Στηρίξτε μας

«Δρακόντεια» μέτρα ασφαλείας για τους λίγους που διαμαρτυρήθηκαν κατά της γούνας! (Βίντεο)

31 Μαρτίου 2012 21:19 | Επικαιρότητα
«Δρακόντεια» μέτρα ασφαλείας για τους λίγους που διαμαρτυρήθηκαν κατά της γούνας! (Βίντεο)

Περισσότεροι ήταν οι αστυνομικοί

Τα μέτρα τους είχαν πάρει φέτος οι διοργανωτές της 2ης Διεθνούς Έκθεσης Γούνας, που πραγματοποιήθηκε από τις 28 έως τις 31 Μαρτίου, στο εκθεσιακό κέντρο EXPO ATHENS στην Ανθούσα Αττικής.

Ήταν εμφανές τόσο κατά τη διαμαρτυρία της περασμένης Τετάρτης όσο και χθες, ότι ο Σύνδεσμος Ελλήνων Γουνοποιών είχε ζητήσει τη συνδρομή της ΕΛ.ΑΣ., ώστε οι διαδηλωτές, να κρατηθούν σε απόσταση «ασφαλείας», για ν’ αποφευχθούν επεισόδια, όπως τα περσινά εις βάρος επισκεπτών και εκθετών με μπογιές, προπηλακισμούς, και συνθήματα.

Το περσινό πάθημα ήταν εξόφθαλμα εμφανές, ότι τους έγινε μάθημα, γι’ αυτό και εξόρισαν τους διαμαρτυρόμενους σε μιαν ακρούλα, για να μη χαλάνε τη μόστρα στη χλιδάτη πελατεία τους!

Φέτος ο περίβολος τους εκθεσιακού κέντρου, όπως διαπιστώσαμε, ήταν εξ ολοκλήρου περιφραγμένος με συρμάτινο πλέγμα και μια διμοιρία των Μ.Α.Τ. μαζί με κάμποσους ακόμα αστυνομικούς ήταν εκεί, για να υποδεχτεί τα περίπου 70 άτομα, που το χθες στη 12:00 δεν πήγαν για καφέ, αλλά διαδήλωσαν για το αιματοβαμμένο εμπόριο της φρίκης.

Στις 13:00 κατέφθασε έξω από το εκθεσιακό κέντρο και η ομάδα των μελών της «Αντισπισιστικής Δράσης» και της «Δράσης Ενάντια στη Γούνα».

Οι άνδρες των Μ.Α.Τ. με το που είδαν τους αντισπισιστές*, να προσεγγίζουν τον περίβολο ντυμένοι στα μαύρα, οι περισσότεροι φορώντας κουκούλες και γυαλιά, κρατώντας τις πρασινόμαυρες σημαίες, τα πλακάτ και τα πανό τους, πήραν εντολή να τους περικυκλώσουν και να τους κρατήσουν σε μεγαλύτερη απόσταση «ασφαλείας» καθώς τους χαρακτήρισαν «εριστικούς».

Δείτε το σχετικό βίντεο την ώρα, που καταφθάνουν οι αντισπισιστές, το πως κινούνται οι αστυνομικοί.

Έγιναν και διαπραγματεύσεις!

Η ΕΛ.ΑΣ. μετά από διαπραγματεύσεις επέτρεψε η απόσταση των μελών της «Αντισπισιστικής Δράσης», της «Δράσης Ενάντια στη Γούνα» και των υπολοίπων διαδηλωτών, να μειωθεί μόνο κατά μερικά μέτρα!

Αρχικά ζήτησαν από εκείνους, που ήταν πιο κοντά στην είσοδο, αν θέλουν, να μετακινηθούν και να πάνε μακρύτερα (!) για να είναι μαζί με τους αντισπισιστές. Επειδή στόχος των διαδηλωτών ήταν να συμβεί το αντίθετο, η Αστυνομία τελικά «υποχώρησε» και επέτρεψε να μειωθεί λίγο η μεγάλη απόσταση, που χώριζε τις δύο ομάδες.

Η Αστυνομία, αν και η διαμαρτυρία κράτησε περίπου τρεις ώρες, δεν επέτρεψε επί της ουσίας στους διαδηλωτές, να σταθούν πλάι – πλάι ούτε καν έξω από την είσοδο του χώρου στάθμευσης του εκθεσιακού χώρου, που απέχει σχεδόν 300 μέτρα από το εκθεσιακό κέντρο.

