Στηρίξτε μας

Η βιομηχανία της γούνας δεν σημαίνει ανάπτυξη, αλλά υπανάπτυξη! (Βίντεο)

7 Μαρτίου 2012 19:33 | Επικαιρότητα
Η βιομηχανία της γούνας δεν σημαίνει ανάπτυξη, αλλά υπανάπτυξη! (Βίντεο)

Ενόψει της 2ης Διεθνούς Έκθεσης Γούνας (που θα πραγματοποιηθεί από τις 28 έως 31 Μαρτίου 2012 στο Expo Athens στην Ανθούσα Αττικής) και της 37ης Διεθνούς Έκθεσης Γούνας Καστοριάς (4 - 7 Μαΐου 2012‏), η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία και η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Ζωοφιλικών Σωματείων εκφράζουν την έντονη δυσαρέσκεια και αγανάκτηση τους προς τους επαγγελματίες της γουνοποιίας και του γουνεμπορίου, το καταναλωτικό κοινό που τους στηρίζει, και την πολιτεία, η οποία συνεχίζει απροκάλυπτα την προνομιακή αντιμετώπιση του κλάδου με την πολιτική υψηλών επιδοτήσεων.Όταν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες η παραγωγή γούνας περιορίζεται ή καταργείται, στην Ελλάδα η αιματοβαμμένη αυτή βιομηχανία ακμάζει με κυριότερους πελάτες της τη Ρωσία και την Κίνα. Το γεγονός όμως, ότι η Ελλάδα αποτελεί το δεύτερο μεγαλύτερο κέντρο εμπορίου γούνας στον κόσμο, μόνο ντροπή και όνειδος μπορεί να προκαλέσει στο συναισθηματικά νοήμονα κόσμο.

Το γουνεμπόριο προσβάλλει κάθε έννοια ανθρώπινης αξιοπρέπειας, εφόσον συνεχίζει να καταστρέφει τις ζωές συναισθανόμενων και νοήμονων όντων για να παράξει ένα προϊόν, παντελώς και εν πολλοίς άχρηστο.

Όλοι όσοι ευθύνονται και εμπλέκονται, με τον ένα τρόπο ή τον άλλο, στη βιομηχανία αυτή, απωθούν με ισχυρούς μηχανισμούς άμυνας τα πολύ σοβαρά ηθικά και οικολογικά προβλήματα που προκύπτουν και που εν ολίγοις είναι τα εξής:

Συνθήκες εκτροφής και θανάτωσης: Οι συνθήκες εκτροφής, όπως και οι τρόποι θανάτωσή τους θυμίζουν ταινία με τον Φρέντυ Κρούγκερ ή, αλλιώς, μεσαιωνικά βασανιστήρια. Ο εγκλεισμός των ζώων σε κλουβιά απελπιστικά μικρά, τους προκαλεί στρες, τρέλα, κανιβαλισμό και αυτοακρωτηριασμό.

Τα ζώα ζουν στην κυριολεξία πάνω στα περιττώματά τους και φέρουν μολύνσεις στα μάτια, ανοιχτές πληγές, κομμένες ουρές, παραμορφωμένα άκρα και αυτιά, στοματικές ασθένειες, αδυναμία οστών λόγω έλλειψης σωματικής άσκησης, έντονες στερεοτυπικές κινήσεις, δαγκώματα της γούνας ή, ακόμη χειρότερα, αυτοακρωτηριασμό της ουράς ή των άκρων (Έκθεση Ευρωπαϊκής Επιστημονικής Επιτροπής για την Υγεία και την Ευζωία των Ζώων, Δεκέμβριος 2001).

Για να σκοτώσουν τα ζώα χωρίς να καταστρέψουν τη γούνα τους, οι γουναράδες τα πνίγουν, τα χτυπούν ή τα σφυροκοπούν μέχρι θανάτου. Άλλοι τρόποι είναι η θανάτωση με αέρια, η πρωκτική ηλεκτροπληξία και η δηλητηρίαση. Τα μικρά ζώα στριμώχνονται σε κιβώτια και δηλητηριάζονται με την καυτή εξάτμιση ενός φορτηγού, ενώ οι θάλαμοι αποσυμπίεσης και το σπάσιμο του λαιμού είναι άλλες συνήθεις μέθοδοι εξόντωσης. Και σαν να μην έφταναν μόνο αυτά, οι μέθοδοι δεν είναι πάντα αποτελεσματικές και πολλά ζώα έχουν ακόμη τις αισθήσεις τους, ενώ γδέρνονται.

