Όσα φανταζόμασταν ότι συμβαίνουν στα εκτροφεία γουνoφόρων ζώων στην Ελλάδα ξεπερνούν αυτό το οποίο διαπιστώσαμε ότι συνέβη στην πραγματικότητα στη Γαλατινή Κοζάνης τον Αύγουστο του 2014, καθώς εκεί σ’ ένα εκτροφείο, και σε διάστημα μικρότερο από δύο μήνες, περίπου 33.000 μινκ πέθαναν από πείνα έγκλειστα στα κλουβιά τους. Τα αποκαλυπτικά στοιχεία έστειλε στο www.zoosos.gr ο Κωνσταντίνος Μαντζαβίνος, που είναι ο δικηγόρος του εκτροφέα Αθανάσιου Κατσέλη στον οποίο και ανήκαν τα μινκ, τα οποία και αλληλοσπαράχθηκαν από την ασιτία και είναι πραγματικά σοκαριστικά. Ενώ εξωφρενικό είναι και το γεγονός ότι κανείς δεν μίλησε εγκαίρως γι' αυτό το έγκλημα, ενώ όλοι το έμαθαν.
Κανείς δεν μίλησε γι' αυτό το έγκλημα εδώ και 4 χρόνια...
Τα πλάνα που δείχνουν άγρια ζώα να λιμοκτονούν και να αλληλοτρώγονται εξαιτίας των ανθρώπων, που τα αντιμετωπίζουν μόνο ως κεφάλαιο και ως μέσο για κέρδος, είναι κυριολεκτικά σπαρακτικά. Αυτό συνέβη εκεί, σύμφωνα πάντα με τον κ. Μαντζαβίνο, όταν η εταιρία η οποία προμήθευε τις ζωοτροφές στον πελάτη του και μετά από μια νομική διαμάχη μαζί του τελικά του έκοψε την πίστωση και την παροχή της τροφής.
Τα ζώα αλληλοσπαράχθηκαν από την πείνα όπως θα δείτε στο σχετικό βίντεο...
Είναι ίσως η πρώτη φορά όχι μόνο πανελλαδικά αλλά και πανευρωπαϊκά που ένας εκτροφέας παραδέχεται τέτοιου μεγέθους έγκλημα σε βάρος γουνoφόρων ζώων. Τα 33.000 μινκ δεν πέθαναν από κάποια μη ιάσιμη ασθένεια. Πέθαναν εξαιτίας των πράξεων και των παραλήψεων εκείνου στον οποίο ανήκαν, της εταιρίας που ουσιαστικά έχει το μονοπώλιο των ζωοτροφών αυτού του είδους, η οποία και δεν συγκινήθηκε ούτε από τον σταδιακό θάνατο χιλιάδων έμβιων όντων, του Μονομελούς Πρωτοδικείου Κοζάνης, που δεν έδωσε διέξοδο στο πρόβλημα, των αρμόδιων υπαλλήλων του Κτηνιατρικού Γραφείου Σιάτιστας, που διενήργησαν έλεγχο δύο φορές μόνο για να καταγράψουν τα πτώματα και να δώσουν βεβαιώσεις «για κάθε νόμιμη χρήση».
Τα μινκ αλληλοσπαράχθηκαν από την πείνα…
Σύμφωνα με τον κ. Μαντζαβίνο η λειτουργία του εκτροφείου του πελάτη του «τερματίστηκε βιαίως κατά το έτος 2014, οπότε και η μοναδική στην Ελλάδα παραγωγός ζωοτροφής για γουνοφόρα ζώα εταιρεία κατά παράβαση των μεταξύ τους συμφωνηθέντων περί χορήγησης ανοιχτής και άνευ ορίου πίστωσης στην πώληση ζωοτροφών, δρώντας εκβιαστικά και απαιτώντας πάραυτα την ολοσχερή εξόφληση του μεταξύ τους υπολοίπου, ανερχομένου στο χρηματικό ποσό των 800.000 ευρώ περίπου, διέκοψε οριστικά στις αρχές Αυγούστου του 2014 τη χορήγηση τροφής προς τη μονάδα του, με αποτέλεσμα να θανατωθούν από ασιτία και κανιβαλισμό και τα 33.000 περίπου ζώα που αριθμούσε η φάρμα του».
Στις 12 Αυγούστου 2014 η προϊσταμένη του Κτηνιατρικού Γραφείου Σιάτιστας Σοφία Τσακαλίδου βεβαιώνει ότι τα ζώα πεθαίνουν από ασιτία...
