Στηρίξτε μας

Την δολοφονία των αδέσποτων που πάσχουν από λεϊσμανίωση και δεν υιοθετούνται αποφάσισε το ΔΙ.ΚΕ.Π.Α.Ζ.

12 Μαρτίου 2015 15:59 | Καταγγελίες
Την δολοφονία των αδέσποτων που πάσχουν από λεϊσμανίωση και δεν υιοθετούνται αποφάσισε το ΔΙ.ΚΕ.Π.Α.Ζ.

Της Ελένης Ηλιοπούλου

Τη δολοφονία των αδέσποτων σκυλιών που πάσχουν από λεϊσμανίωση (μια συνηθισμένη ασθένεια που γιατρεύεται) αλλά δεν έχουν υιοθετηθεί αποφάσισε ο Περιβαλλοντικός Σύνδεσμος Δήμων Αθήνας και Πειραιά (ΠΕ.ΣΥ.Δ.Α.Π.) κατά παράβαση μάλιστα των όσων ορίζει η νομοθεσία,  και μάλιστα τη σχετική απόφαση τη δημοσιοποίησαν στην ιστοσελίδα της Διαύγειας.

Η συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΠΕ.ΣΥ.Δ.Α.Π. που διαχειρίζεται το Διαδημοτικό Κέντρο Περίθαλψης Αδέσποτων Ζώων (ΔΙ.ΚΕ.Π.Α.Ζ.) στο οποίο μετέχουν 19 δήμοι της Αττικής έγινε στις 25 Φεβρουαρίου και είχε ως θέμα τη «Λήψη απόφασης για έγκριση πλάνου αντιμετώπισης αδέσποτων σκύλων που πάσχουν από ΚΑΛΑ ΑΖΑΡ».

PESYDAPapofasi25 2 2015Η σχετική απόφαση παραπέμπει σε λάθος άρθρο.

Σε αυτή τη συνεδρίαση έγινε δεκτή η πρόταση για τη δολοφονία των αδέσποτων σκυλιών που νοσούν και φέρει τον εύσχημο τίτλο «Προτεινόμενη Διαχείριση των ζώων που εισάγονται στο ΔΙΚΕΠΑΖ και νοσούν από λεϊσμανίωση». Οφείλουμε όμως να επισημάνουμε ότι το άρθρο 1 του νόμου 4235/2014 είναι άσχετο με το θέμα (αντιθέτως τα άρθρα 46 και 47 αφορούν θέματα σχετικά με τ' αδέσποτα) και δεν αναφέρει τίποτα σχετικά με την διαχείριση των ζώων συντροφιάς.

Αδυναμία διαχείρισης από τον ΠΕ.ΣΥ.Δ.Α.Π.

Αντί λοιπόν στα σκυλιά να προσφέρεται θεραπεία αποφασίστηκε για όσα από τα άρρωστα ζώα δεν έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον για υιοθεσία να θανατώνονται παρόλο που η κατάσταση της υγείας τους δεν είναι μη αναστρέψιμη.

Φυσικά αυτά που θα υιοθετηθούν γλυτώνουν γιατί το βάρος της θεραπείας ουσιαστικά αναλαμβάνουν οι ανάδοχοι και όχι το ΔΙ.ΚΕ.Π.Α.Ζ., επί της ουσίας και για να λέμε τα πράγματα με το όνομα τους ο ΠΕ.ΣΥ.Δ.Α.Π. δηλώνει αδυναμία διαχείρισης αυτού του πολύ σοβαρού προβλήματος κυρίως λόγω κόστους (καθώς τα φάρμακα για την θεραπεία των ζώων είναι ακριβά και η αγωγή διαρκεί συνήθως έξι μήνες) αλλά και γιατί δεν διαθέτει αρκετό στεγασμένο και κλειστό χώρο στις εγκαταστάσεις ώστε τα σκυλιά που ασθενούν να μένουν εκεί για όσο χρειαστεί χωρίς να εκτίθενται στις σκνίπες.

Φυσικά το πρόβλημα επιτείνεται καθώς η ανυπαρξία φιλοζωικής κουλτούρας στη χώρας μας είναι η αιτία για τις λιγοστές υιοθεσίες αδέσποτων πόσο μάλλον αν αυτά ασθενούν.

