Στηρίξτε μας

Και οι Οικολόγοι Πράσινοι συμμετέχουν στις διαμαρτυρίες κατά της 2ης Διεθνής Έκθεσης Γούνας

29 Μαρτίου 2012 10:41 | Επικαιρότητα
Και οι Οικολόγοι Πράσινοι συμμετέχουν στις διαμαρτυρίες κατά της 2ης Διεθνής Έκθεσης Γούνας

Η Θεματική Ομάδα για τα Δικαιώματα των Ζώων των Οικολόγων Πράσινων σας προσκαλεί στη διαμαρτυρία, που θα πραγματοποιηθεί κατά του εμπορίου της γούνας στην Ανθούσα Αττικής το Σάββατο 31 Μαρτίου στις 12:00 έξω από το εκθεσιακό κέντρο EXPO ATHENS (Λεωφ. Ντραφίου 2, έξοδος 14 μέσω Αττικής Οδού).

Στην ανακοίνωση τους τονίζουν: «Συνεχίζεται η στήριξη του τομέα γουνοπαραγωγής από την πολιτεία μετά την ψήφιση του νέου νόμου για την κτηνοτροφία όπου εντάσσονται πλέον οι εκτροφείς γουνοφόρων ζώων και παρέχονται μια σειρά προνομίων.

Η πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση ικανοποιώντας τα αιτήματα ενός κλάδου που επιβαρύνει το περιβάλλον, προωθεί την κακοποίηση των ζώων και καταδικάζεται από την κοινή γνώμη έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το όραμα/μοντέλο μιας βιώσιμης κοινωνίας με σεβασμό στο περιβάλλον και τα ζώα.

Η ικανοποίηση των αιτημάτων ενός κλάδου που καταδικάζει δεκάδες χιλιάδες ζώα στη χώρα μας σε βασανιστικές συνθήκες διαβίωσης και τρομακτικές μεθόδους θανάτωσης και η χρηματοδότησή του με χρήματα φορολογούμενων πολιτών πρέπει άμεσα να τερματιστεί.

Η προώθηση της ανάπτυξης του συγκεκριμένου κλάδου που βρίσκεται όλο και περισσότερο στο στόχαστρο της κοινής γνώμης και έχει τη στήριξη της πολιτείας και των βουλευτών της Δυτικής Μακεδονίας αποδεικνύει την ανικανότητα των προαναφερόμενων να παρουσιάσουν εναλλακτικές βιώσιμες και κοινωνικά αποδεκτές οικονομικές δραστηριότητες που θα μπορούσαν να αναπτυχθούν στην περιοχή.

Η Ευρωπαϊκή Επιστημονική Επιτροπή για την Υγεία και την Ευζωία των Ζώων, έχει ήδη δημοσιεύσει έκθεση για τις συνθήκες διαβίωσης των ζώων που εκτρέφονται για τη γούνα τους και στην οποία επισημαίνονται σημαντικότατα προβλήματα σχετικά με την ευζωία τους.

http://ec.europa.eu/food/animal/welfare/international/out67_en.pdf

Η έκθεση αυτή έδειξε ότι οι κλωβοί και οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται για την εκτροφή γουνοφόρων ζώων έχουν ως αποτέλεσμα την πολύ υψηλή θνησιμότητα, σημαντικά προβλήματα νοσηρότητας, αδυναμία οστών λόγω έλλειψης άσκησης των ζώων, έντονες στερεοτυπικές συμπεριφορές (επαναλαμβανόμενες κινήσεις) για μεγάλα χρονικά διαστήματα, δαγκώματα της γούνας ή ακόμη χειρότερα αυτοακρωτηριασμό της ουράς ή των άκρων.

