Νεκρός από αεροβόλο σκύλος στο Ηράκλειο Κρήτης
Το απόγευμα της 13ης Μαρτίου πέθανε στην περιοχή του Κοκκίνη Χάνι στο Ηράκλειο της Κρήτης ένας σκύλος, ο οποίος είχε χτυπηθεί με αεροβόλο.
Τα πολλά και προβληματικά σημεία των τροπολογιών (που έχουν τεθεί σε διαβούλευση από το Υπουργείο Εσωτερικών έως τις 16/9) και αλλάζουν τον νόμο 4830/2021 προς το χειρότερο (για τα ζώα) καθώς είναι υπέρ εκείνων που τα κακοποιούν, παρανομούν, δεν συμμορφώνονται και συνεχίζουν χωρίς συνέπειες να τα εκμεταλλεύονται επισημαίνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία «ΝΕΜΕΣΙΣ».
Η Νατάσα Μπομπολάκη, πρόεδρος της ομοσπονδίας, τονίζει μιλώντας στο www.zoosos.gr ότι «βρίσκονται διαβούλευση βρίσκονται οι τέσσερις τροπολογίες που προτείνει το ΥΠ.ΕΣ. για τον νόμο 4830/221 για τα άστεγα ζώα συντροφιάς και αποδεδειγμένα αντί να τον βελτιώσουν τον χειροτερεύουν.
Οι περισσότερες προτεινόμενες τροπολογίες είναι και εξοργιστικές και απαράδεκτες. Είμαστε βέβαιοι ότι θα επιδεινώσουν ακόμα περισσότερα, αν περάσουν έτσι, την κατάσταση οικόσιτων και αδέσποτων και θα οδηγήσουν περισσότερα προβλήματα στα 4.000.000 άστεγα ζώα συντροφιάς, αλλά και στα οικόσιτα γατιά και σκυλιά.».
Όπως επισημαίνει η κα Μπομπολάκη «το κράτος ουσιαστικά θεσμοθετεί τη κομπίνα. Σου λέει μην στειρώνεις, μην τσιπάρεις. Άστα να γεννάνε κι αν σου γίνει έλεγχος 1/1.000.000 κάντο τότε χωρίς πρόστιμο.
Προτείνεται μάλιστα να μένουν εκτός των Πενταμελών Επιτροπών των Δήμων οι φιλοζωικοί φορείς που δεν έχουν στο καταστατικό τους την Προαγωγή φιλοζωίας ΚΑΙ τη Φροντίδα ΚΑΙ την Περισυλλογή».
Η ανακοίνωση της «ΝΕΜΕΣΙΣ»
Η «ΝΕΜΕΣΙΣ» επισήμανε τα εξής στις 13 Σεπτεμβρίου ξεσκεπάζοντας το «αφήγημα» της φιλόζωης κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη:
«SOS-ΑΝΤΙΔΡΑΜΕ ΟΛΟΙ-ΞΕΣΗΚΩΝΟΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ. ΜΠΑΙΝΟΥΜΕ ΣΤΗ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΟΛΟΙ.
ΑΝΤΙ ΝΑ ΤΟΝ ΒΕΛΤΙΩΣΟΥΝ ΤΟΝ ΧΕΙΡΟΤΕΡΕΥΟΥΝ.
ΕΞΟΡΓΙΣΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΕΣ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ του 4830/21, που είναι ήδη σε διαβούλευση ΘΑ ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΟΥΝ ΑΚΟΜΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ , ΑΝ ΨΗΦΙΣΤΟΥΝ, ΤΟ ΑΔΙΕΞΟΔΟ ΤΩΝ 4.000.000 ΑΣΤΕΓΩΝ ΖΩΩΝ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ.
Η Ομοσπονδία θέλοντας να βοηθήσει πρακτικά τους πολίτες που θέλουν, ΟΦΕΙΛΟΥΝ θα λέγαμε, να μπουν και να σχολιάσουν στη διαβούλευση , παραθέτει το δικό της σχόλιο και θέση για τη κάθε περίπτωση, που έχει κατατεθεί στη διαβούλευση, ώστε όποιος συμφωνεί με τη θέση μας να κάνει copy paste του σχολίου και επικόλληση στη συνέχεια .
