Στηρίξτε μας

Ακύρωσε το Υπ. Παιδείας το «περιβαλλοντικό» πρόγραμμα εκπαίδευσης που διαφήμιζε στα παιδιά τον βασανισμό γουνοφόρων ζώων στην Καστοριά

26 Απρίλιος 2018 21:41 | Επικαιρότητα
Ακύρωσε το Υπ. Παιδείας το «περιβαλλοντικό» πρόγραμμα εκπαίδευσης που διαφήμιζε στα παιδιά τον βασανισμό γουνοφόρων ζώων στην Καστοριά

Της Ελένης Ηλιοπούλου

Ακύρωσε το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων μετά και από το ρεπορτάζ του www.zoosos.gr το «περιβαλλοντικό» πρόγραμμα εκπαίδευσης για μαθητές νηπιαγωγείου και δημοτικού που είχε σχεδιάσει η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Καστοριάς με θέμα: «Γούνα: περιβάλλον και πολιτισμός».

Στο ρεπορτάζ μας είχαμε επισημάνει ότι εκείνοι που σχεδίασαν αυτό το απαράδεκτο από ηθικής πλευράς πρόγραμμα παρέβλεπαν προγενέστερες εγκυκλίους του Υπουργείου Παιδείας οι οποίες απαγόρευαν τις επισκέψεις μαθητών σε τέτοιους χώρους, όμως κυρίως παρέβλεπαν – φυσικά σκόπιμα και υπό την πίεση της τοπικής κοινωνίας – τον βασανισμό μέχρι θανάτου χιλιάδων γουνοφόρων ζώων, παρέβλεπαν τα φρικτά εγκλήματα που συμβαίνουν και στην Καστοριά στα εκτροφεία των γουνοφόρων, για τα οποία ελάχιστοι μιλούν.

Οφείλουμε να τονίσουμε ότι τέτοια «μαθήματα» και πρακτικές, ώστε τα παιδιά να εκπαιδευτούν από νωρίς στην ιδέα του βασανισμού των ζώων με σκοπό το κέρδος, δείχνουν την πραγματική οπισθοδρόμηση της ελληνικής κοινωνίας στα ζητήματα των δικαιωμάτων των ζώων. Οι εκπαιδευτικοί οφείλουν να δείξουν το έγκλημα – γιατί έγκλημα είναι – ώστε να οδηγηθούμε στον σταδιακό τερματισμό του, μέσω άλλων επαγγελματικών επιλογών των κατοίκων της περιοχής, και όχι οι δάσκαλοι να συναινούν απολύτως σε αυτό και να προτρέπουν τα παιδιά να το διαπράξουν ως ενήλικες – εργαζόμενοι.

Το νόμιμο φυσικά και δεν είναι πάντα ηθικό, εντούτοις αυτό διόλου δεν φάνηκε να απασχόλησε τους αρμόδιους της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Καστοριάς, που προφανώς αντιμετωπίζουν και τα γουνοφόρα ζώα όχι ως συναισθανόμενα πλάσματα, αλλά ως εργαλεία, ως τους φορείς της γούνας τους γι’ αυτό και στο σχετικό δελτίο Τύπου έγραψαν παραπλανητικά ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα «περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης και μέριμνας, που θα έχει ως αποτέλεσμα την εξέλιξή τους σε ε ν ε ρ γ ο ύ ς και περιβαλλοντικά ευαίσθητους πολίτες, που σέβονται το περιβάλλον και τον πολιτισμό τους».

Αλλαγή «ρότας» με άνωθεν πίεση

Η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Καστοριάς αναγκάστηκε να αλλάξει «ρότα» με άνωθεν εντολή καθώς αρχικά ενημερώσαμε και την υφυπουργό Παιδείας Μερόπη Τζούφη, και τον Θέμη Δημητρακόπουλο, πρώην σύμβουλο του υπουργού Παιδείας.

TzoufiMeropiTwitterKastoriaGounaΗ απάντηση της υφυπουργού στο ερώτημα μας για το ζήτημα.

Αναφορικά με τη διακοπή του προγράμματος, που μόνο περιβαλλοντική εκπαίδευση δεν είναι, ο κ. Δημητρακόπουλος δημοσίευσε στη σελίδα του στο facebook νωρίτερα σήμερα τα εξής: «Η ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΑΚΥΡΩΣΕ ΤΟ ΑΝΤΙΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ''ΓΟΥΝΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ''΄ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ 🙂

...Και όπως είχα προαναγγείλει ήδη στους ''φίλους'' γουναράδες και εκπαιδευτικούς της συμφοράς της Καστοριάς που εμπνεύστηκαν αυτό το χυδαίας και αγοραίας αντίληψης και σφόδρα αντιπαιδαγωγικό σχολικό ''περιβαλλοντικό'' πρόγραμμα με τον κατάπτυστο τίτλο: ''Γούνα, Περιβάλλον και Πολιτισμός'', το οποίο προέβλεπε επισκέψεις νηπιαγωγείων και δημοτικών στα εκδοροσφαγεία των ντόπιων επιχειρηματιών, το ''Πρόγραμμα'' –που με τόσο πάθος υπερασπίστηκε και η συριζαία βουλευτίνα, και κτηνίατρος βεβαίως βεβαίως, Ολυμπία Τελιγιορίδου– ΑΚΥΡΩΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ πριν καν ξεκινήσει.