Στο πρακτικό της συγκεκριμένης συνεδρίασης διαβάσουμε τα εξής: «Επί θετικού αποτελέσματος ισχύουν τα εξής: Εφόσον υπάρχει εκδηλωμένο ενδιαφέρον υιοθεσίας και θεραπείας του ζώου, τότε αυτό δίνεται σε ανάδοχο για τη χορήγηση της ενδεικνυόμενης αγωγής, σε κλειστό χώρο και με την εφαρμογή κατάλληλων προληπτικών μέτρων.

Ο ανάδοχος φέρει την ευθύνη για την περαιτέρω διαχείριση του ζώου, τη διενέργεια εξετάσεων και την τήρηση των παραστατικών αυτών, όπως ορίζονται.

Η μη εκδήλωση ενδιαφέροντος για την υιοθεσία – θεραπεία του πάσχοντος ζώου σ’ εύλογο χρονικό διάστημα από την επιβεβαίωση του νοσήματος του οδηγεί στη διαχείριση του ως ζώου που εντάσσεται στο άρθρο 1, περίπτωση στ’ του ν. 4235/2014».

Αντιδράσεις

Η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία (Π.Φ.Π.Ο.) κάνει λόγο για μια κατάπτυστη παράνομη και αυθαίρετη απόφαση, ενώ ζητάει να παρέμβει εισαγγελέας.

Η Π.Φ.Π.Ο. τονίζει: «Κράτος εν κράτει για μια ακόμη φορά το ΔΙΚΕΠΑΖ, αυθαιρετεί, παρανομεί, αγνοεί τους Νόμους και την φιλοζωική κοινότητα, δολοφονεί ζώα χωρίς καμία ηθική αναστολή. Ελέω εξουσίας αποφασίζει για τις ζωές πλασμάτων ανάλογα με τα οικονομικά και το χωροταξικό της επιχείρησης.

Πρόσφατα αποφάσισαν και ανάρτησαν στην Διαύγεια απόφαση μετά από πρόταση της κτην-ιάτρου (!) της ανύπαρκτης 5μελούς επιτροπής, η οποία είναι μέλος του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου, ότι κάποια ζώα περισσεύουν εκεί στις εγκαταστάσεις τους ή δεν έχουν χρήματα για να ανταποκριθούν και αν δεν υιοθετηθούν, λένε, θα προβούν σε ευθανασία.

Η Ομοσπονδία μας εκτός από την μήνυση που συνολικά θα καταθέσει κατά παντός υπευθύνου για τον βίο και την πολιτεία του Διαδημοτικού Κέντρου (ΜΗ) Περίθαλψης Αδέσποτων Ζώων καλεί τον νέο Αναπληρωτή Υπουργό του ΥΠ.Α.Α.Τ. να επιληφθεί του θέματος, καλεί τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες του ΥΠ.Α.Α.Τ. να σταθούν έστω και μια φορά στο ύψος των ευθυνών τους, να επιβάλουν την νομιμότητα και να σταματήσουν ένα έγκλημα.

Ζητάμε παρέμβαση εισαγγελέα τώρα. Η χρόνια ασυλία των υπευθύνων του ΔΙΚΕΠΑΖ που διαχειρίζονται ψυχές σαν να πρόκειται για αντικείμενα προς εξοβελισμό, πρέπει επιτέλους να τελειώνει. Κανένα άλλο ζώο στο βωμό της ασυδοσίας των ανάλγητων δημίων του» καταλήγει η ανακοίνωση της Π.Φ.Π.Ο.

Είναι απαραίτητο να αναφέρουμε ότι ΠΕ.ΣΥ.Δ.Α.Π. παρανομεί καθώς ο νόμος 4235/2014 στο άρθρο 46 λέει ξεκάθαρα: «β) Αν διαπιστωθεί από την κτηνιατρική εξέταση ότι είναι τραυματισμένα ή πάσχουν από ιάσιμο νόσημα, υποβάλλονται στην κατάλληλη θεραπευτική αγωγή».