Ο σύνδεσμος της διαβούλευσης για να μπούμε είναι ο
http://www.opengov.gr/ypes/?p=9270
ΠΡΟΣΟΧΗ Η ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΛΗΓΕΙ ΜΕΘΑΥΡΙΟ ΔΕΥΤΕΡΑ 16 ΤΟΥ ΜΗΝΑ ΣΤΙΣ 11.30 ΤΟ ΒΡΑΔΥ.
Κατά εκατοντάδες έχουν μπει και σχολιάζουν διάφορες ομάδες, όπως οι κυνηγοί κλπ,
Οπότε ανασκουμπωνόμαστε ΟΛΟΙ ΜΑΣ.
Δεν συγχωρείται η επανάπαυσή μας κλπ
ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ
Άρθρο 44 - Υπομητρώο Φιλοζωικών Σωματείων και Οργανώσεων – Παράσταση για υποστήριξη κατηγορίας από Φιλοζωικά Σωματεία –Τροποποίηση υποπερ. (β) περ. 23 άρθρου 2 και παρ. 7 άρθρου 34 ν. 4830/2021
Στο άρθρο 2 προστίθενται οι λέξεις «και περιλαμβάνουν στους καταστατικούς σκοπούς τους την προαγωγή της φιλοζωίας και τη φροντίδα και περισυλλογή αδέσποτων ζώων συντροφιάς»
Έτσι σύμφωνα με τη προτεινόμενη τροπολογία στο Εθνικό Μητρώο Ζώων και ειδικότερα στο ΥποΜητρώο Φιλοζωικών Σωματείων και Οργανώσεων θα καταγράφονται όλα τα αναγνωρισμένα και νομίμως λειτουργούντα φιλοζωικά σωματεία και οι φιλοζωικές οργανώσεις μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με έδρα στην Ελλάδα ή με έδρα σε κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα ΚΑΙ ΠΟΥ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΥΣ ΣΚΟΠΟΥΣ ΤΟΥΣ ΤΗΝ ΠΡΟΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΦΙΛΟΖΩΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΥΛΛΟΓΗ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ ΖΩΩΝ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ.
Σύμφωνα επομένως με την τροποπολογία αυτή, ΑΝ τα φιλοζωικά σωματεία και οργανώσεις δεν περιλαμβάνουν στο καταστατικό τους την προαγωγή της φιλοζωίας και τη φροντίδα και περισυλλογή αδέσποτων ζώων και μάλιστα αθροιστικά , δηλαδή και τα 3, ούτε καν διαζευκτικά, ΤΟΤΕ ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΝ, ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΝΑ ΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΕΜΖΣ.
Τέτοια φιλοζωικά σωματεία και οργανισμοί, που δεν αναγράφονται τα παραπάνω στο καταστατικό τους ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ .
Αυτό θα επιφέρει αλυσιδωτές αρνητικές επιπτώσεις στις δράσεις και τις συνεργασίες των σωματείων αυτών με τους Δήμους κλπ.
Για παράδειγμα δεν θα μπορούν να είναι μέλη των 5μελών επιτροπών, αφού η εγγραφή τους στο μητρώο είναι υποχρεωτική για να μπορούν να συμμετάσχουν σ αυτές, δεν θα δικαιούνται επιχορήγησης σύμφωνα με το άρθρο 43 του ν. 4830/21, πιθανότατα δε να αποτελέσει πάτημα στους Δήμους να μη χορηγούν τροφές στις συλλογικότητες αυτές.
Διαφορετικά για να μπορούν να δικαιούνται τα παραπάνω θα πρέπει να υποβληθούν στην διαδικασία αλλαγής του καταστατικού τους με ο,τι αυτό συνεπάγεται για να μπορέσουν να γραφτούν στο ΕΜΖΣ
Με την ευκαιρία της τροποποίησης του 4830/21 καλό θα ήταν να γίνει υποχρεωτική και όχι δυνητική η παροχή τροφών από τους Δήμους προς τα φιλοζωικά σωματεία και οργανώσεις.
