Στηρίξτε μας

Ορνιθολογική κατά του υφ. Περιβάλλοντος Γ. Αμυρά για τα ψεύδη του σχετικά με τη χρήση αετών σε θεάματα

2 Δεκεμβρίου 2021 23:36 | Επικαιρότητα
Ορνιθολογική κατά του υφ. Περιβάλλοντος Γ. Αμυρά για τα ψεύδη του σχετικά με τη χρήση αετών σε θεάματα

Η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία (Ε.Ο.Ε.) τάσσεται ξεκάθαρα κατά τη χρήσης ζώων σε θεάματα και επισημαίνει ότι «η θέση των αετών είναι στη φύση και όχι σε γήπεδα και πλατείες και έχει επανειλημμένα επισημάνει στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας  ότι οι δημόσιες επιδείξεις και η προβολή δράσεων με εκπαιδευμένα αρπακτικά πουλιά (αετοί, γεράκια, γερακίνες, ξεφτέρια, κίρκοι κ.λπ.) είναι αντίθετες με τις πρακτικές και το πνεύμα της σύγχρονης ευρωπαϊκής και εθνικής νομοθεσίας αλλά και ηθικής, αφού προωθούν τη βαθιά ανθρωποκεντρική ιδέα του ανθρώπου-γητευτή της φύσης.».

Στην ανακοίνωση της σχετικά με τα ψεύδη του υφυπουργού Περιβάλλοντος, Γιώργου Αμυρά, στη Βουλή – με αφορμή το σόου με εκπαιδευμένο αετό που θέλει να κάνει η ΑΕΚ στο γήπεδο της – η Ε.Ο.Ε. τονίζει τα εξής:

«Την εναντίωση της στη χρήση ζώων και συγκεκριμένα αρπακτικών πουλιών για εκδηλώσεις και γενικά για ψυχαγωγικούς σκοπούς εξέφρασε η Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία με επιστολή της στον Υφυπουργό Περιβάλλοντος κ. Γ. Αμυρά.

Η ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ, έχει επανειλημμένα επισημάνει στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας  ότι οι δημόσιες επιδείξεις και η προβολή δράσεων με εκπαιδευμένα αρπακτικά πουλιά (αετοί, γεράκια, γερακίνες, ξεφτέρια, κίρκοι κ.λπ.) είναι αντίθετες με τις πρακτικές και το πνεύμα της σύγχρονης ευρωπαϊκής και εθνικής νομοθεσίας αλλά και ηθικής, αφού προωθούν τη βαθιά ανθρωποκεντρική ιδέα του ανθρώπου-γητευτή της φύσης. Στη σημερινή εποχή, η προστασία της βιοποικιλότητας εστιάζει στην αξία της άγριας φύσης και των άγριων ειδών όταν ζουν ελεύθερα στη φύση.

Υπάρχουν τρόποι να απολαύσουμε και να θαυμάσουμε τους αετούς! Στο φυσικό τους περιβάλλον μέσω της παρατήρησης και της προώθησης εναλλακτικών δραστηριοτήτων. Όχι ως κατοικίδια.

Σε αντίθεση με ό,τι ίσχυε πριν από 50 χρόνια, όταν τα αρπακτικά πουλιά ήταν ακόμη επικηρυγμένα και υπέφεραν από καταδίωξη, σήμερα προστατεύονται από την διεθνή, ευρωπαϊκή και εθνική νομοθεσία. Επιδείξεις με αιχμάλωτα αρπακτικά όχι μόνο δεν συνεισφέρουν στο φιλοπεριβαλλοντικό αίσθημα αλλά αντίθετα δημιουργούν σύγχυση, καθώς συγχέουν τα άγρια είδη με κατοικίδια που ζουν κοντά στον άνθρωπο.

Ο ισχυρισμός του κ. Αμυρά ότι η νομοθεσία προβλέπει τέτοιες «χρήσεις» εφόσον συμβαίνουν «στο πλαίσιο τήρησης λαϊκών ή τοπικών παραδόσεων», δεν ευσταθεί. Δεν υπάρχουν λαϊκές ή τοπικές παραδόσεις που αφορούν την εκτροφή και χρήση αρπακτικών στην Ελλάδα που να δικαιολογούν την αναβίωση ενός τέτοιου «εθίμου». Η περίοπτη θέση που έχουν οι αετοί και άλλα αρπακτικά στην λαϊκή παράδοση προέρχεται από τον θαυμασμό που προκαλούσαν όταν τα παρατηρούσαν ελεύθερα –όχι αιχμάλωτα.