Όπως εξήγησε στο www.zoosos.gr ο κ. Ματζαβίνος ο πελάτης του όταν σταμάτησε η παροχή τροφής προς τα ζώα «Υπέβαλε πολλές προτάσεις στην εταιρεία για το διακανονισμό της οφειλής του. Παράλληλα απευθύνθηκε πολλές φορές στην αρμόδια Κτηνιατρική Υπηρεσία της περιοχής του, εκθέτοντας το πρόβλημα που δημιούργησε η συγκεκριμένη εταιρία στη φάρμα του και επισημαίνοντας τον κίνδυνο θανάτωσης όλου του ζωικού του κεφαλαίου από ασιτία. Ωστόσο, παρόλο που η αρμόδια κτηνίατρος του Κτηνιατρικού Γραφείου Σιάτιστας επισκέφτηκε δύο φορές τη φάρμα του, βεβαιώνοντας μάλιστα εγγράφως τη θανάτωση όλων των ζώων του λόγω της ασιτίας, δεν του προτάθηκε καμία λύση από την αρμόδια αυτή δημόσια Υπηρεσία.
Η προϊσταμένη του Κτηνιατρικού Γραφείο Σιάτιστας βεβαιώνει στις 17 Σεπτεμβρίου 2014 ότι υπάρχουν εκεί νεκρά περίπου 30.000 μινγκ.
Ενώ κατέθεσε στο Πρωτοδικείο Κοζάνης αίτηση ασφαλιστικών μέτρων κατά της συγκεκριμένης εταιρίας, με την οποία ζητούσε να υποχρεωθεί αυτή να του χορηγήσει τροφή μέχρι το τέλος του έτους της εκτροφής τους, οπότε και θα μπορούσε, πωλώντας τα δέρματά τους στις δημοπρασίες του εξωτερικού, να την εξοφλήσει. Ωστόσο, το αίτημα του αυτό απορρίφθηκε, με αποτέλεσμα τα ζώα του να οδηγηθούν σε βέβαιο θάνατο».
33.000 ζώα θυσία στο βωμό του κέρδους
Ο Κωνσταντίνος Μαντζαβίνος εξήγησε στο www.zoosos.gr ότι ο πελάτης του «Ασχολήθηκε για μεγάλο χρονικό διάστημα με τη συγκεκριμένη εκτροφή, συμμετέχοντας αρχικά στην οικογενειακή επιχείρηση. Το έτος 2011 αποφάσισε να ιδρύσει τη δική του ατομική επιχείρηση εκτροφής και για το λόγο αυτό πρώτα απευθύνθηκε στη εταιρία πώλησης ζωοτροφών για να εξασφαλίσει την αδιακώλυτη χορήγηση τροφής για τα ζώα του.
Όλοι γνώριζαν και κανείς δεν μίλησε εγκαίρως...
Λόγω δε της μακροχρόνιας συνεργασίας του με τους εκπροσώπους της εταιρείας αυτής, παρακάμφθηκε για τον συγκεκριμένο η λίστα αναμονής νέων εκτροφέων που η ίδια τηρεί (γιατί οι πρώτες ύλες δεν είναι απεριόριστες και η δυναμικότητα του εργοστασίου της υπήρξε πάντοτε συγκεκριμένη), συμφωνήθηκε προφορικά η χορήγηση τροφής για τα ζώα του, ενώ προφορικά συμφωνήθηκε και η χορήγηση στον εντολέα μου πίστωσης για την αποπληρωμή της οφειλής του.
Η τακτική αυτή ήταν συνηθισμένη στους κόλπους των εκτροφέων δοθέντος ότι οι τελευταίοι μία φορά το χρόνο εισέπρατταν χρήματα από την επαγγελματική τους δράση, όταν πωλούσαν τα δέρματα των ζώων τους στις δημοπρασίες του εξωτερικού.
Σημειώνεται σε αυτό το σημείο ότι η ανοικτή και άνευ ορίου πίστωση ουδόλως σήμαινε την άνευ κανενός ανταλλάγματος λειτουργία της εταιρίας, διότι πέραν των χρηματικών καταβολών στις οποίες προέβη ο εντολέας μου κατά τα δυόμιση χρόνια της συνεργασίας της ατομικής του επιχείρησης με τη συγκεκριμένη εταιρία και οι οποίες ανέρχονται συνολικά στο χρηματικό ποσό των 400.000 ευρώ, η πίστωση αυτή επιβαρυνόταν με όλους τους νόμιμους τόκους, για τους οποίους η εταιρία πώλησης των ζωοτροφών εξέδιδε τα αντίστοιχα παραστατικά.