Νομίζατε πως επειδή δεν είμαι πια στο υπουργείο με τον Νίκο Φίλη, θα καταφέρνατε επιτέλους να περάσατε αυτές τις αθλιότητες, ε; Άντε γεια, φιλαράκια της Καστοριάς. Και θα τα ξαναπούμε, όποτε χρειαστεί, να είστε βέβαιοι  🙂

[υγ: πολλά μπράβο στον Γιώργο Αθανασόπουλο και τη Σοφία Λαπατά, της Διεύθυνσης Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας. Εκπαιδευτικοί σαν κι αυτούς πρέπει να είναι τα πρότυπα για τα σχολεία του σήμερα και του αύριο]».

Τι είχε δηλώσει η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ολυμπία Τελιγιορίου για να στηρίξει τους γουνέμπορους

Ο βουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. στην Καστοριά Ολυμπία Τελιγιορίδου πριν από μερικές ημέρες άκρως ενοχλημένη από το άρθρο του Θέμη Δημητρακόπουλου στο www.zoosos.gr Μια «εκπαιδευτική» αθλιότητα στην Καστοριά με την κάλυψη του Υπουργείου Παιδείας για το καλό των γουναράδων αναφορικά με το απαράδεκτο πρόγραμμα, που απευθυνόταν μάλιστα σε μαθητές νηπιαγωγείου και δημοτικού, είχε δηλώσει τα εξής σε τοπικά Μ.Μ.Ε.: «Πολλές φορές έχουμε ασχοληθεί στον δημόσιο διάλογο με τις απόψεις του κ. Δημητρακόπουλου. Κανείς δεν τον όρισε κομισάριο στην Καστοριά. Έχουμε σοβαρότερα προβλήματα να ασχοληθούμε από τις ιδεοληψίες του. Πεντακόσια χρόνια στην Καστοριά και τη Σιάτιστα ασχολούμαστε με τη γουνοποιία και ποτέ δεν πήγαμε τα παιδιά μας σε σφαγεία γουνοφόρων ή παραγωγικών ζώων. Αυτά ανήκουν στη σφαίρα της φαντασίας του κυρίου Δημητρακόπουλου από τον οποίο δεν περιμένουμε μαθήματα για το πως θα μεγαλώσουμε τα παιδιά μας.»

Η κα Τελιγιορίδου αναφέρθηκε στον βασανισμό ζώων που συνεχίζεται στην Καστοριά τον 21ο αιώνα, όπως ακριβώς και πριν από 500 χρόνια, αποδεικνύοντας πόσο αδιάφορη την αφήνει το ηθικό μέρος του ζητήματος προκειμένου να έχει την στήριξη της εκλογικής της πελατείας. Η κα Τελιγιορίδου αν και κτηνίατρος, είναι κυρίως πολιτικός γι’ αυτό και σκόπιμα παραβλέπει το θέμα του βασανισμού των γουνοφόρων, παρόλο που σήμερα υπάρχουν εναλλακτικές, οι οποίες φυσικά δεν υπήρχαν πριν από πέντε αιώνες και αν πράγματι ήθελαν οι γουναράδες να δείξουν στα παιδιά πως παράγεται η γούνα θα έπρεπε να τους δείξουν πως ακριβώς βασανίζουν ζώα μέχρι θανάτου για να τους την αρπάξουν, ώστε να φτιαχτούν ρούχα πολυτελείας για τους ανθρώπους.

Η ανακοίνωση της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας

Με σημερινή της ανακοίνωση η Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας επισημαίνει τα εξής: «Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κατά το πρόσφατο παρελθόν με εγκυκλίους (την με αριθμ.πρωτ.Φ12/56/5440/Δ1/15-01-2016, την με αριθμ. πρωτ. Φ 12/383/29202/Δ1/19-02-2016 και την με αριθμ. πρωτ. 188142/ΓΔ4/2-11-2017), που εξέδωσε, τις σχετικές με τα προγράμματα και τις δράσεις στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, προέβλεπε να υλοποιούνται προγράμματα, που συμβάλλουν στη διαμόρφωση οικολογικής συνείδησης και στην προαγωγή της Εθνικής, Πολιτιστικής και Πνευματικής κληρονομιάς του τόπου μας.

Ως εκ τούτου, το πρόγραμμα «Γούνα: Περιβάλλον-Πολιτισμός» της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Καστοριάς, αναβάλλεται για το σχολικό έτος 2017-2018 και πρόθεσή μας δεν είναι να δυσφημίσουμε τον κλάδο της ελληνικής Γουνοποιίας, ο οποίος αποτέλεσε και αποτελεί βασικό μοχλό ανάπτυξης της οικονομίας της Δυτικής Μακεδονίας, ωστόσο θα πρέπει να διασφαλιστεί, ότι το πρόγραμμα εφαρμόζεται στο πλαίσιο, που ορίζουν οι εγκύκλιοι του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων».