Δεν αρμόζει, λοιπόν, ο ίδιος ο Υφυπουργός να δικαιολογεί τη χρήση ζώων σε εκδηλώσεις, σε αντίθεση με τις προβλέψεις της νομοθεσίας, αλλά και την παγίωση στην κοινή αντίληψη ότι οι νόμοι μπορούν να ερμηνεύονται κατά το δοκούν, τη στιγμή που έχουν δοθεί σημαντικές μάχες να ανατραπεί ο τρόπος με τον οποίο οι άνθρωποι σχετίζονταν με τη φύση και τα ζώα.

Καλούμε τον Υφυπουργό να σταθεί στο ύψος των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει για την προστασία της βιοποικιλότητας και αφενός να τοποθετηθεί ενάντια στη χρήση ζώων για «άρτον και θεάματα» και αφετέρου να πρωτοστατήσει σε ουσιαστικές δράσεις προστασίας των άγριων ειδών από το πλήθος απειλών που αντιμετωπίζουν.» καταλήγει η Ορνιθολογική.

Τι επισημαίνει η Π.Φ.Π.Ο.

Η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία που εξ αρχής εναντιώθηκε στη χρήση των ζώων σε θεάματα και στα παραθυράκια που αφήνει σκόπιμα ο πρόσφατος νόμος επισημαίνει τα εξής με ανακοίνωση της στις 16 Νοεμβρίου:

«ΑΝΟΙΞΕ ΠΡΟΧΘΕΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΖΩΩΝ ΣΤΑ ΘΕΑΜΑΤΑ

ΔΕΛΦΙΝΙΑ ,ΜΑΙΜΟΥΔΕΣ,ΑΡΚΟΥΔΕΣ,ΤΙΓΡΕΙΣ, ΑΕΤΟΙ ΚΛΠ ΠΟΥ ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΤΑΝ ΜΕ ΤΟΝ 4039/12 .

