Στηρίξτε μας

Αναγκαία η υποχρεωτική στείρωση οικόσιτων σκυλιών και γατιών που ούτε η Νέα Δημοκρατία εφάρμοσε πάρα τα όσα διαφημίζει

3 Μαΐου 2023 14:44 | Επικαιρότητα
Αναγκαία η υποχρεωτική στείρωση οικόσιτων σκυλιών και γατιών που ούτε η Νέα Δημοκρατία εφάρμοσε πάρα τα όσα διαφημίζει

Της Ελένης Ηλιοπούλου

Η αναγκαιότητα της στείρωσης γατιών και σκυλιών που δεν είναι αδέσποτα είναι δεδομένη καθώς και μέσω αυτής θα περιοριστεί η εγκατάλειψη ανεπιθύμητων και ο γιγαντιαίος αριθμός των ζώων τα οποία υποφέρουν και ζουν στους δρόμους σε τραγικές συνθήκες. Αυτό θα συμβεί μόνο σε συνδυασμό με τη συστηματική στείρωση των αδέσποτων τα οποία όμως οι δήμοι επικαλούμενοι ένδεια δεν κάνουν παρά τις κυβερνητικές υποσχέσεις για μεγάλη χρηματοδότηση που θα διανεμηθεί.

Την υποχρεωτικότητα της στείρωσης των ιδιόκτητων ζώων συντροφιάς μπορεί να τη διαφήμισε πολύ η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως αποτελεσματικό μέτρο ώστε να μην βλέπουμε στους κάδους σκουπιδιών νεογέννητα γατάκια και σκυλάκια, ουσιαστικά όμως δεν τη νομοθέτησε, καθώς άφησε ένα μεγάλο «παράθυρο». Μια εξαίρεση στον κανόνα. Ένα ακόμα «ναι μεν, αλλά».

150 ευρώ το κόστος αποστολής DNA

Το «παράθυρο» στον νόμο 4830/2021 αναφέρει πως όσοι δεν θέλουν να στειρώσουν τον σκύλο ή τη γάτα τους μπορούν να βάλουν το ζώο να γεννήσει μια φορά στη ζωή του με άδεια της Πενταμελούς Επιτροπής του Δήμου τους και οφείλουν (όταν θα είναι έτοιμες οι σχετικές πλατφόρμες) να στείλουν εκεί μέσω κτηνιάτρου το DNA του κάθε αστείρωτου ζώου τους ώστε να μπορεί να ελεγχθεί αν βρεθούν πεταμένα γατάκια ή σκυλάκια. Για κάθε αστείρωτο ζώο η αποστολή του DNA θα κοστίζει 150 ευρώ. Τόσο περίπου είναι το κόστος της στείρωσης των σκυλιών (των θηλυκών ίσως λίγο περισσότερο) και κάτι λιγότερο στοιχίζει η στείρωση των γατιών (λόγω μικρότερου μεγέθους).

Ο συγκεκριμένος νόμος ψηφίστηκε από τη Νέα Δημοκρατία τον Σεπτέμβριο του 2021 και όλο αυτό το χρονικό διάστημα δεν άλλαξε τίποτα στη διαχείριση των ζώων και στα ποσοστά των εγκαταλείψεων και των εγκληματικών πρακτικών. Μια ματιά στο αρχείο του www.zoosos.gr θα σας πείσει.

Όμως λίγο πριν κλείσει η Βουλή για την προεκλογική περίοδο ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, για να δείξει ότι ο λόγος του είναι συμβόλαιο υπέγραψε (20 Απριλίου) την απαραίτητη Υπουργική Απόφαση (31932/2023) αν και ακόμα οι ειδικές πλατφόρμες, δηλαδή το Εργαστήριο Φύλαξης και Ανάλυσης Γενετικού Υλικού Ζώων Συντροφιάς (Ε.Φ.Α.Γ.Υ.Ζ.Σ.) του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, ως φορέας υποδοχής και εξέτασης των δειγμάτων DNA δεν λειτουργεί αλλά ΘΑ λειτουργήσει στο μέλλον.

Δωρεάν χωρίς εισοδηματικά κριτήρια για τους κτηνοτρόφους η φροντίδα τσοπανόσκυλων

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας φρόντισε (καθώς βρισκόμαστε και σε προεκλογική περίοδο και αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε) οι κτηνοτρόφοι που χρησιμοποιούν τσοπανόσκυλα για τη φύλαξη κοπαδιών και συνήθως τα κακοποιούν αφού ούτε τα εμβολιάζουν, ούτε τους προσφέρουν περίθαλψη, να έχουν αντίθετη – σε σχέση με τους υπόλοιπους ιδιοκτήτες σκυλιών – μεταχείριση. Αυτοί δεν θα πληρώσουν.

Τους απάλλαξε από το κόστος του εμβολιασμού, της σήμανσης, της στείρωση ή της αποστολή δείγματος DNA καθώς δικαιούνται αυτές τις υπηρεσίες εντελώς δωρεάν ανεξάρτητα με την οικονομική κατάσταση τους! Η απάντηση στο γιατί δεν υπάρχουν οικονομικά κριτήρια εδώ είναι μία. Εκλογές δηλαδή ψήφοι.

