Στηρίξτε μας

Π.Φ.Π.Ο.: Απαράδεκτες δηλώσεις του Ά. Γεωργιάδη για το αιματοβαμμένο γουνεμπόριο

5 Οκτωβρίου 2019 23:46 | Επικαιρότητα
Π.Φ.Π.Ο.: Απαράδεκτες δηλώσεις του Ά. Γεωργιάδη για το αιματοβαμμένο γουνεμπόριο

Την έντονη δυσαρέσκεια της εξέφρασε η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία (Π.Φ.Π.Ο.) προς τον υπουργό Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη με αφορμή τις υποστηρικτικές δηλώσεις του για το κυριολεκτικά αιματοβαμμένο γουνεμπόριο, τα ζώα που κακοποιούνται μέχρι θανάτου - επειδή έχουν την ατυχία να φέρουν γούνα - τις επιζήμιες επιπτώσεις της βιομηχανίας - που ο υπουργός ξέχασε (;) - λόγω των χημικών που χρησιμοποιούν κατά την επεξεργασία των δερμάτων και τη συσχέτιση της με τη μόλυνση του περιβάλλοντος, των υπόγειων υδάτων.

Στην επιστολή επισημαίνονται τα εξής: «Αξιότιμε κε Υπουργέ,

Με μεγάλη έκπληξη διαβάσαμε τις δηλώσεις σας σχετικά με την παραγωγή γούνας στη χώρα μας : "Η παραγωγή γούνας είναι ένα από τα πιο παραδοσιακά ελληνικά προϊόντα. Οι γουνοποιοί συμβάλλουν καίρια στην ενίσχυση των ελληνικών εξαγωγών, στη μείωση του εμπορικού ελλείμματος και καταξιώνουν ένα ελληνικό προϊόν στις πλέον ανταγωνιστικές διεθνείς αγορές. Κατά συνέπεια το κράτος οφείλει να είναι δίπλα σε αυτούς τους ανθρώπους. Σημειώνω ότι σε μια εποχή που όλοι συζητάμε για την οικολογία και την προστασία του περιβάλλοντος, είναι εντελώς παράλογο κάποιοι να πολεμούν τη φυσική γούνα και να προωθούν την πλαστική γούνα. Η πλαστική γούνα καταστρέφει το περιβάλλον και μετά από ένα δισεκατομμύριο χρόνια θα είναι εδώ και θα μολύνει τον πλανήτη, ενώ η φυσική γούνα εντάσσεται στον φυσικό κύκλο της ζωής. Γι’ αυτό και ιδιαιτέρως την υποστηρίζω".

Εν πρώτοις αναφέρεστε σε Ελληνικό "προϊόν" μιλώντας στην ουσία για έμβια όντα που θανατώνονται βάναυσα κατά εκατοντάδες χιλιάδες, προκειμένου να προσφέρουν είδη πολυτελείας και ικανοποίησης της ανθρώπινης ματαιοδοξίας.

Αναφέρεστε σε συναισθανόμενα όντα, που αναίτια ζουν μια ζωή αιχμάλωτα μέσα σε κλουβιά εκτροφείων από τα οποία προσπαθούν αδιαλείπτως να ελευθερωθούν, όντας άγρια από τη φύση τους, αυτοτραυματίζονται και κομματιάζουν από το στρες ακόμα και τη σάρκα τους, παρουσιάζοντας στοιχεία κανιβαλισμού, μέχρι η αγωνία τους να λάβει τέλος με έναν εξαιρετικά βίαιο θάνατο.

