Στηρίξτε μας

Πάει περίπατο η «υποχρεωτική» στείρωση - Άρθρα του πολυδιαφημισμένου «φιλοζωικού» νόμου 4830/2021 της Ν.Δ. τροποποιεί ο Πέτσας

9 Ιουνίου 2022 14:18 | Επικαιρότητα
Πάει περίπατο η «υποχρεωτική» στείρωση - Άρθρα του πολυδιαφημισμένου «φιλοζωικού» νόμου 4830/2021 της Ν.Δ. τροποποιεί ο Πέτσας

O νόμος ψηφίστηκε 14/6 και πήρε τον αριθμό 4940/2022 άρθρα 52 και 53

Της Ελένης Ηλιοπούλου

Με τροπολογία που κατέθεσε χθες 8 Ιουνίου στη Βουλή ο Στέλιος Πέτσας, αν. υπουργός Εσωτερικών, κάποια από τα άρθρα του νόμου 4830/2021 «Νέο πλαίσιο για την ευζωία των ζώων συντροφιάς - Πρόγραμμα "ΆΡΓΟΣ" και λοιπές διατάξεις» τροποποιούνται, δίνεται παράταση ή αναστέλλεται η εφαρμογή τους όπως π.χ. η υποχρεωτικότητα της στείρωσης. Ακόμα θυμίζουμε δεν έχουν υπογραφεί ούτε οι 17 Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις οι οποίες απαιτούνται ώστε διατάξεις να εφαρμοστούν στην πράξη, αν και ο συγκεκριμένος νόμος ψηφίστηκε και ισχύει από τον Σεπτέμβριο του 2021.

Ας μην ξεχνάμε πως εννιά μήνες μετά την ψήφιση τους οι ειδικές πλατφόρμες – μητρώα δεν έχουν υλοποιηθεί από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης παρά τα ωραία λόγια με τα οποία κυβερνητικοί παράγοντες και φιλοζωικοί φορείς προσκολλημένοι στη Νέα Δημοκρατία τους διαφήμιζαν ως καινοτομία.

Παρά το γεγονός ότι είχε διαφημιστεί ουσιαστικά και η (μη) υποχρεωτική στείρωση των οικόσιτων ζώων, που θα ίσχυε από τον Μάρτιο του 2022, και αυτό το μέτρο με τη λήψη DNA και τις ειδικές πλατφόρμες - τάχα μου για τον εντοπισμό όσων πετούν νεογέννητα σκυλιά και γατιά - τελικά δεν θα εφαρμοστεί. Και αυτό συμβαίνει γιατί το περίφημο Εργαστήριο Φύλαξης και Ανάλυσης Γενετικού Υλικού Ζώων Συντροφιάς (Ε.Φ.Α.Γ.Υ.Ζ.Σ.) του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών δεν έχει ακόμα γίνει και ούτε γνωρίζουμε πότε και αν θα είναι έτοιμο. Έτσι ακυρώνεται στην πράξη το θέμα της υποχρεωτικής στείρωσης (μετά τη μια νόμιμη γέννα μετά από άδεια της αρμόδιας Πενταμελούς του κάθε Δήμου) και τα σχετικά διοικητικά πρόστιμα.

Σύμφωνα με τον κ. Πέτσα και την ωραιοποιημένη αναφορά – που τα περισσότερα Μ.Μ.Ε. διακινούν – απλώς επαναπροσδιορίζεται χρόνος έναρξης της υποχρέωσης του ιδιοκτήτη δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς για στείρωση ή για αποστολή δείγματος γενετικού υλικού, DNA, καθώς και της επιβολής των προβλεπόμενων προστίμων για τους παραβάτες, ο οποίος συναρτάται με την έναρξη ισχύος του Εθνικού Μητρώου Ζώων Συντροφιάς και φυσικά του Εργαστηρίου Φύλαξης και Ανάλυσης Γενετικού Υλικού Ζώων Συντροφιάς. Και όλα αυτά γίνονται ή θα συμβούν ενώ βρισκόμαστε ήδη σε προεκλογική περίοδο.