GounesKata 0

Οικολογικές επιπτώσεις: Ο εν λόγω κλάδος στην προσπάθειά του να προωθήσει τη γούνα μετέρχεται παραπλανητικά μέσα, χαρακτηρίζοντάς τη, για παράδειγμα, ως «φυσικό» ή «οικολογικό» προϊόν. Βεβαίως, και η πρώτη ύλη είναι φυσική αφού πρόκειται για ζώα που αρπάζουν από τη φύση, χωρίς κανένα απολύτως κόστος.

Η επεξεργασία της γούνας, όμως, δεν είναι καθόλου μια «φυσική» διαδικασία, αφού χρησιμοποιούνται τοξικές χημικές ουσίες, συμπεριλαμβανομένης της φορμαλδεΰδης και του χρωμίου προκειμένου να αποτραπεί η αποσύνθεσή της. Οι ουσίες αυτές θέτουν σε κίνδυνο όχι μόνο το περιβάλλον, αλλά και τους εργαζόμενους.

Επιπλέον, η εντατική εκτροφή των ζώων είναι μία από τις κυριότερες αιτίες υποβάθμισης του περιβάλλοντος, εφόσον παράγονται τεράστιες ποσότητες αποβλήτων τα οποία στη συνέχεια διαβρώνουν το έδαφος και μολύνουν τον υδροφόρο ορίζοντα, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία των κατοίκων των γύρω περιοχών και όχι μόνο. Αναφέρουμε χαρακτηριστικά τις πρόσφατες αντιδράσεις και διαμαρτυρίες των κατοίκων των περιοχών Καλοχωρίου και Ποριάς, λόγω των σοβαρών περιβαλλοντικών προβλημάτων από τη λειτουργία των εκτροφείων γουνοφόρων ζώων στην περιοχή.

Η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία και η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Ζωοφιλικών Σωματείων καλούν την ελληνική πολιτεία:

• να απαγορεύσει άμεσα την ίδρυση νέων καθώς και την επέκταση των υφιστάμενων μονάδων εκτροφής γουνοφόρων
• να σταματήσει οποιαδήποτε οικονομική ενίσχυση του κλάδου
• να θεσπίσει αυστηρότατους κανονισμούς για τη λειτουργία των ήδη υπαρχόντων εκτροφείων
• να θεσπίσει νόμο για την οριστική κατάργηση της παραγωγής και του εμπορίου της γούνας εντός καθορισμένου χρονικού πλαισίου (2 έως 3 χρόνια από τώρα)  και
• να στηρίξει τους επαγγελματίες και τους απασχολούμενους στη γουνοποιία να περάσουν σταδιακά σε μια εναλλακτική και βιώσιμη οικονομική δραστηριότητα που δεν θα περιλαμβάνει το βασανισμό και τη δολοφονία συναισθανόμενων όντων. Ενδεικτικά αναφέρουμε τον οικοτουρισμό, τις οργανικές καλλιέργεις κ.λπ.

Η Δυτική Μακεδονία διαθέτει από μόνη της τα εχέγγυα για την ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού, βιολογικής γεωργίας και παραγωγής κρόκου. Η απαράμιλλη φυσική ομορφιά της περιοχής με τη μοναδική βιοποικιλότητα που τη διακρίνει, η μοναδική πολιτιστική και πολιτισμική κληρονομιά και η αξιοποίηση πλούσιων ιστορικών μνημείων και παραδοσιακών οικισμών, που δεν έχουν προβληθεί έως σήμερα, είναι ανάμεσα στις σημαντικές δυνατότητες ανάπτυξης που πρέπει να αξιοποιηθούν.