Πληροφοριακά σας καταγράφουμε τους τρόπους θανάτωσης: Ασφυξία, δηλητηρίαση, ηλεκτροπληξία, χτυπήματα, σπάσιμο λαιμού κατ’ ελάχιστον… Η ηθική διάσταση του θέματος αγνοείται παντελώς από εσάς; Ή απλά προσπερνάτε;

Αγνοείτε ότι για το σύγχρονο κόσμο γίνονται όλο και περισσότερο κατακριτέες τέτοιες πρακτικές και απόδειξη αυτού είναι οι ραγδαίες εξελίξεις στην Ευρώπη αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο; Ήδη 15 Ευρωπαϊκές χώρες έχουν ήδη περάσει στην απαγόρευση ή σταδιακή κατάργηση, ενώ σε άλλες χώρες ανά τον κόσμο γίνονται συζητήσεις κι έχουν κατατεθεί νομοσχέδια για το πέρασμα στην απαγόρευση.
Και το παγκόσμιο σκηνικό αλλάζει συνεχώς και με μεγάλη ταχύτητα. Ας σημειωθεί επίσης ότι στο χώρο της μόδας, που ήταν ο κατ’ εξοχήν χώρος χρήσης και προώθησης της φυσικής γούνας, υπάρχουν τεράστιες εξελίξεις καθώς διάσημοι δημιουργοί ξένοι αλλά και Έλληνες εξαιρούν ο ένας μετά τον άλλον τη φυσική γούνα από τις δημιουργίες τους.

https://pfpo.gr/i-elliniki-moda-leei-ochi-sti-gouna-2/

Άραγε στην Ελλάδα μας για κάποιους λόγους στοχεύουμε στην οπισθοδρόμηση; Αυτό άραγε εννοείτε λέγοντας πως είναι "παράδοση" στη χώρα μας; Επί πλέον κε Υπουργέ αναφέρεστε τόσο έντονα στην περιβαλλοντική διάσταση του θέματος δείχνοντας παντελή έλλειψη ενημέρωσης σχετικά με ένα τόσο φλέγον θέμα. Υπάρχουν μελέτες επώνυμων επιστημόνων και ερευνητικών οργανισμών που τεκμηριώνουν τις επιβλαβείς επιπτώσεις της παραγωγής, επεξεργασίας και χρήσης γούνας στην υγεία των ανθρώπων αλλά και στο περιβάλλον. Θα μπορούσαμε να σας αποστείλουμε κάποιες από αυτές ενδεικτικά.

Μελέτες που τεκμηριώνουν ότι η μόλυνση από την επεξεργασία γούνας είναι ανησυχητικά συνεχής. Που εξηγούν πώς τα χημικά στοιχεία και συστατικά που χρησιμοποιούνται καθ’ όλη τη διαδικασία παραγωγής γούνας, μιας εντατικής χημικής διαδικασίας, για την παραγωγή ενός προϊόντος ανθεκτικού στην αποσύνθεση και προερχόμενου από έναν ζωντανό οργανισμό, κρίνονται ως επικίνδυνα για την υγεία και το περιβάλλον, ενώ κάποια από αυτά κρίνονται και ως πιθανοί επιμολυντές του νερού.

Γνωρίζετε άραγε ότι τον Ιούνιο του 2018, η ΔΕΥΑ Καστοριάς παραδέχτηκε μετά από καταγγελίες, ότι μια πηγή που τροφοδοτούσε την κοινότητα Δισπηλιού εμφάνισε πολύ υψηλές συγκεντρώσεις τετραχλωροαιθυλενίου; Είναι γνωστό δε ότι η συγκεκριμένη πηγή σφραγίστηκε. Γνωρίζετε τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί σε γουνοποιητικές επιχειρήσεις λόγω αποκλίσεων από τις φυσιολογικές τιμές στις συγκεντρώσεις τετραχλωροαιθυλένιου και γενικότερα λόγω πρόκλησης μόλυνσης του υπεδάφους και του περιβάλλοντος;

Επί τη ευκαιρία δε, θα θέλαμε να ρωτήσουμε αν εισπράττονται αυτά τα πρόστιμα και σε ποιους τακτικούς ελέγχους έχει προβεί το Ελληνικό κράτος για πρόληψη και όχι αντιμετώπιση με συνοπτικές διαδικασίες κατόπιν εορτής.