Επίσης, με άλλη διάταξη της τροπολογίας η καταχώρηση των φιλοζωικών σωματείων και των φιλοζωικών οργανώσεων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς μετατίθεται μέχρι αυτό και τα υπομητρώα του να τεθούν σε πλήρη λειτουργία κατά περίπτωση.

Ο κ. Πέτσας, ανέφερε πως οι δύο αυτές νομοθετικές παρεμβάσεις κρίνονται αναγκαίες, προκειμένου να δοθεί χρόνος μέχρι την πλήρη λειτουργία του Εθνικού Μητρώου Ζώων Συντροφιάς.

Ουσιαστικά σε μια χώρα που ο πληθυσμός των αδέσποτων ζώων είναι τεράστιος και τα κουτάβια και τα γατάκια τα οποία καταλήγουν στους δρόμους και υποφέρουν ως  αδέσποτα προέρχονται από γέννες οικόσιτες ανεπιθύμητες η κυβέρνηση δεν εφαρμόζει ούτε τον προβληματικό σε πάρα πολλά σημεία νόμο που ψήφισε και παρουσίασε ως καινοτόμο με την απόλυτη στήριξη των Μ.Μ.Ε. και των φιλοζωικών φορέων τα οποία ολοφάνερα περιλαμβάνονται στην πασίγνωστη «λίστα Πέτσα».

Θυμίζουμε ότι σε συνάντηση που είχαν στελέχη της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας (Π.Φ.Π.Ο.) στις 3 Μαρτίου όταν ζήτησαν (για ακόμα μια φορά) μια σειρά από τροπολογίες ώστε να βελτιωθεί η ισχύουσα νομοθεσία για το καλό των ζώων ο κ. Πέτσας αρνήθηκε κάτι τέτοιο λέγοντας πως ακόμα δεν έχει εφαρμοστεί ο νόμος καθώς το κράτος δεν έχει λειτουργήσει και πως όλοι θα πρέπει να περιμένουν, ο νόμος να λειτουργήσει!

Ουσιαστικά ο αρμόδιος υπουργός δίνει παράταση σε ό,τι τον βολεύει για να καλύψει την ανεπάρκεια των κυβερνητικών συνοδοιπόρων του αλλά δεν θέλει να καταθέσει τροπολογία (που έχει στα χέρια του εδώ και μήνες) η οποία περιλαμβάνει αλλαγές που θα ήταν προς το συμφέρον των αδέσποτων και των οικόσιτων ζώων συντροφιάς.

Τι περιλαμβάνει η τροπολογία που κατατέθηκε

Άρθρο 2

Ρυθμίσεις για την ευζωία των ζώων συντροφιάς – Τροποποίηση παρ. 1 άρθρου 9 ν.4830/2021

1.Τα εδάφια έβδομο και όγδοο της περ. α’ της παρ.1 του άρθρου 9 του ν. 4830/2021 (Α’169) διαγράφονται και η περ. α’ διαμορφώνεται ως εξής:

«(α) Να στειρώνει το δεσποζόμενο ζώο συντροφιάς του, εφόσον είναι σκύλος ή γάτα, εντός έξι (6) μηνών από την απόκτησή του εφόσον το ζώο είναι άνω του ενός (1) έτους. Σε περίπτωση απόκτησης ζώου κάτω του ενός (1) έτους, η στείρωση λαμβάνει χώρα μέσα στους έξι (6) πρώτους μήνες από τη συμπλήρωση του πρώτου (1ου) έτους. Η προθεσμία των προηγούμενων εδαφίων μπορεί να διαφοροποιείται ανάλογα με τη φυλή του ζώου και άλλα ειδικά χαρακτηριστικά του, μετά από εμπεριστατωμένη γνωμάτευση κτηνιάτρου. Η στείρωση δεν είναι υποχρεωτική για ζώα για τα οποία έχει αποσταλεί δείγμα γενετικού υλικού (DNA) τους στο Εργαστήριο Φύλαξης και Ανάλυσης Γενετικού Υλικού Ζώων Συντροφιάς του άρθρου 13.