Η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία και η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Ζωοφλικών Σωματείων επισημαίνει ότι αν θέλουμε να μιλήσουμε για εξέλιξη και ανάπτυξη, ας σταματήσουμε να εξοντώνουμε τα άλλα είδη. Το καθένα έχει το δικό του ρόλο στην αλυσίδα της ζωής και όποιος παρεμποδίζει την εκπλήρωσή του, για οποιονδήποτε λόγο, διαπράττει έγκλημα!

GounesDiam (2)

Το status της γούνας στην Ευρώπη και Αμερική

Το 2007 απαγορεύθηκε η εμπορία γούνας σκύλου και γάτας εντός της Ε.Ε. και το 2009 καταργήθηκε το εμπόριο γούνας φώκιας. Στην απαγόρευση του εμπορίου γούνας φώκιας προχώρησε πρόσφατα και η Ρωσία.

Η Βρετανία, η Αυστρία, η Κροατία και η Δανία εφαρμόζουν απαγορεύσεις και/ή περιορισμούς στην εκτροφή γουνοφόρων ζώων.

Στη Σουηδία και την Ελβετία έχουν θεσπιστεί αυστηροί κανονισμοί που οδήγησαν στη σταδιακή μείωση του αριθμού των εκτροφείων. Στη Σουηδία πριν από 20 χρόνια υπήρχαν περίπου 500 φάρμες, ενώ σήμερα λειτουργούν μόνο 75 φάρμες μινκ. Η δε ολική απαγόρευση βρίσκεται πλέον στην πολιτική ατζέντα.

Το 2010, το Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα υιοθέτησε τη σταδιακή απαγόρευση της εκτροφής ζώων για τη γούνας τους στο Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος στη Βαρκελώνη.

Στη Νορβηγία, το Εργατικό Κόμμα υποστηρίζει και αυτό τη σταδιακή κατάργηση της εκτροφής γουνοφόρων ζώων στη χώρα, ενώ μόλις ένα χρόνο πριν, απαγορεύτηκαν οι γούνες σε επιδείξεις μόδας.

Το Νοέμβρη 2011, απαγορεύτηκε η πώληση γούνας στο δυτικό Χόλυγουντ κατόπιν απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου.

Στο Μανχάταν απαγορεύεται η είσοδος σε όσους φορούν γούνα ακόμη και σε νυχτερινά κέντρα.

GounesDiam (3)

Η κατάσταση της γούνας στην Ελλάδα

Όταν οι φωνές αγανάκτησης πληθαίνουν σε ολόκληρο το δυτικό κόσμο, ο βουλευτής της Ν.Δ. κ. Γιώργος Κασαπίδης προωθεί ένθερμα τα συμφέροντα του εν λόγω κλάδου, προωθώντας την ένταξη της εκτροφής των γουνοφόρων ζώων στον κλάδο της κτηνοτροφίας ως δραστηριότητα του πρωτογενούς τομέα, την αύξηση των συντελεστών δόμησης στα εκτροφεία, καθώς και την αύξηση του ισοδύναμου ζώου από τα 50 θηλυκά στα 150.

Εμείς τον καλούμε να ρίξει μια ματιά στα άδυτα των αδύτων της εν λόγω βιομηχανίας όπως τα κατέγραψαν οι κάμερες στα παρακάτω βίντεο και έπειτα, αν έχει το κουράγιο, ας συνεχίσει το «θεάρεστο» έργο του:

Δανία

Σουηδία
http://www.sveketmotminkarna.se/horror-revealed-swedish-fur-farms
http://sveketmotminkarna.se/kampanjen/nyheter/nya-chockbilder-staller-jordbruksministern-tillsvars
http://www.peta.org/features/a-shocking-look-inside-swedish-fur-farms.aspx

Φιλανδία

http://vimeo.com/9476403

Νορβηγία
http://www.dagbladet.no/2010/10/31/nyheter/dyremishandling/innenriks/14085693/
http://www.forbypels.no/english

Ιρλανδία
http://laverabestia.org/play.php?vid=4176
http://www.youtube.com/watch?v=vXYEPuVoXZQ&feature=related