Αναφέρεστε με τη δήλωσή σας στη χρήση πλαστικής ή φυσικής γούνας σαν να μην υπάρχει ουδεμία άλλη εναλλακτική στον κόσμο. Όμως θα έπρεπε να γνωρίζετε πως το οικολογικό αποτύπωμα της γούνας σύμφωνα με τις μελέτες και αναλύσεις είναι μεγαλύτερο από άλλων εναλλακτικών υλικών. Συγκρινόμενη με άλλα υφάσματα, η γούνα έχει υψηλότερη περιβαλλοντική επίπτωση σε 17 από 18 περιβαλλοντικά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένων της κλιματικής αλλαγής, του ευτροφισμού, των τοξικών εκπομπών.

Ξέρετε, η προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας είναι δύο καλοί λόγοι για τη χρήση εναλλακτικών υλικών. Τέλος αναφορικά με την οικονομική διάσταση του θέματος σας ενημερώνουμε ότι παρά τις επίμονες προσπάθειες του ελληνικού κράτους με επαναλαμβανόμενες επιδοτήσεις προκειμένου να αναστήσει έναν ξεκάθαρα φθίνοντα κλάδο, ακόμα και οι εξαγωγές είναι σε διαρκή πτώση από το 2012. Όσον αφορά δε την περιβόητη ανάπτυξη σας ενημερώνουμε ότι η περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας κατέχει σταθερά την πρώτη θέση στην ανεργία καθώς εκατοντάδες θέσεις εργασίας έχουν χαθεί στον κλάδο παρά τις προσπάθειες και τις εκ νέου επενδύσεις.

Κατά συνέπεια θα σας συμβουλεύαμε αντί να κάνετε ύστατες προσπάθειες για ανάκαμψη αυτών των παραγωγικών δραστηριοτήτων, με αντίστοιχες απώλειες για την οικονομία στη χώρα μας, και επειδή έτσι κι αλλιώς το τέλος γι’ αυτόν τον κλάδο είναι προδιαγεγραμμένο παγκοσμίως, να ξεκινήσετε με την κατάλληλη στρατηγική να προετοιμάζετε το έδαφος για την σταδιακή κατάργηση, με αυστηρό χρονοδιάγραμμα και συγχρόνως δημιουργία εναλλακτικών οικονομικών μονάδων ή άλλων πραγματικής ανάπτυξης και προόδου της περιοχής, προκειμένου και οι άνθρωποι που ζουν από τέτοια εισοδήματα να προστατευτούν και να μπορέσουν να προχωρήσουν. Θέλουμε μια Ελλάδα ανάμεσα στις προοδευτικές και προηγμένες χώρες και Έλληνες πολίτες προσανατολισμένους στο σεβασμό θεμελιωδών ηθικών αξιών.
Με εκτίμηση,
Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία» καταλήγει η επιστολή.

Διαβάστε επίσης:

Άφησαν 33.000 μινκ να πεθάνουν από πείνα σε εκτροφείο γουνοφόρων ζώων στη Γαλατινή Κοζάνης (βίντεο)

Μινκ: Βασανίζονται πριν σφαγιαστούν για τη γούνας τους (βίντεο)

Οι μονάδες εκτροφής μινκ και τα προβλήματα που προκύπτουν (βίντεο)

Ακύρωσε το Υπ. Παιδείας το «περιβαλλοντικό» πρόγραμμα εκπαίδευσης που διαφήμιζε στα παιδιά τον βασανισμό γουνοφόρων ζώων στην Καστοριά

Υπουργείο Πολιτισμού: Η γούνα δεν είναι πολιτιστική κληρονομιά

«Περιβαλλοντικό» πρόγραμμα για μαθητές ο βασανισμός μέχρι θανάτου γουνοφόρων ζώων σύμφωνα με τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Καστοριάς

Μια «εκπαιδευτική» αθλιότητα στην Καστοριά με την κάλυψη του Υπουργείου Παιδείας για το καλό των γουναράδων