Σε αυτή την ειρηνική διαμαρτυρία παραβρέθηκαν και μέλη της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας και της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής Ζωοφιλικών Σωματείων, της ΠΟ.ΦΥ.ΖΩ. (ΠΟΛΙΤΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΖΩΗΣ), καθώς επίσης και εκπρόσωποι του κόμματος των Οικολόγων Πράσινων και της Δημοκρατικής Αριστεράς.

Οι διαδηλωτές κρατώντας πανό και πλακάτ, που έδειχναν τη φρίκη και τα μαρτύρια, τα οποία υφίστανται τα ζώα, για να φορέσουν οι άνθρωποι τη γούνα τους, μοίρασαν ενημερωτικό υλικό και φυλλάδια στους περαστικούς φορώντας μαύρα ρούχα και κόκκινα μαντίλια.

Για άλλη μια φορά εκ των πραγμάτων αποδείχτηκε, ότι πολλοί είναι οι επαναστάτες και οι φιλόζωοι του καναπέ, οι οποίοι βγάζουν «πύρινους» λόγους – κυρίως μέσω διαδικτύου – πατούν πολλά Like στο facebook, αλλά τελικά ελάχιστοι συμμετέχουν στις πραγματικές – κανονικές διαμαρτυρίες.

*Ο αντισπισισμός ως έννοια

Ο όρος σπισισμός (speciesism στα αγγλικά, species = είδος) αναφέρεται στον διαχωρισμό, όπου το ανθρώπινο είδος θεωρείται ανώτερο σε μία ιεραρχική κλίμακα από τα άλλα είδη. Ο σπισισμός ως διάκριση σε επίπεδο ειδών, δίνει περισσότερη ηθική σημαντικότητα στον άνθρωπο σε σχέση με τα μη ανθρώπινα ζώα, και ουσιαστικά επιτρέπει την επιβολή των ιεραρχικά ανώτερων στους κατώτερους, εμπνέοντας την ελεύθερη άσκηση εξουσίας.

Στην πράξη ο σπισισμός εκφράζεται με πολλαπλές μορφές εκμετάλλευσης των ζώων με τη θεώρησή τους ως ανθρώπινη ιδιοκτησία η οποία μπορεί να διατεθεί, να απορριφθεί και γενικότερα να χειραγωγηθεί κατά βούληση. Στην ανθρώπινη σπισιστική κοινωνία τα ζώα χρησιμοποιούνται με ποικίλους τρόπους ανάλογα με τα κατά περίπτωση συμφέροντα των εξουσιαστών ανθρώπων.

Η χρησιμοποίηση αυτή μπορεί να αφορά στα ζώα τα ίδια είτε είναι ζωντανά ή σκοτωμένα, ολόκληρα, ή μέρη του σώματός τους, τα παράγωγα οργάνων τους, τις εκκρίσεις τους, τις υπηρεσίες που αυτά παρέχουν ως αχθοφόροι, μέσα μεταφοράς, διασκεδαστές, πειραματόζωα, συντροφιά κ.τ.λ..

Βάσει των παραπάνω, ο αντισπισισμός είναι το ιδεολογικό ρεύμα, που αντιτίθεται σε αυτό τον αυθαίρετο διαχωρισμό βάσει του είδους και κατ’ επέκταση απορρίπτει κάθε άποψη, που θέτει τους ανθρώπους σε κυριαρχική θέση απέναντι στα άλλα ζώα. Αφετηρία του αντισπισισμού αποτελεί η εναντίωση στην εκμετάλλευση, τη χειραγώγηση και τη στέρηση ελευθερίας.

Υπό αυτή την έννοια το αντισπισιστικό κίνημα είναι βαθιά ανατρεπτικό και επαναστατικό απέναντι σε ένα σύστημα, που είναι δομημένο σε κυριαρχικές αλλά και ανθρωποκεντρικές αντιλήψεις, επηρεασμένες από Ιουδαίο - Χριστιανικού τύπου δόγματα, όπως «ο άνθρωπος έχει ψυχή ενώ τα ζώα όχι», «τα ζώα είναι πλασμένα για να υπηρετούν τον άνθρωπο» κ.τ.λ..