Εκατομμύρια τα χωρίς μικροτσίπ ή αδήλωτα οικόσιτα ζώα συντροφιάς

Το θέμα δεν είναι μόνο το πότε θα λειτουργήσει το αμφιβόλου αποτελεσματικότητας Ε.Φ.Α.Γ.Υ.Ζ.Σ. και αν αυτή η βάση δεδομένων θα έχει τελικά θετικό αντίκτυπο στην κοινωνία. Θεωρούμε πως θα αποτύχει. Γιατί ποιος θα κάνει τους απαιτούμενους ελέγχους για να διαπιστωθεί ποιος έχει αστείρωτο ζώο ή αδήλωτο για DNA ή μη καταχωρημένο με μικροτσίπ; Ποιο θα ελέγξει αν το ζώο το θηλυκό έχει γεννήσει μια φορά με άδεια της Πενταμελούς Επιτροπής του αρμόδιου δήμου και που δόθηκαν τα κουτάβια ή τα γατάκια.

Ας μην ξεχνάμε ότι πάρα πολλοί ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς δεν έχουν βάλει στα σκυλιά και στα γατιά τους μικροτσίπ, δηλαδή δεν έχουν κάνει την απαιτούμενη ηλεκτρονική σήμανση. Παρά το γεγονός ότι είναι υποχρεωτικό από το 2012. Πάρα πολλοί κτηνίατροι τσιπάρουν ζώα συντροφιάς και όμως δεν καταχωρούν στην ειδική πλατφόρμα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τους αριθμούς των μικροτσίπ ώστε να γίνεται ταυτοποίηση των ιδιοκτητών τους και παρά το γεγονός ότι και αυτό είναι υποχρεωτικό και η μη καταχώρηση διώκεται ποινικά. Παράλληλα πολλοί παράνομοι και «νόμιμοι» εκτροφείς βάζουν μόνοι τους μικροτσίπ στα ζώα που εμπορεύονται, τα οποία για ευνόητους λόγους αφήνουν αδήλωτα.

Παράλληλα τεράστιος αριθμός ζώων εισάγεται στη χώρα με μικροτσίπ που δεν είναι καταχωρημένα πουθενά. Κουτάβια και γατάκια συχνά πωλούνται (νόμιμα ή παράνομα) χωρίς η ηλεκτρονική τους σήμανση να είναι δηλωμένη, χωρίς να δηλώνονται τα στοιχεία του φυσικού προσώπου που τα αγοράζει.

Οι εκτροφείς της πίσω αυλής κάνουν ό,τι θέλουν (με τις ευλογίες της Νέας Δημοκρατίας που άφησε χωρίς έλεγχο τους συλλόγους εκτροφέων και άφησε ανεξέλεγκτη την ερασιτεχνική εκτροφή). Κυνηγοί βάζουν ανεξέλεγκτα τα σκυλιά τους να ζευγαρώνουν και το διαδίκτυο είναι γεμάτο αγγελίες για μωρά σκυλάκια που θα γίνουν «κυνηγιάρικα». Μια αναζήτηση στο facebook και σε δεκάδες σχετικές ομάδες θα σας πείσει.

Ποιος θα τους ελέγξει όλους αυτούς;

Ποιος θα κάνει όλους αυτούς τους ελέγχους; Οι αστυνομικοί; Γνωρίζουμε καλά ότι συχνά αυτόπτες μάρτυρες εγκληματικών πράξεων - σε βάρος ζώων - καλούν στα κατά τόπους Αστυνομικά Τμήματα ή στο 100 και δεν υπάρχει διαθέσιμο περιπολικό, ή περιπολικό που να έχει βενζίνη, ή αστυνομικός που μπορεί να πάει επί τόπου ακόμα και όταν συμβαίνουν κακουργηματικές πράξεις.

Η Δημοτική Αστυνομία στους περισσότερους δήμους της χώρας είναι ανύπαρκτη ή αποδυναμωμένη ή χωρίς αρμοδιότητα και τα προς έλεγχο οικόσιτα ζώα είναι κυριολεκτικά εκατομμύρια. Πολλές υπηρεσίες του Δημοσίου έχουν μόνο διακοσμητικό ρόλο (βλέπε Δασαρχεία) και λιγοστούς υπαλλήλους. Γι’ αυτό και το ερώτημα είναι ένα. Ποιος θα ελέγχει τα εκατομμύρια οικόσιτα σκυλιά και γάτες;

Η κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει πως σε βάθος χρόνου όποιος βρίσκει πεταμένα κουτάβια ή γατάκια θα μπορεί μέσω της βάσης δεδομένων του DNA να βρει και ποιος τα πέταξε. Αυτό προϋποθέτει πως όλοι οι ιδιοκτήτες ζώων θα έχουν δηλώσει όλα τα ζώα τους σε κάθε γωνιά της Ελλάδας.