Γυρίσαμε στην εποχή της αρκούδας και του αρκουδιάρη .
Σοκ και αποτροπιασμός στην φιλοζωική κοινότητα και τη κοινή γνώμη από τις δηλώσεις της Κυβέρνησης μέσω του Υφυπουργού Giorgos Amiras - Γιώργος Αμυράς Γιώργου Αμυρά τη Δευτέρα στη Βουλή.
Σήμερα ο αετός της ΑΕΚ αύριο
εκδηλώσεις με δελφίνια ,μαϊμούδες ,λιοντάρια, αετούς, γεράκια κοκ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ένα τεράστιο σοκ στην κοινή γνώμη προκάλεσαν οι δηλώσεις του Υφυπουργού Υ Γ.Αμυρά σε επερώτηση του βουλευτή Μέρα25 Κρίτωνα Αρσένη σχετικά με το σώου με ένα αιχμάλωτο-σκλαβωμένο αετό να ίπταται στα εγκαίνια και σε κάθε αγώνα πάνω το νέο γήπεδο της ΑΕΚ .
Με τρόπο ξεκάθαρο και σαφή ο Γ.Αμυράς, ξεχνώντας τις προ υπουργικής θέσης του , απόψεις και επερωτήσεις, από την εποχή ακόμη του Ποταμιού ,εκτελεστικό όργανο της πολιτικής βούλησης του κυβερνητικού σχήματος, βάφτισε το σώου και την συμμετοχή του αετού σε ποδοσφαιρικό αγώνα εκδήλωση και αναφώνησε.
Όλα είναι νόμιμα .
Βέβαια ο Υφυπουργός ΥΠΕΝ και η Κυβέρνηση όχι μόνο είπαν την αλήθεια ,όχι μόνο ο ίδιος δεν έκανε λάθος ή γκάφα ,αλλά αποκάλυψε με τον πιο επίσημο τρόπο τι λέει το άρθρο 23, παρ 2 του νόμου 4830/21 και τι επαχθείς καταστάσεις για τα ζώα συνεπάγεται.
Στο άρθρο αυτό αντιταχθήκαμε όλοι με κάθε τρόπο , αντιτάχθηκε η συντριπτική πλειοψηφία των φιλοζωικών συλλογων , οργανώσεων , ομοσπονδιών - πλην ελάχιστων φυσικών προσώπων, που τοποθέτησαν το κομματικό συμφέρον πάνω απο την υπόθεση των ζώων - και το ,χαρακτηρίσαμε μέγα ηθικό ατόπημα εις βάρος των ζώων ,αλλά φωνή βοώντος εν τη ερήμω .
Έτσι και επίσημα χθες άνοιξαν δια στόματος Αμυρά οι ασκοί του Αίολου .Βαπτίζονται πλέον εκδηλώσεις οι συμμετοχές των ζώων σε άρτον και θεάματα , θα υπάρχει και ενας κτηνίατρος, στη περίπτωση της ΑΕΚ ιπτάμενος για να μπορεί να το παρακολουθεί και μια απόφαση δημοτικού συμβουλίου και έτσι γυρίζουμε ΝΟΜΙΜΑ ΠΙΑ στην εποχή της "λαικής παράδοσης " του αρκουδιάρη και όχι μόνο με τη βούλα του νόμου πλέον .
Ας μη επιχειρήσει κανείς να πει , ότι αυτό είναι ακραίο και λαϊκισμός ,γιατί ακραία είναι μόνο η ωμή αποκάλυψη -θέση του κ. Αμυρά και της Κυβέρνησης στη Βουλή ,όπου κάλυψε πλήρως τον ακροδεξιό γερακάρη , ονομάζοντας λαϊκή παράδοση το πέταγμα ενός αετού πάνω από ποδοσφαιρικούς αγώνες .
Ζητάμε από τον Εισαγγελέα του Α.Π Άρειος Πάγος και την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών και τον Εισαγγελέα Προστασίας Ζώων να λάβουν θέση και να προβούν στις νόμιμες ενέργειες.
Δυστυχώς μόνο τυχαία δεν είναι η παράγραφος 2 του άρθρου 23 του νόμου 4830/21 ,που μπήκε την τελευταία στιγμή , όπως δεν είναι τυχαία και πολλά άλλα άρθρα του χειροτέρου στο φιλοζωικό γίγνεσθαι της χώρας νόμου
Αυτό είναι το "φιλόζωο" πρόσωπο της κυβέρνησης και όποιου άλλου κόμματος στηρίξει το σώου του γερακάρη , που συν τοις άλλοις , μέσω της απόφασης περι ιερακοθηρίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος ΦΕΚ 4574/2/10/21, γύρισε την χώρα χρόνια πίσω, αφού και η ιερακοθηρία , το κυνήγι δηλαδή με γεράκια ,βαφτίστηκε κι αυτό πολιτισμική παράδοση .
Μην παραξενευτούμε λοιπόν ,αν δούμε κι άλλα εις βάρος των ζώων να έρχονται ,γιατί αυτό είναι το μόνο σίγουρο.
Εκδηλώσεις με δελφίνια , με λιοντάρια ,μαϊμούδες , με κάθε είδους ζο, με ένα κτηνίατρο . το σαθρό άλλοθι για την χρησιμοποίηση και τη συμμετοχή ζώων σε "εκδηλώσεις " και μια απόφαση του Δήμου και τελειώσαμε με το παρελθόν της μη συμμετοχής ζώων σε θεάματα κλπ .
Είναι απλό , όπως μας δίδαξε η 15η Νοεμβρίου.
Βαφτίζουμε το μαύρο άσπρο, προσθέτουμε και ολίγη λαϊκή παράδοση και όλα γίνονται νόμιμα εις βάρος των ζώων αλλά προς όφελος διαφόρων συμφερόντων .
Δεν θα περάσει..
Καλούμε την Κυβέρνηση , που επέραιται για την φιλοζωία της , να ανακαλέσει την τοποθέτηση του Υπουργού της και να σώσει την "χαμένη φιλοζωία "της .
Καλούμε τα κόμματα και κάθε άλλο φορέα που αντιτίθεται στις παρακμιακές αυτές αντιλήψεις για τα ζώα και την στυγνή εκμετάλλευσή τους να πάρουν θέση και να καταδικάσουν την απάντηση του υφυπουργού ΥΠΕΝ κου Αμυρά .
-Πανελλαδική Φιλοζωική Περιβαλλοντική Ομοσπονδία
-Ζωοφιλική Ομοσπονδία Σωματείων Αττικής και Σαρωνικού
-Πανελλήνια Ένωση κατά της Κακοποίησης των Ζώων
-Ελληνικό Παρατηρητήριο Βιοποικιλότητας
-Δράση για την Αγρια Ζωή
-Αλκυόνη
-Προστασία Άγριας ζωής Νάξου
-Αγρια Φύση στην Ελλάδα
ΥΓ
Οι υπογραφες φορεων συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό
ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΠΙΑ ΝΑ ΚΑΚΟΠΟΙΕΙΤΕ ΤΑ ΖΩΑ».

Διαβάστε επίσης:

Άγνοια και ψέματα από τον υφυπουργό Γ. Αμυρά για τη χρήση ζώων σε θεάματα (βίντεο)

Παράνομο σόου με αιχμάλωτο Χρυσαετό θέλει να παρουσιάσει η ΠΑΕ ΑΕΚ στο νέο της γήπεδο

ΑΕΚ σημαίνει... αετοί απελευθερωμένοι - Γιατί η ΠΑΕ συναινεί στη χρήση κακοποιημένου αετού;

Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία: Πολλές οι επιζήμιες συνέπειες της ιερακοθηρίας

Νόμος 4830/2021: Επιτρέπεται η περιφορά ζώων σε πανηγύρια, λαϊκές και τοπικές παραδοσιακές εκδηλώσεις (βίντεο)

Tagged: , , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.