Η διατύπωση επομένως της τροπολογίας του άρθρου 2, αν αυτή έγινε εκ παραδρομής και όχι εκ του πονηρού και δολίως ,ώστε να αποκλειστούν μια σειρά συλλόγων, σωματείων κλπ θα πρέπει να είναι διατυπωμένη με τρόπο, που να μην δρα περιοριστικά ως προς τους καταστατικούς σκοπούς των σωματείων και οργανώσεων ..
ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΚΑΙ Η ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ
"ΥποΜητρώο Φιλοζωικών Σωματείων και Οργανώσεων όπου καταγράφονται όλα τα αναγνωρισμένα και νομίμως λειτουργούντα φιλοζωικά σωματεία και οι φιλοζωικές οργανώσεις μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με έδρα στην Ελλάδα ή με έδρα σε κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και περιλαμβάνουν στους καταστατικούς σκοπούς τους, ενδεικτικά, την προαγωγή της φιλοζωίας ή τη φροντίδα ή τη περισυλλογή αδέσποτων ζώων ή και κάθε άλλη δραστηριότητα που σκοπό έχει τη προστασία των αδέσποτων ζώων συντροφιάς".
Κατ΄επέκταση η ίδια διατύπωση να υπάρχει και όπου αλλού τυχόν συναντάται και χρειάζεται.
Φυσικά η τροποποίηση του άρθρου 44 όσον αφορά τη πολιτική αγωγή είναι σωστή .
ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ
Άρθρο 47 "Αποστολή, λήψη, καταχώριση και διατήρηση του γενετικού υλικού των ζώων συντροφιάς – Μεταβολή χρόνου έναρξης επιβολής προστίμων – Τροποποίηση παρ. 1 και 2 άρθρου 14 και παρ. 9 άρθρου 46 του ν. 4830/2021 "
ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΚΑΙ Η ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΝΕΜΕΣΙΣ ΣΤΗ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ.
Επαναφέρουμε τη ΜΟΝΗ ΠΡΟΤΑΣΗ που μπορεί να οδηγήσει στη μείωση κ σε βάθος χρόνου στην απάλειψη του θλιβερού φαινομένου των άστεγων ζώων συντροφιάς και δη των 4.000.000.αυτών.
Ήτοι την υποχρεωτική στείρωση των μη άστεγων-δεσποζόμενων ζώων με τις εξαιρέσεις που επιβάλλονται πχ ζώα εκτροφής, άρρωστα και υπερήλικα ή όσα είναι κάτω των 7 μηνών με ορίζοντα εφαρμογής της υποχρεωτικής στείρωσης τα 5 έτη και επανεξέταση.
Τα περί DNA είναι απλά κωμικοτραγικά .
Υιοθετούμε την ανοιχτή επιστολή, που διαβάσαμε στο διαδίκτυο, προς τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Λιβάνιο ως ο παρακάτω σύνδεσμος.
https://www.facebook.com/share/p/mgn6gpJwp4tBZvD8/?mibextid=qi2Omg&mibextid=qi2Omg
Σε κάθε περίπτωση και αν δε γίνει δεκτή η υποχρεωτική στείρωση προτείνουμε για ευνόητους λόγους η κατηγορία των κυνηγών να υπαχθεί στο άρθρο 4, παρ. 13 του νόμου 4830/21,όπως και οι κτηνοτρόφοι δηλαδή ΔΩΡΕΑΝ ΣΤΕΙΡΩΣΗ, σήμανση, καταγραφή και εμβολιασμό και στη περίπτωση της επιλογής του DNA το ηλεκτρονικό παράβολο, αμοιβή κτηνιάτρου και έξοδα αποστολής να μην υπερβαίνουν το ποσό των 60 ευρώ, για όλους τους ιδιοκτήτες χωρίς κανένα διαχωρισμό και χωρίς την απαλλαγή των κτηνοτρόφων, οι οποίοι σε καμία περίπτωση δεν ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.