Διαβάστε επίσης:

«Περιβαλλοντικό» πρόγραμμα για μαθητές ο βασανισμός μέχρι θανάτου γουνοφόρων ζώων σύμφωνα με τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Καστοριάς

Μια «εκπαιδευτική» αθλιότητα στην Καστοριά με την κάλυψη του Υπουργείου Παιδείας για το καλό των γουναράδων

Τέλος σε «εκπαιδευτικές επισκέψεις» μαθητών σε εκτροφεία γουνοφόρων ζώων βάζει το Υπουργείο Παιδείας

Στην ανάγκη στήριξης γουνέμπορων & βασανιστών γουνοφόρων ζώων αναφέρθηκε ο Α. Τσίπρας (βίντεο)

Δεν πήρε ξεκάθαρη θέση για το γουνεμπόριο ο Α. Τσίπρας χθες στην Κοζάνη (βίντεο)

Τμήμα Οικολογίας ΣΥ.ΡΙΖ.Α.: Πολιτικά αντίθετοι με το ανήθικο εμπόριο γούνας

ΣΥ.ΡΙΖ.Α.: Ζήτημα αιχμής το γουνεμπόριο για το Οικολογικό Κίνημα

Ζητούν από τον Τσίπρα να πάρει θέση για το γουνεμπόριο

Κωλοτούμπα και του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. για τους γουναράδες

Θέμης Δημητρακόπουλος: «Ραχήλ, έχουμε ράμματα για τη γούνα σου»

Θ. Δημητρακόπουλος: «Θα μας βρίσκουν απέναντι τους όσοι προπαγανδίζουν υπέρ της γούνας»

Και οι Οικολόγοι Πράσινοι συμμετέχουν στις διαμαρτυρίες κατά της 2ης Διεθνής Έκθεσης Γούνας

Αντιδρούν για τις δηλώσεις της Ρ. Μακρή υπέρ του γουνεμπορίου

Ανάπτυξη γδέρνοντας ζωντανά ζώα; Το νόμιμο είναι και ηθικό;

Γουνοποιία & Γουνεμπόριο: Η Ψυχοπαθολογία σε όλο της το Μεγαλείο

«Η γούνα ζεσταίνει την ελληνική οικονομία» αλλά παγώνει καρδιές και συνειδήσεις (βίντεο)

«Κανένας άλλος λογικός άνθρωπος και κυρίως Έλλην» δεν πολεμά τη γούνα;

«Η Καθημερινή», οι γουνοποιοί και η μισή αλήθεια ενός προπαγανδιστικού «ρεπορτάζ» (Βίντεο)

«Δρακόντεια» μέτρα ασφαλείας για τους λίγους που διαμαρτυρήθηκαν κατά της γούνας!

Γιατί σκύλοι και γάτες γλύτωσαν από τη βιομηχανία της γούνας;

Δε συγκινείται από τον βασανισμό των γουνοφόρων ζώων ο βουλευτής Γ. Κασαπίδης

Η βιομηχανία της γούνας δεν σημαίνει ανάπτυξη, αλλά υπανάπτυξη! (Βίντεο)

Επιστολή διαμαρτυρίας στους βουλευτές κατά του εμπορίου της γούνας

Σταματήστε το «μουσείο» της φρίκης για την ανάδειξη της γούνας στην Καστοριά!

Γιατί η εκτροφή γουνοφόρων και το γουνεμπόριο πρέπει να σταματήσει;

Προεκλογική κωλοτούμπα της ΔΗΜ.ΑΡ. υπέρ των γουναράδων της Καστοριάς;

Γουνέμποροι: «Χωρίς κατάλοιπα για το περιβάλλον» το εμπόριο της φρίκης

Διαμαρτυρηθείτε για τις επιδοτήσεις των γουνεμπόρων!

Η κυβέρνηση μοιράζει εκατομμύρια στους γουναράδες ενώ άλλοι κλάδοι που δεν βλάπτουν το περιβάλλον καταστρέφονται

Μαύρο και στην Ρόδη Κράτσα που θέλει αιματοβαμμένη ανάπτυξη εις βάρος των ζώων

«Ανάπτυξη» γδέρνοντας τα ζώα ζωντανά Μαρία Σπυράκη;

Tagged: , , , , , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

1 Σχόλιο

  1. Μιχαήλ Τσολάκης

    Δόξα τω Θεώ! Και εγώ όπως και πολλοί άλλοι είμαι βέβαιος φίλοι στείλαμε mails και στο ΥΠΠΑΙΔ και στην ΔΠΕ Καστοριάς ! Τώρα για την κ. Τελιγιορίου , τι να πω ? Ως πολίτης αλλά όπως έχω ξαναγράψει και ως υποστηρικτής του ΣΥΡΙΖΑ, λυπάμαι διπλά! Δηλαδή επειδή πριν 5000 χρόνια οι πρόγονοί σας αγαπητή συντρόφισσα, ίσως έτρωγαν ......ανθρώπους, θα συνεχίσετε να τρώτε και τώρα .......ανθρώπους ? Είναι ......επίπεδο αυτό ? Είναι.....λογική ?

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.