2.000.000 ευρώ για ένα «πείραμα»

Ουσιαστικά δεν είναι μόνο όνειρο θερινής νυκτός. Άλλωστε δεν μας ενοχλούν όσοι ονειρεύονται έναν καλύτερο κόσμο. Είναι κυρίως διασπάθιση δημόσιου χρήματος, καθώς το κόστος όλου αυτού του εγχειρήματος ξεπερνάει τα 2.000.000 ευρώ. Άραγε ποιες εταιρίες και με ποιες διαδικασίες ανέλαβαν το κόστος για τη δημιουργία όλων αυτών που απαιτούνται; Και γιατί η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν έκανε υποχρεωτική την ίδρυση Δημοτικών Κτηνιατρείων σε κάθε δήμο ώστε εκεί να γίνονται χαμηλού κόστους στειρώσεις υποχρεωτικά σε όλα οικόσιτα και αδέσποτα χωρίς εξαιρέσεις και με εισοδηματικά κριτήρια;

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας διαφημίζει ότι όλοι οι Δήμοι της χώρας θα στειρώνουν (θα βάζουν μικροτσίπ κ.ά.) δωρεάν τα ζώα ευπαθών κοινωνικών ομάδων (σκυλιά και γατιά ανέργων, ατόμων με ειδικές ανάγκες, μονογονεϊκών οικογενειών, τρίτεκνοι, πολύτεκνοι κ.ά.) αν και οι περισσότερες δημοτικές αρχές δεν κάνουν στειρώσεις ούτε σε αδέσποτα και δεν διαθέτουν συμβάσεις με κτηνιάτρους για περίθαλψη άρρωστων ζώων.

Ωραιοποίηση της κατάστασης από την Ειδική Γραμματεία για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς

Η Ειδική Γραμματεία για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς του Υπουργείου Εσωτερικών με ανακοίνωση της στις 2 Μαΐου ωραιοποιεί την κατάσταση και τα παρουσιάζει, ως συνήθως, όλα καλώς καμωμένα. Φυσικά η απουσία ουσιαστικής κριτικής και αυτοκριτικής – για τα πεπραγμένα της Ν.Δ. στα θέματα διαχείρισης των ζώων καθώς κυβερνάει από το 2019 – δεν είναι κάτι που μπορούμε να το προσπεράσουμε.

Φυσικά εμείς δεν ξεχνάμε και ούτε και η αρμόδια ειδική γραμματέας Μάρσα Δημοπούλου, διορισμένη από τον κ. Πέτσα,  ξεχνάει πως βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο. Γι’ αυτό και τονίζει τα εξής:

«Αναφορικά με διάφορες δημόσιες τοποθετήσεις που παραπληροφορούν την κοινή γνώμη θελουμε να ξεκαθαρίσουμε ότι η αποστολή δείγματος γενετικού υλικού (DNA) αφορά αποκλειστικά τα δεσποζόμενα ζώα των οποίων οι κηδεμόνες θα επιλέξουν να μην στειρωθούν και θα καταβάλουν παράβολο αξίας 150 ευρώ. Εφόσον οι σκύλοι ή οι γάτες είναι στειρωμένα, ο κηδεμόνας δεν είναι υποχρεωμένος στην αποστολή γενετικού υλικού στο ΕΦΑΓΥΖΣ και φυσικά  δεν καταβάλλει παράβολο. Ο κτηνίατρος του ζώου βεβαιώνει αν το ζώο είναι στειρωμένο ή όχι. Σημειωτέον ότι αν ο κηδεμόνας του ζώου ανήκει σε ευαίσθητη ή ευπαθή ομάδα (κατ’ ελάχιστον ΑΜΕΑ, μονογονεϊκές οικογένειες, τρίτεκνοι, πολύτεκνοι, άνεργοι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ και διαβιούντες με το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα) δικαιούται δωρεάν στείρωση, σήμανση και εμβολιασμό του ζώου του (άρθρο 4, παρ 13 του ν. 4830/2021). Τα σκυλιά που προορίζονται αποκλειστικά για φύλαξη ποιμνίων (δηλαδή τα τσοπανόσκυλα) δικαιούνται εμβολιασμό, σήμανση και στείρωση ή αποστολή δείγματος DNA εντελώς δωρεάν ανεξάρτητα με την οικονομική κατάσταση του κηδεμόνα τους. Σημειωτέον ότι η στείρωση βοηθά στην υγεία των ζώων γλιτώνοντας τα από πυομήτρα, καρκίνο των γεννητικών οργάνων, ορμονοεξαρτώμενους καρκίνους, προστατίτιδα, ορχίτιδα, μετάδοση λοιμωδών νοσημάτων, κ.ά.

Με το νόμο 4830/2021 για την προστασία των ζώων συντροφιας και προκειμένου να μπορέσουμε να προχωρήσουμε στη διαχείριση των αδέσποτων ζώων στη χώρα μας -αξίζει να σημειωθεί ότι έρευνες μιλούν για περισσότερα από 3 εκατομμύρια αδέσποτα σκυλιά ενώ δείχνουν ότι η πηγή του προβλήματος εντοπίζεται στην εγκατάλειψη και ανεύθυνη αναπαραγωγή των δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς- θεσμοθετήθηκε η υποχρέωση του ιδιοκτήτη ζώου συντροφιάς είτε να στειρώσει το ζώο του είτε να προχωρήσει σε αποστολή δείγματος γενετικού υλικού στο εργαστήριο φύλαξης και ανάλυσης γενετικού υλικού. Στο αρθρ. 46 του νόμου ορίζεται η έκδοση σχετικής ΥΑ. Λόγω της μη σύστασης του εργαστηρίου φύλαξης γενετικού υλικού μέχρι σήμερα η στείρωση τέθηκε  σε αναστολή με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών. Ωστόσο, η αναπαραγωγή όλο αυτό το διάστημα ήταν παράνομη και παραμένει καθώς επιτρέπεται είτε από πιστοποιημένους επαγγελματίες εκτροφείς, πιστοποιημένους ερασιτέχνες ή από κηδεμόνες δεσποζόμενων ζώων μόνο μία φορά σε όλη τη ζωή τους και με άδεια πενταμελούς επιτροπής του δήμου.