Χιλιάδες πτώματα...
Περαιτέρω η συγκεκριμένη εταιρία καλούσε ανά τρίμηνο τον εντολέα μου και του ζητούσε να υπογράφει έγγραφες αναγνωρίσεις χρέους, από τις οποίες ανά πάσα στιγμή μπορούσε να εκδώσει διαταγή πληρωμής, ώστε να αξιώσει την εξόφληση του. Εξάλλου, η καλύτερη εγγύηση για τη χορήγηση πίστωσης ήταν το ζωικό κεφάλαιο του εντολέα μου, η αξία του οποίου ξεπερνούσε το 1.000.000 ευρώ.
Κατόπιν τούτων και σε απάντηση του ερωτήματος σας, η συμφωνία για χορήγηση πίστωσης ήταν προφορική και ο εντολέας μου στα 2,5 έτη της συνεργασίας του με την εταιρεία αυτή ουδέποτε οχλήθηκε ώστε να εξοφλήσει το υπόλοιπό του. Περί τα μέσα Ιουνίου του 2014 κλήθηκε για πρώτη φορά από την εταιρεία αυτή να δώσει πρόσθετες εγγυήσεις - ήτοι πέραν των έγγραφων αναγνωρίσεων και των τιμολογίων τόκων - για την οφειλή του.
Υποσχέθηκε λοιπόν να της εκχωρήσει το χρηματικό ποσό των 300.000 ευρώ που ανέμενε από ένα πρόγραμμα επιδότησης. Και ενώ η εταιρία δέχτηκε την εκχώρηση αυτή και δεν οχλήθηκε περαιτέρω ο εντολέας μου, περί τα τέλη Ιουλίου του 2014 κλήθηκε ο τελευταίος από τον πληρεξούσιο δικηγόρο της εταιρείας να υπογράψει το έγγραφο της εκχώρησης. Ωστόσο, αντί για εκχώρηση τελικά του δόθηκε να υπογράψει σύμβαση με την οποία ενεχυρίαζε τα ζώα του στην εταιρεία αυτή αντί πολύ μικρού τιμήματος.
Ο εντολέας μου δε δέχτηκε τον οικονομικό "εκβιασμό" και μετά από δύο ημέρες η εταιρία διέκοψε τη χορήγηση της φάρμας του με τροφή. Μέσα σε ένα μήνα, ήτοι από Αύγουστο έως τις αρχές του Σεπτεμβρίου του 2014 και τα 33.000 ζώα της φάρμας του θανατώθηκαν από ασιτία και κανιβαλισμό, διότι ο εντολέας μου δε διέθετε ούτε το κεφάλαιο, ούτε το χρόνο, ούτε τη τεχνογνωσία να παράξει μόνος του τροφή για χιλιάδες ζώα, των οποίων οι διατροφικές ανάγκες κυμαίνονταν από 6 έως 7 τόνους σε ημερήσια βάση.
Μη έχοντας, λοιπόν, καμία άλλη εναλλακτική λύση εξεύρεσης τροφής για τα ζώα του (εφόσον δεν υφίσταται στον ελλαδικό χώρο άλλη εταιρεία που να παράγει ζωοτροφές για γουνοφόρα ζώα), απευθύνθηκε εκ νέου στην συγκεκριμένη εταιρία με εξώδικες δηλώσεις και κατόπιν εγείροντας αίτηση ασφαλιστικών μέτρων, ώστε να υποχρεωθεί αυτή να του χορηγήσει τροφή μέχρι την πώληση των δερμάτων των ζώων του, δηλαδή για χρονικό διάστημα το πολύ τριών μηνών. Ωστόσο, η αίτησή του απορρίφθηκε και οιαδήποτε δικαστική προσπάθεια να σωθούν τα ζώα του απέτυχε.
Σε όλα όσα περιληπτικά σας ανέφερα, άξιο απορίας, αλλά και σχολιασμού τυγχάνει το γεγονός ότι η συγκεκριμένη εταιρία, εφόσον επιθυμούσε την είσπραξη των οφειλόμενων της, θα μπορούσε κάλλιστα να εκδώσει διαταγή πληρωμής με βάση την τελευταία αναγνώριση χρέους, που υπέγραψε ο εντολέας μου, και με βάση αυτή τη διαταγή μέσα σε λίγες μόλις ημέρες να επιβάλει κατάσχεση στα ζώα του εντολέα μου.