Το αντισπισιστικό κίνημα απευθύνεται τόσο σε ζητήματα σχετικά με την καταπίεση των ζώων, όσο και σε κάθε ζήτημα κοινωνικής ανισότητας κι εκμετάλλευσης και απορρίπτει εξίσου κάθε διάκριση βασισμένη στο χρώμα του δέρματος, το φύλο ή τη σεξουαλική ταυτότητα και αγωνίζεται ενάντια σε όλες τις μορφές καταπίεσης.

Ο σπισισμός όμως, αν και συνδέεται ως γνήσια εξουσιαστική συλλογιστική με το ρατσισμό, το σεξισμό και την ομοφοβία, στην ουσία αποτελεί το πιο βαθιά ριζωμένο σύστημα διάκρισης και η πρακτική του την πιο εντατική και θεμελιωμένη μορφή καταπίεσης.

Διαβάστε επίσης:

Τα βασάνισαν, τα έγδαραν, τώρα τα εκθέτουν!

Διαμαρτυρία και διαδικτυακός ακτιβισμός κατά του εμπορίου γούνας!

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στη 2η Διεθνή Έκθεση Γούνας

Η βιομηχανία της γούνας δεν σημαίνει ανάπτυξη, αλλά υπανάπτυξη! (Βίντεο)

Επιστολή διαμαρτυρίας στους βουλευτές κατά του εμπορίου της γούνας

Δε συγκινείται από τον βασανισμό των γουνοφόρων ζώων ο βουλευτής Γ. Κασαπίδης

Διαμαρτυρία ενάντια στις γούνες: Μπρος τα κάλλη τι είναι ο φόνος!

«Η Καθημερινή», οι γουνοποιοί και η μισή αλήθεια ενός προπαγανδιστικού «ρεπορτάζ» (βίντεο)

STAR και ALPHA διαστρέβλωσαν την πραγματικότητα

Tagged: , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

7 Σχόλια

  1. nora lymberis

    ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΙ ΚΟΜΜΑΤΩΝ-ΕΙΔΙΚΑ ΚΑΠΟΙΩΝ ΠΟΥ ΚΟΠΤΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ-ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ ΝΑ ΠΑΡΕΥΡΕΘΗΚΑΝ.

  2. Γιώργος

    Γιατί τόση θέρμη για τα γουνοφόρα ζώα και όχι για ΟΛΑ τα ζώα, ανθρώπινα ή μη; Πώς γίνεται κάποιος να είναι φιλόζωος και ζωοφάγος ταυτόχρονα;

  3. MARIA.

    Αυτος οαγωνας πρεπει ναεπιβραβευεται .Πως ομως να αφησουν τιςπανακριβες γουνες απο ζωα οι χλιδατεςκυριες της κοσμικης Αθηνας που κανουν φιγουρα με γουνες απονεκρα ζωντανα?Πολιτισμος σημαινεισεβασμος προς ολα τα εμψυχα γιατι αξιζουν του ιδιου σεβασμου μετον ανθρωπο ειναι πλασματα και αυτα της γης και αυτα τα δημιουργησε ο θεος.Μονο μιλια δεν εχουν κατα τα αλλα αισθανονται νοιωθουν πονανε πληγωνονται ακριβωςοπως ο ανθρωπος.

  4. animal

    έπρεπε να πείτε στον υπεύθυνο αστυνομικό να πάει για βρούβες και να του τραβάγατε και μία καταγγελία για να μάθει να προσέχει τι λέει το στοματάκι του... ποιος θα μας απαγορεύσει τα συνθήματα δεν κατάλαβα;

  5. Zoe

    Ο υπεύθυνος αστυνομικός -με το πού φτάσαμε εκεί- μας προειδοποίησε πως με το παραμικρό που θα κάναμε (ακόμη και συνθήματα) δε θα άφηνε ούτε κουνούπι όρθιο, θα μας έδερναν όλους... Αλήθεια, θα έδερναν και τα τρίχρονα και τετράχρονα παιδάκια που διαμαρτύρονταν ΕΙΡΗΝΙΚΑ μαζί με τους γονείς τους; Θα πετούσαν χημικά;; Εύγε......

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.