Να μην υπάρξει παράταση επιβολής του προστίμου μετά από ένα έτος. Οι συνεχείς παρατάσεις των προθεσμιών απλά καταδεικνύουν ΓΙΑ ΠΟΛΛΟΣΤΗ ΦΟΡΑ το ΑΝΕΦΑΡΜΟΣΤΟ του νόμου αυτού, ο οποίος πρέπει να τροποποιηθεί το λιγότερο κατά το 80% προς τη κατεύθυνση της πραγματικής και αποτελεσματικής προστασίας των ζώων και της μείωσης των άστεγων.
ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ:
Άρθρο 46 " Επέκταση προθεσμίας αντιρρήσεων κατά πράξης βεβαίωσης παράβασης του άρθρου 35 του ν. 4830/2021 και μη επιβολή προστίμου σε περιπτώσεις άρσης των λόγων για τους οποίους βεβαιώθηκε η παράβαση – Τροποποίηση παρ. 5 και 7 άρθρου 35 ν. 4830/2021
ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΚΑΙ Η ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΝΕΜΕΣΙΣ ΣΤΗ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ
Η μη επιβολή προστίμου σε περιπτώσεις άρσης των λόγων για τους οποίους βεβαιώθηκε η παράβαση να αφορά μόνο τη στείρωση ή την λήψη DNA και ΟΧΙ τη σήμανση και καταγραφή.
Είναι εξοργιστικό, απαράδεκτο και ενδεικτικό του ότι δεν υπάρχει η πολιτική βούληση απο το ίδιο το κράτος να γίνει η αρχή τους τέλους στη θλιβερή εικόνα των εκατομμυρίων άστεγων ζώων, η πρόταση να ΜΗΝ ΕΠΙΒΆΛΛΕΤΑΙ ΠΡΌΣΤΙΜΟ ΣΤΟΝ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗ που δεν έχει σημάνει και καταχωρήσει το κατοικίδιό του, αν αυτά γίνουν μετά τον έλεγχο του ιδιοκτήτη.
Η σήμανση και η καταγραφή είναι πράξεις υποχρεωτικές εδώ και 22 χρόνια και δεν υπάρχει καμία δικαιολογία γι αυτόν ,που δεν έχει βάλει τσιπ και να έχει και η καταχώρηση στη βάση δεδομένων του ΕΜΖΣ.
Αναρωτιόμαστε, ρητορικά βέβαια, αν πρόκειται για νόμο προστασίας των ζώων και περιορισμού της αδεσποτείας ή προστασίας διαφόρων ομάδων που χρησιμοποιούν ως εργαλεία τα κατοικίδια ζώα συντροφιάς ΚΑΙ ΤΑ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΠΟΥΝ , ΌΤΑΝ ΤΟ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΚΑΝΕΙ ΠΙΑ..
Αναρωτιόμαστε, ρητορικά επίσης ,για ποιο λόγο να σημάνει και καταγράψει κάποιος το κατοικίδιο του, αφού, ΑΝ τύχει να ελεγχθεί , δεν θα έχει καμία συνέπεια αν το κάνει εκ των υστέρων.
Ποιον κοροϊδεύουν;
Γιατί το ποιους θέλετε να προστατεύσουν είναι ολοφάνερο.
'Άραγε οι γνωστοί αποδέκτες αυτής της τροποποίησης δεν το θεωρούν αυτό ρατσιστικό ή τα καλά και συμφέροντα μόνο;
ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ:
Άρθρο 45 Ανεύθυνο των Δήμων από πρόκληση τροχαίου ατυχήματος από αδέσποτο ζώο συντροφιάς – Τροποποίηση παρ. 2 άρθρου 9 ν. 4830/2021
ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΚΑΙ Η ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΝΕΜΕΣΙΣ ΣΤΗ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ
Είναι απολύτως προκλητική και απαράδεκτη η προτεινόμενη τροπολογία ότι " Σε κάθε περίπτωση, οι δήμοι δεν ευθύνονται για οποιαδήποτε βλάβη ή ζημία από τροχαίο ατύχημα που προκαλείται από σημασμένο ή μη αδέσποτο ζώο συντροφιάς.».