Σε περίπτωση, που ο ιδιοκτήτης ζώου δεν στειρώσει το ζώο συντροφιάς του, δεν αποστείλει δείγμα γενετικού υλικού (DNA) στο Εργαστήριο Φύλαξης και Ανάλυσης Γενετικού Υλικού Ζώων Συντροφιάς, επιβάλλεται το πρόστιμο του άρθρου 35 και χορηγείται στον ιδιοκτήτη τρίμηνη προθεσμία για να προβεί στη στείρωση ή στην αποστολή δείγματος γενετικού υλικού του ζώου. Σε περίπτωση που και αυτή η προθεσμία παρέλθει άπρακτη, επιβάλλεται εκ νέου το πρόστιμο.

Κατ’ εξαίρεση, η στείρωση δεν είναι υποχρεωτική για τους σκύλους εργασίας των ενόπλων δυνάμεων.».

Άρθρο 3

Ρυθμίσεις για το Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς (ΕΜΖΣ) – Τροποποίηση παρ.4 και 6 και προσθήκη παρ. 7, 8 και 9 στο άρθρο 46 ν. 4830/2021

  1. Στο άρθρο 46 του ν. 4830/2021 επέρχονται οι εξής αλλαγές α) τροποποιούνται οι παρ. 4 και 6 ως προς τον ακριβή χρονικό προσδιορισμό των προθεσμιών, β) προστίθενται παρ.7,8 και 9 αναφορικά με τη μη απαίτηση καταχώρισης στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς (ΕΜΖΣ) των φιλοζωικών σωματείων και των φιλοζωικών οργανώσεων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα μέχρι να τεθεί σε πλήρη λειτουργία το Υπομητρώο Φιλοζωικών Σωματείων και Οργανώσεων του ΕΜΖΣ, καθώς και την αναστολή υποχρεώσεων που εξαρτώνται από την λειτουργία του και τον προσδιορισμό του χρόνου έναρξης της υποχρέωσης του ιδιοκτήτη για στείρωση του δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς ή για αποστολή δείγματος γενετικού υλικού του (DNA) και επιβολή των σχετικών κυρώσεων και το άρθρο 46 διαμορφώνεται ως εξής:

«Άρθρο 46

Μεταβατικές διατάξεις

  1. Εντός τριάντα (30) ημερών από την υποβολή σχετικού αιτήματος του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων παραδίδει σε αυτό την υπάρχουσα «διαδικτυακή ηλεκτρονική βάση» που περιλαμβάνει τους κωδικούς σήμανσης, τα στοιχεία των ιδιοκτητών και των ζώων συντροφιάς που έχει καταγράψει από την ημερομηνία ανάθεσης σε αυτό της τήρησης «διαδικτυακής ηλεκτρονικής βάσης» μέχρι την ημερομηνία παράδοσής της στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Η μεταφορά αυτή δεν αναστέλλει τις υποχρεώσεις του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, καθώς και την πρόσβασή του στο ΕΜΖΣ σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις. Μέχρι τη μεταφορά της βάσης, αυτή συνεχίζει να λειτουργεί στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
  2. Μέχρι την έναρξη λειτουργίας του ΕΜΖΣ, η σήμανση και η καταγραφή των σκύλων και γατών εξακολουθεί να διενεργείται στη διαδικτυακή ηλεκτρονική βάση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Όσοι ιδιοκτήτες σκύλων και γατών έχουν ήδη σημάνει ή πρόκειται να σημάνουν τα ζώα συντροφιάς τους στην υπάρχουσα βάση, μπορούν, εντός προθεσμίας έξι (6) μηνών από την έναρξη λειτουργίας του ΕΜΖΣ, να συμπληρώσουν τα στοιχεία τους με βάση το άρθρο 4. Στο ίδιο χρονικό διάστημα μπορούν να γίνουν και διαγραφές ήδη καταχωρημένων εγγραφών από τους ιδιοκτήτες τους, εφόσον πλέον αυτά δεν είναι στην ιδιοκτησία τους ή δεν βρίσκονται στη ζωή.
  3. Οι επαγγελματίες και οι ερασιτέχνες εκτροφείς σκύλων και γατών οφείλουν, εντός προθεσμίας έξι (6) μηνών από την έναρξη λειτουργίας του ΕΜΖΣ, να εγγραφούν στο ΥποΜητρώο Επαγγελματιών και Ερασιτεχνών Εκτροφέων.
  4. Έως την 18η.3.2022, οι δήμοι οφείλουν να προβούν στην αναγκαία για την οργάνωση και εφαρμογή του προγράμματος διαχείρισης αδέσποτων ζώων τροποποίηση του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας τους, σύμφωνα με το άρθρο 10 του Κώδικα Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων (ν.3584/2007, Α’143).
  5. Ως πρώτο έτος εφαρμογής των Βασικών Δεικτών Απόδοσης του άρθρου 41 ορίζεται το έτος 2023, η δε δημοσιοποίησή τους από τη Διεύθυνση Οργάνωσης και Λειτουργίας Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρέπει να γίνει το αργότερο έως τις 31.10.2022.
  6. Λειτουργούντα κατά τη 18η.9.2021 καταφύγια υποχρεούνται να συμμορφωθούν με τις προδιαγραφές των άρθρων 28 και 29 έως τις 31.3.2022. Αποφάσεις σφράγισης καταφυγίων αναστέλλονται μέχρι την ανωτέρω ημερομηνία, εκτός αν διαπιστωθεί από έκθεση των αρμοδίων οργάνων ότι απειλείται η ζωή των φιλοξενούμενων ζώων. Καταφύγια που έχουν αδειοδοτηθεί μέχρι την 18η.9.2021, υποχρεούνται να συμμορφωθούν προς τις υποχρεώσεις των άρθρων 28 και 29 έως τις 30.9.2023.
  7. Μέχρι να τεθεί σε πλήρη λειτουργία το Υπομητρώο Φιλοζωικών Σωματείων και Οργανώσεων του ΕΜΖΣ, για τη δραστηριοποίηση των φιλοζωικών σωματείων και φιλοζωικών οργανώσεων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος, δεν απαιτείται η προηγούμενη καταχώρισή τους στο ΕΜΖΣ, εφόσον τα εν λόγω σωματεία και οργανώσεις δεν έχουν λυθεί, λειτουργούν νόμιμα και περιλαμβάνουν στους καταστατικούς σκοπούς τους την προαγωγή της φιλοζωίας ή τη φροντίδα και περισυλλογή αδέσποτων ζώων συντροφιάς.
  8. Μέχρι τη θέση σε πλήρη λειτουργία του ΕΜΖΣ και των υπομητρώων του, περιλαμβανομένης της Πανελλήνιας Πλατφόρμας Υιοθεσίας Αδέσποτων, αναστέλλεται η υποχρέωση της προηγούμενης εγγραφής και καταχώρισης δεδομένων στο ΕΜΖΣ που προβλέπεται στον παρόντα.
  9. Η υποχρέωση του ιδιοκτήτη για στείρωση του δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς ή για αποστολή δείγματος γενετικού υλικού του (DNA), σύμφωνα με την περ. (α) της παρ.1 του άρθρου 9, εκκινεί μετά την παρέλευση δύο (2) μηνών από την έναρξη λειτουργίας τους ΕΦΑΓΥΖΣ κατά το άρθρο 13. Τα πρόστιμα του άρθρου 35 για την παράβαση της ως άνω υποχρέωσης επιβάλλονται μετά την παρέλευση έξι (6) μηνών από την έναρξη λειτουργίας του ΕΦΑΓΥΣΖ».

Διαβάστε εδώ ολόκληρη την τροπολογία όπως κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών και ψηφίζεται σήμερα «Σύστημα στοχοθεσίας, αξιολόγησης και ανταμοιβής για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης και άλλες διατάξεις για το ανθρώπινο δυναμικό του δημοσίου τομέα».

Τι έχει επισημάνει η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία για την κωλυσιεργία του Υπουργείου Εσωτερικών

Στις 28 Μαΐου η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία (Π.Φ.Π.Ο.) σε μια από τις πολλές ανακοινώσεις τις είχε επισημάνει στις 28 Μαΐου την «Πρωτοφανής και η καθυστέρηση και κωλυσιεργία του ΥΠΕΣ στην εφαρμογή του  σχεδόν καθ’ ομολογία πια ανεφάρμοστου νέου νόμου για τα ζώα συντροφιάς».