Μάλιστα ο ίδιος νόμος στην παράγραφο 10 για την αντιμετώπιση της λεϊσμανίασης αναφέρει: «Εφόσον το αποτέλεσμα είναι θετικό: α) Αν επιβεβαιωθεί από τον κτηνίατρο, με επιπλέον αιματολογικές εξετάσεις, η μη αναστρέψιμη πορεία της, λαμβάνοντας υπόψη τους κανόνες υγείας και ευζωίας των ζώων, καθώς και το δυνητικό κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, από την ύπαρξη φλεβοτόμων – μεταδοτών της Leishmania spp, υπόκεινται σε ευθανασία».

Θυμίζουμε ότι στις μεσογειακές χώρες, που το κλίμα είναι κατάλληλο για τις σκνίπες, η λεϊσμανίωση είναι μια εξαιρετικά συνηθισμένη ασθένεια στα σκυλιά. Αν η εγκληματική απόφαση του ΠΕ.ΣΥ.Δ.Α.Π. εφαρμοστεί στην πράξη σημαίνει ότι χιλιάδες αδέσποτα αντί για γιατρευτούν θα δολοφονηθούν και μάλιστα από εκείνους οι οποίοι αυτοπροβάλονται ως σωτήρες τους.

Το ερώτημα όμως παραμένει: Οι αρμόδιες αρχές, το ΔΙ.ΚΕ.Π.Α.Ζ., ο ΠΕ.ΣΥ.Δ.Α.Π. και 19 δήμοι του Λεκανοπεδίου της Αττικής που τον αποτελούν θα επιτρέψουν αυτό το έγκλημα να συμβεί; Η ηθική μας περιορίζεται όταν το κόστος της θεραπείας για τη σωτηρία των ζώων είναι αυξημένο;

Διαβάστε επίσης:

Παίρνει πίσω τα περί θανάτωσης των καλααζαρικών σκύλων ο ΠΕ.ΣΥ.Δ.Α.Π.

385.475 € το χρόνο θα δίνει ο Δήμος Αθηναίων στο ΔΙ.ΚΕ.Π.Α.Ζ. για να μην φροντίζει όλα τα αδέσποτα!

Επανεξελέγη ο Γρ. Γουρδομιχάλης πρόεδρος του ΠΕ.ΣΥ.Δ.Α.Π.

Μύθοι και αλήθειες για τη λεϊσμανίωση

Αδυνατεί να λειτουργήσει το ΔΙ.ΚΕ.Π.Α.Ζ. αφού δεν πληρώνει το ΥΠ.Α.Α.Τ.

Θα εξοφλήσει το ΥΠ.Α.Α.Τ. τις δαπάνες των δήμων για καταφύγια, στειρώσεις και περίθαλψη αδέσποτων

Χωρίς ουσιαστική κτηνιατρική περίθαλψη τα αδέσποτα του Δήμου Αθηναίων

ΠΕ.ΣΥ.Δ.Α.Π.: Αν δεν μας χρηματοδοτήσετε θα πάψουμε να φροντίζουμε τ’ αδέσποτα

ΥΠ.Α.Α.Τ.: Θα επισπεύσει τις διαδικασίες για τη χρηματοδότηση των Ο.Τ.Α. για τ’ αδέσποτα

Κραυγή απόγνωσης από τον ΠΕ.ΣΥ.Δ.Α.Π. για τα αδέσποτα

Tagged: , , , , , , , , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

12 Σχόλια

  1. Vicky

    Please someone tell me what should they do with all these animals? They should just throw them in the street then and who cares. The strays a way too many and and the resources and adoptions limited. The only other solution is all of you who care so much adopt them take them to your homes and pay for the treatments. But you just want them alive regardless of their suffering disease and unbearable life in the streets. You're all so selfish thinking only about what you want and awwwww cute puppy. Think what life this puppy will have, way worst than any death and of you're not willing to take them don't intervene.

  2. Marianne

    I knew in advance that my adopted dog from Greece (a Gekas)has leishmaniosis, she has low tittres so maybe she never develops the illness, but if she does I will treat her, she is valuable to me, she is a great dog!!
    Every human or animal deserves to be treated when ill... And leishmania is treatable, it's absolutely not the end!! With Milteforan and Allopurinol you can treat the dogs and it is NOT transmittable for other dogs!!