Μόλις σε 9 μήνες από τη σύσταση της Ειδικής Γραμματείας το Εργαστήριο φύλαξης και αναλυσης γενετικου υλικού, ΕΦΑΓΥΖΣ,  με έδρα το ΙΙΒΕΑΑ είναι ένα βήμα πριν από την επίσημη λειτουργία του. Απαραίτητη προϋπόθεση πριν την λειτουργία του ήταν η έκδοση της σχετικής ΥΑ όπως ορίζει ο νόμος 4830 από το 2021.

Μετά από συνεχείς συναντήσεις με όλους τους αρμόδιους φορείς,

διαβουλεύσεις, έκδοσης των σχετικών ΥΑ και ΚΥΑ και πολλή δουλειά είμαστε σχεδόν έτοιμοι να προχωρήσουμε στην λήξη της αναστολής στείρωσης των ζώων συντροφιάς που έχουν ιδιοκτήτη.

Το ΕΦΑΓΥΖΣ σύντομα θα ξεκινήσει τη λειτουργία του. Σχετική επίσημη ανακοίνωση της έναρξης θα γίνει από το Υπουργείο Εσωτερικών μέσω της έκδοσης σχετικής διαπιστωτικής πράξης έτσι ώστε να ενημερωθούν όλοι οι ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς και όλοι οι συναρμόδιοι φορείς. Ειδική ενημέρωση θα έχουν και οι κτηνίατροι.

Η ίδρυση του εργαστηρίου και η εφαρμογή του νόμου δεν αποτελεί μια πράξη που ολοκληρώνεται μέσα σε λίγους μήνες όπως πολλοί πιστεύουν. Μια διαδικασία πολύμηνη με πολλά και δύσκολα θέματα προς επίλυση η οποία αποτελεί εμβληματικό έργο του νόμου και της Ειδικής Γραμματείας θα πραγματοποιηθεί σύμφωνα με τις διατάξεις οπως αυτές ορίζονται στο σχετικό νόμο που ψηφίστηκε το 2021.

Η λειτουργία του εργαστηρίου αποτελεί έργο σημαντικό καθώς θα θέσει τέλος στην παράνομη αναπαραγωγή, εάν ο ιδιοκτήτης ζωου συντροφιάς δεν επιθυμεί τη στείρωση του. Χαρακτηριστικό είναι ότι αν βρεθούν νεογέννητα ζώα από μητέρα που έχει ιδιοκτήτη, τότε διώκεται για κακούργημα και με πρόστιμα 30.000-50.000 ανά ζώο. Όποιος προσκομίσει τα κουτάβια (πολίτης ή Δήμος) δεν επιβαρύνεται οικονομικά για τη λήψη DNA.

Σε αυτούς που αμφισβητούν την αποτελεσματικότητα του εργαστηρίου οφείλουμε να πούμε πως πιστεύουμε ότι θα αποτελέσει σημαντικό εργαλείο στον έλεγχο των γεννήσεων και της παράνομης αναπαραγωγής. Έχει συσταθεί από κορυφαίους επιστήμονες και αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία σε μία χώρα που την έχει μεγάλη ανάγκη με εκατομμύρια αδέσποτα ζώα.

Τόσα χρόνια κοιτάμε το δέντρο κι έχουμε χάσει το δάσος που δεν είναι άλλο από την ανεξέλεγκτη αναπαραγωγή και εγκατάλειψη των δεσποζόμενων ζώων. Γιατί τα αδέσποτα δεν φύτρωσαν ούτε έπεσαν από τον ουρανό, είναι δεσποζόμενα που εγκαταλείφθηκαν είτε τα ίδια είτε τα κουτάβια/γατάκια τους. Για πρώτη φορά εστιάζουμε στις γενεσιουργούς αιτίες του προβλήματος, και όχι απλώς σε θεραπείες, προκειμένου να δώσουμε οριστική λύση.».

Κατά της υποχρεωτικής στείρωσης ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία που κάνει λόγο για προεκλογικό χαράτσι

Σε κοινή ανακοίνωση των τομέων Αγροτικής Ανάπτυξης, Εσωτερικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. - Προοδευτική Συμμαχία την 1η Μαΐου επισημαίνονται τα εξής: «Λίγο πριν τις εκλογές, η κυβέρνηση της ΝΔ επιβάλλει χαράτσι 150 ευρώ σε χιλιάδες ανθρώπους που φροντίζουν ζώα συντροφιάς

«Τον Νοέμβριο του 2018, σε εκδήλωση της ΝΔ, ο κ. Μητσοτάκης δήλωνε ότι η ιδιοκτησία ενός ζώου δε μπορεί να αποτελεί φορολογικό τεκμήριο και ήταν κάθετα αντίθετος σε οποιαδήποτε επιβολή τέλους σε ιδιοκτήτες ζώων που δεν έχουν προχωρήσει στη στείρωση του ζώου τους. Σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ επιβάλλει προεκλογικό χαράτσι 150 ευρώ σε χιλιάδες ανθρώπους που φροντίζουν ζώα συντροφιάς.