Συγκεκριμένα τόνιζε τα εξής: «Η Πανελλαδική Φιλοζωική Περιβαλλοντική Ομοσπονδία έχει αναδείξει πολλές φορές το τελευταίο χρόνο τις δραματικές για τα ζώα  παθογένειες του νόμου 4830/21, που στον πυρήνα του είναι ένας βαθιά αντιφιλοζωικός νόμος με ελάχιστες θετικές διατάξεις .

Είναι ταυτόχρονα ένας νόμος με πάμπολλες  ασάφειες, αντιφάσεις και πληθώρα διατάξεων, που δεν πρόκειται να εφαρμοστούν ποτέ.

Ας μη ξεχνάμε, ότι πλέον σε 6 μήνες  περίπου θα γίνουν οι εθνικές εκλογές.

Αυτή τη φορά θέλουμε θα τονίσουμε ιδιαίτερα την τεράστια, αδικαιολόγητη και πρωτάκουστη καθυστέρηση στο να λειτουργήσουν ακόμη και μερικές απλές διατάξεις του, όπως για παράδειγμα η εγγραφή των φιλοζωικών συλλόγων στο σχετικό μητρώο με αποτέλεσμα πολλές δυσλειτουργίες,  ενώ όλη αυτή η πολυδαίδαλη και ομιχλώδης κατάσταση έχει οδηγήσει σε απίστευτα εμπόδια, σε τεράστια επιβάρυνση κάθε είδους των  ήδη και επί χρόνια ταλαιπωρημένων και πολύπαθων  εθελοντών πολιτών και συλλόγων, που βλέπουν ακόμη και τις ελάχιστες ελπίδες τους να εξανεμίζονται μέρα με την μέρα.

Το διττό αυτό ζήτημα, δηλαδή  των πολλών αντιφιλοζωικών άρθρων  και της πολύμηνης  μη λειτουργίας του ΕΜΖΣ η ΠΦΠΟ  το έθεσε  δυο φορές σε δια ζώσης συναντήσεις της, τον Οκτώβριο του 21 και τον Μάρτιο του 22.

Δελτίο Τύπου: Συναντήσεις της ΠΦΠΟ με το ΥΠ.ΕΣ. και τα κόμματα

Δελτίο Τύπου: Τι συζητήθηκε στη συνάντηση της ΠΦΠΟ στο Υπουργείο Εσωτερικών για το νέο νόμο 4830/21 Press Release: What was discussed at the meeting of the PFPO and the Ministry of Interior about the new 4830/21 law

Στη συνάντηση του Μάρτιου με τον Αν Υπουργό κ. Σ. Πέτσα και τους επιστημονικούς συμβούλους του λάβαμε τη διαβεβαίωση, ότι άμεσα θα εκδοθεί εγκύκλιος -αγνώστου μέχρι σήμερα περιεχομένου και διαφάνειας- σε μια προσπάθεια να αμβλυνθούν  κατ’ ελάχιστον  και να μετριαστούν τα δομικά προβλήματα του νόμου 4830/21.

Έχουν παρέλθει συνολικά από τις δύο  συναντήσεις μας 7 μήνες  και 3 από τη τελευταία αλλά η εγκύκλιος , της οποίας το περιεχόμενο δεν γνωρίζουμε και δεν μπορούμε να κρίνουμε αν θα βοηθήσει, που το ευχόμαστε, ή θα περιπλέξει κι άλλο  τα πράγματα, δεν έχει εκδοθεί.

Όλο αυτό δε το διάστημα  είμαστε σε επικοινωνία με τους συμβούλους του Α. Υπουργού στη συνεχή μας επιμονή και πίεσή να προχωρήσουν στοιχειωδώς κάποια πράγματα.

Χάρις σ’ αυτή την επιμονή λύθηκε με τροπολογία στη Βουλή και ψηφίστηκε το δικαίωμα παράστασης Πολιτικής αγωγής στους φιλοζωικούς φορείς , εκκρεμούν όμως 17 Υ.Α.  και όλα τα επιμέρους μητρώα του ΕΜΖΣ και φυσικά το Ινστιτούτο DNA .

Θέλουμε όμως να διευκρινίσουμε, ότι η  κριτική μας αυτή δεν συνδέεται και δεν ακυρώνει σε καμία των περιπτώσεων τη θέση μας ότι, η αρμοδιότητα των ζώων συντροφιάς και η  νομοθεσία γι’ αυτά,  την υλοποίηση της οποίας  έχουν αναλάβει οι Δήμοι που ελέγχονται και εποπτεύονται από το Υπουργείο Εσωτερικών   έπρεπε να μεταφερθεί  από το ΥΠΑΑΤ στο ΥΠΕΣ.