Με τον τρόπο αυτό, θα είχε αποφευχθεί ο βάναυσος θάνατος 33.000 ζώων, θα τα εξέτρεφε η συγκεκριμένη εταιρία στις φάρμες της για δύο μήνες και κατόπιν θα τα πωλούσε και θα έπαιρνε τα χρήματά της. Αντ' αυτών, θανατώθηκαν άδικα 33.000 ζώα, ενώ ο εντολέας μου εξακολουθεί να της οφείλει ένα χρηματικό ποσό το οποίο θα μπορούσε να έχει αποπληρωθεί από το ζωικό του κεφάλαιο.
Δεν πρέπει να παραλείψω να σας αναφέρω ότι συγκεκριμένη εταιρία είχε ήδη αιτηθεί την έκδοση διαταγής πληρωμής χωρίς ο εντολέας μου να το γνωρίζει. Με αυτή τη διαταγή άλλωστε προχώρησε τον Σεπτέμβριο του 2014 στην κατάσχεση του κινητού εξοπλισμό της φάρμας του πελάτη μου».
Αφέθηκαν να πεθάνουν από πείνα για παραδειγματισμό των υπόλοιπων εκτροφέων;
Σύμφωνα με τον κ. Μαντζαβίνο: «Τα γεγονότα που σας περιέγραψα σε ένα λογικό συμπέρασμα καταλήγουν, στο ότι ο εντολέας μου κατέστη από τη συγκεκριμένη εταιρία παράδειγμα προς αποφυγή για τους υπόλοιπους εκτροφείς καθώς και ένα μέσο πίεσης τους, ώστε να υποκύψουν στις απαιτήσεις της. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που από το επόμενο κιόλας έτος μετά τη θανάτωση των χιλιάδων ζώων και τη συνακόλουθη οικονομική καταστροφή του πελάτη μου, η οποία έγινε γνωστή σε όλους, όλοι οι εκτροφείς υπέγραψαν αναντίρρητα ενέχυρα για τα ζώα τους και υποθήκευσαν στη συγκεκριμένη εταιρία την ακίνητη περιουσία τους.
Συνεπώς, άπαντα τα ως άνω στοιχεία καταδεικνύουν με σαφήνεια ότι η συγκεκριμένη εταιρία, ως κολοσσός στον χώρο των ζωοτροφών, δε δίστασε να θυσιάσει 33.000 ζώα στο βωμό του χρήματος και των συμφερόντων της».
Ο κ. Μαντζαβίνος απαντώντας ερώτηση μας γιατί ο πελάτης του πήρε τέτοιο ρίσκο επισήμανε ότι: «Ο εντολέας μου δε θεώρησε ποτέ ότι ρισκάρει τη ζωή των ζώων του αρνούμενος να υπογράψει τη σύμβαση ενεχύρου, διότι ποτέ δεν πίστευε ότι η εταιρία θα φτάσει σε αυτό το σημείο, να του κόψει την τροφή. Εξάλλου, ποτέ δεν έχει συμβεί κάτι ανάλογο (σε εθνικό, αλλά και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο στην εκτροφή γουνοφόρων ζώων), η “κεντρική κουζίνα” να εκβιάζει εκτροφέα και να θυσιάζει τη ζωή χιλιάδων ζώων».
Και παρά την πίεση που υφίστατο κατ’ εκείνη την επίμαχη περίοδο (τον Αύγουστο 2014) δεν αρνήθηκε να διαπραγματευθεί εκ νέου με την εταιρία, απέστειλε εξώδικες δηλώσεις στην εταιρεία αυτή με προτάσεις διευθέτησης του χρέους του, προσέφυγε στη Δικαιοσύνη και αιτήθηκε τη χορήγηση προσωρινής διαταγής και ασφαλιστικών μέτρων με σκοπό να υποχρεωθεί δικαστικά η εταιρία να συνεχίσει για δυο μήνες τη χορήγηση τροφής και απευθύνθηκε πολλάκις στην αρμόδια κτηνιατρική υπηρεσία της περιοχής του εκθέτοντας το πρόβλημα.
Οι φωτογραφίες που τραβήχτηκαν στις 24 Σεπτεμβρίου του 2014 αποτυπώνουν το συνέβη στη Γαλατινή Κοζάνης τότε.