Πάρα τη ρητή προεκλογική δέσμευση του απερχόμενου πλέον Πρωθυπουργού ότι θα κάνει διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, η κυβέρνηση της ΝΔ ψήφισε, μόνη της, το 2021 ένα πλαίσιο για την προστασία των ζώων συντροφιάς με σύσσωμη αντίδραση της αντιπολίτευσης και των αρμόδιων εμπλεκόμενων φορέων, που προειδοποιούσαμε ότι πρόκειται για έναν βαθιά αντιεπιστημονικό και αντιζωοφιλικό νόμο, με ασάφειες, αντιφάσεις και ρουσφετολογικές διατάξεις.

Δύο χρόνια μετά, ενώ έχουν προκηρυχθεί εκλογές και έπειτα από διαδοχικές τροποποιήσεις του νόμου και παρατάσεις επί παρατάσεων, ελάχιστα πράγματα που να αφορούν την πραγματική προστασία των αδέσποτων και των ζώων συντροφιάς έχουν υλοποιηθεί. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το μητρώο ζώων συντροφιάς. Η χώρα μας διαθέτει ήδη Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς στα πρότυπα της διαδικτυακής βάσης της Γαλλίας (i-cad), η οποία παρουσιάστηκε ως πρότυπη εθνική βάση στη Ε.Ε, κατατάσσοντας τη χώρα μας στις 12 χώρες της ΕΕ που έχουν κεντρική βάση δεδομένων για τα ζώα συντροφιάς. Το μητρώο κατέστη πλήρως λειτουργικό κατά την διάρκεια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ το 2015 και έκτοτε είχαν σε αυτό πρόσβαση Δήμοι, Περιφέρειες και Αστυνομία, διασφαλίζοντας έτσι την ιχνηλασιμότητα, μια ιδιαίτερα σημαντική παράμετρο για την προστασία των ζώων. Η κυβέρνηση της ΝΔ, αντί της αναβάθμισης του υφιστάμενου μητρώου ώστε να περιλαμβάνει επιπλέον υπομητρώα, καταφύγια, εκτροφείς και φιλοζωικά σωματεία, επέλεξε να σπαταλήσει σχεδόν 2,5 εκ. ευρώ για τη δημιουργία του από το μηδέν.

Αντί να επιλύσει τα ουσιαστικά προβλήματα του νόμου η κυβέρνηση λίγες μέρες πριν τις εκλογές προχώρησε σε ένα ακόμα αντιεπιστημονικό και εκδικητικό για συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες μέτρο, κατά παράβαση της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για την προστασία των ζώων συντροφιάς, που κυρώθηκε στην Ελλάδα με τον Ν. 2017/1992, εξυπηρετώντας συμφέροντα ημετέρων, αλλά χωρίς να λύνει το σοβαρό πρόβλημα των αδέσποτων ζώων. Δεν εξηγείται αλλιώς η έκδοση απόφασης του αρμόδιου αναπληρωτή υπουργού κ. Πέτσα, για το σκανδαλώδες χαράτσωμα 150 ευρώ των πολιτών που φροντίζουν ένα ζώο συντροφιάς, μέσω της υποχρεωτικής λήψης και αποστολής του DNA του ζώου σε βάση δεδομένων.

Συγχέοντας την κτηνιατρική γενετική με την κτηνιατροδικαστική γενετική, προχωρούν στην επιβολή προστίμων και ποινών βάσει του γενετικού υλικού. Χωρίς ανάλογο προηγούμενο σε άλλη χώρα, χωρίς επιστημονική τεκμηρίωση, χωρίς καμιά απάντηση σε εύλογα ερωτήματα και χωρίς καμιά προετοιμασία, η κυβέρνηση της ΝΔ επιμένει σε μία διαδικασία πλήρως αναποτελεσματική, από τη στιγμή που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μόνο το 1/3 των ζώων έχει σημανθεί και καταγραφεί στην χώρα μας. Χρηματοδοτεί από την άλλη στις πλάτες των πολιτών ένα εργαστήριο με ανύπαρκτο ερευνητικό έργο στον συγκεκριμένο τομέα, για το οποίο μάλιστα έχει εξασφαλίσει εκ των προτέρων εφάπαξ 2 εκ. ευρώ κρατικής χρηματοδότησης.

Όσο η κυβέρνηση της ΝΔ κωφεύει και αποφεύγει να δώσει οποιαδήποτε επιστημονικά τεκμηριωμένη απάντηση γύρω από το ζήτημα, τόσο περισσότεροι ζωόφιλοι θα αντιλαμβάνονται πως οι εξαγγελίες ακόμα και του ίδιου του κ. Μητσοτάκη για την προστασία των ζώων, δεσποζόμενων και μη, δεν ήταν παρά ένα ακόμα επικοινωνιακό πυροτέχνημα για να καλύψει τα κυβερνητικά πεπραγμένα που δεν έχουν καμία σχέση με την προστασία των ζώων, το αντίθετο μάλιστα. Μόνο που πλέον δεν πείθουν κανέναν.