Είναι γεγονός ότι τα εκτροφεία γουνοφόρων ζώων δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να προσφέρουν ένα επαρκές πολυσύνθετο περιβάλλον με τη δυνατότητα ανάπτυξης φυσιολογικής συμπεριφοράς. Όμως η αντίθεσή μας δεν περιορίζεται μόνο στις συνθήκες διαβίωσης και στον τρόπο θανάτωσης των ζώων αλλά βασίζεται στη συνολικότερη χρήση των ζώων για τη δημιουργία ενός προϊόντος που συμβολίζει την ανθρώπινη ματαιοδοξία.

Τα ζώα, αισθανόμενα όντα με εγγενή αξία, αντιμετωπίζονται ως προϊόντα προς εκμετάλλευση σε ένα γενικότερο σύστημα όπου απλώς αποτελούν πρώτη ύλη.

Οι Ο.Π. υποστηρίζουμε από θέση αρχής την κατάργηση της γούνας. Στο πλαίσιο αυτό ζητάμε την αντικατάσταση της γουνοπαραγωγής στη χώρα μας και την προώθηση ενός άλλου παραγωγικού μοντέλου το οποίο δεν θα βασίζεται στην κακοποίηση των ζώων αλλά σε κοινωνικά αποδεκτές και βιώσιμες δραστηριότητες.

Δεν είναι δυνατόν μία μικρή μερίδα βουλευτών και επιχειρηματιών να καθορίζει μία αναπτυξιακή πολιτική που καταδικάζει η κοινωνία, σπαταλά χρήματα φορολογούμενων πολιτών, είναι αμφισβητήσιμη η οποιαδήποτε προοπτική της και τελικά οδηγεί σε ένα μη βιώσιμο μέλλον.

Αποτελεί ευθύνη της πολιτείας η προετοιμασία των επαγγελματιών του κλάδου της γούνας ώστε να περάσουν σταδιακά και οριστικά σε άλλες εναλλακτικές λύσεις και δραστηριότητες που δεν εμπεριέχουν το βασανισμό ζώων.

Ο ρόλος της πολιτείας θα πρέπει να αφορά τη χάραξη στρατηγικής δραστηριοτήτων που θα βοηθήσουν στη μετάβαση σε μακροπρόθεσμες βιώσιμες και κοινωνικά αποδεκτές λύσεις.

Καλούμε για την αξιοποίηση της Δυτικής Μακεδονίας, περιοχής που χαρακτηρίζεται από ευνοϊκές συνθήκες για την ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού και της βιολογικής γεωργίας. Η φυσική ομορφιά που διακρίνει την περιοχή, η πολιτιστική και πολιτισμική κληρονομιά και η αξιοποίηση των ιστορικών μνημείων και παραδοσιακών οικισμών που δεν έχουν προβληθεί επαρκώς έως σήμερα, είναι ανάμεσα στις δυνατότητες που πρέπει να διερευνηθούν.

Συμμετέχουμε στις διαμαρτυρίες για τη 2η διεθνή έκθεση γούνας που διοργανώνεται από το σύνδεσμο Ελλήνων γουνοποιών στο εκθεσιακό κέντρο EXPO ATHENS στην Ανθούσα από τις 28 έως 31 Μαρτίου 2012».

Διαβάστε επίσης:

Διαμαρτυρία και διαδικτυακός ακτιβισμός κατά του εμπορίου γούνας!

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στη 2η Διεθνή Έκθεση Γούνας

Η βιομηχανία της γούνας δεν σημαίνει ανάπτυξη, αλλά υπανάπτυξη! (Βίντεο)

Επιστολή διαμαρτυρίας στους βουλευτές κατά του εμπορίου της γούνας

Καστοριά: Ο δήμαρχος της πόλης που παράγει πτώματα…

Δε συγκινείται από τον βασανισμό των γουνοφόρων ζώων ο βουλευτής Γ. Κασαπίδης

Διαμαρτυρία ενάντια στις γούνες: Μπρος τα κάλλη τι είναι ο φόνος!

«Η Καθημερινή», οι γουνοποιοί και η μισή αλήθεια ενός προπαγανδιστικού «ρεπορτάζ» (βίντεο)

Tagged: , , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.