Και ορθώς μόνο  τα κτηνιατρικά θέματα υγείας των ζώων συντροφιάς παρέμειναν στο ΥΠΑΑΤ.

Οι κτηνίατροι είναι αρμόδιοι για ιατρικά θέματα των ζώων και για τίποτα άλλο.

Ας μη θριαμβολογούν κάποιοι, ότι δικαιώθηκαν.

Γιατί παρά την επί 20 συναπτά έτη η  αρμοδιότητα να ανήκει στο ΥΠΑΑΤ η κατάσταση χειροτέρεψε και έφθασε στον ιλιγγιώδη αριθμό των 3.000.000 και πλέον  αδέσποτων  και των κυνοκομείων κρεματορίων.

Και όλα αυτά επί ΥΠΑΑΤ, ιδιωτών κτηνιάτρων – ΠΚΣ και κτηνιατρικών υπηρεσιών Περιφέρειας.

Ας αφήσουν τα κροκοδείλια δάκρυα και την πολιτική δακρυφιλία για τους ανίδεους και μη γνώστες των πραγμάτων.

Πανελλαδική Φιλοζωική Περιβαλλοντική Ομοσπονδία».

Διαβάστε επίσης:

Φιλοζωικοί φορείς που στήριξαν τον νόμο της Νέας Δημοκρατίας για τ' αδέσποτα διαμαρτύρονται για τη μη εφαρμογή του

Να αλλάξουν οι αντιφιλοζωικές διατάξεις του νέου νόμου επισήμανε η Π.Φ.Π.Ο. σε συνεργάτιδα του Στ. Πέτσα

Δημοσιεύτηκε σε Φ.Ε.Κ. ο νέος νόμος (4830/2021) για την προστασία των ζώων

Γεμάτο αντιφιλοζωικές διατάξεις το πολυδιαφημισμένο από τη Ν.Δ. νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς (βίντεο)

Π.Φ.Ο.: Το νομοσχέδιο δεν επιδέχεται διόρθωση και πρέπει να αποσυρθεί

Δεκάδες φιλοζωικοί φορείς ζητούν απ’ την κυβέρνηση να αλλάξει διατάξεις που θα χειροτερέψουν τη ζωή των ζώων αν γίνουν νόμος

Τι πρέπει να αλλάξει στο νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς - Ποιες οι προτάσεις Π.Φ.Π.Ο. & Ζ.Ο.Σ.Α.Σ.

«Ιππόθεσις»: Τι πρέπει να περιλαμβάνει το νομοσχέδιο για την προστασία και των ιπποειδών

Π.Φ.Π.Ο.: Ποιες αλλαγές για το καλό των ζώων πρέπει άμεσα να γίνουν στο νομοσχέδιο

Π.Φ.Π.Ο.: Πολλά πρέπει να αλλάξουν στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο

Τα υπέρ και τα κατά του νομοσχεδίου για τα ζώα συντροφιάς που τέθηκε σε διαβούλευση

Τηλεδιάσκεψη της Π.Φ.Π.Ο. με τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. για το αναμενόμενο νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς

Για άλλη μια φορά κατά της προστασίας (μέσω της στείρωσης) των ζώων συντροφιάς ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος

Αντιδρούν βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. στη μεταφορά αρμοδιοτήτων για τα ζώα συντροφιάς απ'το ΥΠ.Α.Α.Τ. στο Υπ. Εσωτερικών

Τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο του Υπ. Εσωτερικών για την ευζωία των ζώων συντροφιάς

Κυριάκος Μητσοτάκης: Σωστή η υποχρεωτική στείρωση και των οικόσιτων ζώων συντροφιάς (βίντεο)

Τι παρουσιάστηκε σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο για το νέο νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς

Π.Φ.Π.Ο.: Μύθοι και αλήθειες για όσους εναντιώνονται στο αναμενόμενο νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς (βίντεο)

Tagged: , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.