Όλες αυτές οι απαράδεκτες, ανεξήγητες και αντιεπιστημονικές μεθοδεύσεις θα ακυρωθούν από μία προοδευτική κυβέρνηση μετά τις εκλογές. Και θα εφαρμοσθεί ένα πλαίσιο προστασίας των ζώων, υποστήριξης της ζωοφιλίας και ενίσχυσης των δημόσιων λειτουργιών για την αντιμετώπιση του σημαντικού προβλήματος των αδέσποτων ζώων και του παράνομου εμπορίου ζώων, ενός πλαισίου που δεν θα εξυπηρετεί συμφέροντα ημετέρων και δεν θα χαρατσώνει τους πολίτες αλλά θα στηρίζεται στην επιστήμη και στο ευρωπαϊκό κεκτημένο.».

Δ. Σπανούδη: Απαράδεκτες πρακτικές και απόψεις από Ν.Δ. και ΣΥ.ΡΙΖ.Α.

Η Δέσποινα Σπανούδη, συνεργάτης της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας (Π.Φ.Π.Ο.) επισημαίνει και σωστά τα προεκλογικά τερτίπια της Ν.Δ. αλλά και του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία ο οποίος κάνει λόγο για προεκλογικό χαράτσι και φυσικά εναντιώνεται στην υποχρεωτικότητα της στείρωσης καθώς εκπρόσωποι του δηλώνουν σε συναντήσεις τους με φιλοζωικούς φορείς ότι είναι υπέρ της Παιδείας και της Πειθούς και όχι υπέρ των ποινών και εξαναγκασμών δημιουργώντας ένα κλίμα που στρέφεται μόνο κατά των δικαιωμάτων των ζώων και δίνει χώρο στην ασυδοσία και κατά συνέπεια στις εγκληματικές πρακτικές…

Η κα Σπανούδη στην ανάρτηση της σήμερα τονίζει τα εξής: «Έχει η ΝΔ τα χάλια της στα φιλοζωικά θέματα αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πάει πίσω. Πλειοδοτεί στην οπισθοδρόμηση.

Όσοι ασχολούνται ενεργά με τη φιλοζωία, ξέρουν ότι η μοναδική λύση για να περιοριστεί ο τεράστιος αριθμός των ζώων στους δρόμους είναι η υποχρεωτική στείρωση των ζώων που είναι σε σπίτια, μαντριά, κυνηγούς, εργοστάσια κλπ. Και το παλεύουν χρόνια, ενάντια στα μεγάλα κέρδη που αποφέρουν οι χιλιάδες παράνομες εκτροφές κυνηγόσκυλων και άλλων ζώων ράτσας.

Έρχεται λοιπόν η ΝΔ και για πρώτη φορά στα χρονικά φτιάχνει ένα νόμο που μιλάει για υποχρεωτική στείρωση.

Προκειμένου όμως να διασκεδάσει :

- τις διαμαρτυρίες των κυνηγών (που εκτρέφουν, πωλούν, αγοράζουν και παρατάνε χιλιάδες κυνηγόσκυλα κάθε χρόνο) και

- των κτηνιάτρων (που ο μεγαλύτερος τους τζίρος αφορά τις συνεχείς στειρώσεις και περιθάλψεις νέων αδέσποτων από Δήμους και φιλόζωους),

- καθώς και αρκετών κηδεμόνων ζώων που δεν θέλουν να στειρώσουν τα δικά τους ζώα και αδιαφορούν για το γενικό πρόβλημα,

αφήνει ένα παραθυράκι που το ονομάζει "εργαστήριο φύλαξης DNA" και στο οποίο υποτίθεται ότι όσοι ΔΕΝ θέλουν να στειρώσουν το ζώο τους θα στέλνουν δείγμα DNA ώστε αν βρεθούν κουτάβια στο δρόμο να μπορούμε να δούμε αν προέρχονται από το δικό τους ζώο.

Αυτό το μέτρο που θα μπορούσε να εφαρμοστεί αν ζούσαμε σε χώρες με λίγα αδέσποτα και έλεγχο στα δεσποζόμενα, στη δική μας χώρα είναι ανέκδοτο.

Και σαν να μην έφτανε αυτό, επί δύο χρόνια δεν προχωράει τίποτε και μόνο προεκλογικά βγαίνει μια υπουργική απόφαση που ιδρύει το εργαστήριο φύλαξης DNA ώστε κάποτε στο μέλλον να ισχύσει η υποχρεωτικότητα στη στείρωση έστω και τυπικά.

Ακόμη χειρότερη είναι όμως η στάση του ΣΥΡΙΖΑ που έσπευσε να βγάλει ανακοίνωση μιλώντας για προεκλογικό χαράτσι στους κηδεμόνες ζώων! Σαν να μην έχουν καταλάβει τίποτε απολύτως από το πρόβλημα των αδέσποτων, σαν να θεωρούν ότι όλοι οι κηδεμόνες ζώων θα επιλέξουν να αφήσουν τα ζώα τους αστείρωτα, σαν να μην ήξεραν ότι ο νόμος έχει ψηφιστεί το 2021.