Διαμαρτυρήθηκαν για τον βασανισμό μέχρι θανάτου των γουνοφόρων ζώων στα εκτροφεία της Καστοριάς (βίντεο)

Τέλος σε «εκπαιδευτικές επισκέψεις» μαθητών σε εκτροφεία γουνοφόρων ζώων βάζει το Υπουργείο Παιδείας

Στην ανάγκη στήριξης γουνέμπορων & βασανιστών γουνοφόρων ζώων αναφέρθηκε ο Α. Τσίπρας (βίντεο)

Δεν πήρε ξεκάθαρη θέση για το γουνεμπόριο ο Α. Τσίπρας χθες στην Κοζάνη (βίντεο)

Τμήμα Οικολογίας ΣΥ.ΡΙΖ.Α.: Πολιτικά αντίθετοι με το ανήθικο εμπόριο γούνας

ΣΥ.ΡΙΖ.Α.: Ζήτημα αιχμής το γουνεμπόριο για το Οικολογικό Κίνημα

Ζητούν από τον Τσίπρα να πάρει θέση για το γουνεμπόριο

Κωλοτούμπα και του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. για τους γουναράδες

Θέμης Δημητρακόπουλος: «Ραχήλ, έχουμε ράμματα για τη γούνα σου»

Θ. Δημητρακόπουλος: «Θα μας βρίσκουν απέναντι τους όσοι προπαγανδίζουν υπέρ της γούνας»

Και οι Οικολόγοι Πράσινοι συμμετέχουν στις διαμαρτυρίες κατά της 2ης Διεθνής Έκθεσης Γούνας

Αντιδρούν για τις δηλώσεις της Ρ. Μακρή υπέρ του γουνεμπορίου

Ανάπτυξη γδέρνοντας ζωντανά ζώα; Το νόμιμο είναι και ηθικό;

Γουνοποιία & Γουνεμπόριο: Η Ψυχοπαθολογία σε όλο της το Μεγαλείο

«Η γούνα ζεσταίνει την ελληνική οικονομία» αλλά παγώνει καρδιές και συνειδήσεις (βίντεο)

«Κανένας άλλος λογικός άνθρωπος και κυρίως Έλλην» δεν πολεμά τη γούνα;

«Η Καθημερινή», οι γουνοποιοί και η μισή αλήθεια ενός προπαγανδιστικού «ρεπορτάζ» (Βίντεο)

«Δρακόντεια» μέτρα ασφαλείας για τους λίγους που διαμαρτυρήθηκαν κατά της γούνας!

Γιατί σκύλοι και γάτες γλύτωσαν από τη βιομηχανία της γούνας;

Δε συγκινείται από τον βασανισμό των γουνοφόρων ζώων ο βουλευτής Γ. Κασαπίδης

Η βιομηχανία της γούνας δεν σημαίνει ανάπτυξη, αλλά υπανάπτυξη! (Βίντεο)

Επιστολή διαμαρτυρίας στους βουλευτές κατά του εμπορίου της γούνας

Σταματήστε το «μουσείο» της φρίκης για την ανάδειξη της γούνας στην Καστοριά!

Γιατί η εκτροφή γουνοφόρων και το γουνεμπόριο πρέπει να σταματήσει;

Προεκλογική κωλοτούμπα της ΔΗΜ.ΑΡ. υπέρ των γουναράδων της Καστοριάς;

Γουνέμποροι: «Χωρίς κατάλοιπα για το περιβάλλον» το εμπόριο της φρίκης

Διαμαρτυρηθείτε για τις επιδοτήσεις των γουνεμπόρων!

Η κυβέρνηση μοιράζει εκατομμύρια στους γουναράδες ενώ άλλοι κλάδοι που δεν βλάπτουν το περιβάλλον καταστρέφονται

Μαύρο και στην Ρόδη Κράτσα που θέλει αιματοβαμμένη ανάπτυξη εις βάρος των ζώων

«Ανάπτυξη» γδέρνοντας τα ζώα ζωντανά Μαρία Σπυράκη;

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.