  3. Βασίλης

    Όσο για την έλλειψη χρημάτων που προτάσουν οι δολοφόνοι, ας ξεκινήσουμε από την απομάκρυνση τόσων αντιπροέδρων και γραμματέων. Ο φορέας υποτίθεται ότι υπάρχει για την περίθαλψη αδέσποτων ζώων. Αν δεν έχουν λεφτά ας απολύσουν τον κάθε άσχετο γραμματέα και κτηνίατρο, αρχής γενομένης από τα καθίκια που υπέγραψαν αυτό το κατάπτυστο κείμενο. Τα λεφτά του ΔΙΚΕΠΑΖ είναι για τα ζώα, όχι για δολοφόνους και "κτηνιάτρους-χασάπηδες" σαν την εν λόγω κτηνίατρο.

    Ξυπνήστε, κι αυτήν και τους λοιπούς υπογράφοντες τους πληρώνουμε από την τσέπη μας! Κι ας είναι απ'ό,τι φαίνεται άσχετοι και με ολοφάνερο μίσος για τα ζώα!

  4. Βασίλης

    Ασχέτως αποτελέσματος, η συγκεκριμένη κτηνίατρος πρέπει να απομακρυνθεί απο οποιαδήποτε θέση σχέσης εργασίας με δημόδιο φορέα. Ενώ πρέπει να επέμβει και ο κτηνιατρικός σύλλογος για να ελεγθεί το έργο της εν λόγω "κυρίας". Αν τόλμησε σε δημόσιο έγγραφο να προτείνει την παράνομη δολοφονία τόσων ζώων, δεν θέλω ούτε να σκέφτομαι τί εγκλήματα μπορεί να διαπράξει στο ιδιωτικό της ιατρείο.

    Επίσης, το υπουργείο πρέπει να εξετάσει άμεσα το ποιόν της διοικούσας επιτροπής του ΠΕΣΥΔΑΠ. Δεν μπορεί να τους πληρώνουμε κι αυτοί να έχουν τόσα κιλά θράσους που να υπογράφουν δημόσιο έγγραφο που δηλώνει την απόφαση δημόσιου φορέα να παραβεί την ελληνική νομοθεσία. Στοιχειώδης υπευθυνότητα εκ μέρους του υπουργείου, αν θέλει να μας πείσει ότι όντως σέβεται τον ελληνικό νόμο, πρέπει να οδηγήσει στην απόλυση όλων όσων έβαλαν την υπογραφή τους σ'αυτό το εξόφθαλμο έγκλημα παραβατικότητας.

    Εκτός, αν και ο νέος υπουργός άρχισε να καταπίνει τα σκάνδαλα, όπως ο προκάτοχός του. Γιατί πρόκειται περί σκανδάλου ολκής, όταν δημόσιος φορέας καλεί στην αναστολή και παράβαση ελληνικού νόμου!

  5. ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΧΑΣΝΑΦΕΡΗ

    πολυ φιλοζωοι οι..υπογράφοντες. Σαφώς και είμαι αντίθετη σε οποιαδήποτε τέτοια ενέργεια ,,πρέπι να επέμβει εισαγγελέας και να ενημερωθεί το αρμόδιο υπουργείο άμεσα! με την ίδια λογική ,,...ίσως να έπρεπε να κάνουμε ανάλογη ""εκκαθάριση"" και ...αλλού!

  6. δημήτρης

    Η κτηνίατρος που προώθησε την απόφαση είναι αστοιχείωτη:

    Καταρχάς το αρθ.1 του 4235/2014 ΔΕ ΓΡΑΦΕΙ κάτι για το θέμα. Αντίθετα στο αρθ. 46:
    «στ) Επικίνδυνο ζώο συντροφιάς είναι το ζώο συντρο−
    φιάς, που εκδηλώνει απρόκλητη και αδικαιολόγητη επι−
    θετικότητα, χωρίς να απειληθεί, προς τον άνθρωπο ή
    τα άλλα ζώα, καθώς και το ζώο που πάσχει ή είναι
    φορέας σοβαρού νοσήματος, που μπορεί να μεταδοθεί
    στον άνθρωπο ή στα άλλα ζώα και δεν θεραπεύεται.»

    ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ τεκμηρίωση ότι η λεϊσμανίωση είναι μη θεραπεύσιμη!!

    Επίσης στην παρ. 6.4.γ του παραπάνω αρθ.:
    γ) Αν διαπιστωθεί από την κτηνιατρική εξέταση ότι
    είναι επικίνδυνα ζώα συντροφιάς ή ότι πάσχουν από
    ανίατη ασθένεια ή ότι είναι πλήρως ανίκανα να αυτοσυ−
    ντηρηθούν λόγω γήρατος ή αναπηρίας και η διατήρησή
    τους στη ζωή είναι πρόδηλα αντίθετη με τους κανόνες
    ευζωίας τους και αρνηθούν τα φιλοζωικά σωματεία της
    περιοχής να αναλάβουν τη φροντίδα, εποπτεία και τη
    διαδικασία υιοθεσίας τους, υποβάλλονται σε ευθανα−
    σία.»

    ΕΠΙΣΗΣ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΚΑΘΑΡΑ Α-Ν-Ι-Α-Τ-Η ασθένεια

    Τέλος, στην παρ. 12.α.γγ (για τον 4039/12):
    Η επιτροπή αποφασίζει για την επικινδυνότητα ενός
    ζώου συντροφιάς, σύμφωνα με τον ορισμό της περίπτω−
    σης στ΄ του άρθρου 1, όπως ισχύει και αντιμετωπίζει τα
    προβλήματα που προκύπτουν κατά τη διαχείριση των
    αδέσποτων ζώων.

    ΔΗΛΑΔΗ Η 5μελής Α-Π-Ο-Φ-Α-Σ-Ι-Ζ-Ε-Ι άχρηστοι δημόσιοι υπάλληλοι.

    Μακάρι η ΠΦΠΟ να μπορεί να την κυνηγήσει και να την στείλει για διαθεσιμότητα

  7. Βασίλης

    Κι εγώ ψηφίζω στην μήνυση και άμεση προφυλάκιση όποιου "αρμόδιου" απο το ΠΕΣΥΔΑΠ υπέγραψε αυτό το κατάπτυστο κείμενο. Καθώς και να πληρώσουν αυτοί και οι οικογένειές τους τα όποια πρόστιμα σίγουρα θα φάνε και από την ελληνική νομοθεσία και από την ευρωπαική. Όχι να τα πληρώνουμε όλοι σαν χώρα όταν θα συρθούμε στα ευρωπαικά δικαστήρια.

    Ποια είναι αυτή η κτηνίατρος Ευαγγελία Πατέλη, πως προσελήφθη, ποιός την πληρώνει, πως γίνεται να εκφέρει τέτοια παράνομη και αισχή γνωμοδότηση και να μην έχει αποπεμφθεί από το δημόσιο φορέα και καταγγελθεί από τον κτηνιατρικό σύλλογο;

    Επίσης έχουμε 6 ονόματα από κάτω που υπογράφουν να γίνει κάτι που αντίκειται στην ελληνική νομοθεσία (πέρα από το ότι αντίκειται σε κάνει έννοια στοιχειώδους ηθικής). Υπογραφές με ονόματα. Βρείτε τους, ξηλώστε τους από το δήμοσιο και στείλτε τους σπίτι τους. Και όποιος έχει ήδη σκοτώσει ζώο φυλακή. Δεν υπάρχει δικαιολογία του τύπου "μου δόθηκε εντολή από ανώτερο να κάνω ευθανασία". Όποιος κάνει ευθανασία εν γνώσει του θα παραβιάζει το νόμο. Όπότε φυλακή και πρόστιμο.

    Και φυσικά την ΑΜΕΣΗ απόλυση τους από οποιοδήποτε φορέα διαχειρίζεται χρήματα φορολογούμενων πολιτών. Δεν θα πληρώνω εγώ με τα λεφτά μου δολοφόνους.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.