Δύο υποθέσεις μπορεί να κάνει κανείς για αυτή την στάση. Ή όντως έχουν μαύρα μεσάνυχτα ή αποφάσισαν ενσυνείδητα ότι οι ψήφοι είναι περισσότεροι στην άλλη πλευρά και επέλεξαν στρατόπεδο.

Δεν μιλάμε για μνημόνια, για έξωθεν καταναγκασμούς, ούτε καν για μεγάλους οικονομικούς παράγοντες του τόπου. Μιλάμε για το κοινό, παλιό και γνώριμο πελατειακό πολιτικό σύστημα που μετράει "ψηφαλάκια".

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ στα σχόλια.».

N. Μπομπολάκη: Χαράτσι αλλά όχι προεκλογικό - Χαϊδεύει τους κυνηγούς ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α.

Η Νατάσα Μπομπολάκη, επικεφαλής της πανελλήνιας ομοσπονδίας ΝΕΜΕΣΙΣ με ανάρτηση της στο facebook στις 2 Μαΐου επισημαίνει τα εξής για όσα τονίζει ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προεκλογική Συμμαχία καθώς έχει ασκήσει σκληρή κριτική για τον δήθεν φιλοζωικό νόμο της Νέας Δημοκρατίας που όσο και να τροποποιηθεί τελικά είναι αποτελεσματικός και εις βάρος των ζώων:

«Εκεί στο ΣΥΡΙΖΑ ξέρουν να διαβάζουν νόμους;

'Η είδαν κι αυτοί την ανακοίνωση των κυνηγών, για την οποία η Ομοσπονδία μας έβγαλε ανακοίνωση, κ είπαν να χαϊδέψουν τα αυτιά τους, όπως έκαναν κ στη κυβερνητική θητεία τους εξάλλου.

Θα αποφασίσουν ποτέ να συνεργάζονται με τους κατάλληλους φιλοζωικους φορείς,που γνωρίζουν, πριν αποφασίσουν κάτι;

Όπως οι ίδιοι διακηρύσσουν ;

Τη στενή σχέση τους δηλαδή με τα κινήματα,το κόσμο κ τις οργανώσεις τους;

Χαράτσι είναι κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ΟΧΙ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΟ.

Όταν ψηφιζόταν ο νόμος 4830/21 δεν είδατε ότι προβλεπόταν το ποσό των 150 ευρώ, άρθρο 14, παρ.2 και ότι τώρα είναι η εφαρμοστικη ΥΑ σύμφωνα με το άρθρο 45 και τις εξουσιοδοτικές διατάξεις;

Αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση κατ' εικόνα κ ομοίωση της ΝΔ;

Και από πίσω και τα δημοσιογραφικά μέσα που τον στηρίζουν, να αναπαράγουν μια ψευδή είδηση χάριν των κυνηγών βεβαίως βεβαίως.

Μάλλον ο άλλος λόγος της αριστεράς στις προεκλογικές μυλόπετρες κι αυτός.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Νέμεσις δεν έχει κομματικές προσδέσεις,όπως άλλοι, γι αυτο και δε διστάζει να λέει τα πράγματα με το όνομα τους και προς πάσα κατευθυνση.

Με την ευκαιρία ο νόμος 4830/21 θέλει όλος ξηλωμα.Το γιατί το λέμε δύο χρόνια τώρα.».

 

Πολλές υποσχέσεις που δεν έγιναν πράξη

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και οι αρμόδιοι για τα θέματα των ζώων υπουργοί (Στέλιος Πέτσας, Γιώργος Αμυράς, Μάκης Βορίδης, Σίμος Κεδίκογλου)  πολλά υποσχέθηκαν και δεν έκαναν για την προστασία των αδέσποτων, των άγριων, των εκτρεφόμενων ειδών αν και τόσο υποφέρουν στη χώρα μας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνηση του δεν παραδέχεται τα όσα νομοθέτησε και επιβαρύνουν τελικά περαιτέρω τις συνθήκες διαβίωσης των ζώων και τη γενικότερη εκμετάλλευση τους (ζώα σε θεάματα, ιππικό, αετός σε σόου της ΑΕΚ κ.ά., υπέρ της σφαγής χωρίς αναισθητοποίηση, διατάξεων υπέρ του κυνηγιού, ιερακοθηρία κ.ά.).

Τα άρθρα που παραθέτουμε θα σας κατατοπίσουν σχετικά με τις κυβερνητικές υποσχέσεις που δεν έγιναν πράξεις αλλά και ποιους τελικά η Ν.Δ. ωφέλησε...