Άλλωστε τότε δε μπορούσε να προμηθευτεί από άλλη εταιρεία τροφή, γιατί τέτοια δεν υφίσταται στον ελλαδικό χώρο. Δε μπορούσε να παράξει μόνος του τροφή, διότι χρειαζόταν χρόνο, χρήμα και γνώσεις ώστε να καταφέρει να φτιάχνει 6 - 7 τόνους ημερησίως για τα ζώα του. Παράλληλα δε μπορούσε να ζητήσει βοήθεια από τους συναδέλφους του εκτροφείς, γιατί η παροχή βοήθειας θα τους έφερνε αντιμέτωπους με τη συγκεκριμένη εταιρία (κανείς δεν θα τα “έβαζε” μαζί της, διακυβεύοντας την τροφοδοσία της φάρμας του), αλλά και η τροφή που διέθεταν μόλις που έφτανε για την ημερήσια κάλυψη των αναγκών των δικών τους ζώων.
Δε μπορούσε να τα θανατώσει νομίμως και σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα ευθανασίας, διότι κατά τον μήνα Αύγουστο οι αρμόδιες επιχειρήσεις θανάτωσης, εκδοράς και αποξήρανσης ήταν κλειστές. Dε μπορούσε να τα θανατώσει (έστω παράνομα) στη φάρμα του γιατί ο αριθμός τους ήταν μεγάλος και θα χρειαζόταν μήνες για κάτι τέτοιο.
Αποτάθηκε λοιπόν στις δημόσιες υπηρεσίες και στη Δικαιοσύνη, χωρίς ωστόσο να καταφέρει κάτι. Εξάλλου, αν ρίσκαρε, θα έκανε το αυτονόητο, δηλαδή θα ειδοποιούσε τα κανάλια και θα διαμαρτυρόταν στα παράθυρα κάποιας τηλεοπτικής εκπομπής, με σκοπό το βάρος της κοινής γνώμης να πιέσει τη συγκεκριμένη εταιρία να αλλάξει στάση» επισήμανε μεταξύ άλλων στο www.zoosos.gr ο Κωνσταντίνος Μαντζαβίνος.
Το νόμιμο, το ηθικό, τα χιλιάδες θύματα και η σιωπή της τοπικής κοινωνίας
Το www.zoosos.gr ζήτησε αλλά δεν έλαβε την απάντηση της επιχείρησης «ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΖΩΟΤΡΟΦΩΝ Α.Ε.» – αναφορικά με τα όσα της καταλογίζονται – και θα προωθήσει όλο το υλικό στα ευρωπαϊκά όργανα του Ευρωκοινοβουλίου και σε φιλοζωικές οργανώσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό για να γίνει ευρέως γνωστό αυτό το έγκλημα, ώστε όλοι εκείνοι που μας μιλούν για την ανάπτυξη μέσω της προώθησης του εμπορίου της γούνας να καταλάβουν ότι δεν μπορούν πια να μας εμπαίζουν.
Η σιωπή της τοπικής κοινωνίας γι' αυτό το έγκλημα επί τέσσερα χρόνια είναι ακόμα ένα ενδεικτικό στοιχείο της κατάστασης που επικρατεί όπου υπάρχουν εκτροφεία και στο τι τελικά πολλοί είναι διατεθειμένοι να συγκαλύψουν για να μην έχουν απώλεια εισοδήματος.
Όλα τα στοιχεία και τα αποδεικτικά έγγραφα που λάβαμε είναι στη διάθεση των αρχών, καθώς πρόκειται ξεκάθαρα για ένα γιγαντιαίων διαστάσεων μαζικό έγκλημα εις βάρος ζώων, πλήρως συναισθανόμενων όντων, που στην Ελλάδα τον 21ο αιώνα αφέθηκαν να πεθάνουν έγκλειστα από πείνα.
Της Ελένης Ηλιοπούλου Και από το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Αθηνών καταδικάστηκε στις 8 Νοεμβρίου ο άνδρας που την 1η Ιουνίου του 2020 κακοποίησε τόσο έναν…
Συστηματική εξόντωση αδέσποτων φόλες στην πλατεία της Τρίπολης και στο δάσος της Μεραρχίας Άγνωστος αριθμός αδέσποτων ζώων (κυρίως σκυλιών) έχουν βρει φρικτό θάνατο τους τελευταίους…
Το σκυλί που κάποιος έσυρε στην άσφαλτο εντόπισε τραυματισμένο στο χωριό Κίρκη Αλεξανδρούπολης στις 13 Ιουλίου η Μελίνα Σπυριδάκη πρόεδρος της Φιλοζωικής Αλεξανδρούπολης «Φροντι-ΖΩ».