Τσεχία
http://michalkolesar.net/?p=2208

Γαλλία
http://www.jeneportepasdefourrure.com/newsite/fourrure-elevage.php

Ισπανία
http://vimeo.com/15961993

Ελλάδα

http://www.youtube.com/watch?v=6O6aTpHhRvA&sdig=1

GounesAfisa1 0

Ποιοι είναι εκείνοι που αντιδρούν

H Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία δημιουργήθηκε τον Ιανουάριο του 2011 και είναι η μεγαλύτερη φιλοζωική ομοσπονδία στη χώρα. Σκοπός της είναι η προστασία και προάσπιση των δικαιωμάτων των ζώων με κάθε νόμιμο και ακτιβίστικο τρόπο. Έχει εκπονήσει μια σειρά επιστημονικών, εμπεριστατωμένων και ρεαλιστικών θέσεων για τα ζητήματα των ζώων και αγωνίζεται καθημερινά και νυχθημερόν για την υλοποίησή τους.

Η Ομοσπονδία συνεργάζεται με επιστήμονες, ακαδημαϊκούς, διανοούμενους, πολιτικούς, που αναγνωρίζουν και σέβονται τη ζωή στο σύνολό της. Επίσης, βρίσκεται σε επικοινωνία και με άλλους φιλοζωικούς φορείς εντός και εκτός Ελλάδας. Βασικός της στόχος είναι η αλλαγή στην αντίληψη, τη νοοτροπία και την κουλτούρα των πολιτών απέναντι στα ζώα, καθώς και του θεσμικού πλαισίου που διέπει την σχέση του ανθρώπου με αυτά. Ελπίζει ότι η χώρα μας, που γέννησε τον πολιτισμό, θα χτίσει σταδιακά μια σύγχρονη, ισότιμη και ηθική σχέση με τα ζώα, τη φύση και το περιβάλλον.

Η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Ζωοφιλικών Σωματείων δημιουργήθηκε το 2008 από το φιλοζωικό σύλλογο Χανίων Η Προστασία των Ζώων και έκτοτε δίνει καθημερινούς αγώνες για την αναγνώριση των δικαιωμάτων στη ζωή, την ευζωία και την ελευθερία όλων των ζώων χωρίς εξαίρεση. Στρατηγικός στόχος της είναι να πιέσει την Πολιτεία να πάρει ριζικά και αποτελεσματικά μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση, καταθέτοντας πλήρως υλοποιήσιμες και επιστημονικά τεκμηριωμένες θέσεις και προτάσεις στους αρμόδιους φορείς και τα υπουργεία.

Παράλληλα, στοχεύει να ενημερώνει και να ευαισθητοποιεί τους πολίτες να αντιμετωπίζουν τα ζώα με τον προσήκοντα σεβασμό και εκτίμηση, όπως αρμόζει σε κάθε νοήμον και συναισθανόμενο ον, μέσα από αντίστοιχες καμπάνιες και εκπαιδευτικό υλικό. Σήμερα απαριθμεί πάνω από 110 νόμιμα σωματεία από όλη την Ελλάδα.

Διαβάστε επίσης:

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στη 2η Διεθνή Έκθεση Γούνας

Διαμαρτυρία και διαδικτυακός ακτιβισμός κατά του εμπορίου γούνας!

Επιστολή διαμαρτυρίας στους βουλευτές κατά του εμπορίου της γούνας

Διαμαρτυρία ενάντια στις γούνες: Μπρος τα κάλλη τι είναι ο φόνος!

Διαμαρτυρία στο Χαλάνδρι κατά του φριχτού εμπορίου της γούνας!

Σταματήστε το «μουσείο» της φρίκης για την ανάδειξη της γούνας στην Καστοριά!

Tagged: , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

2 Σχόλια

  1. Μαρία

    Υπάρχουν οι άνθρωποι, τα ζώα και τα κτήνη.
    Όσοι εκτρέφουν γουνοφόρα μαζί με όσους ψηφίζουν νομοσχέδια υπέρ τους και όσες ψυχανώμαλες φοράνε πάνω τους τα πτώματα νομίζοντας ότι είναι πιο όμορφες, όλοι αυτοί ανήκουν στην τρίτη κατηγορία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.