Φωτογραφία: Γ.Τ. Πρωθυπουργού/Δημήτρης Παπαμήτσος

Διαβάστε επίσης:

Υπ. Εσωτερικών: Δεν ισχύει η υποχρέωση αποστολής DNA ιδιόκτητων μη στειρωμένων σκυλιών και γατιών καθώς δεν λειτουργεί το αρμόδιο εργαστήριο

Ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης και το επετειακό του ενδιαφέρον για τ’ αδέσποτα

Γεμάτο αντιφιλοζωικές διατάξεις το πολυδιαφημισμένο από τη Ν.Δ. νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς (βίντεο)

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη πετάει χρήματα για Ιππικό την ώρα που το κράτος δεν κάνει ούτε τα στοιχειώδη (βίντεο)

Φιλοζωικοί φορείς που στήριξαν τον νόμο της Νέας Δημοκρατίας για τ' αδέσποτα διαμαρτύρονται για τη μη εφαρμογή του

Φιλοζωικοί φορείς συνεχίζουν να διαμαρτύρονται για την κακοποίηση του αετού από την ΑΕΚ που επέτρεψε ο υφ. Γ. Αμυράς (βίντεο)

Ορνιθολογική κατά του υφ. Περιβάλλοντος Γ. Αμυρά για τα ψεύδη του σχετικά με τη χρήση αετών σε θεάματα

Εσπευσμένα ο Δήμος Νέας Φιλαδέλφειας υπερψήφισε το τσίρκο με ζώα - τη χρήση αετού από την ΑΕΚ στους αγώνες (βίντεο)

ΝΕΜΕΣΙΣ: «Τα 5 μεγάλα φάουλ του Υπουργείου Περιβάλλοντος και του υφυπουργού Γιώργου Αμυρά»

Νόμος 4830/2021: Επιτρέπεται η περιφορά ζώων σε πανηγύρια, λαϊκές και τοπικές παραδοσιακές εκδηλώσεις (βίντεο)

Πάει περίπατο η «υποχρεωτική» στείρωση - Άρθρα του πολυδιαφημισμένου «φιλοζωικού» νόμου 4830/2021 της Ν.Δ. τροποποιεί ο Πέτσας

Εμπαιγμός από τον Κ. Μητσοτάκη σε βάρος τυφλών που συνοδεύονται από εκπαιδευμένους σκύλους - οδηγούς (βίντεο)

Τι επισήμανε στον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. η Π.Φ.Π.Ο. και τι του θύμισε για όσα σε βάρος των ζώων έκανε η κυβέρνηση του

Φιλοζωικοί φορείς που στήριξαν τον νόμο της Νέας Δημοκρατίας για τ' αδέσποτα διαμαρτύρονται για τη μη εφαρμογή του

Να αλλάξουν οι αντιφιλοζωικές διατάξεις του νέου νόμου επισήμανε η Π.Φ.Π.Ο. σε συνεργάτιδα του Στ. Πέτσα

Π.Φ.Ο.: Το νομοσχέδιο δεν επιδέχεται διόρθωση και πρέπει να αποσυρθεί

Δεκάδες φιλοζωικοί φορείς ζητούν απ’ την κυβέρνηση να αλλάξει διατάξεις που θα χειροτερέψουν τη ζωή των ζώων αν γίνουν νόμος

Τι πρέπει να αλλάξει στο νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς - Ποιες οι προτάσεις Π.Φ.Π.Ο. & Ζ.Ο.Σ.Α.Σ.

«Ιππόθεσις»: Τι πρέπει να περιλαμβάνει το νομοσχέδιο για την προστασία και των ιπποειδών

Π.Φ.Π.Ο.: Ποιες αλλαγές για το καλό των ζώων πρέπει άμεσα να γίνουν στο νομοσχέδιο

Π.Φ.Π.Ο.: Πολλά πρέπει να αλλάξουν στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο

Τα υπέρ και τα κατά του νομοσχεδίου για τα ζώα συντροφιάς που τέθηκε σε διαβούλευση

Με εκπροσώπους φιλοζωικών φορέων συναντήθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Δεσμεύεται για σύγχρονο νομικό πλαίσιο προστασίας των ζώων συντροφιάς ο Κ. Μητσοτάκης αν γίνει πρωθυπουργός (βίντεο)

Θανάτωση αδέσποτων που δεν υιοθετούνται ζητάει εμμέσως & ο βουλευτής της Ν.Δ. Λ. Αυγενάκης;

Λευτέρης Αυγενάκης στο www.zoosos.gr: «Είμαι ενάντια στην ευθανασία αδέσποτων ζώων»

Υπέρ του ακρωτηριασμού των σκυλιών ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος!

Π.Φ.Π.Ο.: Κυκλώματα εμπόρων, κυνηγών και κτηνιάτρων θέλουν τον ακρωτηριασμό των σκυλιών

Βουλευτής Ν.Δ. Κ. Κόλλιας: Είμαι υπέρ του ακρωτηριασμού των κυνηγόσκυλων!

Υποφέρουν τα σκυλιά κατά τον ακρωτηριασμό αυτιών και ουράς

Διαμαρτυρηθείτε για τον βουλευτή της Ν.Δ. Κώστα Κόλλια που θέλει τον ακρωτηριασμό των σκυλιών

Η επετειακή φιλοζωική ευαισθησία της βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Έλενας Ράπτη

«Μαύρο» και στη Ρόδη Κράτσα που θέλει αιματοβαμμένη ανάπτυξη εις βάρος των ζώων (βίντεο)

Δε συγκινείται από τον βασανισμό των γουνοφόρων ζώων ο βουλευτής Γ. Κασαπίδης

Tagged: , , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.