέπει πια,είναι ανάγκη, στον 21ο αιώνα να υπάρξουν νέα λατρευτικά έθιμα που να αντικατοποτρίζουν νέες αντιλήψεις,το σεβασμό στη φύση και στο περιβάλλον,
  την ανάγκη η θρησκεία να μη χρειάζεται αίμα για να δοξαστεί το όνομα των αγίων της!!!!!

 4. Marilena

  Nα τερματιστεί το παράνομο έθιμο της υπαίθριας σφαγής ζώων στον Μανταμάδο Λέσβου που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στη Μονή Μονής Παμμεγίστων Ταξιαρχών Αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ την Κυριακή μετά το Πάσχα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.