Αν οι Δήμοι που είναι κρατικοί οργανισμοί και επιδοτούνται και εισπράττουν φόρους κλπ απαλλάσσονται αυτής της ευθύνης τότε πολύ περισσότερο θα πρέπει να απαλλάσσεται ένας εθελοντικός και χωρίς πόρους φιλοζωικός φορέας καθώς και οι ανάδοχοι αδέσποτων ζώων. Ο διαχωρισμός αυτός είναι αντισυνταγματικός αφού το Σύνταγμα ορίζει, ότι Oι Έλληνες είναι ίσοι ενώπιον του νόμου και έχουν ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις.
Επομένως ή θα απαλειφθεί τελείως , όπερ και το σωστό, ή θα συμπεριληφθούν στη τροπολογία οι φιλοζωικοί σύλλογοι και οργανώσεις και οι ανάδοχοι άστεγων ζώων συντροφιάς.
Νέμεσις - Πανελλήνια Ομοσπονδία για το περιβάλλον, τα ζώα, το κυνήγι.
ΚΟΙΝΟΠΟΙΟΥΜΕ ΠΑΝΤΟΥ
ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΟΙ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΕΣ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ».
Διαβάστε επίσης:
Ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης και το επετειακό του ενδιαφέρον για τ’ αδέσποτα
ΝΕΜΕΣΙΣ: «Τα 5 μεγάλα φάουλ του Υπουργείου Περιβάλλοντος και του υφυπουργού Γιώργου Αμυρά»
Π.Φ.Ο.: Το νομοσχέδιο δεν επιδέχεται διόρθωση και πρέπει να αποσυρθεί
Τι πρέπει να αλλάξει στο νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς - Ποιες οι προτάσεις Π.Φ.Π.Ο. & Ζ.Ο.Σ.Α.Σ.
«Ιππόθεσις»: Τι πρέπει να περιλαμβάνει το νομοσχέδιο για την προστασία και των ιπποειδών
Π.Φ.Π.Ο.: Ποιες αλλαγές για το καλό των ζώων πρέπει άμεσα να γίνουν στο νομοσχέδιο
Π.Φ.Π.Ο.: Πολλά πρέπει να αλλάξουν στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο
Τα υπέρ και τα κατά του νομοσχεδίου για τα ζώα συντροφιάς που τέθηκε σε διαβούλευση
Με εκπροσώπους φιλοζωικών φορέων συναντήθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Θανάτωση αδέσποτων που δεν υιοθετούνται ζητάει εμμέσως & ο βουλευτής της Ν.Δ. Λ. Αυγενάκης;
Λευτέρης Αυγενάκης στο www.zoosos.gr: «Είμαι ενάντια στην ευθανασία αδέσποτων ζώων»
Υπέρ του ακρωτηριασμού των σκυλιών ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος!
Π.Φ.Π.Ο.: Κυκλώματα εμπόρων, κυνηγών και κτηνιάτρων θέλουν τον ακρωτηριασμό των σκυλιών
Βουλευτής Ν.Δ. Κ. Κόλλιας: Είμαι υπέρ του ακρωτηριασμού των κυνηγόσκυλων!
Υποφέρουν τα σκυλιά κατά τον ακρωτηριασμό αυτιών και ουράς
Διαμαρτυρηθείτε για τον βουλευτή της Ν.Δ. Κώστα Κόλλια που θέλει τον ακρωτηριασμό των σκυλιών
Η επετειακή φιλοζωική ευαισθησία της βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Έλενας Ράπτη
«Μαύρο» και στη Ρόδη Κράτσα που θέλει αιματοβαμμένη ανάπτυξη εις βάρος των ζώων (βίντεο)
Δε συγκινείται από τον βασανισμό των γουνοφόρων ζώων ο βουλευτής Γ. Κασαπίδης
Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr